Συνεντευξη [Q&A] με τον Γιωργο Μακρη

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Το βιβλίο σας “Σκοτεινά Πηγάδια κι Ανοιχτές Γαιοθάλασσες” είναι ένα παραμύθι για μεγάλους. Μιλήστε μας λίγο για την υπόθεσή του και πώς προέκυψε η συγγραφή του.

Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στον σταθμό σας και να σας συγχαρώ για την όλη δουλειά σας και για την προσπάθεια που κάνετε.

Ο τίτλος Σκοτεινά Πηγάδια κι Ανοιχτές Γαιοθάλασσες εμπεριέχει δύο πόλους, τα σκοτεινά πηγάδια που αντιπροσωπεύουν ό,τι κρυφότερο και σκοτεινότερο υπάρχει σε έναν άνθρωπο και τις ανοιχτές γαιοθάλασσες που συμβολίζουν το άνοιγμα της ψυχής και το λούσιμό της μέσα στο φως, το φανερό, το φωτεινό και το καθάριο.

Όμως το έργο δεν είναι μια ψυχολογική αλληγορία. Είναι η περιγραφή της ζωής ενός πολεμιστή, ενός ιππότη, ενός ήρωα ο οποίος αναζητάει να βρει και να ακολουθήσει ή να εγκαταλείψει μια εντελέχεια που μοιράζεται ανάμεσα στην ανάγκη εσωτερικής ολοκήρωσης του ατόμου και στην ανάγκη να αντιμετωπίσει έναν εξωτερικό εχθρό του, το Βδέλυγμα, αιτία πολλών κακών, έναν εχθρό που όπως θα φανεί αργότερα δεν είναι και τόσο εξωτερικός.

Το έργο ξεκινάει με το πρώτο μέρος με τίτλο «Βάπτισμα», όπου ο ήρωας βρίσκεται σε έναν εναλλακτικό τόπο κατεβαίνοντας ένα σκοτεινό πηγάδι, όπου βρίσκεται δέσμιος, στη συνέχεια απελευθερώνεται, ξαναβρίσκει τα όπλα τουκαι περιπλανάται σε έναν αρχαίο ναό όπου σχεδόν χάνει τη ζωή του, αλλά με υπερφυσικό τρόπο σώζεται και συνεχίζει την πορεία του. Στο δεύτερο μέρος με τίτλο «Ο κύκλος του αίματος» εμπλέκεται σε μια σειρά από άσκοπες μάχες με έντονο το φανταστικό στοιχείο και στο τέλος προσφέρεται ως ανθρωποθυσία στον Θεό Ήλιο. Στο τέλος, πάλι υπερφυσικά γλυτώνει, συμφιλιώνεται με τους εχθρούς του και συνεχίζει το ταξίδι. Τα δύο πρώτα μέρη περιλαμβάνονται στο 1ο βιβλίο.

Το 2ο βιβλίο περιλαμβάνει το τρίτο μέρος με τίτλο «Ο κύκλος του έρωτα» όπου ο ήρωας γνωρίζει τον έρωτα σε διάφορες μορφές, περνάει από μια σειρά δύσκολων καταστάσεων και τελικά καταφεύγει σε ένα μοναστήρι όπου βρίσκει προσωρινά τη γαλήνη. Φεύγει από εκεί και καταλήγει σε ένα παραθαλάσσιο χωριό όπου εγκαθίσταται μόνιμα εργαζόμενος ως φαροφύλακας, αποκτά οικογένεια και περνά μεγάλο μέρος της ζωής του έως τα πρώιμα γεράματα. Στον επίλογο φαίνεται ότι προς το τέλος της ζωής του θα ξαναφύγει αναζητώντας αυτό που δεν κατάφερε να πετύχει, να αντιμετωπίσει το Βδέλυγμα. Αλλά αυτό θα το δούμε στα επόμενα βιβλία.

Τι σας γοητεύει στη συγγραφή και πότε νιώσατε την ανάγκη να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι;

Η ανάγκη να γράψω πηγάζει όπως το είπατε ακριβώς από μια ανάγκη, μια ανάγκη που πρέπει να εκπληρωθεί. Γράφω ποίηση από το 1992 και πάντα το έβλεπα σαν έναν τρόπο έκφρασης και εξωτερίκευσης αυτών που τριβέλιζαν στο μυαλό μου, μου κινούσαν το ενδιαφέρον, με πονούσαν ή απλά μου άρεσαν. Σε συνδυασμό πάντα με τη δική μου συναισθηματική κατάσταση και των όσων βίωνα κατά καιρούς, αυτή η ανάγκη εξωτερίκευσης οδήγησε στα κείμενά μου.

Όσο για το συγκεκριμένο θέμα, ήταν μια παλιά ιστορία που ξεκίνησα να γράφω το 1992. Έγραψα την εισαγωγή και μετά το παράτησα. Από το 1992 μέχρι το 2008 ασχολήθηκα με άλλα θέματα ενώ υπήρχαν περίοδοι που δεν έγραφα τίποτε. Το 2008 βρήκα στις παλιές μου σημειώσεις, χειρόγραφες τότε, εκείνη την εισαγωγή και άρχισα να γράφω χωρίς να το καλοσκεφτώ. Ακόμη γράφω πάνω σ’ αυτό το θέμα, δεν ξέρω πότε θα το τελειώσω αλλά ξέρω περίπου το περιεχόμενο που θα έχει.

Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, μπορεί ένα βιβλίο να μας ταξιδέψει ακόμα ή τα προβλήματα είναι τόσο έντονα που το παραβλέπουμε ως διέξοδο ή / και η τεχνολογία έχει επηρεάσει τις επιλογές του ελεύθερου χρόνου μας;

Το βιβλίο σε κάθε μορφή, από τις ασσυριακές κεραμικές πινακίδες με τα σφηνοειδή σύμβολα και τον Δίσκο της Φαιστού μέχρι το tablet, είναι μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του ανθρώπου. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τα βιβλία. Φυσικά η απάντησή μου είναι ΝΑΙ. Το βιβλίο σε ταξιδεύει. Συχνά το βιβλίο είναι το ίδιο το ταξίδι. Άσχετα με το αν το βιβλίο θα μας βοηθά πάντοτε να ξεφεύγουμε απ’ τα προβλήματά μας, πάντα θα είναι μια όαση δροσιάς, ένα ποτήρι νερό που θα πιούμε για να συνεχίσουμε την όποια πορεία μας στη ζωή.

Όσο για την τεχνολογία, κάτι μας έχει πάρει και κάτι μας έχει δώσει, αυτός είναι παγκόσμιος νόμος. Μπορεί να μας έχει κάνει σκλάβους των περιστάσεων, αλλά μας δίνει και διεξόδους. Πότε ο άνθρωπος είχε τόση πρόσβαση στην πληροφορία όσο σήμερα. Το ίδιο και στη λογοτεχνία. Από εμάς εξαρτάται αν θα αρπάζουμε την κάθε ευκαιρία ή θα την αφήνουμε να περάσει.

Ποια διαδικασία ακολουθείτε κατά τη δημιουργική διαδικασία της συγγραφής; Χειρόγραφα ή Η/Υ; Απόλυτη συγκέντρωση / ησυχία ή ήχοι παντός είδους (μουσική, τηλεόραση, κ.λπ.) σας συνοδεύουν;

Γράφω παντού και με κάθε ευκαιρία. Φυσικά χρησιμοποιώ Η/Υ ειδικά όταν γράφω έμμετρα και με ρίμες, γιατί εύκολα μπορώ να πλάθω και να διορθώνω, αλλά μου έχει τύχει να σκεφτώ ένα ποίημα, ενώ οδηγούσα, και σταμάτησα μετά από λίγο στην άκρη για να το γράψω και να μη μου φύγει. Θέλω να είμαι συγκεντρωμένος κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαι κάπως μόνος, στο σπίτι, στο café, στο αυτοκίνητο, όταν οδηγώ μόνος. Δεν με ενοχλούν οι ήχοι. Μ’ αρέσει να γράφω ακούγοντας μουσική, από κλασική μέχρι rock. Ούτε ο θόρυβος με ενοχλεί, αρκεί να μην ενοχλούν τα αφτιά μου τα decibel. Δεν μπορώ να γράψω, όταν μου μιλάνε.

Ποια είναι η γνώμη σας για το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book); Θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει το παραδοσιακό χαρτί;

Μου αρέσει το βιβλίο από χαρτί. Από την άλλη με ένα tablet μπορείς εύκολα να διαβάσεις. Μιλάμε βέβαια για λογοτεχνία, γιατί στην επιστημονική αρθρογραφία η ηλεκτρονική μορφή είναι προτιμώτερη, αφού μπορεί κανείς να χειριστεί μεγαλύτερο αριθμό εγγράφων και φυσικά μπορεί να κάνει αναζήτηση με λέξεις κλειδιά.

Πόσο σημαντικά θεωρείτε τα social media για την προβολή της δουλειάς σας, αλλά και για την καθημερινή επικοινωνία και ενημέρωση;

Απόλυτα σημαντικά. Εγώ τουλάχιστον πριν δημιουργήσω λογαριασμό στο facebook δεν είχα δημοσιεύσει τίποτε σχετικό με τη λογοτεχνία. Από τα social media γνώρισα τον εκδοτικό οίκο των Συμπαντικών Διαδρομών που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια σειρά από ανθολογίες και να εκδόσω τα πρώτα δύο βιβλία της σειράς Σκοτεινά Πηγάδια κι Ανοιχτές Γαιοθάλασσες.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μόλις ολοκληρώσω τη σειρά και απεγκλωβιστώ από αυτήν, θα συνεχίσω να γράφω τα ποιήματά μου όπως παλιά. Επίσης, αυτή τη στιγμή έχω στραφεί λίγο στη συγγραφή διηγημάτων με κάποια διηγήματα τρόμου που γράφω. Ενδεικτικά, αναφέρω τους τίτλους «Σωτήριος Πηγή» και «Ματωμένη Chevrolet».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΚΡΗ

13183035_955809327872048_1377566850_n

Γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Έχει τελειώσει το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ με κατεύθυνση στα Θεωρητικά Μαθηματικά.

Έχει κάνει σπουδές στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχοντας ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών του (περίπου τα 2/3).

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master) στο αντικείμενο «Σπουδές στην Εκπαίδευση» από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδώντου ΕΑΠ.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master) στο αντικείμενο “Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήματα” της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του ΕΑΠ.

Έχει ασχοληθεί με την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, την Εκπαίδευση Ενηλίκων και τη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών στην εκπαίδευση.

Έχει πιστοποιηθεί και εργάζεται ως επιμορφωτής των εκπαιδευτικών για τη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία των μαθηματικών.

Γνωρίζει πολύ καλά την Αγγλική Γλώσσα και αρκετά καλά τη Γαλλική.

Εργάζεται ως μαθηματικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με οργανική θέση στο 17ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης.

Λογοτεχνικές εκδόσεις:
1. Σκοτεινά Πηγάδια κι Ανοιχτές Γαιοθάλασσες, βιβλίο 1ο.
2. Σκοτεινά Πηγάδια κι Ανοιχτές Γαιοθάλασσες, βιβλίο 2ο.

Συμμετοχές σε ανθολογίες:
1. Όνειρα των Μύθων.
2. Valles Marineris.
3. Θρύλοι του Σύμπαντος ΙΙΙ.
4. Once upon a future.
5. Το Βιβλίο των Σκιών.

Όλα έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.
Είναι έγγαμος και έχει δύο παιδιά, μια κόρη και έναν γιο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ‘ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΓΑΙΟΘΑΛΑΣΣΕΣ I & II’

 «Σκοτεινά πηγάδια κι ανοιχτές γαιοθάλασσες Βιβλίο Ι»
του Γιώργου Μακρή

Κατηγορία: Ποίηση του φανταστικού
Σελίδες: 64
Τιμή:

11249222_829168990485880_4588068165516988930_n

Εισαγωγή – Επίκληση

…κι εσύ αγέραστε ιππότη
που πέρασες το ξίφος μέσ απ τη φωτιά
το βόθρο των μιαρών προβάτων
σήκωσες ψηλά, ψηλά στον ήλιο
το λαμπερό σπαθί με τις ανταύγειες
του αίματος απ τις καρδιές που κάρφωσε
ανθρώπινες καρδιές, φτιαγμένες από λάσπη
απ την καρδιά των άκακων όντων
των αγαθών και σιχαμερών χορτοφάγων
των αμαρτωλών αγίων αμνών
που ξέρασες στη θέα
των ανοιχτών στομάχων
των γεμάτων από χορτάρι
που τάισες το άτι σου
με τις καρδιές που ακόμα χτύπαγαν
κι έπειτα το πότισες
με το αίμα που σαν πίδακας
ένιψε το πρόσωπο του φόβου
που είδες στον καθρέφτη
που σταύρωσες τους νεκρούς σου
έχοντας δοκιμάσει το σταυρό.
Τώρα είναι η ώρα!
Σήκω!
Τάισε τ άλογο το περήφανο
με την καρδιά σου τη δεύτερη
και πότισέ το με το αίμα σου
γεύσου το αίμα των προσδοκιών σου
που πήζει πάνω στο σπαθί
που ακόμα η δίψα του δεν σώθηκε
καβάλα τ άλογο το ανήμερο
και πέταξε στο χάος
ώσπου να βρεις τη μοίρα σου
το βδέλυγμα, ζωή ή θάνατος για σένα.

Facebook page βιβλίου Ι > εδώ

 «Σκοτεινά πηγάδια κι ανοιχτές γαιοθάλασσες Βιβλίο ΙΙ»
του Γιώργου Μακρή

Σελίδες: 84
Διαστάσεις: 21×14
Δέσιμο: μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή: 9,50
Κατηγορία: Ποίηση του φανταστικού
ISBN-13: 978-618-5002-78-7

10281_1050265695024686_2239898968444332745_n

Μια θάλασσα από σύννεφα και βράχια γύρω γύρω, βράχια που περιβάλλουν αυτήν τη θάλασσα. Ατενίζω αυτήν την εικόνα εδώ και σαρανταπέντε χρόνια. Τίποτε δεν έχει αλλάξει. Τα σύννεφα είναι πάντοτε εκεί. Πάντοτε εμποδίζουν κάποιον να δει κάτω από αυτά. Πάντοτε κρύβουν τα άλλα βράχια από κάτω τους. Πάντοτε δίνουν αυτήν την εντύπωση της θάλασσας. Βρίσκομαι πολύ μακριά απ’ την πραγματική θάλασσα. Την έχω αφήσει πίσω. Πολλά χιλιόμετρα. Πολλά χρόνια. Πολλές πίκρες και στενοχώριες. Πολύ αίμα. Τα σύννεφα είναι πάντοτε εκεί. Εκεί. Μου θυμίζουν την περασμένη μου ζωή και το κακό που έχω κάνει. Αυτό το κακό για το οποίο ήρθα εδώ για να εξιλεωθώ. Να λυτρωθώ. Αλλά η λύτρωση έρχεται δύσκολα γιατί εγώ ο ίδιος την στέρησα από άλλους, όταν ο ίδιος ζωγράφισα την απόγνωση πάνω στα πρόσωπά τους, βουτώντας τα χέρια μου στο αίμα τους. Άγγελος του θανάτου των άλλων αλλά όχι και του δικού μου. Το αίμα στα χέρια μου έχει αφήσει μιαν αύρα και μια μυρωδιά που δεν λέει να σβήσει, όσο κι αν τα πλένω.

Τα σύννεφα. Λες κι έχουν χωρίσει στα δύο την ζωή μου, το πριν και το μετά. Αλλά το αίμα με έχει ακολουθήσει ακόμη κι εδώ. Είναι ένας αιμάτινος λώρος που δεν μ’ αφήνει να αποσυνδεθώ από την αιώνια μήτρα του παρελθόντος.

Facebook page βιβλίου ΙΙ > εδώ

logoS2__regular

Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Στηρίζουμε όλους τους συγγραφείς!!!
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
universe-pathways.blogspot.com
www.facebook.com/Universe.Pathways.Editions/
http://universepaths.wix.com/universepaths
universe-pathways.gr
universepaths@yahoo.com

Πατήστε στο κάτωθι μπάνερ για να ενημερωθείτε για το Φεστιβάλ ‘Όψεις του Φανταστικού‘: