Συνεντευξη [Q&A] με τον Μενελαο Προκο

Σε καλωσορίζουμε και πάλι στο Sin Radio! Σύμπραξη φέτος στο Θέατρο Άβατον, για τους θιάσους θεατρικού αυτοσχεδιασμού Improv Comedy, «Bus και» και «Κακές Ιδέες», με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου θεατρικού έργου επί σκηνής, κάθε φορά! Πόσο σε αγχώνει η πιθανότητα έλλειψης έμπνευσης ή το «κόλλημα» πάνω στη σκηνή; Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες;

Το να δημιουργείς ένα θεατρικό έργο αυθόρμητα επί σκηνής έχει σαν κεντρικό στοιχείο το ρίσκο και την πιθανότητα της αποτυχίας. Αυτό. Από μόνο του, είναι πάρα πολύ τρομακτικό και αγχωτικό και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε βραδιά. Μας κάνει καλό ένα κάποιο άγχος, γιατί μας κρατάει σε εγρήγορση. Από κει και πέρα όμως, τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει ένας αυτοσχεδιαστής στην εκπαίδευση του Improv Comedy είναι, όχι μόνο πώς να υπερνικάει αυτόν τον φόβο της αβεβαιότητας, αλλά και ότι επί σκηνής δεν είναι ποτέ μόνος. Πάντα θα φροντίσουν οι συμπαίκτες του να τον/την στηρίξουν σε κάθε στιγμή, ακριβώς για να μην φανεί το τυχόν “κόλλημα”.

Αυτή είναι η δικλείδα ασφαλείας μας. Η εμπιστοσύνη προς τον συμπαίκτη μας. Δεν υπάρχει κανένα άλλο δίχτυ!

Το γέλιο είναι κάτι που όλοι μας το έχουμε ανάγκη και μας κάνει να ξεχνάμε τη δύσκολη καθημερινότητα. Πόσο έχει αυξηθεί η προσέλευση του κόσμου σε παραστάσεις αυτοσχεδιασμού και πιστεύεις ότι έχει αρχίσει να εδραιώνεται ως θεατρικό είδος και στη χώρα μας;

Είναι νωρίς ακόμα για να μπορέσουμε να πούμε ότι εδραιώνεται στην Ελλάδα. Υφίσταται εδώ και μόλις 4-5 χρόνια στη χώρα μας. Αλλά όλο και περισσότερος κόσμος μας γνωρίζει και όλοι το αγκαλιάζουν το improv με πολύ ενθουσιασμό. Τα χρόνια που έρχονται θα είναι πολύ συναρπαστικά για αυτή τη μορφή τέχνης και ενθουσιαζόμαστε να το παρατηρούμε και να το ζούμε από τα πρώτα του βήματα.

Πώς αντιμετωπίζετε ένα δύσκολο κοινό, ένα «κλειστό» κοινό, που δεν βοηθά στη διαδικασία της παράστασης;

Δεν υπάρχουν και πάρα πολλά που μπορείς να κάνεις. Ένας αυτοσχεδιαστής οφείλει να φροντίζει να “διαβάζει” το κοινό και να αναγνωρίζει τί έχει ανάγκη και τί αποζητά. Δουλεύοντας χωρίς προκαθορισμένα βήματα, σημαίνει ότι έχεις τη δυνατότητα να αναπροσαρμοστείς εν ώρα παράστασης και να καλύψεις τα όποια τέτοια κενά. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε και ελπίζουμε για το καλύτερο. Σε τελική ανάλυση, ούτε εμείς έχουμε κάθε βράδυ την απαραίτητη έμπνευση, αλλά ούτε και μπορούμε πάντα να κερδίζουμε το κοινό. It’s ok. Είναι μέρος του ρίσκου.

Ποιος είναι, κατά τη γνώμη σου, ο σπουδαιότερος καλλιτέχνης θεατρικού αυτοσχεδιασμού διεθνώς;

Το improv είναι κάτι πάρα πολύ ομαδικό. Ο αυτοσχεδιαστής ποτέ δεν προσπαθεί να κάνει κάτι καλά για τον εαυτό του. Προσπαθεί να δείξει πόσο καλά έκανε κάτι ο συμπαίκτης του. Κατά συνέπεια, για εμάς, ο σπουδαιότερος καλλιτέχνης αυτοσχεδιαστικού θεάτρου παγκοσμίως είναι κάποιος που μπορεί να αναδείξει επί σκηνής οποιονδήποτε συμπαίκτη!

Από κει και πέρα, αν θέλεις να παίξουμε και με ονόματα, θαυμάζουμε αφάνταστα την δουλειά κάποιων ανθρώπων, όπως τον Shawn Kinley, την Patti Stiles, τον Joe Bill, την Tina Fey κλπ κλπ.

Υπάρχει κάποιος χαρακτήρας, στα πλαίσια μιας παράστασης θεατρικού αυτοσχεδιασμού, που έχεις αγαπήσει και σου αρέσει να επανέρχεσαι σε αυτόν, κατά διαστήματα;

Όχι, ποτέ. Είμαστε πολύ αυστηροί με την τέχνη μας. Αρνούμαστε να χρησιμοποιήσουμε οποιονδήποτε χαρακτήρα που έχει ξαναπαιχτεί στο παρελθόν, ακόμα και αν ήταν σε μια απλή πρόβα. Έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές η φράση “κρίμα, την κάψαμε αυτή την ιδέα.” Το Improv είναι μια εφήμερη μορφή τέχνης, στην οποία το έργο και οι χαρακτήρες του γεννιούνται και πεθαίνουν την ίδια βραδιά.

Έχεις δημιουργήσει σταθερές φιλίες από τον καλλιτεχνικό χώρο – και δη αυτόν του θεατρικού αυτοσχεδιασμού, δεδομένου ότι περνάτε μαζί αρκετό χρόνο… αυτοσχεδιάζοντας;

Φυσικά. Ειδικά με τα μέλη των «Bus Και» και των «Κακές Ιδέες» έχουμε γίνει πολύ κοντινοί φίλοι. Ειδικά οι αυτοσχεδιαστές χτίζουν πολύ δυνατές σχέσεις μεταξύ τους. Δεν είναι μόνο επειδή μοιράζονται έναν πολύ ξεχωριστό κώδικα. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ότι ανοίγουμε τις ψυχές μας μεταξύ μας. Είμαστε αυθόρμητοι και γνήσιοι και βγάζουμε αυτές τις πολύ αφιλτράριστες σκέψεις μεταξύ μας. Κάτι τέτοιο χτίζει πραγματικά αληθινές και ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ ανθρώπων.

Υπάρχει διαφορά στη μελέτη και την αφοσίωση που δείχνει στη δουλειά του ένας ηθοποιός αυτοσχεδιαστικού θεάτρου σε σχέση με έναν – ας τον ονομάσουμε, κλασικό τύπο – ηθοποιού που έχει έτοιμο το κείμενο που πρέπει να αποδώσει στη σκηνή; Ποιες οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές μεταξύ των δύο;

Ο τρόπος δουλειάς ενός, όπως το θέσατε, κλασικού ηθοποιού διαφέρει πολύ από αυτόν του αυτοσχεδιαστή. Ο μοναδικός λόγος όμως, είναι η φύση του κάθε αντικειμένου. Ο αυτοσχεδιαστής δεν χρειάζεται να κάνει ανάλυση κειμένου, ανάλυση χαρακτήρα, να προβάρει ξανά και ξανά τις ατάκες του. Όλα γίνονται επί τόπου. Αυτό που χρειάζεται όμως να κάνει είναι να δουλεύει ξανά και ξανά τις βασικές αρχές του Improv, τα εκφραστικά του μέσα, να χτίζει εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συμπαίκτες. Όσον αφορά την αφοσίωση, δεν έχει να κάνει με το αντικείμενο αλλά με τον άνθρωπο! Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι για να γίνεις αυτοσχεδιαστής πρέπει να είσαι παθιασμένος με αυτό. Δεν υπάρχει καμία τεχνική που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να κρυφτείς. Πρέπει να είσαι συνέχεια σε ετοιμότητα μιας και ποτέ δεν ξέρεις ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Τι να περιμένουμε από σένα στο άμεσο μέλλον;

Μετά την πρεμιέρα μας την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, συνεχίζουμε να παίζουμε κάθε Κυριακή μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Τώρα, το πότε θα αποφασίσουμε να σβήσουμε τον ήλιο (ναι, εμείς το αποφασίζουμε. Δεν το ξέρατε;), δεν σας το φανερώνουμε ακόμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, σε συνέχεια του περσινού φεστιβάλ, στο τέλος της σεζόν, τον Ιούνιο του 2017, διοργανώνουμε και πάλι το Mount Olymprov, το διεθνές φεστιβάλ Improv Theater που διεξάγεται εδώ στην Αθήνα και φιλοξενεί καλλιτέχνες από 20 διαφορετικές χώρες!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ‘ΠΟΛΥ ΚΑΚΕΣ ΙΔΕΕΣ’

kakes-idees2

IMPROV COMEDY – Πολύ Κακές Ιδέες
Παραστάσεις Improvised Theater,
κάθε Κυριακή στο Θέατρο Άβατον.

μια παραγωγή της ImproVIBE από τις ομάδες “Bus Και” και “Κακές Ιδέες”.

Θέατρο Άβατον
Ευπατριδών 3, Γκάζι, Αθήνα

Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 21.30 / Διάρκεια: 90 λεπτά
Είσοδος: 8 ευρώ, μειωμένο 5 ευρώ
Κρατήσεις: 210 3412689 – bit.ly/kratamia – viva.gr

Οι «Bus και» και οι «Κακές Ιδέες» είναι θίασοι θεατρικού αυτοσχεδιασμού Improv Comedy.

Ανεβαίνουν στη σκηνή και δημιουργούν ολόκληρο το θεατρικό έργο εκείνη τη στιγμή. Δεν υπάρχει κανένα σενάριο, κανένας προκαθορισμένος χαρακτήρας, καμία δικλείδα ασφαλείας. Όλα δημιουργούνται αυθόρμητα, επί σκηνής, με αρχική έμπνευση μία πρόταση που θα δώσει το κοινό στην αρχή της παράστασης.

Για 4η συνεχόμενη σεζόν, η ImproVIBE παρουσιάζει παραστάσεις θεατρικού αυτοσχεδιασμού, αυτό που ονομάζουμε «Improvised Comedy Theater». Από την Κυριακή 16 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή, μια απολαυστική σειρά πρωτότυπων θεατρικών παραστάσεων έρχεται στο Θέατρο Άβατον στο Γκάζι με τον τίτλο «Improv Comedy – Πολύ Κακές Ιδέες». Οι καλύτεροι αυτοσχεδιαστές της Ελλάδας ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να κάνουν αυτό που σε κάνει να λες «Άσε ρε. Αποκλείεται!».

Κάθε παράσταση είναι μοναδική και το έργο που δημιουργείται κάθε βραδιά είναι διαφορετικό και πρωτότυπο. Μια παράσταση που παίχτηκε μια βραδιά δεν έχει ξαναπαιχτεί ποτέ και ούτε πρόκειται να ξαναπαιχτεί. Όλα βασίζονται σε μία ιδέα, και, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν κακές ιδέες! Σε ένα θεατρικό έργο όπου τα πάντα είναι δυνατά, θα γελάσετε με την ψυχή σας και θα δείτε τους ηθοποιούς να ζωντανεύουν έναν ολόκληρο κόσμο μπροστά στα μάτια σας!

Συντελεστές: Παναγιώτης Δελαβίνιας, Άρτεμις Γρύμπλα, Βασιλική Κίσσα, Μενέλαος Πρόκος, Άννα Γεωργέλλη, Κώστας Σφήκας.

Δείτε εδώ το trailer της παράστασης: