Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Στις 2 Σεπτεμβρίου σε μια ιδανική τοποθεσία, στον προαύλιο χώρο στο Λόφο Νυμφών, θα ταξιδέψετε το κοινό σε μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά. Αν και είναι προφανές γιατί επιλέχθηκε ο χώρος, ωστόσο θα θέλαμε τη δική σας εμπειρία από την αναζήτησή του και τα κριτήρια που καθόρισαν αυτή την επιλογή.
Καλώς σας βρήκα! Ευχαριστώ για τον χώρο και τον χρόνο. Το 2014 παρουσίασα ένα έργο για πιάνο με ταυτόχρονη προβολή video και φωτογραφιών από το διάστημα. Το project ταξίδεψε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου ως το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εκείνη την εποχή, ενώ η μουσική συμβάδιζε απόλυτα με την εικόνα. Ήταν ένα μουσικό ταξίδι στο διάστημα. Αυτή η παράσταση με έφερε στα σκαλιά του κτιρίου Σίνα και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κάνει παρατήρηση του ουρανού από το λόφο της Πνύκας με το τηλεσκόπιο Δ. Δωρίδη. Η μαγεία της μουσικής, σε συνδυασμό με τη φύση. Πόσο ευεργετικός είναι ο ρόλος της τέχνης στις δύσκολες εποχές που ζούμε και κατά πόσο το κοινό στηρίζει τις προσπάθειες των καλλιτεχνών; Το κοινό επιλέγει και ποιοτικά, πέρα από ποσοτικά (τιμή εισιτηρίου) στις μέρες μας;
Κατά την γνώμη μου ο θεατής, ο ακροατής έχει ανάγκη την άμεση επαφή με τον καλλιτέχνη. Και στις μέρες μας ακόμη πιο έντονα. Είμαστε όλοι στριμωγμένοι, αλλά όταν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει έναν καλλιτέχνη που αγαπά δεν νομίζω ότι η τιμή του εισιτηρίου θα τον αποτρέψει. Άλλωστε και οι τιμές γενικά έχουν διαμορφωθεί ανάλογα.
Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με τη μουσική; Πόσο σημαντικό είναι να γίνονται σπουδές στη μουσική, καθώς υπάρχει και η έννοια του «αυτοδίδακτου» καλλιτέχνη;
Στο πατρικό μου οι γονείς μου τραγουδούσαν πολύ. Λαϊκά, ρεμπέτικα, δημοτικά. Από πολύ μικρή ηλικία είχα την ανάγκη να εκφραστώ μέσα από την μουσική. Θυμάμαι η πρώτη επαφή με την μουσική ήρθε μέσα από ένα πληκτροφόρο όργανο στην Δ’ δημοτικού. Ναι, βέβαια υπάρχει η έννοια του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη. Έχω συναντήσει απίστευτα ταλέντα. Υπάρχουν μουσικοί που δεν χρειάστηκαν ακαδημαϊκές σπουδές. Το ιδανικό για μένα είναι ο συνδυασμός και των δύο. Εξαρτάται και από τον στόχο που έχει ο κάθε καλλιτέχνης. Έχουμε παραδείγματα στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Πολλοί καλλιτέχνες, χωρίς μουσικές σπουδές, έχουν κάνει τεράστια επιτυχία.
Πώς προέκυψε ο τίτλος της μουσικής παράστασης και πώς εντάσσονται αυτά τα στοιχεία στην παρουσίαση που θα δούμε στις 02/09;
Για τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους υπήρχαν επτά γνωστοί πλανήτες. Ήταν, κατά αύξουσα σειρά από τη Γη (κατά τον Πτολεμαίο) η Σελήνη, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Ήλιος, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος. Η κινέζικη φιλοσοφία θεωρεί ως θεμελιώδη στοιχεία τα εξής 7. Αέρας, νερό, μέταλλο, αιθέρας, φωτιά, ξύλο και γη. Μετά την πρώτη επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο που περιελάμβανε και μια ιδιωτική παρατήρηση-ξενάγηση συναντήθηκα με όλα αυτά τα στοιχεία που περιγράφω. Το Αστεροσκοπείο Αθηνών βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό σημείο που κατά την γνώμη μου ενώνει με μια σύζευξη διαρκείας τον ουρανό και τη γη.
Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το επερχόμενο άλμπουμ σας, αλλά και για τη νέα εποχή στα μουσικά πράγματα, με την επικράτηση της ψηφιακής τεχνολογίας και του αντίστοιχου τρόπου πώλησης της μουσικής.
Το επερχόμενο άλμπουμ θα περιέχει παλιότερες αναθεωρημένες συνθέσεις, αλλά και νέες. Συνεχίζω στο ίδιο ύφος. Θα περιέχει ορχηστρικά κομμάτια, αλλά και στίχο. Επί της ουσίας, συγκεντρωτικά καταγράφω σε ένα άλμπουμ ό,τι έχω παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει να συμπληρώσω ότι σ’ αυτό το άλμπουμ, που αποτελεί και την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά, συμμετέχουν καλλιτέχνες που τους εκτιμώ και που χαίρομαι πολύ που συνεργαζόμαστε. Το διαδίκτυο παίζει πλέον πολύ σημαντικό ρόλο. Και πολλοί καλλιτέχνες πλέον επιλέγουν να διανέμουν τη μουσική τους μέσα από πλατφόρμες, αντίστοιχες πολλές φορές, ως ανεξάρτητη δουλειά. Εγώ προσωπικά θέλω να δω την μουσική μου αργότερα στα ράφια ενός δισκοπωλείου καταγεγραμμένη σε CD ή δίσκο βινυλίου.
Έχετε συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και για μια μικρού μήκους ταινία. Ποιες είναι οι διαφορετικές απαιτήσεις για κάθε project (θέατρο-κινηματογράφος) και ποιο σας γοητεύει περισσότερο;
Το καλοκαίρι του 2015 έγραψα μουσική για την ταινία μικρού μήκους «ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ». H ταινία πήγε πολύ καλά και με χαροποίησε ιδιαίτερα η πορεία που διέγραψε. Όταν γράφεις μουσική για μια ταινία έχεις ένα έτοιμο οπτικό υλικό που πρέπει να το επενδύσεις μουσικά. Ένα υλικό που δεν «αλλάζει». Ενώ μια θεατρική παράσταση είναι ζωντανός οργανισμός. Ο θεατής παρακολουθεί στη σκηνή να διαδραματίζεται μια ιστορία που κάθε βράδυ επαναλαμβάνεται με τους ίδιους ηθοποιούς, φωτισμούς και κοστούμια, σαφώς σκηνοθετημένη, που όμως ως ένα βαθμό μεταβάλλεται. Και τα δύο έχουν την μαγεία τους. Αγαπώ το θέατρο πολύ, τη σκηνή, τα κείμενα, το σανίδι, την τριβή με τον «θίασο». Χωρίς θέατρο νοιώθω σαν ψάρι έξω από την γυάλα. Κι αυτό γιατί, πέρα από την μουσική, υπάρχει και μια άλλη «μικρή θεατρική πορεία» που δεν γίνεται να αγνοήσω.
Έχετε κάποιον αγαπημένο συνθέτη (Έλληνα ή ξένο) και ναι, ποια έργα του θα μας προτείνατε οπωσδήποτε να ακούσουμε;
Aγαπημένος συνθέτης… όσες φορές και να ακούσω «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι είναι σαν να το ακούω για πρώτη φορά. Θα σας πρότεινα να ακούσετε, επίσης, κάτι εντελώς διαφορετικό, από τον Εric Satie Les trois Gymnopedies, εμπνευσμένο από την ετήσια γιορτή των αρχαίων Σπαρτιατών διάρκειας δέκα ημερών Γυμνοπαιδίαι. Ο Σεφέρης άκουσε το έργο του Satie και έγραψε τις δικές του Γυμνοπαιδείες. Πρόκειται για μια πνευματική επικοινωνία Γιώργου Σεφέρη και Εric Satie.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΤΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟ
Ο Ανδρέας Κατερινόπουλος γεννήθηκε στην πόλη του Αγρινίου το 1980. Σπούδασε κλασσικό πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και μουσική σύνθεση στην πόλη που γεννήθηκε.
Τον Απρίλιο του 2014 παρουσίασε το ορχηστρικό έργο Ojos Verdes στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Πρόκειται για ένα ορχηστρικό έργο αφιερωμένο στην δημιουργία της ζωής.
Έχει, επίσης, συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και για μια μικρού μήκους ταινία, ενώ συνεργάστηκε με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου ως συνθέτης, πιανίστας και ηθοποιός το 2012 και το 2014.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
7 ELEMENTS
ANDREAS KATERINOPOULOS IN CONCERT @ ASTEROSKOPEIO
O ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 | 21: 30
To Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο φιλοξενεί το κοινό για μια ξεχωριστή βραδιά – συναυλία, στον πανέμορφο προαύλιο χώρο στο Λόφο Νυμφών, μέσα στα δέντρα και με θέα την πόλη απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και την αρχαία αγορά.
Ο ταλαντούχος πιανίστας και συνθέτης Ανδρέας Κατερινόπουλος εγκαινιάζει από τον Λόφο των Νυμφών με την μουσική παράσταση 7 ELEMENTS ένα νέο κύκλο εμφανίσεων, συνδυάζοντας τη μυσταγωγία των πρώτων του live με την ζωντάνια και την ενέργεια του Αττικού ουρανού, ενώ με τη συναυλία αυτή εγκαινιάζονται ταυτόχρονα οι φθινοπωρινές ξεναγήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών .
To πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις από το επερχόμενο album και Σουίτες από την συλλογή Film Suites & Suites for ballet, ενώ η παρουσία του εναλλάσσεται επί σκηνής σε ρόλους μαέστρου, frontman και performer.
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται ζωντανά το Soundtrack της ταινίας μικρού μήκους GERASIMOS που έκανε πρεμιέρα στο 28Ο ΕΧGROUNDFILMFEST στο Wiesbaden της Γερμανίας.
Θα συμμετέχουν εκλεκτοί guest μουσικοί – έκπληξη, ενώ το κοινό θα έχει επίσης τη δυνατότητα να κάνει παρατήρηση του ουρανού από το λόφο της Πνύκας με το τηλεσκόπιο Δ. Δωρίδη.
Info
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών | Λόφος Νυμφών, Θησείο
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00
Γενική είσοδος 5€ | Μειωμένο 2,50€
Εισιτήρια στο ταμείο που βρίσκεται στην είσοδο του Αστεροσκοπείου τη μέρα της συναυλίας απ’ τις 21.00 κ μετά.
Poster photos: Kωνσταντίνος Ρίζος www.photomium.gr
Πιάνο – Τραγούδι: Aνδρέας Κατερινόπουλος
Ενορχηστρώσεις: Aνδρέας Κατερινόπουλος
Κατασκευή μπάνερ-αφίσας: Δημήτρης Νίκας
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη, Κωνσταντίνος Πλατής
Facebook: https://www.facebook.com/Andreas-Katerinopoulos-275390029304604/
Soundcloud: https://soundcloud.com/andreas-katerinopoulos/sets/ong1l0c0calf
Βίντεο – Σύνδεσμοι: