Συνεντευξη [Q&A] με την Αννα Μπουρμα

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Ελλάδα 2016 > φτώχεια, μιζέρια, γενικότερη κρίση παντού… Γιατί, σε αυτό το περιβάλλον, ένας νέος άνθρωπος να ασχοληθεί με τη μουσική, αφού, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, βιοπορισμός από αυτό δεν υφίσταται; Πόσο δύσκολο είναι το μέλλον για την τέχνη συνολικά, αν αυτές οι συνθήκες παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμα;

Σας καλωσορίζω και εγώ με την σειρά μου. Ένας νέος θα ασχοληθεί με τη μουσική υπό αυτές τις συνθήκες, γιατί δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, όταν ξυπνάς και κοιμάσαι με την ανάγκη να δημιουργήσεις, να εκφραστείς, να εξελιχθείς σε όλα τα επίπεδα, τότε δεν σε νοιάζει ούτε η κρίση ούτε η μιζέρια, απλά την παρακολουθείς, αντλείς έμπνευση από τις συνθήκες, τις εξορκίζεις με τα τραγούδια σου και πας παραπέρα. Αν θες να βγάζεις μεροκάματο από τη μουσική (δεν μιλάμε πια για τέχνη), τότε τα πράγματα αλλάζουν, οι δουλειές είναι λίγες, όπως παντού, και κακοπληρωμένες. Οι μικρές ομάδες για άλλη μια φορά θα κάνουν την υπέρβαση και θα κρατήσουν την τέχνη ζωντανή. Oι συνθήκες είναι ιδανικές για να δημιουργήσεις – ποτέ σε περιόδους ευημερίας η τέχνη δεν έκανε άλματα. Άρα, όσο συνεχίζεται αυτό, τόσο ο κόσμος θα καταλαβαίνει (δυστυχώς) ότι η ευτυχία βρίσκεται μακριά από τον πλούτο. Οι τέχνη σε περιόδους κρίσης ήταν πάντα καταλυτική.

‘Τα 5 στοιχεία’ φέτος, μια μουσική παράσταση σε “οικογενειακή” επιμέλεια. Γιατί επιλέχθηκε το θέατρο Ραντάρ και όχι μια μουσική σκηνή ως χώρος παρουσίασης;

Ο θεατρικός χώρος σέβεται τον λόγο. Ο ακροατής ακούει καλά, κάθεται καλά και αναπνέει καλά. Αυτά είναι βασικά συστατικά στο να απολαύσεις μια παράσταση. Η αγωνία μας είναι να περάσουμε συναισθήματα και να ηρεμήσουμε τον ακροατή που ενδεχομένως να έρχεται με χίλια προβλήματα στο κεφάλι του. Στη μουσική σκηνή, δυστυχώς, η αγωνία είναι πόσες μπίρες θα πιει ο κόσμος, πράγμα που δεν με αφορά καθόλου.

Έχετε αρκετά χρόνια στο χώρο, αλλά μονό δύο κυκλοφορίες δίσκων. Είναι συνειδητή η επιλογή αυτή ή την υπαγόρευσαν άλλοι λόγοι; Πώς βλέπετε το μέλλον της δισκογραφίας στη χώρα μας και αν θεωρείτε πως κάτι πρέπει να γίνει ώστε να αλλάξουν οι χαμηλές πωλήσεις γενικότερα στις μέρες μας;

Έχω, είχα και θα έχω πολλές διαφωνίες με αυτό που συμβαίνει στο χώρο της μουσικής. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να αποσυρθώ για 8 χρόνια εντελώς, η δεύτερη και τελευταία μου αντίδραση είναι να κάνω μόνο αυτό που λέει το συναίσθημά μου και η διαίσθησή μου. Επιστρέφοντας, λοιπόν, έκανα 2 δισκογραφικές δουλειές και αυτό γιατί είχα κάτι να πω, δεν έχω καμία εξάρτηση από τους αριθμούς. Το μέλλον της δισκογραφίας θα αλλάξει πολύ – όσο οι επιλογές των καλλιτεχνών θα γίνονται με γνώμονα το χρήμα, τόσο θα πέφτει η δισκογραφία. Κάθε μέρα ακούμε τα ίδια και τα ίδια και λίγο τα ίδια αλλαγμένα, ο κόσμος κουράστηκε, τα ραδιόφωνα έκλεισαν, οι παραγωγοί κάνουν τα ρομπότ, η τηλεόραση είναι ταγμένη στο εύκολο, στο γρήγορο και στο ανώδυνο. Αν θέλουμε να αγοράσει ο ακροατής τη μουσική πρέπει πρώτα να τη σεβαστεί.

12903899_10207633412567921_442759938_o

Στην πρεμιέρα σας, σας τίμησε με την παρουσία του ο Χρήστος Θηβαίος. Από τους ανθρώπους που μέχρι σήμερα έχετε συνεργαστεί, υπάρχουν κάποιοι που θυμάστε πιο έντονα;

Πρώτα θα πω δύο λόγια για τον Χρήστο Θηβαίο. Είναι από τους τελευταίους επιζώντες με συναισθηματική και καλλιτεχνική αξία. Η συμπεριφορά του είναι ισάξια με την ομορφιά που κρύβουν τα τραγούδια του. Σπάνιο για τον μουσικό κύκλο. Όλους τους θυμάμαι και κανέναν δεν ξεχωρίζω, είναι συνεργασίες που μου έδωσαν, για καλή μου τύχη, περισσότερα θετικά παρά αρνητικά. Ό,τι έχω κάνει μέχρι σήμερα δεν το έχω μετανιώσει.

‘Τα 5 στοιχεία’ η φετινή δουλειά που μας συστήσατε. Ποιος είναι ο δεσμός σας με καθένα από αυτά και αν κάποιο πιστεύετε ότι σας “περιγράφει” / εκφράζει καλύτερα;

Ο δεσμός μας είναι ιερός και αρχέγονος, είμαστε και σωματικά, αλλά συναισθηματικά, εξαρτημένοι από τα φυσικά στοιχεία. Παρακολουθώντας τη φύση, θα διαπιστώσεις ότι είσαι αναπόσπαστο κομμάτι της, είσαι μέρος της, άρα η θέρμη, η ροή, η ανάσα, η γέννηση, αλλά και ο θάνατος απαρτίζουν τη ζωή. Έτσι, λοιπόν, μέσα από στίχους, μελωδίες, ερμηνείες, κείμενα και ήχους δώσαμε την αίσθηση που έχουμε χάσει, λόγω χρόνου και ανούσιων προτεραιοτήτων. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα, μπορώ όμως να πω ότι με ζορίζει ο αέρας.

Ποια είναι η σχέση σας με τα social media; Λειτουργούν βοηθητικά σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο;

Η σχέση μου είναι καλή, τα θεωρώ όμως επικίνδυνα. Είναι μια εικονική πραγματικότητα που, όσο πιο γρήγορα την αποδεχτείς, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσεις στον τελικό σου στόχο (αν έχεις). Εμένα με έχει βοηθήσει περισσότερο η δουλειά, η πραγματική επικοινωνία και η εκπαίδευσή μου. Τα άλλα είναι ένα ηλεκτρονικό διαδραστικό προσπέκτους.

Πού θα συνεχίσουν το ταξίδι τους ‘Τα 5 στοιχεία’;

Ξεκινάμε τον Ιούνιο τις παραστάσεις μας ανά την Ελλάδα, όλες οι ημερομηνίες θα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, θα ακολουθούν τον ουράνιο χάρτη που έχει άμεση σχέση με το θέμα μας. Θέλω, κλείνοντας, να ευχαριστήσω και να αναφέρω για άλλη μια φορά τους συνεργάτες μου: Tον πατέρα, Τάκη Μπουρμά, όπου έχει γράψει τα τραγούδια και τα κείμενα της παράστασης, τον Νίκο Καλαντζάκο, όπου παίζει πιάνο και έχει αναλάβει όλο το computer programming, τον Γιώργο Μακρή, με τα υπέροχα ιδιόχειρα πνευστά του, τον Νίκο Γεωργίου στον ήχο, τον Στέφανο Ερινιτάκη στο Projection mapping και τον Θεοδόση Φράγκο που ανέλαβε την παραγωγή. Τον Οκτώβριο επιστρέφουμε από τα καλοκαιρινά ταξίδια και ξεκινάμε τον Νοέμβριο σε νέο γνωστό θέατρο της Αθήνας που θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘ΤΑ 5 ΣΤΟΙΧΕΙΑ’

12921055_10207633180882129_1795767186_n (1)

Βασισμένη στη θεωρία των τεσσάρων θεμελιακών στοιχείων (φωτιά, αέρας, νερό και γη), είναι η μουσικοθεατρική παράσταση «Τα 5 στοιχεία» που αρχικά παρουσίασε η Αννα Μπουρμά στο θέατρο Radar του Νέου Κόσμου και που θα συνεχίσει το ταξίδι της, από τον Ιούνιο, ανά την Ελλάδα.

Η παράσταση βασίζεται σε τραγούδια που αποτελούνται από ένα ή περισσότερα τέτοια στοιχεία, τα οποία μέσα από την νοηματική τους αφήγηση, θα αναζητήσουν το -κρυφό και ιδιαίτερο για τον καθένα- πέμπτο στοιχείο. Μέσα από video προβολές και εντυπωσιακά σκηνικά εφέ, η Αννα Μπουρμά συνθέτει μια παράσταση εντελώς ξεχωριστού χαρακτήρα, με πρωταγωνιστές τα τραγούδια και την ερμηνεία της.

12914986_10207633415447993_385553924_o

Ακολουθούν αποσπάσματα από τα κείμενα της παράστασης:

Φωτιά Το ξέρω πως η φωτιά μόνο με φωτιά φουντώνει και όχι με αναβολές.
Αέρας Όπου φυσάει ο άνεμος, πάμε κι εμείς. Είναι σαν να μην υπάρχει τίποτα άλλο στην σκέψη μας, πέρα από την διατεταγμένη αποστολή.
Νερό Στο νερό βρήκα έναν συμπολεμιστή στην μάχη να μετατρέψω τον βάλτο μου σε καθαρή τρεχούμενη διαφάνεια.
Γη Όταν ο έρωτας κυριεύει τους ανθρώπους, αποθεώνεται η αρμονία των αισθήσεων, ανθίζουν τα ρόδα στην αυλή μου, παίρνει σάρκα και οστά η αθανασία, χαμογελάει η Γη ολάκερη, επιβεβαιώνεται ο μόνος γνωστός παράδεισος.
Δεν σταματάει το ταξίδι εδώ, υπάρχει και το πέμπτο, το στοιχείο το ξεχασμένο, το χαμένο στο χρόνο, αυτό που θα σου το αποκαλύψουμε όταν συναντηθούν τα βλέμματά μας.

Μουσική, κείμενα: Tάκης Μπουρμάς
Σκηνοθεσία: Άννα Μπουρμά
Κιθάρες, φωνή, αφήγηση: Τάκης Μπουρμάς
Πλήκτρα: Nίκος Καλαντζάκος
Πνευστά: Γιώργος Μακρής
Ήχος: Νίκος Γεωργίου
Φώτα: Βασίλης Ντόκος
Projection mapping: Στέφανος Ερινιτάκης
Computer programming: Νίκος Καλαντζάκος
Φωτογραφίες: Γιάννης Μαργετουσάκης
Φωτογραφίες παράστασης: Ευαγγελία Θωμάκου
Body painting: Κατερίνα Βλάχου
Παραγωγή: AFM records

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΜΑ

13173707_1022384371179311_3942746209194785210_n

Η Άννα Μπουρμά γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε κλασσικό πιάνο στο ωδείο Ν. Σμύρνης και θεωρητικά της μουσικής. Το 1998 παίρνει με άριστα το πτυχίο πιάνου και το πτυχίο ειδικού αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας.

Την πρώτη συμμετοχή σε δίσκο την έκανε 14 ετών στον δίσκο ‘’ΚΗΠΟ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ’’ του Τάκη Μπουρμά, τραγουδώντας το “ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΟ“. Στη συνέχεια, έκανε πολλές συμμετοχές σε δίσκους του Γ. Ζήκα, Μ. Λυδάκη , Ν.  Ζούδιαρη και Γ. Νταλάρα.

Έγινε γνωστή μέσα από τραγούδι του Τάκη Μπουρμά “ΤΟ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΚΟΡΜΙ ΣΟΥ” και το τραγούδι του Νίκου Ζούδιαρη “ΦΥΣΑΛΙΔΑ“.

Η πρώτη προσωπική της δουλειά με τίτλο ”Τα Ρόδα της Αυλής” κυκλοφόρησε 21 Δεκεμβρίου 2011, όπου παρουσιάστηκε στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου και έγινε sold out. Σε αυτό τον δίσκο ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας λέει μαζί με την Άννα το τραγούδι “ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΣ“, όπου αποσπά καταπληκτικές κριτικές και παίζεται σε πολλά ραδιόφωνα της Ελλάδας και της Κύπρου. Ένα μήνα μετά, ξεκίνησαν τα live σε πολλές μουσικές σκηνές, όπου παντού η προσέλευση ήταν εντυπωσιακή.

Το καλοκαίρι του 2012 βγαίνει πρώτη σε ψηφοφορία μέσω διαδικτύου για να παίξει στο 34ο River Party και, στη συνέχεια, την καλεί για συνεργασία μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συναυλιών, η Didimusic, και ανοίγει τη συναυλία του Γιάννη Κότσιρα στο φεστιβάλ Εν Ορέσις.

12400714_993526527398429_6315390076935567485_n

Η πορεία συνεχίζεται και το φθινόπωρο πραγματοποιεί με την Greenpeace τρεις πετυχημένες παραστάσεις σε γνωστές μουσικές σκηνές. Εκεί, για πρώτη φορά, η Δήμητρα Γαλάνη ανεβαίνει επί σκηνής και λένε τρία τραγούδια της μαζί.

Το Ιανουάριο του 2013 η μεγαλύτερη σχολή ΑΚΤΟ βάζει εξεταστική εργασία, στο τμήμα Master, την οπτικοποίηση του τραγουδιού από τον δίσκο της Άννα Μπουρμά, τον “ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟ“, τα παιδιά ανταποκρίνονται μοναδικά και μια μεγάλη παράσταση γίνεται σε ένα από τα παλαιότερα κινηματοθέατρα της Πατησίων.

Παράλληλα γίνεται μέλος στο Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο και προσφέρει εθελοντικά την τέχνη της.

12922178_10207633415487994_26703970_o