Συνεντευξη [Q&A] με τον Robert Williams

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Θα υποδεχθείτε το –καλοκαιρινό– φθινόπωρο με μια μεγάλη παρέα αξιόλογων συναδέλφων, που όλοι έχετε γράψει τη δική σας μουσική ιστορία, στις 08/09 στο θέατρο Βράχων, σε μία συναυλία με τον τίτλο: «Τα καλύτερά μας χρόνια». Πώς αισθάνεστε για τη συμμετοχή σας σε αυτή τη μουσική συνάντηση και τι σας έκανε να πείτε το «ναι» στην πρόταση που σας έγινε;

Αισθάνομαι υπέροχα, γιατί μετά απο πολλά χρόνια θα βρεθώ ξανά στη σκηνή με αγαπημένους φίλους συναδέλφους.

Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ότι καλλιτέχνες και συγκροτήματα, που διέγραψαν επιτυχημένες πορείες παλαιότερα, επικοινωνούν με το νεαρότερο κοινό, αλλά και με τους τότε θαυμαστές τους με συναυλίες που δίνουν και οι οποίες γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Και δε μιλάω μόνο για Έλληνες καλλιτέχνες, αλλά και για ξένους.

Σε μια συζήτηση με τον παραγωγό, λοιπόν, προέκυψε η ιδέα και εκείνος έσπευσε με ενθουσιασμό να την υλοποιήσει. Άρα η πρόταση και η αποδοχή της έγιναν περίπου στον ίδιο χρόνο και νομίζω ότι “έχω μέρος της ευθύνης”.

Αυτή η συναυλία είναι ιδανική αποτύπωση της κλασικής φράσης: «για να θυμούνται οι ”παλιοί” να μαθαίνουν οι ”νέοι”». Ήταν πράγματι εκείνα «τα καλύτερά μας χρόνια» ή τα αντιμετωπίζουμε ως μια εξιδανικευμένη ανάμνηση;

Νομίζω ότι συμβαίνουν και τα δύο. Ήταν μια άλλη εποχή δύσκολη, μα ταυτόχρονα ρομαντική και με προοπτικές για εμάς που ξεκινούσαμε τη ζωή μας με όνειρα.

Όσο για το “καλύτερα χρόνια”, ξέρετε, όταν κάτι γίνεται σε ένα συγκεκριμένο χρόνο από κάποιον σε νεαρή ηλικία, με αγνές προθέσεις και πολλή αγάπη και μάλιστα στέφεται με επιτυχία δεν μπορεί παρά να σηματοδοτεί τα πιο γλυκά, πιο αθώα, γεμάτα ανιδιοτέλεια και αγάπη χρόνια. Κοιτώντας πίσω όλη τη μέχρι τώρα ζωή μου, μπορώ να πω ότι με το σκεπτικό που προανέφερα, ναι, ήταν μερικά από τα καλύτερά μου χρόνια.

Πώς μπορεί σήμερα ένας νέος να κυνηγήσει το όνειρό του; Ποια στοιχεία του χαρακτήρα του πρέπει να ενεργοποιήσει πιο έντονα και πώς ο/η ίδιος/α θα το χειριζόσασταν αν ξεκινούσατε σήμερα την πορεία σας στο χώρο;

Να βάζει στόχους που με υπομονή, επιμονή και πολλή δουλειά και βήμα βήμα θα προσπαθήσει να υλοποιήσει. Σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά. Μεροκάματα πείνας και αβεβαιότητα είναι μια πραγματικότητα που κάποιοι κρύβουν πίσω από φανταχτερά ριάλιτι και υποσχέσεις … προσωπικά θα τα απέφευγα!

Νομίζω, πάντως, ότι οι μεγαλύτεροι πρέπει να δίνουμε βήμα σε νέα παιδιά, να τα ενθαρρύνουμε και να τα βοηθούμε. Να στηρίζουμε τις αξίες … να μην τις…. χρησιμοποιούμε.

Υπάρχουν ταλέντα που πρέπει να βγουν στην επιφάνεια!

Σήμερα στη μουσική όλα είναι προσωρινά, δεν υπάρχει η έννοια της διαχρονικότητας που διατηρεί ακόμα και σήμερα τα περισσότερα από τα τραγούδια που θα ακούσουμε στη συναυλία φρέσκα και ευχάριστα οικεία. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό; Είναι η λογική fast food που επικρατεί σήμερα ή ίσως και κάπου εμείς οι ίδιοι, είτε από το βάρος της καθημερινότητας είτε από αδιαφορία, δεν αναζητούμε τα «κρυφά διαμάντια» που σίγουρα κάπου εκεί έξω βρίσκονται;

Σίγουρα υπάρχουν και σήμερα κρυφά διαμάντια που πρέπει κάποιος να τα ψάξει μια και τα ΜΜΕ προβάλλουν συγκεκριμένα τραγούδια. Τα διαχρονικά τραγούδια τα γράφει κάποιος με την καρδιά του, τα εμπορικά και εφήμερα με το μυαλό! Σίγουρα πρέπει κάτι να αλλάξει! Όπως ήδη απάντησα, επιτέλους πρέπει να αφήσουμε χώρο για νέους ανθρώπους, καινούργια πράγματα…

Στην εποχή μας, η διάδοση της πληροφορίας είναι άμεση και είναι στο χέρι μας να τη φιλτράρουμε με τον καλύτερο τρόπο, ανάλογα με την αντίληψη και την παιδεία μας. Τραγούδια κυκλοφορούν σε ψηφιακή μορφή – κάποιες φορές και δωρεάν – και δεν χρειάζεται να περιμένουμε την κυκλοφορία ενός ολόκληρου δίσκου για να απολαύσουμε τον αγαπημένο μας καλλιτέχνη. Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά αυτής της νέας τάξης μουσικών πραγμάτων;

Τα θετικά που προσφέρει η τεχνολογία σήμερα είναι η ταχύτητα και η διάδοση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μουσική δεν πρέπει με κανένα τρόπο να προσφέρεται δωρεάν, αν πραγματικά μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε αυτό το θείο δώρο με τους δημιουργούς της!! Έχω την άποψη ότι η νέα γενιά τα καταφέρνει πολύ καλά με την τεχνολογία, σε αντίθεση με εμάς τους παλιότερους. Να θυμόμαστε πως πρέπει να σεβόμαστε τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Αρνητικά…. δύσκολα θα μπορούσα να βρω. Εμείς είχαμε μάθει να πιάνουμε στα χέρια μας το υλικό αποτύπωμα της μουσικής, με τη μορφή των δίσκων, των cds, των κασετών. Αυτό εκλείπει, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί πολλές θέσεις εργασίας και μηχανικά δικαιώματα για τους δημιουργούς.

Ο κόσμος, παρ’ όλες τις δυσκολίες της εποχής, συνεχίζει να στηρίζει τις τέχνες, και ιδιαίτερα το θέατρο και τη μουσική. Πιστεύετε, όμως, από την εμπειρία σας, ότι το κριτήριο επιλογής είναι πια πιο πολύ ποσοτικό (κόστος εισιτηρίου) ή υπάρχει ακόμα και το ποιοτικό; 

Ο κόσμος σίγουρα θέλει, όμως ανεξάρτητα με το κριτήριο επιλογής πρέπει και να μπορεί! Εμείς οι άνθρωποι που δημιουργούμε, αλλά και υπηρετούμε την τέχνη γενικότερα, είμαστε κι εμείς αποδέκτες μιας υγιούς οικονομίας που σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει!Εκπέμπουμε SOS!

Πώς τα πάτε με τα social media και την τεχνολογία γενικότερα; Κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει τη δουλειά σας και την επαφή με το κοινό σας;

Προσπαθώ! Βλέπετε τα χρόνια είναι πολλά και η τεχνολογία τρέχει… Σίγουρα, όσο καλύτερα τα καταφέρνω τόσο το αποτέλεσμα είναι καλύτερο όσον αφορά την επαφή μου με το κοινό. Ξέρετε, είναι ένας άλλος τρόπος επικοινωνίας, μια άλλη γλώσσα που μαθαίνεις ευκολότερα όσο πιο νέος είσαι. Αν λάβετε υπόψη δε ότι άργησα να πειστώ ότι οποίος δεν έχει επαφή με την τεχνολογία είναι κάτι σαν “αναλφάβητος”, νομίζω ότι βρίσκομαι σε καλό δρόμο. Γηράσκω αεί διδασκόμενος!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ROBERT WILLIAMS

ΡΟΜΠΕΡΤ ΟΥΙΛΙΑΜΣ (3)

Δημοφιλής σύγχρονος τραγουδιστής, κιθαρίστας και τραγουδοποιός της «ροκ» και της ελαφράς μουσικής, με 30ετή επιτυχημένη θητεία στις «πίστες» και τη δισκογραφία.

Από Βρετανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, όταν τελείωσε το Γυμνάσιο πήγε στη Ροδεσία για να εργαστεί. Έμεινε εκεί επί διετία κι όταν επέστρεψε στην Αθήνα, σχημάτισε το αξιόλογο Συγκρότημα των «Poll» (με Κώστα Τουρνά και Σταύρο Λογαρίδη).

Προηγουμένως, στα εφηβικά του χρόνια, έπαιζε στους «Teenagers» και στους «Dino and the X-Rays». Μετά τη διάσπαση των «Poll», ακολούθησε ατομική σταδιοδρομία.

Με τη βοήθεια του εφήμερου Συγκροτήματος «Plum» δισκογράφησε το 1973 τον πρώτο δίσκο του δίσκο 45 στροφών (με τα τραγούδια «Αγάπη» και «Σαν τη δεις»), ενώ το 1974 ηχογράφησε τον πρώτο LP δίσκο του με τίτλο «Robert Williams» (ανατυπώθηκε το 1976 και το 1978).

Κατόπιν συνεργάστηκε στενά με τη Μπέσσυ Αργυράκη (και μάλιστα το 1975 πήραν το Α΄ βραβείο στο 14ο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης με το τραγούδι του «Σαν ένα όνειρο»).

Το 1977 συμμετείχε στην ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Φεστιβάλ της Eurovision (με το “Μάθημα Σολφέζ” του Γ. Χατζηνάσιου). Στους λοιπούς ατομικούς LP δίσκους του: «Εσύ κι εγώ» (1976), «Χωρίσαμε» (1984), «Λάθος/Πάθος» (1989), «Τα ωραιότερά μου τραγούδια» (1995), «Keys of emotions» (1995, ορχηστρικά), κ.λπ. Μετέχει επίσης σε πολλούς άλλους δίσκους (είτε ως τραγουδιστής είτε ως τραγουδοποιός). Μεταξύ αυτών και οι: «Επί γης Ειρήνη» (1974), «Robert & Μπέσσυ» (1975), «Φεστιβάλ Θεσ/νίκης ’75» (1975), «Επί σκηνής» («live», 1975), «Τρωικός Πόλεμος» (1975), «Μπέσσυ» (1980), «Σε πρώτο πλάνο» (1992), «Διάθεση κάτω απ’ το φεγγάρι» (1993), «Ραντεβού στ’ αστέρια» (1994), κ.λπ.

Είναι πολιτικά ενταγμένος στη ΝΔ και έχει γράψει τον ύμνο της, τα τραγούδια «της Γαλάζιας Γενιάς», κ.λπ. Έχει επίσης γράψει το σήμα της πασίγνωστης τηλεοπτικής σειράς του Ν. Φώσκολου «Λάμψη» (1992).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ‘ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ’

planetrec (64)

H «Chronos Art Productions» παρουσιάζει μια μοναδική συναυλία αφιερωμένη στα 60’s, 70’s, 80’s, στο Θέατρο Βράχων, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016, στις 21:00.

«ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ . . . »

Τα «Αστέρια» των 60’s, 70’s, 80’s, για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής. Δάκης, Ελπίδα, Πασχάλης, Robert Williams, Λάκης Τζορντανέλλι, Γιώργος Πολυχρονιάδης, Κατερίνα Αδαμαντίδου και πολλές ακόμη συμμετοχές (έκπληξη). Παρουσιαστής ο Νίκος Βεντουράτος.

« Θ Ε ΑΤ Ρ Ο   Β Ρ Α Χ Ω Ν » – Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου – 21.00

Ο Δάκης, η Ελπίδα, ο Πασχάλης, ο Robert Williams, ο Τζορντανέλλι, ο Γιώργος Πολυχρονιάδης, και η Κατερίνα Αδαμαντίδου θα βρεθούν μαζί για πρώτη φορά στην ιστορία τους, στη σκηνή του Θεάτρου Βράχων, συνοδοιπόροι τους, οι σπουδαίοι μουσικοί τους και όλοι οι συντελεστές του Vinyl Attack Generation’s Party… τραγουδιστές, χορευτές και Dj’s…

Μια αξέχαστη συναυλία με πολλές εκπλήξεις και Happening. Στις 8 Σεπτεμβρίου στο «Θέατρο Βράχων», 20 καλλιτέχνες επί σκηνής, θα σας παρασύρουν στην πιο δυνατή συναυλία που ζήσατε ποτέ.

Στη συναυλία αυτή, θα συνυπάρχουν όλες τους οι επιτυχίες που άφησαν εποχή και τραγουδάμε μέχρι και σήμερα, όπως, «Στο Μπαράκι», «Κατερίνα Κατερινάκι», «Στην ντισκοτέκ», «Έτσι απλά αγαπώ», «Τόσα καλοκαίρια», «Μίλα μου», «Μια σου λέξη», «Άνθρωπε αγάπα», «Ήλιε μου», «Μάθημα Σολφέζ», «Σωκράτη εσύ σουπερ σταρ», «Το κορίτσι του φίλου μου», «Ο τρόπος», «Το κορίτσι του Μάη», «Το σχολείο», «Σαν ένα όνειρο», «Τζένκινς Χαν»… Ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, αναβιώνοντας μελωδίες και ρυθμούς από την εποχή του βινυλίου και της εξωστρέφειας, όλες οι ανεξίτηλες αναμνήσεις στο χρόνο ξαναζωντανεύουν σε μια επετειακή συναυλία!!

Τα «Καλύτερά μας Χρόνια», είναι ένα μουσικό νοσταλγικό ταξίδι σε εποχές που ζήσαμε ή θα θέλαμε να έχουμε ζήσει, ζωντανεύοντας τις αναμνήσεις μιας αξέχαστης γενιάς. Βιώματα ανθρώπων, που πίνοντας σε υπαίθρια μπαράκια dry martini, ερωτεύτηκαν, γέλασαν, πέταξαν. Τα «Καλύτερά μας Χρόνια» είναι, μια συναυλία έξω από τα συνηθισμένα κι αναμενόμενα, γεμάτη χαρά και χορό στο οποίο ο ρυθμός, τα φώτα, η πανδαισία μελωδιών και χρωμάτων, θα σας απογειώσουν!!

Τιμές Εισιτηρίων: Μεγάλη προσφορά, τα πρώτα εισιτήρια μόνο με 8,00 € (Προσφορά που ισχύει για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων) |  Προπώληση, Φοιτητικά, Άνεργοι: 12,00 € | Ταμείο: 15,00 €

Προπώληση εισιτηρίων:
www.viva.gr, PUBLIC, MEDIAMARKT, SEVEN SPOTS & RELOAD STORES
Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού Βύρωνα & Δάφνης-Υμηττού: Ευαγγελικής Σχολής 26, 6ος ορ.,  Βύρωνας 16232
Τηλ.: 210 7609340 – 210 7609350 (Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 π.μ. – 2.30 μ..μ).
Δημαρχείο Δάφνης: Έλλης 16 @ Κανάρη, Δάφνη 1ος όροφος (Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 π.μ. – 12.00)
Δημαρχείο Υμηττού: Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 1, Υμηττός (Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00 π.μ. – 12.00)
Ταμείο Θεάτρου Βράχων: Καθημερινά 6.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ.