Συνεντευξη [Q&A] με τους Stiko & Wag

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Στις 21/05 ανοίξατε τη συναυλία του Panda Dub, στην οποία η ανταπόκριση του κοινού ήταν εντυπωσιακή, σε μια χρονική συγκυρία που ο κόσμος επιλέγει αυστηρά πού θα δώσει τα χρήματά του. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία και τι σας έμεινε έντονα από αυτήν τη βραδιά;

Stiko: Να σ’ ευχαριστήσω για την πρόσκληση πρώτα απ’ όλα! Το live ήταν ένα από τα καλύτερα της ζωής μου για πολλούς λόγους. Παρουσιάζαμε την πρώτη μας δουλειά μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό, το μεγαλύτερο, ίσως, που έχουμε “αντιμετωπίσει” μέχρι τώρα και μάλιστα κάνοντας live performance, πράγμα πολύ πιο αγχωτικό από το dj set! Προφανώς και το ευχαριστήθηκα, όπως και τη συνέχεια με τον Panda Dub και τον Blend Mishkin, αν και για να είμαι ειλικρινής “το γιόρτασα”, με το που τελείωσε το part μας και πρόλαβα να μεθύσω μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να μπορώ να σου πω πολλές λεπτομέρειες μουσικά… τα μόνα σίγουρα είναι πως ο Γάλλος ξέρει να “χορεύει” τον κόσμο και να βασανίζει τα μπάσα! Οι δύο κοπέλες που πλαισίωσαν την παρουσίασή μας, η Ροή στο μικρόφωνο για το κομμάτι μας Zenana και η Δήμητρα Ατέση από τις Etherica, είχαν πολύ σημαντικό ρόλο και τις ευχαριστώ πολύ και τις δύο για την βοήθειά τους! Ο Blend, όπως έγραψα και στην σελίδα μου στο facebook, είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες καλλιτέχνες που θα μπορούσε να “κρατήσει” τον κόσμο μετά από το πολύ δυνατό live που είχε κάνει ο Panda! Σημαντικό ήταν πως οι διοργανωτές κατάφεραν να κρατήσουν θετικό κλίμα στο backstage, παρά την ένταση ενός τόσο μεγάλου event, και νομίζω αυτό φάνηκε και στη ροή της βραδιάς! Και για να απαντήσω και στην ερώτησή σου, μετά απ’ τον μικρό μου μονόλογο, ίσως αυτό που μου έμεινε περισσότερο να είναι που ήρθε η μάνα μου να μας ακούσει… και πες με γραφικό!

Wag: Η εμπειρία σίγουρα ήταν πρωτόγνωρη για μας, μιας και ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάσαμε κάτι 100% δικό μας. Ο κόσμος το δέχτηκε και σίγουρα αυτό μας δίνει ώθηση για να πάμε παραπέρα. Από μια τέτοια βραδιά μόνο τα καλά μπορούν να σου μείνουν.

Συστήστε μας τους Stiko & Wag. Με ποιο είδος μουσικής καταπιάνεστε και πώς αποφασίσατε να εισέλθετε στο χώρο, σε μια περίοδο δύσκολη για τα μουσικά μας πράγματα;

Stiko: Με τον Wag έχουμε πολύ διαφορετικές πορείες, μέχρι να συναντηθούνε έστω! Εγώ με τη μουσική αποφάσισα να ασχοληθώ πριν 3-3,5 χρόνια. Είχα τελειώσει τις κρατικές σπουδές μου πάνω στο marketing, που δεν μου πολυάρεσε τότε, δούλευα δεξιά και αριστερά χωρίς κανένα στόχο, η κρίση είχε αρχίσει να γίνεται ανυπόφορη… και έτσι αποφάσισα να επαναπροσδιορίσω τη ζωή μου! Γράφτηκα σ’ ένα ΙΕΚ για έναν χρόνο και ξεκίνησα να παίζω μουσική – dj sets – στο μαγαζί ενός φίλου στο Μεταξουργείο… το ΙΕΚ παραήταν ακριβό για να συνεχίσω και τα djλίκια πηγαίναν συμπαθητικά σαν εισόδημα για αρχή, οπότε παραμέρισα λίγο την όρεξή μου για παραγωγή… λίγο αργότερα γνώρισα τον Τόλη και από κει και πέρα το ένα έφερε το άλλο, πολύ φυσικά θα έλεγα! Δεν κάτσαμε ποτέ να σκεφτούμε και πολύ αν μας συμφέρει να πιάσουμε το γράψιμο και αν είναι δύσκολη εποχή! Απλά γουστάραμε να γράψουμε δική μας μουσική και το κάναμε! Τώρα, το ύφος που επιλέξαμε να κινηθούμε είναι άλλη ιστορία και εκεί σίγουρα υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην Ελλάδα! Οι μεν φίλοι της beatmaking σκηνής είναι εύκολο να μην συμπαθήσουν τον ανατολίτικο ήχο, μιας και σε πολλούς χτυπάει ένας συνειρμός με τη μουσική των παππούδων τους, για να το πω απλά, οι δε λατρεις της ανατολίτικης μουσικής δύσκολα θα αγκαλιάσουν τα τόσο έντονα στοιχεία beatmaking και bass music που έχει η μουσική μας!

Wag: Ασχολούμαι με το Djing αρκετά χρόνια, σχεδόν δέκα. Το είδος δεν νομίζω πως είναι καποιο συγκεκριμένο, το κοινό στοιχείο στη μουσική μας είναι ο τρόπος που δημιουργείται και παρουσιάζεται, δλδ sampling controlerism, finger drumming. Από εκεί και πέρα ασχολούμαστε με ό,τι μας εμπνέει. Άυτη την περίοδο ήταν οι μελωδίες της “ανατολής” που μας κέρδισαν. Η περίοδος αυτή είναι δύσκολη για όλους και όχι μόνο για το “χώρο”. Πιστεύω πως η ανάγκη για έκφραση δεν σταματάει ποτέ, όσο δύσκολη και αν είναι η περίοδος. Kατά τη γνώμη μου, οι δυσκολίες δυναμώνουν και τους καλλιτέχνες και το κοινό.

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το ‘Αsian bong’, single του επερχόμενου πρώτου δίσκου σας ‘NRGLS’; Μιλήστε μας για το single, αλλά και για τον πρώτο σας δίσκο. Τι θα περιλαμβάνει, πώς προέκυψε ο τίτλος και σε τι μορφή θα κυκλοφορήσει;

Stiko & Wag: Πλέον μπορείς να βρεις στο bandcamp και το youtube μας ολόκληρο το Ep! Αυτή η πρώτη version του περιλαμβάνει αποκλειστικά instrumentals με όλα τα στοιχεία που προαναφέραμε, ανατολίτικες μελωδίες και samples, έντονα μπάσα και αρκετά χιπχοπικά beats! Σύντομα θα ακολουθήσει και το δεύτερο version, στο οποίο έχουμε συνεργαστεί με ξενόγλωσσους mcs πάνω σε remakes που κάναμε στα αρχικά μας κομμάτια! Και από Σεπτέμβρη, αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε και το τρίτο version με τα remix από μερικούς από τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες στο ευρύτερο πλαίσιο που κινούμαστε! O τίτλος ήταν εύκολο να βρεθεί, έχουμε logo ένα bong με λουλούδια… ο δίσκος έχει πολύ ανατολή μέσα του… ε, ο ναργιλές πάνω-κάτω είναι το bong του ανατολίτη, οπότε NRGLS, γιατί έχουμε σπουδάσει και ένα marketing, όπως σου είπα! Τέλος, να πούμε πως, όταν ολοκληρωθούν και οι 3 εκδοχές του ep, θα κυκλοφορήσουν μερικά αντίτυπα σε cd για λίγους και καλούς…

Έχετε «παίξει» στα decks σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Αλλάζουν οι αντιδράσεις του κοινού ανάλογα με την περιοχή;

Wag: Οι αντιδράσεις αλλάζουν και από περιοχή σε περιοχή στην Αθήνα, ένα σετ το οποίο το Α μέρος θα το καλοδεχτεί και θα «παρτάρει», στο Β μέρος μπορεί να μην έχει την ίδια αντιμετώπιση. Η επαρχία, εδώ και χρόνια, ξέρει τι ακούει και τι θέλει να ακούσει από έναν guest Dj. Πήγα πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη, από όπου και κατάγομαι και έπαιξα στο “B2”. Ο κόσμος ήταν κάτι παραπάνω από ενημερωμένος και δέχτηκε ευχάριστα αυτό που τους παρουσίασα.

Stiko: Νομίζω πως οι διαφορετικές αντιδράσεις δεν έχουν να κάνουν τόσο με γεωγραφικά στοιχεία όσο με το πλαίσιο στο οποίο γίνεται το εκάστοτε event! Στα μεγάλα stage ο κόσμος έρχεται ήδη ψημένος και είναι πολύ πιο έντονες οι αντιδράσεις του, στα μικρότερα stage ή και μπαράκια ο dj έχει πολύ δρόμο, αν θέλει να κάνει κεφαλάκια να κουνηθούνε!

Πώς βλέπετε τα μουσικά πράγματα σήμερα στην Ελλάδα; Υπάρχει ελπίδα για τους νέους καλλιτέχνες; Πόσο απαραίτητο είναι κάποιος να έχει καλές… γνωριμίες;

Stiko: Η Ελλάδα, μουσικά, νομίζω δεν είναι σε τόσο άσχημη περίοδο… δεν λέω πως ανθίζει, ok, αλλά σε αρκετά θέματα υπάρχει άνοδος, από τα live που βλέπουμε μέχρι τη διοργάνωση, μέχρι την εξαγωγή καλλιτεχνών! Το ζόρι είναι στο εντός! Το ευρύ κοινό, αλλά και σημαντικά μέσα, όπως το ραδιόφωνο, άργησαν πολύ να δεχτούν την εγχώρια beatmaking σκηνή, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις, αλλά και σ’ αυτό το θέμα πιστεύω πως υπάρχει μια ανοδική πορεία! Τώρα, για τους νέους καλλιτέχνες δεν έχω ακόμα και την καλύτερη εικόνα, μιας και συγκαταλέγομαι μάλλον και εγώ σε αυτούς, αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, θέλει και υπομονή και κυνήγι και τύχη, αλλά σίγουρα, αν κάποιος έχει κάτι να πει, αξίζει την προσπάθεια. Όσο για τις γνωριμίες, όσο σημαντικές και αν είναι, αφενός κερδίζονται σ’ ένα βαθμό με την ποιότητα ενός ανθρώπου και τη συμπεριφορά του, οπότε μη μασάς αν δεν έχεις ξάδερφο διοργανωτή και αφετέρου, όσο και αν μπορούν να βοηθήσουν, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ποιότητα του υλικού που έχεις να παρουσιάσεις!

Wag: Σίγουρα πολύ καλύτερα από παλαιότερα. Υπάρχουν πολλές σκηνές που ανθίζουν αυτή τη στιγμη στην Ελλάδα και χώρος για νέους καλλιτέχνες να εκφραστούν, όπως αυτοί νομίζουν. Έχει ξεπεραστεί η μόδα του λαϊκού ή του ροκ, χωρίς να έχω κάτι με συγκεκριμένα είδη, αλλά σήμερα μπορείς να ακούσεις έναν νέο Έλληνα να κάνει διεθνή καριέρα, ας πούμε στο Drum n’ Bass. 15 – 20 χρόνια πριν, αυτό θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτο, τουλάχιστον εντός συνόρων. Οι γνωριμίες, και πόσο μάλλον οι καλές, είναι κάτι που σε βοηθάει πάντα και παντού, αλλά αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις είναι οι ιδέες.

Ποιους καλλιτέχνες (από Ελλάδα ή και διεθνώς) εκτιμάτε για τη μουσική και την καριέρα τους και ίσως έχουν αποτελέσει και πηγή έμπνευσης για εσάς;

Stiko: Όρεξη να ‘χεις να σου λέω… ακούω πολύ μουσική και πολύ διαφορετικά πράγματα, οπότε θα σου πω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για να μην μιλάω μέχρι αύριο! Ο Bonobo είναι, ίσως, το μεγαλύτερο reference καριέρας, τόσο για την εξέλιξή του μουσικά όσο για τις συνεργασίες του, ο Burial για τον τόσο ξεχωριστό του ήχο, από πιο φρέσκους σχετικά, ο Machinedrum που δείχνει να μη μπορεί να σταματήσει να προχωράει την δουλειά του, ενώ από παλιότερους, το δίδυμο Kruder – Dorfmeister θα με στοιχειώνει για πάντα και για να βάλουμε και κατιτίς χιπχοπικό που έχω αγάπη, ο Suff Daddy με έχει κερδίσει όσο λίγοι! Από την Ελληνική σκηνή, ξεχωρίζω τον πολύ καλό μου φίλο Kill Emil που έχει κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στην Ευρώπη, τον Mononome που θεωρώ πως είναι ό,τι πιο “μετρημένο” έχω δει από έναν τόσο ταλαντούχο άνθρωπο και, για να πω και πάλι κάτι πιο φρέσκο, έχω πορωθεί κανονικότατα με τους Twinsanity που εμφανίστηκαν σαν μάνα εξ ουρανού στην ελληνική ξενόγλωσση hip hop σκηνή, που πάσχει χρόνια τώρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις! Σίγουρα άφησα πάρα πολλούς, αλλά προσπάθησα να δώσω μία γενικότερη εικόνα και να μην κάνω απλα κοπλιμέντα σε όλους όσους ακούω και γουστάρω!

Wag: Η λίστα θα μπορούσε να είναι τεράστια ίσως ατελείωτη, κάθε μουσικός έχει κάτι να δώσει, αυτοί που κερδίζουν παντα την προσοχή μας είναι όσοι φέρνουν νέες ιδέες, όπως το να συνδυάζουν με επιτυχία είδη και τεχνικές και κυρίως αυτοί που καταφέρνουν να είναι άμεσοι με τον ακροατή, μπορεί να παρουσιάζουν ό,τι πιο απλό έχεις ακούσει, αλλά με τέτοιο τρόπο που δεν το είχες καν φανταστεί μέχρι τώρα .

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος και αν ναι, πώς τον διαχειρίζεστε; Έχετε κάποια άλλη ασχολία πέρα από τη μουσική; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Wag: Υπάρχει και, αν και τελευταία το έχω παραμελήσει, γουστάρω να κάνω βόλτες με το longboard μου στην Αθήνα και γύρω περιοχές, πάντα με μουσική στα ακουστικά. Σχέδια, επίσης, υπάρχουν, όχι μεγαλεπήβολα όμως, το πιο σημαντικό για το μέλλον είναι να μπορώ να αφιερώνω στη μουσική το χρόνο που θα ήθελα – όλα τα άλλα έρχονται από μόνα τους.

Stiko: Θα ακουστώ προκλητικός μάλλον, αλλά για μένα υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος σ’ αυτή την περίοδο της ζωής μου! Έχω την τύχη να μην πληρώνω ενοίκιο στο σπίτι που μένω εδώ και 7-8 μήνες, οπότε τα dj sets μου αρκούν για να βιοποριστώ, χωρίς να ‘μαι και ο πολυέξοδος τύπος, ούτως ή άλλως! Το αστείο είναι πως τόσο τα επιπλέον χρήματα που προκύπτουν, κατά καιρούς, όσο και ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος πηγαίνουν στη μουσική ή έστω εκεί γύρω! Συγκεκριμένα, τελευταία βοηθάμε αρκετά σε διάφορες διοργανώσεις και μάλιστα μία απ’ αυτές θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο και θα αφορά ένα φεστιβάλ σχετικό με σύγχρονες μουσικές επηρεασμένες από την ανατολή, αλλά και ορισμένα επιμέρους στοιχεία της ανατολίτικης κουλτούρας! Πέρα από τη μουσική, είμαι μεγάλος οπαδός του τσιπουράδικου, του NBA και των ξένων σειρών – να δεις το Utopia! Μελλοντικά σχέδια υπάρχουν πολλά, αλλά για την ώρα εστιάζω στη δουλειά μου και τον δίσκο που μόλις βγάλαμε! Σίγουρα θα υπάρξει και συνέχεια με τον Wag, αλλά και προσωπική μου δουλειά!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ STIKO & WAG

12036712_856383204480449_3719522946822153545_n

Oι ανερχόμενοι Stiko & Wag είναι τα δύο μελή των Antilopes που συνεργάζονται στα πεδία του djing και της μουσικής παραγωγής. Τα dj sets τους είναι 100% back 2 back, ενώ χαρακτηρίζονται από έντονα performing στοιχεία και περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία ήχων (tribal/ future beats/ hip hop/ reggae κ.α.). Πρόσφατα κυκλοφόρησαν το Αsian bong, single του επερχόμενου πρώτου δίσκου τους “NRGLS” με εμφανές tribal-oriental ύφος! Έχουν “παίξει” στα decks του Four twenty the break bar (Αθήνα), στη Στοα the soul bar (Θεσσαλονίκη), Ναυπηγείο (Ρέθυμνο) κ.α. Έχουν μοιραστεί την σκηνή με τους L’Entourloop, Frenic, Kill Emil και Billa Qause, ενώ τον περασμένο Μάιο ήταν το opening act στην εμφάνιση του Panda Dub στο Βοτανικός Live Stage.

Facebook |  Mixcloud |  YouTube