Σημειωμα της Νατασσας Νταϊλιανη για την παρασταση ‘BUY ME’

Στο podcast ακούτε μουσικές επιλογές από τη Νατάσσα Νταϊλιάνη.


ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΝΑΤΑΣΣΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΗ

Η ιδέα πίσω από το BUY ME προέκυψε με διάφορες αφορμές και διαπιστώσεις. Με απασχολούσε νομίζω από πάντα το γεγονός ότι κανείς πρέπει να δουλεύει για να αποκτήσει όλα αυτά τα πράγματα που προβάλλονται ως απαραίτητα και αναγκαία για μια ευτυχισμένη ζωή. Το γεγονός ότι υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός που εργάζεται για να σου επιβάλλει ένα συγκεκριμένο πρότυπο ευτυχίας, ευημερίας μέσα από ατελείωτες υπηρεσίες και προϊόντα που αντικαθιστούν μια πιο ενεργή συμμετοχή στη ζωή.

Γυρνώντας πολλές φορές από το σούπερ μάρκετ συνειδητοποιούσα έντρομη πόσα σκουπίδια παράγω πριν καν ακόμη καταναλώσω το προϊόν, οι άπειρες σακούλες, τα περιτυλίγματα οι συσκευασίες, το πλαστικό…Όλο αυτό μου φαινόταν εξωφρενικό.

Πολλές φορές επίσης όταν άδειαζα τις τσάντες μου και ανακάλυπτα όλες αυτές τις αποδείξεις άρχιζα καμία φορά να τις διαβάζω και συνειδητοποιούσα πως ήταν ενδεικτικές του τι έκανα μέσα στη μέρα μου και ταυτόχρονα αποπνέανε μια περίεργη αίσθηση μοναξιάς απέκρυπταν την ουσία, την ανθρώπινη επαφή…

Το διάστημα εκείνο επίσης δεν οδηγούσα και χρησιμοποιούσα συνέχεια τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σκεφτόμουν πόσο η χρήση αυτοκινήτου πέρα απ’ ότι επιβαρύνει τραγικά το περιβάλλον είναι το πιο μοναχικό σπορ, αλλά προβάλλεται κυρίως ως δείγμα ανεξαρτησίας και δύναμης.

Σχημάτισα αυτή την εικόνα ότι κανείς στέκεται μπροστά σε ένα βουνό από αποδείξεις και απλώς τις διαβάζει κι έτσι αναπολεί τη ζωή του… Αυτή η διαπίστωση ότι όλη μας η ζωή είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανάλωση. Ο ίδιος ο όρος «καταναλωτής» που χρησιμοποιείται αντί του όρου «πολίτη» και που τον ακούς πιο σπάνια πλέον με απασχολούσε έντονα. Σκεφτόμουν συνέχεια πως τα λιγότερα σε φέρνουν κοντά με άλλους ανθρώπους εάν δεν πέσεις στην παγίδα να αισθανθείς ελλιπής εάν δεν έχεις όλα όσα σου παρουσιάζουν οι διαφημίσεις ως απαραίτητα. Συν το θέμα της έλλειψης χρόνου που τελικώς σε αναγκάζει να αγοράζεις και να καταναλώνεις τα πάντα διότι απλώς δεν προλαβαίνεις να κάνεις κάποια πράγματα μόνος σου.

Στη συνέχεια προστέθηκαν διάφορα αναγνώσματα που με επηρέασαν πολύ και αναφέρονται στην πιο ακραία έκφανση του φαινομένου που αντιμετωπίζει τον ίδιο τον άνθρωπο ως προϊόν, εμπόρευμα ή ακόμα χειρότερα αφανίζει εκείνον και ιδιοποιείται το υπάρχοντά του ως λάφυρα. Αποφάσισα να εμπλέξω κι άλλους σε αυτή την ιδιότυπη έρευνά μου για τον καταναλωτισμό. Και δημιούργησα ένα ιδιότυπο ημερολόγιο το οποίο έστειλα σε φίλους και γνωστούς να συμπληρώσουν..

Τέλος, η ίδια μου η προσωπική θέση απέναντι στον «homo consumens», οι προσωπικοί μου προβληματισμοί και απόπειρες διαφοροποίησης του τρόπου ζωής μου από την μαζική κουλτούρα κατανάλωσης αποτέλεσαν έναυσμα για αυτή την περφόρμανς.

Το έργο αποτελείται από διάφορα υλικά που όλα διαπραγματεύονται το φαινόμενο του καταναλωτισμού από διαφορετική οπτική. Υπάρχει μουσική, κείμενα που έχω συντάξει ή συνθέσει προσωπικά, μία προσωπική συλλογή αποδείξεων λιανικής πώλησης, τα ημερολόγια κατανάλωσης, θεωρητικά κείμενα. Η παρουσία και η σύνθεση αυτών των υλικών αλλά και η σύνδεση της περφόρμερ με αυτά είναι το έργο.

Η ιδέα αυτή πιθανότατα ακόμη δεν θα είχε υλοποιηθεί εάν δεν την είχα εκμυστηρευτεί στην πολύ καλή μου φίλη και συνεργάτιδα Άντζελα Δεληχάτσιου, η οποία με παρότρυνε να κάνω μια αποτύπωση των σκέψεων μου γύρω από το θέμα και έτσι δημιούργησα το πρώτο προσχέδιο της περφόρμανς με τα προαναφερόμενα υλικά. Πάνω σε αυτό αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί αναζητώντας και θεωρητική κάλυψη του θέματος εμβαθύνοντας σε αυτό και ξεκινώντας να στήνουμε δειλά δειλά την παράσταση. Επειδή είμαι και η περφόρμερ της παράστασης είχα την ανάγκη να υπάρχει ένα «τρίτο μάτι» και σε κάθε περίπτωση για εμένα κάθε καλλιτεχνικό εγχείρημα είναι μία συνάντηση με άλλους και δεν νοείται χωρίς αυτούς. Το μοναχικό κομμάτι αφορά την έμπνευση, την ιδέα, το κείμενο, η υλοποίηση είναι ομαδική υπόθεση. Ή Άντζελα Δεληχάτσιου έχει επιμεληθεί την δραματουργική ανάπτυξη και είναι συν-σκηνοθέτης του έργου.

Πολύ σημαντικό είναι και το ηχητικό περιβάλλον και το σχετικό υλικό που θα ακουστεί σε αυτή τη δουλειά. Από πολύ νωρίς είχα αποφασίσει ότι θέλω να ακούγονται κάποια κείμενα και μουσικές. Υπεύθυνος για την ηχογράφηση των κειμένων και τον ήχο της παράστασης είναι ο Κωστής Γαρδίκης. Ο φωτιστικός σχεδιασμός είναι του Βασίλη Κλωτσοτήρα που πραγματικά ανέδειξε με τις παρεμβάσεις του και τις χειροποίητες λύσεις το θέμα μας μέσα στον ιδιαίτερο χώρο του θεάτρου Underground. Το κοστούμι και η εικαστική παρέμβαση στο χώρο είναι της Λουκίας Χατζέλου, το art work και οι φωτογραφίες της αφίσας του Γιώργου Ευθυμίου και στην επικοινωνία μας υποστηρίζει η Στέλλα Πεκιαρίδη.

Τέλος, πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά όλων των φίλων που συμμετείχαν σε αυτή την ιδιότυπη έρευνα και κάθισαν και συμπλήρωσαν με τόση επιμέλεια και συνέπεια τα «ημερολόγια κατανάλωσης». Τους ευχαριστώ έναν, έναν!

Το devised theater σου δίνει μεγαλύτερη δημιουργική ελευθερία και ενίοτε μπορεί να δημιουργήσει και ασάφεια, διότι δεν υπάρχει ως οδηγός το θεατρικό κείμενο.

Είναι μια ευκαιρία σύνθεσης διαφορετικών υλικών που μπορεί να παρουσιάσουν σκηνικό ενδιαφέρον και μέσα από αυτά να αναδείξουν ένα θέμα που απασχολεί τον δημιουργό και την κοινωνία στην οποία ζει και από την οποία εμπνέεται..

Το είδος αυτό έχει σήμερα νόημα ύπαρξης διότι συνδέεται με την έννοια της αποσπασματικότητας, των πολυμέσων, της εικόνας, την χρήση της τεχνολογίας, το σώμα, την επανεφεύρεση της γλώσσας, την χρήση μη συμβατικών θεατρικών χώρων, την ουσιαστική εμπλοκή των συντελεστών στο δημιουργικό κομμάτι, τον πειραματισμό.

Ο χώρος ήταν επίσης καταλυτικής σημασίας στοιχείο για την συγκεκριμένη παράσταση. Την έρευνα και τις πρόβες τις είχαμε ξεκινήσει στο τέλος του 2015 αλλά η εξεύρεση του κατάλληλου χώρου αποδείχτηκε δύσκολη, καθώς δεν ταίριαζε σε συμβατικό θεατρικό χώρο αλλού ούτε και σε απρόσωπο βιομηχανικό χώρο. Τελικά βρέθηκε το Underground! Μόλις επισκέφτηκα τον χώρο και είδα το πρώτο πρώην εμπορικό κατάστημα της υπέροχης στοάς που είχε μετατραπεί σε θέατρο είπα αυτό είναι για το Buy me! Είναι κουκλίστικο, έχει αυτή την υπέροχη παλιά βιτρίνα με την επιγραφή «Γραφομηχαναί» και με μία παλιά διαφήμιση στον πλαϊνό κύλινδρο, αποπνέει μια εγκατάλειψη και νοσταλγία και είναι ένας κενός χώρος που σε προσκαλεί…να παίξεις και να συνομιλήσεις μαζί του, μια υπόγεια στοά που κάνει τους ήχους να ακούγονται περίεργα που σε συνεπαίρνει η αύρα της. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη με τον χώρο και με το όλο εγχείρημα του θεάτρου Underground, είναι πολύ ιδιαίτερο και σε εμπνέει δημιουργικά! Για το Buy me είναι ευτυχής συγκυρία που βρέθηκε- του ταιριάζει απόλυτα! Το έργο λοιπόν ήρθε και… κούμπωσε στο χώρο!

Θα ήθελα ο θεατής να αισθανθεί μέρος της παράστασης. Η συνάντηση μέσα από το υλικό της περφόρμανς λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων και της εγγύτητας που δημιουργεί ο χώρος ευελπιστώ ότι θα δημιουργήσει ένα αποτύπωμα της παράστασης πιο προσωπικό αλλά και πιο συλλογικό ταυτοχρόνως. Θα ήθελα ο θεατής να φύγει πιο πλούσιος μαζί με μια μικρή μετατόπιση που πάντα είναι το ζητούμενο όταν κάτι μας έχει συγκινήσει. Τέλος, θα ήθελα η παράσταση να αποτελέσει έναυσμα για συζήτηση και περαιτέρω επικοινωνία.

Η περφόρμανς BUY ME ανεβαίνει για 6 παραστάσεις, κάθε Τετάρτη στις 21.00, στο θέατρο Underground.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

BUY ME
μια περφόρμανς για τον homo consumens

Tο BUY ME θα συνεχίζει να σας προ(σ)καλεί
σε μια διαφορετική θεατρική εμπειρία
κάθε Πέμπτη πλέον, στις 21.00, από τις 2 έως τις 30 Μαρτίου,
στο μικρό εμπορικό κατάστημα
με την νοσταλγική επιγραφή “Γραφομηχαναί”
μέσα στον χώρο του θεάτρου Underground.

Μια devised σπονδυλωτή περφόρμανς που, ακροβατώντας κάπου ανάμεσα στο σουρεαλιστικό και το γκροτέσκο, επιχειρεί να επαναδιαπραγματευτεί με χιούμορ και αυτοσαρκασμό τη σχέση μας με την κατανάλωση, μέσα από μια προσωπική και ταυτόχρονα συλλογική εμπειρία.

Υλικά της: 30 «ημερολόγια κατανάλωσης» από μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, 3 σπάνιες συλλογές αποδείξεων λιανικής πώλησης, 8 ερωτήσεις κρίσεως, 9 απαντήσεις επικρίσεως, 2 κείμενα αναστοχασμού και αναδίπλωσης, 4 προσπάθειες εξομολογητικού λόγου, 16′ μουσικής επένδυσης και μια γλάστρα.

 

 

Ταυτότητα παράστασης
Σύλληψη-σκηνοθεσία, ερμηνεία: Νατάσσα Νταϊλιάνη
Δραματουργική ανάπτυξη, συν-σκηνοθεσία: Άντζελα Δεληχάτσιου
Ήχος: Κωστής Γαρδίκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Κοστούμια: Λουκία Χατζέλου
Φωτογραφίες, Artwork: Γιώργος Ευθυμίου
Επικοινωνία: Στέλλα Πεκιαρίδη
Ηχογραφημένη φωνή: Αντώνης Γκρίτσης

Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι Buy Me των Starwound.

Διάρκεια: 60’
Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: κάθε Πέμπτη στις 21.00, έως τις 30/3.

Χώρος: Θέατρο Underground, Κοραή 4, υπόγειος χώρος Στοάς Κοραή (είσοδος από κινηματογράφο ΑΣΤΥ).
Τιμές εισιτηρίων: 10 € (γενική είσοδος), 7 € (μειωμένο), 5 € (ατέλεια)
Τηλ. κρατήσεων: 2130370342, 6944 251704 και μέσω της σελίδας του BUY ME.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων ανά παράσταση – Κρατήσεις απαραίτητες

@buymeperformance |  @UndergroundKoraiTessera

Η PLAYLIST ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΣΑΣ

1. Buy me – Starwound
2. Sugarman – Rodriguez
3. Mercedes Benz – Janis Joplin
4. Etude Op.25 No.1 “Aeolian Harp” – F. Chopin
5. Εγώ με τις ιδέες μου – Νικόλας Άσιμος