Συνεντευξη [Q&A] με την Τονια Οικονομου

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Τρεις πολύ ενδιαφέροντες ρόλους, όσο και αντιφατικούς, ερμηνεύετε στην παράσταση “Ποιος Σκότωσε την Αντιβίωση”, αλλά πρωταγωνιστείτε και στην παράσταση “Το πεπρωμένο φυγείν..”. Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στις δύο αυτές παραστάσεις και τι σας γοήτευσε στο κάθε κείμενο, ώστε να δεχτείτε να είστε ανάμεσα στους συντελεστές;

Όπως είπατε και σεις, πολύ ενδιαφέροντες ρόλοι, όσο και αντιφατικοί, σε δύο παραστάσεις τελείως διαφορετικές, αλλά πολύ γοητευτικές! Έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν με τους συγκεκριμένους συντελεστές, που πλέον δεν είμαστε φίλοι, αλλά οικογένεια. Είναι πολύ μεγάλη η χαρά και η τύχη να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που ξέρεις και σε ξέρουν, που εκτιμάς και σε εκτιμάνε, που σέβεσαι και σε σέβονται. Και τα δυο έργα έχουν έξυπνο κείμενο και καλή σκηνοθετική ματιά. «Ποιος σκότωσε την Αντιβίωση» είναι μια μαύρη σουρεαλιστική κωμωδία, που φλερτάρει με τη ζωή και το θάνατο. Υποδύομαι μία νέα που απατάει τον σύζυγό της, μία τρελή γιαγιά-ζόμπι και το πρώτο μαστίγιο στον Άδη – Τζίνα Μπομπ. Με γοητεύουν πολύ οι μεταμορφώσεις. Μου αρέσει να αλλάζω την εμφάνισή μου, τη φωνή μου, τη στάση του σώματός μου. Τέλος, πρωταγωνιστώ στην ερωτική κωμωδία «Το πεπρωμένο φυγείν…», μία ιστορία ενός ζευγαριού, που έχουν πεθάνει και προσπαθούν μέσα από διάφορες δοκιμασίες να περάσουν τις Πύλες του Παραδείσου.

Το κείμενο στη μεν πρώτη πραγματεύεται τον θάνατο, ενώ στη δεύτερη επίσης το αγγίζει (παράδεισος). Πώς καταφέρνει, ανά παράσταση, να διατηρεί τις ισορροπίες ανάμεσα σε αυτό το σοβαρό (και μη αισιόδοξο) θέμα, δεδομένου ιδιαιτέρως της δύσκολης εποχής που βιώνουμε, και την ανάγκη, παράλληλα, του θεατή να ξεφύγει από τη ζοφερή καθημερινότητα;

Αυτό οφείλεται στο κείμενο, αλλά και στην σκηνοθεσία. Είναι δύσκολο να κρατήσεις τις ισορροπίες και κει βρίσκεται η γοητεία αυτών των έργων. Ελαφρύνουν τις ψυχές μέσα από την εκτόνωση του γέλιου.

Πόσο σημαντικότερο είναι σήμερα το γέλιο στη ζωή μας; Πιστεύετε ότι το θέατρο μπορεί να κάνει έναν θεατή, έστω και για λίγο, να ξεχάσει τις καθημερινές δυσκολίες και ποιος είναι ο δικός σας στόχος ως προς τον θεατή, μετά την αποχώρησή του από την αίθουσα;

Το γέλιο είναι πολύ σημαντικό στη ζωή μας, όπως και το κλάμα. Το θέατρο μπορεί να κάνει έναν θεατή να ξεχάσει για λίγο τις καθημερινές του δυσκολίες, όπως και να τον προβληματίσει, να μπορέσει να συνειδητοποιήσει τα λάθη του και να λυτρωθεί η ψυχή του. Το θέατρο είναι ψυχαγωγία αλλά και Σχολείο και θεραπεία. Αυτός είναι ο στόχος μου και ως προς τον εαυτό μου, αλλά και ως προς τον θεατή: να ψυχαγωγηθούμε, να μάθουμε και να θεραπευτούμε!

Ζείτε και δημιουργείτε στη σύγχρονη Ελλάδα. Τι σας κινητοποιεί σε αυτή τη χρονική στιγμή και συνεχίζετε; Έχετε σκεφθεί να φύγετε εκτός, σε κάποιο άλλο μέρος, με καλύτερες και περισσότερες, ίσως, ευκαιρίες;

Συνεχίζω να δημιουργώ και παλεύω κάθε μέρα για να επιβιώσω μέσα από τα όνειρά μου, τα οποία ποτέ δεν θέλω να τα εγκαταλείψω. Έχω σκεφτεί πολλές φορές να φύγω σε κάποιο άλλο μέρος με ίσως καλύτερες ευκαιρίες ή να αλλάξω ακόμα και επάγγελμα. Όμως πάντα καταλήγω εδώ… εδώ που είναι το σπίτι μου, οι δικοί μου άνθρωποι, εδώ που θέλω να ζω και να αγωνίζομαι!

Πλήθος θεατρικών ομάδων δρουν και δημιουργούν στην πολύπαθη Ελλάδα. Υπάρχει ουσιαστικό μέλλον και ελπίδα, ακόμα κι αν η διάθεση και η όρεξη για δουλειά υπάρχουν; Μπορεί να λάμψει το ταλέντο μέσα στην κρίση ή χρειάζεται, όπως συνηθίζεται, και κάποιες «καλές γνωριμίες»;

Υπάρχει ελπίδα, όταν υπάρχει μεράκι και δύναμη ψυχής γι’ αυτό που κάνεις! Δυστυχώς, όμως, παίζει σημαντικό ρόλο και η τύχη πέρα από τη διαθεσιμότητα.

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος και αν ναι, πώς επιλέγετε να τον διαχειρίζεστε; Είστε fan των social media;

Όταν έχω ελεύθερο χρόνο επιλέγω να τον περνάω με τους φίλους και με τους δικούς μου, να βλέπω ταινίες και θέατρο, να κάνω βόλτες και ταξίδια και να κοιμάμαι πολλές ώρες! Ασχολούμαι με τα social media πιο πολύ για να προωθώ τις δουλειές μου και να επικοινωνώ με τους ανθρώπους μου που είναι μακριά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Σας αρέσει το απρόοπτο ή κινήστε κατά βάση με κάποιο –έστω και στοιχειώδη– προγραμματισμό στη ζωή σας;

Παλιά έκανα σχέδια και ο Θεός γελούσε! Τώρα αφήνω τα πράγματα ελεύθερα να κυλήσουν και όπου καταλήξουν. Έχω εμπιστοσύνη σε μένα και στο Σύμπαν!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ»

«Ποιος Σκότωσε την Αντιβίωση»
Το Δωμάτιο 306
Στο LIFE & ART THEATER

Το έργο

Αμερική. Νέα Υόρκη. Ξενοδοχείο. Δωμάτιο 306.
Τέσσερις ιστορίες στο ίδιο δωμάτιο.Τέσσερις ιστορίες λίγο πριν το θάνατο.
Πάντα η Χαρούλα η γυναίκα του Χάρου εκεί για να τους συνοδεύσει στο αιώνιο ταξίδι.Από όλα αυτά βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει η Αντιβίωση. Για κακή της τύχη όμως λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο… Σιγκμουντ Φρόιντ.
Αν δεν καταλάβατε τίποτα… είστε στο σωστό δωμάτιο.
Kαλή διαμονή!!!

Οι συντελεστές

Κείμενο: Ευάγγελος Σαμιώτης / Σκηνοθεσία: Ευάγγελος Σαμιώτης
Παίζουν: Ευάγγελος Σαμιώτης, Τόνια Οικονόμου, Αγγελική Παρδαλίδου, Μαρίνα Κουτρούμπα, Βαγγέλης Μπότης, Βασίλης Τριχάς.
Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Σκηνικά – Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Βοηθός Ενδυματολόγου: Χριστίνα Ευσταθίου
Αφίσα: Γιώτα Καραδήμα

Διάρκεια: 90 λεπτά

Ημέρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00
Γενική είσοδος: 10€ (γενική είσοδος), 8€ (φοιτητές – άνεργοι)

Κρατήσεις: 210-5789337

L.A. (Life n’ Art) Theater
Κωνσταντινουπόλεως 82, Μετρό Κεραμεικός
Email: info@latheater.gr  – url: www.latheater.gr

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΦΥΓΕΙΝ….»

«Το Πεπρωμένο Φυγείν…»
ΣΤΟ LIFE AND ART

Ένα ζευγάρι ξανασυναντιέται από τη γη… στα σύννεφα! Έξω από την πύλη του παραδείσου η Αγία Νίτσα είναι έτοιμη να τους κατατοπίσει για όλα όσα συμβαίνουν στα λημέρια του Αγίου Πέτρου. Θα καταφέρει το ζευγάρι να περάσει στον παράδεισο και με ποιο τρόπο; Πόσο κοντά είναι η κόλαση; Η ερωτική κομεντί του Ευάγγελου Σαμιώτη θα σας δώσει τις απαντήσεις.

Κείμενο: Ευάγγελος Σαμιώτης
Σκηνοθεσία: Ευάγγελος Σαμιώτης
Παίζουν: Ευάγγελος Σαμιώτης, Τόνια Οικονόμου, Μαρίνα Κουτρούμπα, Γιώργος Ντοβλετάκης
Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Σκηνικά – Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Βοηθός Ενδυματολόγου: Χριστίνα Ευσταθίου
Αφίσα: Γιώτα Καραδήμα

Διάρκεια: 90 λεπτά

Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο
Γενική είσοδος: 12€ (γενική είσοδος), 8€ (φοιτητές – άνεργοι)
ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 6 ΕΥΡΩ

L.A. (Life n’ Art) Theater
Κωνσταντινουπόλεως 82, Μετρό Κεραμεικός
Email: info@latheater.gr  – url: www.latheater.gr