Συνεντευξη [Q&A] με τον Μιχαλη Νικολαου

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Το βιβλίο σας «Τρελά Γατομπερδέματα» προδιαθέτει για περιπέτεια και διασκεδαστικές καταστάσεις! Μιλήστε μας γι’ αυτό και πώς εμπνευστήκατε τη συγγραφή του.

Καταρχάς σας ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να μιλήσω για το πρώτο μου βιβλίο – μυθιστόρημα «Τρελά Γατομπερδέματα», από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές. Είναι ένα βιβλίο που δεν απεύθυνεται μόνο σε παιδιά ή εφήβους, αλλά και σε όλο τον κόσμο, καθότι πρόκειται για ένα ιστορικό -κατά κάποιον τρόπο- μυθιστόρημα, δηλαδή γίνεται αναφορά από την εποχή του Ομήρου μέχρι και τη Χρυσή εποχή του Περικλή. Μέσα από τις σελίδες του περνάνε όλοι αυτοί οι σημαντικοί άνθρωποι που σημάδεψαν και καθόρισαν το πνευματικό μέλλον της Ελλαδας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, όλα αυτά μεταφέρονται στους αναγνώστες μέσα από τις κωμικοτραγικές περιπέτειες μιας ομάδας ζώων, που μεταφέρονται σε εκείνη την εποχή. Η επιστροφή στο παρελθόν, η χρήση του ιστορικού γίγνεσθαι για έμπνευση, αλλά και καθετί το φανταστικό – εξωπραγματικό είναι κάτι που πάντα με γοήτευε και μου αρέσει να χρησιμοποιώ ποικιλοτρόπως στα κειμένά μου.

Τι σας γοητεύει στη συγγραφή και πότε νιώσατε την ανάγκη να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι;

Όταν γράφει κανείς ή ακόμη κι όταν διαβάζει, ξεφεύγει από την πραγματικότητα στην οποία ζει, είτε είναι ωραία είτε ωραιοποιημένη. Η συγγραφή σε οδηγεί να βάλεις τον εαυτό σου μέσα σε κάποιες καταστάσεις, κάποια γεγονότα, κάποια συμβάντα και να τα δεις με το δικό σου μάτι, ενώ προηγουμένως είσαι αποστασιοποιημένος από τέτοια γεγονότα. Η γοητεία του όλου εγχειρήματος είναι, νομίζω, η δημιουργία. Αυτό με γοητεύει. Το να δημιουργώ κάτι από το μηδέν. Ξεκίνησα να γράφω όταν μέσα μου αισθάνθηκα πως έπρεπε να πω κάτι, να βγάλω μάλλον κάτι από αυτά που είχα και σε μια περίοδο που αισθανόμουν δημιουργικά ανενεργός.

Το βιβλίο σας ανήκει στην παιδική / εφηβική κατηγορία. Πόσο έντονα νιώθετε την ευθύνη γι’ αυτό, καθώς το συγκεκριμένο κοινό ίσως είναι πιο απαιτητικό, αλλά και έχει να αντιμετωπίσει τη γοητεία της τεχνολογίας, που κάποιους τους απομακρύνει από το διάβασμα;

Σαφώς και πρόκειται για ένα κοινό απαιτητικό και κυρίως επικριτικό. Κι έτσι πρέπει. Αυτό που έχει να σου πει θα σου το πει χωρίς να το ωραιοποιήσει. Είναι η χαμένη αθωότητα εμάς των μεγάλυτερων σε ηλικία που πρέπει κάποτε να την ξαναβρούμε. Έτσι, πρέπει να είσαι ιδιαιτέρως προσεκτικός πώς θα τους μεταφέρεις αυτό που θέλεις να πεις, γιατί δεν τους ξεγελάς! Γι’ αυτό άλλωστε ρωτάω πάντα τα παιδιά πώς βρίσκουν το κείμενο, αν είναι κατανοητό και αν έχουν αντιληφθεί τα μηνύματα που πιθανόν να υπάρχουν μέσα. Δεν είναι απαραίτητο όλα τα βιβλία να έχουν κάποιο μήνυμα να περάσουν, αλλά περισσότερο να διασκεδάσουν και να τραβήξουν τον κόσμο στο χώρο του βιβλίου. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει τα μέγιστα τη σύγχρονη εποχή που ζούμε και τα ηλεκτρονικά βιβλία σαφώς και έχουν επηρεάσει τα τυπωμένα βιβλία. Όμως, το ζητούμενο είναι να διαβάζουν τα παιδιά κι όχι μόνο αυτά, αλλά και όλοι μας κι ας είναι και ηλεκτρονικά. Έχω όμως την αίσθηση πως σύντομα θα επιστρέψουμε και πάλι στις εποχές που ανθούσε η έντυπη λογοτεχνία. Τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν από μικρά να αγαπούν το βιβλίο κι έτσι, όταν θα χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά μέσα, πάντα θα έχουν στο μυαλό τους τα βιβλία που κρατούσαν στα χέρια τους και τα μετροφυλλούσαν.

Ποια μέσα χρησιμοποιείτε για τη συγγραφή; Υπολογιστή ή χαρτί / μολύβι;

Χρησιμοποιώ όλα τα μέσα κι έτσι πρέπει. Ο υπολογιστής σε βοηθά να γράφεις πιο γρήγορα τα κείμενα σου και να τα διορθώνεις αμέσως, αλλά οι πρώτες εμπνεύσεις και πινελιές συνήθως γίνονται σε χαρτί.

Ποια είναι η γνώμη σας για το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book); Θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει το παραδοσιακό χαρτί;

Θετική, εν μέρει, καθώς δίνει τη δυνατότητα να έχεις αμέσως το κείμενο που θέλεις, να επιλέγεις τι θα δαβάσεις και γενικά είναι μια πολύ καλή περίπτωση όταν βρίσκεσαι στην καφετέρια ή σε κάποιο χώρο για να περάσεις το χρόνο σου εποικοδομητικά. Δεν πιστεύω πως θα αντικαταστήσει πλήρως το παραδοσιακό χαρτί, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε, όπως προανέφερα, πιστεύω πως θα στραφούμε στον παραδοσιακό τρόπο ζωής γιατί οι σημερινές απρόσωπες κοινωνίες μας το επιβάλλουν!

Πόσο σημαντικά θεωρείτε τα social media για την προβολή της δουλειάς σας, αλλά και για την καθημερινή επικοινωνία και ενημέρωση;

Τα social media, καλώς ή κακώς, έχουν γίνει μέρος της ζωή μας, οπότε είναι απαραίτητα και για τη δουλειά μας, για την ενημέρωση μας και την προβολή αυτών που θέλουμε να παρουσιάσουμε. Αν περιοριστούν στο ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν και μόνο σε αυτόν, είναι ίσως από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του ανθρώπου σήμερα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μελλοντικά σχέδια σχετικά με τη συγγραφή κάποιου βιβλίου δεν έχω, καθώς αυτό έρχεται όταν έχεις έμπνευση. Θα ήθελα όμως να ζω σε ένα κόσμο όπου θα επικρατεί η ειρήνη, θα εκλείψει η φτώχεια και κυρίως όλα τα παιδιά θα μπορούν να ζουν όπως πρέπει την ηλικία τους και κυρίως να έχουν τη δυνατότητα της μόρφωσης. Κάθε παιδί να κρατά στα χέρια ένα βιβλίο, αυτό νομίζω είναι το ζητούμενο σήμερα, πέρα από τη βιολογική τους ανάγκη για τροφή.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

99968668

Ονομάζομαι Μιχάλης Νικολάου. Κατάγομαι από τη Λεμεσό. Είμαι απόφοιτος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κατέχω μεταπτυχιακό δίπλωμα από τη Γρανάδα της Ισπανίας στη “Μεσαιωνική και Σύγχρονη Ελλάδα: σπουδές για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, την ιστορία και τον πολιτισμό” και μεταπτυχιακό στην “Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση” από το CYPRYS INTERNATIONAL INSTITUTE OF MANAGEMENT (CIIM). Εργάζομαι ως αντικαταστάτης σε δημόσια σχολεία της Κύπρου και σε προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε αλλόγλωσσους. Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το θέατρο, τη ζωγραφική, τη συγγραφή διηγημάτων, θεατρικών έργων και ποιημάτων με βραβεύσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το 2104 ανέβηκε από την ΕΘΑΛ Λεμεσού το θεατρικό μου έργο “Διλήμματα”. Το 2015 εκδόθηκε το νεανικό – εφηβικό μου μυθιστόρημα “Τρελά Γατομπερδέματα” από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Το 2016, σε σενάριο δικό μου, ετοιμάστηκε η ταινία μικρού μήκους “Μπίλη”.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ‘ΤΡΕΛΑ ΓΑΤΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ’

1915196_1639649652954105_7376876433232524988_n

«Τρελά Γατομπερδέματα»
του Μιχάλη Νικολάου

Σελίδες: 82
Διαστάσεις: 29×17
Δέσιμο: μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή: 10
Κατηγορία: Φαντασίας, παιδικό, εφηβικό
ISBN-13: 978-618-5002-89-3

Η περιστροφή του μηχανήματος επιταχυνόταν διαρκώς μέχρι που έγινε μια πύρινη σφαίρα. Εκείνη τη στιγμή ένας δεύτερος κεραυνός τράνταξε το υπόγειο εργαστήρι, έπεσαν αρκετά μπουκάλια από τα ράφια κι ένα βρήκε το δείκτη του ρολογιού. Αυτό άρχισε να κινείται το ίδιο γρήγορα με το μηχάνημα μέχρι που σταμάτησε σε κάποια ημερομηνία. Μια φωτεινή έκρηξη έγινε στο εσωτερικό της και στη συνέχεια άρχισε να επιβραδύνει την κίνηση της μέχρι που σταμάτησε τελείως. Η πόρτα άνοιξε αυτόματα και μέσα δεν υπήρχε κανείς!

Τι θα συμβεί όταν μια αλλόκοτη παρέα αποφασίζει να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο αναζητώντας ένα χαμένο θησαυρό; Θα τα καταφέρουν τελικά να τον βρουν ή θα χαθούν στην μετάφραση και… στον χρόνο;

Τραγελαφικά, απρόοπτα και παράδοξα τους περιμένουν. Ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους που υπόσχεται γέλιο, συγκινήσεις, περιπέτειες και… γνώσεις!

Facebook page > εδώ

logoS2__regular

Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Στηρίζουμε όλους τους συγγραφείς!!!
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
universe-pathways.blogspot.com
www.facebook.com/Universe.Pathways.Editions/
http://universepaths.wix.com/universepaths
universe-pathways.gr
universepaths@yahoo.com

Πατήστε στο κάτωθι μπάνερ για να ενημερωθείτε για το Φεστιβάλ ‘Όψεις του Φανταστικού‘: