[7+1] με τη Μελιτα Σκαμπω

Οι μουσικές επιλογές της Μελίτα Σκαμπώ θα σας συνοδεύσουν στην ανάγνωση της συνέντευξης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σε καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Melita Scabeau – ακούγοντας κάποιος το όνομα και χωρίς να γνωρίζει ποια είσαι, υποψιάζεται πως έχεις Γάλλο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Αν συνεχίσει να “υποψιάζεται” πράγματα για σένα, σκέφτεται πως, πριν βρεθείς στη δύσμοιρη αυτή χώρα, έχεις και μια διεθνή καριέρα! Ποια είναι πραγματικά η Μελίτα; (θέλουμε να μάθουμε, χωρίς να λύσουμε το μυστήριο όμως!)

Καλώς σας βρήκα! Μου αρέσει πολύ όταν ο κόσμος κάνει σενάρια για την καταγωγή μου και για το ποια είμαι. Χαίρομαι που υπάρχει αυτό το μυστήριο! Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ρίζες από την Γαλλία, είμαι Ελληνίδα. Το επώνυμό μου είναι ένα λογοπαίγνιο που έχει να κάνει με τη σωματική μου διάπλαση. Έχει πλάκα και νομίζω πως αξίζει να το ακούσετε αυτό το λογοπαίγνιο επάνω στην σκηνή. Τα υπόλοιπα ξεδιπλώνονται αμέσως και αβίαστα: είμαι μια θεατρίνα που ξεπήδησα από τις εποχές των variety shows και των μπουάτ. Τραγουδώ για το κέφι όλων. Κρατώ κάτι από την αίγλη των performers του ’40 και του ’50 και κάνω stand-up comedy για το σήμερα, για εμένα, για τις καταστάσεις που ζούμε. Έχω πάντα αυτοσαρκαστική διάθεση και αυτό το τονίζω μέσα από τα shows μου.

Δε βαριετέ, μια perfomance με πολύ τραγούδι που σίγουρα όποιος την παρακολουθεί δε βαριέται! (Έτσι λένε οι πληροφορίες μας). Τι ακριβώς κάνεις σε αυτή την παράσταση και γιατί να έρθει κάποιος με την παρέα του να σε παρακολουθήσει; (σε βιντεάκι που είδα, διαπίστωσα ότι τραγουδάς πολύ ωραία)

Θα έλεγα πως αυτό που συμβαίνει κάθε Παρασκευή στο ‘Τσάι Στη Σαχάρα’ είναι περισσότερο βίωμα, παρά παράσταση. Είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, με εμένα οικοδέσποινα. Είναι ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, όπου ο θεατής παρασύρεται στη ρετρό αισθητική που του προσφέρω, μέσα από τα τραγούδια, και νιώθει σαν στο σπίτι του, μιας και το stand-up comedy που κάνω είναι ουσιαστικά καλαμπούρι. Ένα αυθόρμητο χαχανητό. Γινόμαστε μια παρέα, τραγουδάμε και γελάμε μαζί. Πολλές φορές κατεβαίνω από τη σκηνή για να τραγουδήσω και να μιλήσω με τον κόσμο. Θέλω να βλέπω τη χαρά να λαμπυρίζει στα μάτια μας και να χαλαρώνουμε διασκεδάζοντας. Έτσι, λοιπόν, έχουμε ένα πρόγραμμα γεμάτο νοσταλγικά τραγούδια από το ξένο ρεπερτόριο που, σε συνδυασμό με το stand-up comedy, γίνεται ένα variety show που σίγουρα δεν έχετε ξαναδεί!

Σε έχει φλερτάρει ποτέ θεατής παράστασής σου; Πώς σου φάνηκε; Το συνέχισε και μετά ή τελείωσε εκεί;

Ναι, έχει τύχει να με φλερτάρουν. Έχει συμβεί κατά τη διάρκεια της παράστασης κάποιος να μου κάνει μια πολύ ”προχωρημένη” φιλοφρόνηση. Εγώ δεν έχασα ευκαιρία φυσικά και του έδωσα το μικρόφωνο. Αφού ήθελε κάτι να πει, γιατί να μην το ακούσουν όλοι; Γελάσαμε πολύ, θυμάμαι, όχι γιατί ντράπηκε – το αντίθετο μάλιστα. Γελάσαμε, γιατί ήταν μια αυθόρμητη αντίδραση. Και αυτό μου αρέσει πολύ. Έχω και ανώνυμους θαυμαστές που έρχονται κυρίως στο καμαρίνι για να μου προσφέρουν λουλούδια ή να μου πουν έναν καλό λόγο. Αυτό δεν θα το έλεγα φλερτ, ίσως. Θα ταίριαζε καλύτερα αν λέγαμε πως είναι μια γλυκιά χειρονομία.

melitaweb085

photo: Menelas’ Art Page

Η διαφορετικότητα διαχρονικά στην Ελλάδα αντιμετώπιζεται πολύ άσχημα. Φταίει η παιδεία μας, οι οικογένειές μας, το γεγονός πως ένα πόδι μας πατάει στην ανατολή (με όσα αυτό έχει ως συνεπακόλουθα); Εσύ, προσωπικά, πώς έχεις βιώσει αυτή την κατάσταση και πως την αντιμετωπίζεις; Οι δικοί σου άνθρωποι πώς δέχτηκαν αυτήν την επαγγελματική σου ενασχόληση;

Είναι γεγονός πως είμαστε επιφυλακτικοί και πολλές φορές σκληροί με το διαφορετικό. Σημαντικό ρόλο παίζει η παιδεία και όχι τόσο για τη γνώση του διαφορετικού, όσο για την αντίληψη πως όλοι και όλες ακουμπάμε σε κάποια στερεότυπα. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα στερεότυπα· αν όμως αντιληφθούμε πως οι ταμπέλες φτιάχτηκαν για να εξυπηρετούν κάποιους σκοπούς και πως μπορούμε να τις βγάζουμε και τις βάζουμε όποτε θέλουμε, θα κάνουμε πολλά βήματα μπροστά. Το επάγγελμά μου – για παράδειγμα – είναι φορτωμένο με αρνητικές ταμπέλες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως ισχύουν. Μέσα από τον τρόπο που εργάζομαι και παρουσιάζω τον εαυτό μου, προσπαθώ να δείξω πως υπάρχει μια άλλη πλευρά που δεν έχουν δει. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι του καθενός να δει αυτή την πλευρά. Δεν είναι υποχρεωτικό. Είναι, όμως, βοηθητικό μιας και, όπως είπα και πριν, οι ταμπέλες υπάρχουν για όλους. Συνεπώς, όλοι μπορούμε να δείξουμε μιαν άλλη πλευρά, πίσω από τα στερεότυπα – ακόμα κι αν είμαστε οι ίδιοι στερεότυπο. Έχουμε επιλογή. Οι δικοί μου άνθρωποι με στηρίζουν, γιατί αναγνωρίζουν όσα ανέφερα παραπάνω. Δεν θα έλεγα πως ζω μια ζωή χωρίς καταπίεση, αλλά έχω καταφέρει να μπορώ να χαίρομαι, ακόμα κι αν καταπιέζομαι.

Τι θα έλεγες σε έναν νεαρό θεατή σου, που μετά από μια παράστασή σου, θα ερχόταν στο καμαρίνι σου και, μέσα από τον θαυμασμό του, θα σου εκδήλωνε την επιθυμία να κάνει μια αντίστοιχη καριέρα με τη δική σου; Θα τον ενθάρρυνες ή θα έμενες αμέτοχη;

Φυσικά και θα τον ενθάρρυνα. Ο καθένας μας έχει δικαίωμα να δώσει στον εαυτό του το καλύτερο. Είμαι αντίθετη στην τακτική αποθάρρυνσης νέων καλλιτεχνών να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, και ειδικά όσον αφορά αυτό το επάγγελμα. Όταν αποφασίσεις να ακολουθήσεις αυτόν τον τρόπο για να ψυχαγωγείς τον κόσμο, το θέλεις πραγματικά. Χρειάζεται γερό στομάχι βέβαια, αλλά αυτό γίνεται λεπτομέρεια, όταν αφοσιώνεσαι στον στόχο σου.

melitaweb110

photo: Menelas’ Art Page

Παρότι ζούμε σε περίεργες μέρες και οι συζητήσεις περί μέλλοντος συχνά δείχνουν ουτοπικές, πώς ονειρεύεσαι το δικό σου μέλλον; Είσαι φύσει αισιόδοξο άτομο; Πιστεύεις πως θα τη βρούμε τελικά κάποια στιγμή ξανά την άκρη του μίτου της Αριάδνης;

Ναι, είμαι αισιόδοξη χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν βλέπω την πραγματικότητα. Δεν γνωρίζω πώς θα είναι το μέλλον, αλλά η ιστορία έχει αποδείξει πως, ακόμα και σε περιόδους πλήρους σκοταδισμού, η ανθρωπότητα πηγαίνει μπροστά. Υπάρχουν στιγμές που γυρίζουμε πίσω, αλλά δεν κρατούν πολύ. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να βλάψουν την καθημερινότητά μας, αλλά εκείνοι που συγχωρούν και αγαπούν είναι περισσότεροι.

Μελλοντικά σχέδια και πού μπορούμε να σε ξαναδούμε, μετά τις παραστάσεις στο Τσάι στη Σαχάρα;

Το ‘Δεν variete’ θα βρίσκεται στη θέση του, κάθε Παρασκευή στο ‘Τσάι Στη Σαχάρα’ ως και 9 Δεκεμβρίου. Έχουμε μια εξαίρετη συνεργασία με το ‘Τσάι’ και πιστεύω πως θα συνεχιστεί και με τη νέα χρονιά – με νέες ιδέες και δροσερό πρόγραμμα. Προς το παρόν δεν έχω άλλα σχέδια, γιατί έχω αφοσιωθεί σε αυτό που κάνω τώρα. Θα υπάρξουν κάποιες guest εμφανίσεις μου σε όμορφους χώρους της Αθήνας – αυτό είναι βέβαιο. Επίσης, προγραμματίζω τη δεύτερη εμφάνισή μου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο για το 2017, αλλά είναι νωρίς για να σας πω περισσότερα. Μπορείτε να μαθαίνετε τα νέα μου και τις επερχόμενες εμφανίσεις μου στη σελίδα μου στο facebook https://www.facebook.com/MelitaScabeau ή στην προσωπική μου ιστοσελίδα www.dragqueen.gr. Ανυπομονώ να σας δω απο κοντά για να περάσουμε μια μαγική βραδιά όλοι μαζί!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘ΔΕΝ VARIETE’

melitaweb005

photo: Menelas’ Art Page

Μετά τις δύο πρώτες επιτυχημένες εμφανίσεις η ταλαντούχα performer Μελίτα Σκαμπώ και το θέατρο «Τσάι Στη Σαχάρα» σας προσκαλούν να ζήσετε μια μαγική βραδιά γεμάτη λάμψη και κέφι σε ένα θέαμα που δεν έχετε ξαναδεί μέχρι τώρα!

99728ba6503a4a635b4b3b3a286a17a61aa3e932234d7b3eae86b4c19a3d4ebe

photo: Menelas’ Art Page

Θα απολαύσετε ένα αυθεντικό varieté one woman show και θα αφήσετε το νου σας να ταξιδέψει σε χρυσές εποχές που θα ζωντανέψουν μπροστά σας, μέσα από τη γλυκιά φωνή της Μελίτας αλλά και το stand up comedy που θα σας προσφέρει απλόχερα! Οι retro μελωδίες και το αστείρευτο χιούμορ της θα σας συναρπάσουν και θα σας γαργαλίσουν τις αισθήσεις σε ένα πρόγραμμα που δεν varieté, αλλά βιώνεται μονορούφι!

Κάθε Παρασκευή από 4 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου στο Τσάι Στη Σαχάρα.

Ώρα έναρξης: 22.15
Τιμή εισόδου: €10 με ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα
Τσάι στη Σαχάρα
Λαοδικείας 18 – Ιλίσια
Τηλέφωνο 2110120936, φαξ 2110120937
Email : tsai2012saxara@gmail.com

Η PLAYLIST ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΑΣ

  1. The Puppini Sisters – I Feel Pretty
  2. Lesley Gore – You Don’t Own Me
  3. Mary Hopkin – Those Were The Days
  4. Rosemary Clooney – Mambo Italiano
  5. Cher – Bang Bang
  6. Grace Jones – Libertango
melitaweb107

photo: Menelas’ Art Page [also the header photo of the article]