Συνεντευξη [Q&A] με την Παυλινα Βουλγαρακη

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Για δύο Δευτέρες (13 και 20 Μαρτίου) θα εμφανιστείτε στον Σταυρό του Νότου Plus, όπου θα παρουσιάσετε τη δική σας μουσική πρόταση στο κοινό. Πώς αισθάνεστε για αυτές τις εμφανίσεις; Σας έχει αγχώσει που για πρώτη φορά θα σας δει ο κόσμος «σε πρώτο πρόσωπο»;

Ευχαριστώ και καλώς σας βρήκα!
Ήδη οι λέξεις “πρόταση” και “κοινό” με άγχωσαν αρκετά (γέλια).
Η αλήθεια είναι ότι “προτείνοντας” κανείς οτιδήποτε, αυτόματα αναλαμβάνει και κάποιου είδους ευθύνη. Προσωπικά αποφάσισα, μετά από αιώνες νιώθω, να αναλάβω την ευθύνη του να είμαι ο εαυτός μου. Είναι αυτό για εμένα μια βαθύτερη απόφαση, καθόλου απόλυτη, αλλά ξεκάθαρη, που έχει και μουσικές προεκτάσεις, οι οποίες είναι και οι πιο “χειροπιαστές”, αν θέλετε, ή καλύτερα “έμπρακτες”. Είμαι ενθουσιασμένη, έχω αγωνία και περιέργεια να ανακαλύψω πώς θα αισθανθώ και πώς θα αισθανθούν και οι άλλοι· όμως δεν το νιώθω τόσο σαν μουσική πρόταση. Πιο πολύ αναρωτιέμαι αν έχει ακούσει ποτέ κανείς όσα γράφω ή αν πρέπει να τα περιορίζω σε εμένα.

Ανάμεσα στις αξιόλογες συνεργασίες σας είναι αυτές με τους Μανώλη Μητσιά, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μπάμπη Στόκα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Γιάννη Κότσιρα. Τι έχετε αποκομίσει από αυτές και κατά πόσο σας έχουν κατευθύνει ως προς τον δρόμο που θα ακολουθήσετε στην τέχνη σας για μια αξιοπρεπή και πετυχημένη καριέρα;

Ο ορισμός μιας αξιοπρεπούς, αλλά και μιας αναξιοπρεπούς καριέρας, μου φαίνεται ξεκάθαρος, η επιτυχία, όμως, είναι κάτι πολύ σχετικό και μάλλον αυτό έχω μάθει ως τώρα. Οι συνεργασίες αυτές υπήρξαν μεγάλα μαθήματα. Με οδήγησαν σε μουσικά μονοπάτια που αλλιώς δεν θα ανακάλυπτα ποτέ κι αισθάνομαι ειλικρινά ευγνώμων.

Η δεύτερη δισκογραφική σας δουλειά σύντομα θα κυκλοφορήσει, και ήδη το καινούργιο τραγούδι σας, ‘Φέρτα μου όλα πίσω’, ξεχωρίζει, με τη συμμετοχή του Ψαραντώνη. Μιλήστε μας για το τραγούδι αυτό, αλλά και για την ξεχωριστή μουσική σας συνάντηση με τον σημαντικό αυτόν καλλιτέχνη.

Αυτό το τραγούδι είναι σημαντικό για εμένα. Η πρώτη φράση “κι αν είναι το βήμα μου αργό” και η ολοκλήρωση της που καταλήγει σε “τώρα πια φεύγω από εδώ” ήταν οι σκέψεις που μου έδιναν δύναμη κατά την διάρκεια μιας δύσκολης για εμένα κατάστασης από την οποία ήταν απόλυτα επείγον να φύγω. Όσο το έγραφα, μου στάθηκε επάξια, αλλά όταν πια ολοκληρώθηκε, η φωνή μου, μου φάνηκε λίγη. Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη της συμμετοχής μιας καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας και μιας φωνής που θεωρώ πως είναι ο ορισμός της δύναμης και της ψυχής, του Ψαραντώνη. Αν τελικά δεν δεχόταν να συμμετάσχει, θα ολοκλήρωνα το κομμάτι μόνο με τη φωνή μου, δεν ονειρευόμουν δηλαδή κανέναν άλλον εκεί. Τελικά, όταν τον συνάντησα, όλα αυτά μου φάνηκαν εντελώς ασήμαντα. Η επιρροή του ήταν κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, μεγάλο και προσωπικό για εμένα που τώρα, “έτσι”, δεν μπορώ να το περιγράψω. Φανταστείτε ότι τραβήξαμε μια φωτογραφία για να την έχω και δεν την ανήρτησα συνειδητά ποτέ και πουθενά. Ούτε, όταν πια κυκλοφόρησε το κομμάτι, ούτε καν όταν μου ζητήθηκε για πρακτικούς λόγους. Ξαφνικά όλο αυτό έγινε κάτι εντελώς δικό μου. Ξύπνησαν πράγματα στο κεφάλι μου.

Στις εμφανίσεις σας στον Σταυρό του Νότου Plus θα παρουσιάσετε και διασκευές αγαπημένων σας κομματιών. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή τους και σε ποια μουσικά είδη θα μας ταξιδέψετε;

Διάλεξα κομμάτια που θα μπορούσα να είχα γράψει η ίδια . Όχι από άποψη ικανοτήτων φυσικά, αλλά συναισθηματικά είναι κομμάτια που πλησιάζουν τη σκέψη μου, τις λέξεις μου, τον ρυθμό μου, κι αυτά που ακούω έντονα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Παρόλη την δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί με την οικονομική κρίση, ο κόσμος δείχνει να στηρίζει τις τέχνες, και κυρίως τη μουσική και το θέατρο. Κατά πόσο, τελικά, η τέχνη λυτρώνει τον άνθρωπο και του δίνει ελπίδα για το μέλλον; Αλλά και πόσο ευεργετικά λειτουργεί και για τον ίδιο τον καλλιτέχνη;

Η τέχνη αγγίζει χορδές της ψυχής και του εντός μας που δεν θα ανακαλύπταμε με κανέναν άλλο τρόπο. Η ρόλος της τέχνης στη σημερινή κοινωνία, ο διαχρονικός σκοπός της, οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να θεραπεύσει το τραύμα ή να το εκφράσει, είναι θέματα που με απασχολούν πολύ έντονα. Δεν είναι τυχαίο που ο πατέρας της ψυχανάλυσης, ο Freud , έλεγε πως όπου κι αν φτάσει, όσο κι αν εξερευνήσει τα άδυτα της ψυχής, κάποιος ποιητής είχε ήδη φτάσει εκεί πολύ πριν από τον ίδιο. Οι άνθρωποι, παρά τη σημερινή κατάσταση, στηρίζουμε τις τέχνες και τις πρωτοβουλίες, μάλλον επειδή έχουμε πια την ανάγκη να νιώσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, να εμβαθύνουμε, ώστε να ανακαλύψουμε την ουσία, ξεφεύγοντας από τον μικρόκοσμό μας, να επικοινωνήσουμε, ίσως ακόμα και να αντέξουμε. Μπορεί και να πεισμώνουμε με τους καιρούς, έχοντας μια βαθειά ελπίδα πως το φως και το καλό στο τέλος θα επικρατήσουν, ξορκίζοντας το κακό.

Πόσο σας έχει, προσωπικά, επηρεάσει η κρίση; Έχετε σκεφτεί να δραστηριοποιηθείτε επαγγελματικά (ίσως και αποκλειστικά) εκτός Ελλάδας; Πόσο αισιόδοξη / απαισιόδοξη είστε γενικότερα;

Η κρίση δεν με έχει επηρεάσει, επειδή δεν έχω υπάρξει ενήλικη προ κρίσεως και δεν έχω βιώσει τις διαφορετικές συνθήκες, ώστε να είμαι σε θέση να συγκρίνω. Αισιόδοξη απόλυτα δεν είμαι, επειδή εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσα να είμαι, έχω όμως μια ελπίδα ότι κάνοντας όλοι το καθήκον μας, που θεωρώ πως είναι να γινόμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, η πιο παραγωγική, χρήσιμη και καλλιεργημένη, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες που μας αναλογούν, κάτι μπορεί να αλλάξει.

Εκτός Ελλάδος δεν το σκέφτομαι. Δεν κουνάω δηλαδή με τίποτα (γέλια). Αλλά αυτό δεν το συνδέω με την κρίση. Στο παρελθόν μου έχουν γίνει προτάσεις, όχι τίποτα σπουδαίο, αλλά μικροευκαιρίες, που ίσως να είχαν τελικά και την προοπτική τους για το εξωτερικό (με προϋπόθεση φυσικά τη σκληρή δουλειά και την απόλυτη αφοσίωση), ήμουν, όμως, κάθετα αρνητική. Παρόλα αυτά, σκέφτομαι να εγκατασταθώ μόνιμα εκτός Αθήνων, αν ποτέ καταφέρω να πατήσω απόλυτα στα πόδια μου, και συγκεκριμένα στην Κρήτη.

Πώς τα πάτε με τις νέες τεχνολογίες; Ανήκετε σε αυτούς που δεν κάνουν βήμα χωρίς το κινητό τους ή είστε της.. παλιάς σχολής; Ποιος ο ρόλος των social media στην ζωή σας;

Είμαι με τις μέρες μου. Επειδή δεν έχω ούτε laptop ούτε υπολογιστή κι επειδή ακόμα και e-mail έφτιαξα πολύ πρόσφατα, όταν ξέρω πως έχω πολλές υποχρεώσεις, είμαι αρκετά πάνω από το κινητό. Σε πιο χαλαρές περιόδους το παρατάω για μέρες. Το ίδιο και με τα social. Πιο ενεργή σε σχέση με τη δουλειά μου είμαι στην σελίδα μου στο Facebook, χωρίς όμως να είμαι και απόλυτα συνεπής, ενώ πιο ενεργή συνολικά είμαι στο instagram, αλλά εκεί ανεβάζω ό,τι μου έρθει στο κεφάλι, και πάλι, όμως, ανά διαστήματα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΠΑΥΛΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ
Δύο Δευτέρες στο Σταυρό του Νότου Plus
13 και 20 Μαρτίου

Η Παυλίνα Βουλγαράκη ανεβαίνει στη σκηνή του Σταυρού του Νότου Plus για να παρουσιάσει, για πρώτη φορά, σε πρώτο πρόσωπο, το μουσικό της κόσμο για δύο μόνο Δευτέρες.

Η Παυλίνα Βουλγαράκη μας έδωσε το πρώτο δείγμα μουσικής γραφής δύο χρόνια πριν με το άλμπουμ, Λαβύρινθοι, έναν δίσκο που αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο, ενώ έχει ήδη στις αποσκευές της συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως οι Μανώλης Μητσιάς, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μπάμπης Στόκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Γιάννης Κότσιρας, στη δισκογραφία και σε συναυλίες.

Σε πρώτο πρόσωπο, τραγουδά την ατμοσφαιρική μουσική της με εξομολογητική διάθεση, σε δικούς της στίχους. Με τη δεύτερη δισκογραφική της δουλειά στα σκαριά, η Παυλίνα Βουλγαράκη ήδη κάνει αίσθηση με το καινούργιο τραγούδι της, Φέρτα μου όλα πίσω, στο οποίο συμμετέχει ο Ψαραντώνης.

Η τραγουδοποιός μας περιμένει στον Σταυρό του Νότου για να γιορτάσει μαζί μας την ολοκλήρωση του δεύτερου προσωπικού της δίσκου λίγο πριν την κυκλοφορία του. Εκτός από το καινούργιο άλμπουμ, θα ακουστούν τραγούδια από την πρώτη της δισκογραφική δουλειά, καθώς και διασκευές αγαπημένων της κομματιών.

Στην παρουσίαση αυτής της νέας μουσικής πρότασης, αυτού του φρέσκου μοτίβου την περιστοιχίζουν οι μουσικοί:

Δημήτρης Παπαβομβολάκης – Ενορχηστρώσεις / Κιθάρα / Φωνή
Κωστής Βήχος – Μπάσο
Μιχάλης Βρέττας – Βιολί
Γιώργος Μητσοτάκης – Τύμπανα
Μιχάλης Πορφύρης – Τσέλο
Δημήτρης Παπαλάμπρου – Ηλεκτρική κιθάρα
Ηχολήπτης – Νίκος Παππάς

Δευτέρα 13 και 20 Μαρτίου στις 21.30
Είσοδος: 12€ με μπύρα/κρασί

Σταυρός του Νότου Plus
Φραντζή 14, Νέος Κόσμος
Τηλ. κρατήσεων: 2109226975
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Stavros-tou-Notou-Σταυρος-του-Νοτου-Επισημη-Σελιδα/137807592931106
Twitter: www.twitter.com/#!/StavrosTouNotou
Site: www.stn.gr

Οργάνωση παραγωγής: METRO LIVE PRODUCTIONS