Συνεντευξη [Q&A] με τον Πετρο Σαριδακη

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! ‘To Νάμι’, το νέο σας άλμπουμ, ξεκινά το ταξίδι του από το Κελάρι στις 16/04. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτή τη δουλειά, που πατάει στην παράδοση, αλλά τη διανθίζει και με σύγχρονα στοιχεία.

Σκεφτόμουν, πάντα την αγαπημένη μου κρητική μουσική κάπως έτσι. Ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με ρυθμούς που οραματιζουν. Ίσως ήρθε ο καιρός και το κάνω πράξη, αλλά η μουσική συνέπειά μου σχετίζεται με την αφοσίωσή μου στη μουσική που έρχεται από το παρελθόν και με χαροποιεί που μου δίνεται η δυνατότητα να δημιουργώ ακόμα σε μία εποχή που οικονομικές δυσκολίες ταλανίζουν τον κόσμο.

φωτο: Στέλιος Χουστουλάκης

‘Το Νάμι’ κυκλοφορεί από την PROTASIS Music και είναι το τρίτο προσωπικό σας άλμπουμ. Σε μια χρονική περίοδο που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια, όπου η δισκογραφία έχει χάσει την παλιά της αίγλη, πιστεύετε ότι οι νέοι καλλιτέχνες πρέπει να τολμάνε σήμερα να ονειρεύονται μια πορεία (αν όχι καριέρα) στο ελληνικό τραγούδι και μουσική; Υπάρχει υποστήριξη ή απαιτούνται άλλα ‘μέσα’ [ή απλά… τύχη];

Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, όταν υπάρχει πρόγραμμα και επιμονή. Αυτή η προσπάθεια ξεκινάει εδώ και τέσσερα χρόνια με το Χρήστο Τζελεπόπουλο, με κοινή αφετηρία και κοινό προσανατολισμό.

Όλα είναι δύσκολα πλέον, αλλά αυτό που μετράει είναι οι συλλογικές προσπάθειες και η πραγμάτωσή τους έρχεται με αργούς ρυθμούς.

Εδώ θέλω να σημειώσω τη βοήθεια της δισκογραφικής μου εταιρείας και προσωπικά το Νίκο Οικονόμου και την Μαρία Φασουλάκη για την πολύπλευρη στήριξή τους με την όμορφη συνεργασία μας. Η PROTASIS Music πίστεψε και έδωσε χώρο σε αυτήν τη μουσική γιορτή που ήθελα να κανω πραγματικότητα.

Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση τη δική σας δημιουργική διαδικασία και κατά πόσο πιστεύετε ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει, ως τέχνη, στη δημιουργία συναισθημάτων αισιοδοξίας και ελπίδας στον ακροατή / κοινό;

Ο 21ος αιώνας έχει απαιτήσεις όπως ποτέ άλλοτε. Εικόνα-ήχος και μία αισθητική που έχει τοποθετηθεί σε πολύ υψηλά στάνταρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει οι παραγωγές να στηρίζονται αποκλειστικά στους καλλιτέχνες και αυτό δεν είναι εύκολο. Δεν ξέρω βέβαια, αρχικά, να πω αν είναι εφικτό να είναι επάγγελμα για κάθε ενδιαφερόμενο αυτός ο χώρος της μουσικής.

Οι τέχνες και ειδικά η μουσική αποτελούσαν την ελπίδα για πολύ κόσμο και ειδικά σε δύσκολους καιρούς.

Στη μουσική δεν είναι σπάνιο να παρατηρείται το φαινόμενο της επανάληψης, που κάποιες φορές είναι τόσο έκδηλο, που ακόμα κι αν κάποιος ακροατής δεν έχει μουσικές γνώσεις, το αντιλαμβάνεται. Πώς εσείς ο ίδιος αποφεύγετε κάτι τέτοιο, που μπορεί να προκύπτει και ασυνείδητα, και πώς επιδιώκετε να πρωτοπορείτε;

Η σύνθεση είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Δείτε, τα τυχαία ακούσματα μας δίνουν το αίσθημα της επανάληψης και της μη μοναδικότητας του προϊόντος. Στην παραδοσιακή μουσική αυτό εντείνεται, διότι η πληροφορία και οι μηχανισμοί για την αποφυγή του φαινομένου δεν υπήρχαν. Ωστόσο, πρέπει να πω ότι οι δημιουργίες που ξεχώρισαν ανά τους αιώνες ήταν μοναδικές και ανεπανάληπτες.
Η αποφυγή έρχεται με την ενημέρωση και με τη συγκροτημένη δουλειά.

Η Κρήτη είναι ένα νησί που δεν έχουμε καταφέρει να επισκεφθούμε ακόμα… Αν σας ζητούσαμε να μας πείτε τρεις λέξεις που το χαρακτηρίζουν, ποιες θα ήταν αυτές και, επίσης, ποια είναι τα μέρη που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθούμε;

Σεβασμός, αλληλεγγύη, Καζαντζάκης.

Η Κνωσσός, το Αρκάδι, η Φαιστός, τα νότια παράλια του νησιού, το Βάι, η Μονή Πρέβελη, ο Κουδουμάς, τα αστερούσια Όρη, ο Ψηλορείτης, ο Ξηρόκαμπος στη Σητεία, το οροπέδιο Λασηθίου. Η Εθιά ο τόπος καταγωγής μου.

Ομορφιές, στιγμές που δε θα ξεχάσω. Και τόποι που σε καθηλώνουν και πρέπει να ξαναπάς να κοινωνήσεις τον πυρήνα και τη φωθιά του τόπου.

Ποια είναι η δική σας σχέση με το internet και ειδικότερα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Πιστεύετε στη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν, με τη σωστή χρήση τους, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στην καθαρά επαγγελματική;

Αυτό που δίνει φτερά και δημιουργεί καριέρες ξεκάθαρα είναι το ίντερνετ. Μια διαδικασία που παίρνει νέα μορφή κάθε λίγο και γίνεται ο τρόπος μετάδοσης της μουσικής μας και των ιδεών μας. Παγκόσμια και εγχώρια δίνεται δύναμη χωρίς κόστος για τον μουσικό να αναδείξει τις ιδέες του σε όλο τον κόσμο.

Εγώ προσπαθώ να μπω ενεργά μέσα σε αυτή τη λογική. Ξέρεις, μεγάλωσα μόνο με μουσικά όργανα για παιχνίδι και αυτή η λογική του υπολογιστή με δυσκολεύει λίγο, αλλά προσπαθώ. Οι απαιτήσεις είναι τέτοιες που ακολουθούμε τις εξελίξεις.

‘Το Νάμι’ θα συνεχίσει το ταξίδι του στην Ελλάδα; Ποια είναι τα άμεσα μελλοντικά σας σχέδια;

Ναι, έχουμε προγραμματίσει μια σειρά εμφανίσεων σε όλη την Ελλάδα και παρουσιάζουμε το Νάμι και μια συγκεκριμένη αισθητική που μας απασχολεί.

Ο κόσμος μπορεί να ενημερώνετε μέσα από την προσωπική μου σελίδα facebook:

Κλικ εδώ!

Ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνέντευξη…
Καλή αντάμωση!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΣΑΡΙΔΑΚΗ

φωτο: Δημήτρης Καμπάς

Ο Πέτρος Σαριδάκης είναι ένας σημαντικός νέος καλλιτέχνης από τις αξιοπρόσεκτες μορφές που έχει να αναδείξει η σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή και έρχεται να εξελίξει και να απογειώσει μέσα από ευρηματικές μουσικές αναφορές το παραδοσιακό κρητικό άκουσμα σε ηχόχρωμα του σήμερα.

Μέσα από τον Πέτρο Σαριδάκη και την δεξιοτεχνία του σε όργανο και φωνή ταξιδεύει η κρητική μουσική πέρα από τα παραδοσιακά της όρια και γίνεται κομμάτι της αστικής μας καθημερινότητας διεκδικώντας επάξια μια θέση στο καινούργιο και καινοτόμο μουσικό άκουσμα.

Ο Πέτρος Σαριδάκης κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης. Είναι απόφοιτος του University of Hertfordshire με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων με ειδικότητα στο marketing και επιπλέον έχει κάνει ανώτερες μουσικές σπουδές στην κλασσική κιθάρα. Από πολύ μικρός «βαπτίσθηκε» στη μουσική κολυμπήθρα της Κρητικής Μουσικής και η επαφή του με την κρητική λύρα είναι σχέση ζωής μέσα από την οποία εκφράζει κάθε του συναίσθημα. Διατελεί από το 1999 δάσκαλος κρητικής λύρας σε πολλά κρητικά σωματεία και συλλόγους του λεκανοπεδίου Αττικής.

Στο χώρο της δισκογραφίας, έκανε το ντεμπούτο του με το 2004 με την πρώτη προσωπική του δουλειά «Του δικτάμου το χρώμα» και ακολούθησε το 2007 «Ένα παλιό μου όνειρο» σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Μαρκογιαννάκη και το 2010 το album «Από τη ρίζα στην κορφή».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

petros_saridakis_poster

Σάββατο 16 Απριλίου στις 21.00

Με το ολοκαίνουριο album «Το Νάμι» στις αποσκευές του, ο Πέτρος Σαριδάκης θα μας ταξιδέψει σε τόπους μουσικούς ξεκινώντας από το Κελάρι Athenaeum το Σάββατο 16 Απριλίου. Μαζί του, μια παρέα από μουσικούς που έχει ήδη κερδίσει το στοίχημα με το κοινό τολμώντας να ξανα-παίζει ξεχασμένες μελωδίες και στίχους του παρελθόντος και εκπλήσσοντάς το όμορφα αφού δε φοβάται να πειραματιστεί δημιουργώντας φρέσκιες μελωδίες μέσα από μια πηγαία βάση. Με την απήχηση που απέκτησε «Το Νάμι» αμέσως μόλις κυκλοφόρησε αλλά και με την ιδιαίτερη μουσική παρέα που τον συνοδεύει ο Πέτρος Σαριδάκης ξεκινά το ταξίδι με τις καλύτερες προσδοκίες να διανύσει πολλά μουσικά χιλιόμετρα και να κερδίσει ένα ακόμη μεγαλύτερο κοινό που αγαπά την καλή μουσική.

Το «Νάμι» μόλις κυκλοφόρησε από την PROTASIS Music και είναι το τρίτο κατά σειρά album, εκτός των συμμετοχών σε άλλες δισκογραφικές δουλειές. Το «Νάμι» είναι ένας διαρκής αγώνας για δικαίωση , για αποδοχή στη κοινωνική ζωή ενός τόπου. Η φήμη η καλή ή κακή εξαρτάται σε ένα μεγάλο μέρος από την ηθική στάση κάθε ανθρώπου. Έτσι και η μουσική δικαίωση έρχεται μέσα σε ένα μουσικό γράφημα που συγκεντρώνει ανησυχίες και το όραμα μιας νέας εποχής. Της ζητούμενης φρεσκάδας χωρίς γραφικότητες, αλλά μέσα από εμπνευσμένες συνθέσεις του σήμερα και φυσικά του αύριο. Σε μια εποχή της επανάληψης το Νάμι δίνει φτερά στην παγκόσμια γλώσσα της μουσικής και πρωτοπορεί. Πραγματώνει το κρητικό τραγούδι σε αστικές μελωδίες δημιουργώντας χώρο στον παγκόσμιο χάρτη.

Μεστές μελωδίες, έξυπνες τεχνικές, φυσικοί ήχοι, εναρμονίζονται στις δωρικές φόρμες της Κρήτης. Ξαναέρχονται πνευστά όργανα που ξεχάστηκαν στο χρόνο και δίνουν το έναυσμα της μουσικής γιορτής. Της πολυπόθητης και αντρειωμένης γιορτής. Του Ριζίτικου, του παλιού ήχου χτυπώντας τα δέρματα των κρουστών σε νέες μουσικές φόρμες και δομές εκπλήσσοντας τον ακροατή. Φέρνοντας τις μαντόλες των αστερουσίων και το μπουλγαρί στην επικαιρότητα όπως του πρέπει. Η δεξιοτεχνία και απλότητα πλημμυρίζεται συγχρόνως και εξιστορούνται ιστορίες ερωτικής υπερβολής αλλά και αγωνίας των δύσκολων καιρών.

Το progressive είναι ανάμεσά μας. Δεν φοβάται το Νάμι να εκφραστεί. Αναμοχλεύει και κερδίζει χρόνια. Σέβεται αλλά δημιουργεί και περπατά σε παγκόσμια μονοπάτια, και πάντα με την πίστη ότι ο κρητικός ήχος μπορεί να είναι πάντα στην επικαιρότητα, δοκιμάζει με την όμορφη παρέα του Πέτρου Σαριδάκη.

{Οι ενορχηστρώσεις του album έγιναν από τον Πέτρο Σαριδάκη και τον Μάριο Ζάρκο. Οι ηχογραφήσεις και το mastering έγιναν από το Μάριο Ζάρκο στο @home studio}.

Το Νάμι κυκλοφορεί από την PROTASIS MUSIC.

Συντελεστές:
Πέτρος Σαριδάκης: ερμηνεία, λύρες Κρήτης, μπουλγαρί, μαντούρες
Γιάννης Πλυμάκης: λαούτο Κρήτης
Χρήστος Τζελεπόπουλος: κόντρα-μπάσο, κιθάρες
Αντώνης Γερογιάννης: κρουστά
Χρύσα Ματσαγκάνη: υπεύθυνη επικοινωνίας
Δημήτρης Αναπλιώτης: σχεδιασμός αφίσας

Info:
Κελάρι ATHENEAUM | Αδριανού 3, Αθήνα | τηλ. 210 3210239 & 6945 160385
Σάββατο 16 Απριλίου | 22.00
Τιμή εισιτηρίου: 10€ (με κρασί ή μπύρα)