Σημειωμα Κωστα Ηλιαδη – Underground Youth Orchestra | Μουσειο Μπενακη 30.12.2016

Στο podcast ακούτε επιλογές από το cd “The Underground Youth Orchestra LIVE” που κυκλοφορεί από την Ekfrassis Productions.


ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΩΣΤΑ ΗΛΙΑΔΗ

Η ιστορία της Underground Youth Orchestra άρχισε το 2010. Ξεκίνησε από ένα σύνολο παιδιών,  που επιθυμούσαν να παίζουν μουσική μαζί. Στην αρχή ήταν μικρά σύνολα από 5-6 παιδιά Οι πρόβες άρχισαν σε ένα υπόγειο (εξ ου και το όνομα της ορχήστρας) και τα πρώτα χρόνια  διοργανώναμε μικρές συναυλίες σε αυτό το υπόγειο. Με τον καιρό άρχισαν να έρχονται όλο και περισσότερα παιδιά διαδίδοντας μεταξύ τους το πόσο ωραία περνάνε κάνοντας μουσική. Έτσι κάποια στιγμή τα παιδιά είχαν φτάσει σε ένα τέτοιο αριθμό που μπορούσε να σχηματιστεί μια ορχήστρα.

Το αρχικό  όραμα ήταν να δημιουργηθεί μια ορχήστρα από παιδιά και εφήβους, ανεξαρτήτως του τεχνικού επιπέδου των μελών, που να παράγει ένα επαγγελματικά άρτιο αποτέλεσμα το οποίο να μην παραπέμπει σε μαθητική συναυλία. Θέλουμε ο ακροατής κλείνοντας τα μάτια να μην μπορεί να ξεχωρίσει αν αυτοί που παίζουν είναι παιδιά ή μεγάλοι.

Αν κάτι λείπει από την Ελλάδα είναι η έλλειψη της ομαδικής δουλειάς σε όλους τους τομείς. Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία για να λειτουργήσει η ορχήστρα τα παιδιά μαθαίνουν να ακούν τους άλλους, που σημαίνει ότι μαθαίνουν να ακούν τον συνομιλητή τους. Μαθαίνουν ότι πρέπει να συνοδεύουν κάποιον που έχει τον σολιστικό ρόλο, άρα μαθαίνουν να υποστηρίζουν κάποιον χωρίς να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και τέλος μαθαίνουν ότι για να βγει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα χρειάζεται όλη η ομάδα και δεν είναι ατομική υπόθεση.

Αυτό που έχω διδαχθεί εγώ είναι ότι κάθε παιδί ανεξάρτητα από τις ικανότητες του όταν του δοθεί χώρος και υποστήριξη μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό του και να κάνει θαύματα!

Μερικές στιγμές-ορόσημα στην πορεία της Underground Youth Orchestra:

  • Η συναυλία στην Αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου στα πλαίσια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής.
  • Η συμμετοχή της στις εκδηλώσεις Αφής της Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στην Αρχαία Ολυμπία.
  • Η συμμετοχή της στις εκδηλώσεις «Η Νύχτα Μέρα» των εγκαινίων του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.
  • Η συμμετοχή της στην ηχογράφηση και στο videoclip του τραγουδιού “I Love Athens” με την Έλλη Πασπαλά.
  • Η συμμετοχή της στον εορτασμό των 25 χρόνων από την Ένωση των  δύο Γερμανιών, που οργανώθηκε από την Γερμανική Πρεσβεία.
  • Το καλοκαίρι του 2016, η πρώτη της εμφάνιση στο εξωτερικό, με μια συναυλία στον Καθεδρικό του St George στο Tübingen της Γερμανίας.
  • Η συνεργασία με την Έλλη Πασπαλά και η σύμπραξη με την Μαρία Φαραντούρη και την Δήμητρα Γαλάνη.

Στο μέλλον θα θέλαμε να διευρύνουμε το ρεπερτόριο της ορχήστρας και να πειραματιστούμε με διάφορες άλλες μορφές τέχνης. Υπάρχει μια σειρά συναυλιών για το καλοκαίρι και είμαστε σε ένα σχεδιασμό για να επαναλάβουμε την έξοδο μας στο εξωτερικό. Όσο για το άμεσο μέλλον: ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για τη γιορτινή μας συναυλία στο Μουσείο Μπενάκη στις 30/12. Σας περιμένουμε με χαρά για να γιορτάσουμε μαζί αποχαιρετώντας την παλιά χρονιά και καλωσορίζοντας τη νέα με ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα που περιλαμβάνει από J. S. Bach, F. Schubert, P.I. Tchaikovsky,  μέχρι κάλαντα, χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες μελωδίες και αποσπάσματα από soundtrack που όλοι αγαπήσαμε.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Underground Youth Orchestra

Γιορτάστε με την Underground Youth Orchestra
στο Μουσείο Μπενάκη!

Οι φετινές γιορτές γεμίζουν χρώμα, ρυθμό και μαγεία σε μια ιδιαίτερη μουσική γιορτή, συντροφιά με την Underground Youth Orchestra.

Η δημοφιλής νεανική ορχήστρα σας προσκαλεί την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς, για να κλείσετε τη χρονιά και να υποδεχτείτε το 2017 με μια λαμπερή εορταστική συναυλία για μικρούς και μεγάλους, υπό την μουσική διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Παραγωγή: Ekfrassis Productions
Επικοινωνία: Στέλλα Πεκιαρίδη
Ημερομηνία: Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου
Ώρα έναρξης: 20.30
Διάρκεια: 80΄
Χώρος: Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138
Τιμές εισιτήριων: 10 €, Φοιτητικό – Ανέργων 7€
Προπώληση: Viva.gr & σε όλα τα φυσικά σημεία πώλησης των συνεργατών της Viva.gr.