Συνεντευξη [Q&A] με τον Γιαννη Μπλετα

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Η παράσταση ‘Το βήμα της γάτας’ παρουσιάζεται ήδη στο θέατρο Δημήτρης Ροντήρης, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Στην παράσταση αυτή έχετε γράψει το κείμενο, αλλά και συμμετέχετε επί σκηνής. Πώς προέκυψε η συγγραφή αυτού του κειμένου και από πού λάβατε τα κύρια ερεθίσματα για τη δημιουργία του; Επίσης, θα θέλαμε και λίγα λόγια για τον ρόλο σας στην παράσταση.

Η συγγραφή του συγκεκριμένου κειμένου προέκυψε από την ανάγκη μου να κάνω μια καταγγελία: ότι προωθούνται σε πολλές περιπτώσεις της καθημερινότητας συγκεκριμένα άτομα για τους συγκεκριμένους λόγους. Μια αδικία δηλαδή. Ενώ δηλαδή ένα άτομο μπορεί να έχει όλα τα προσόντα για μια δουλειά μένει πιο πίσω γιατί δεν έχει τόσους “γνωστούς”. Έτσι άρχισε σιγά-σιγά να δημιουργείται το ψηφιδωτό του θεατρικού κειμένου. Μετά, κάποιες εικόνες που μου ήρθαν στο μυαλό, 2 γυναίκες διαφορετικής ηλικίας να ανταγωνίζονται για το ποια θα επικρατήσει μέσα από τη δουλειά της. Στο “βήμα της γάτας” υποδύομαι τον Άλεξ Γουντ, γνωστό σκηνοθέτη. Ο Άλεξ, όπως και όλοι οι πρωταγωνιστές του έργου, έχουν θέμα με τον χρόνο. Βιάζονται να αναγνωριστούν. Ο Άλεξ θέλει να ανεβάσει μια παράσταση, μια θεατρική διασκευή του γνωστού παραμυθιού του Καρυοθραύστη. Για αυτήν όμως την παράστασή του είναι ικανός να κάνει τα πάντα, γιατί ο χρόνος για εκείνον είναι μεγάλη σπατάλη: ο χρόνος είναι χρήμα.

Το κείμενο πραγματεύεται την έννοια του χρόνου, τη φθορά που αυτός φέρνει, αλλά μας προσφέρει και σημαντικά μηνύματα αναφορικά με τον άνθρωπο και τα όνειρά του, αλλά και την τάση του να τα εγκαταλείπει (;). Ποιες είναι για εσάς οι κυριότερες έννοιες και μηνύματα που θα θέλατε να λάβει ο θεατής από τη συγκεκριμένη παράσταση;

Πραγματικά, τα μηνύματα που θέλω να περάσω μέσα από το έργο είναι αρκετά. Είναι ο χρόνος και η φθορά, είναι όμως και πως βρίσκεις τη δύναμη να ονειρευτείς και πάλι. Η πραγματική φθορά έρχεται όταν σταματήσεις εσύ ο ίδιος να ονειρεύεσαι. Αλλά και μια καταγγελία για μια πολιτική, κοινωνική, θεατρική, θρησκευτική κατάσταση. Ό, τι δηλαδή έχει να κάνει με αυτό που λέμε “σάπιο” σύστημα.

Πόσο σημαντική είναι η έννοια της κίνησης στην παράσταση και πώς έχει αποδοθεί ώστε να ενταχθεί πιο αποτελεσματικά;

Το κείμενο έχει γραφτεί έτσι, ώστε να παρακολουθούμε μια οντισιόν σε ένα θέατρο την ώρα που γίνεται. Το να βλέπουμε αυτά τα μουσικά κομμάτια, τους αυτοσχεδιασμούς και τα χορευτικά, ήταν στόχος μου από γραφής και για να ξεκουράζουμε τον θεατή, αλλά και γιατί πολλές φορές το σώμα μας μιλάει, είναι εκφραστικό μέσο, και δεν είναι λίγες οι φορές που μας λέει παραπάνω πράγματα. Γενικότερα θαυμάζω πάρα πολύ τις χορεύτριες, πιο πολύ του κλασικού, γιατί φαίνονται πολύ εύθραυστα πλάσματα. Ακόμη και στην κίνησή τους, νομίζεις πολλές φορές πως αν τις ακουμπήσεις μπορούν να “ραγίσουν”.

Μπορείτε να δείτε ως μεμονωμένες ιδιότητες αυτή του συγγραφέα και του ηθοποιού ή τις εντάσσετε μαζί στις ευρύτερες καλλιτεχνικές σας ανησυχίες; Υπάρχει κάποια που «κερδίζει» μέσα σας και γιατί;

Παρέα. Μου αρέσει εξίσου να γράφω, αλλά και να ασχολούμαι με το θέατρο. Έχοντας αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η συγγραφή ήταν κάτι αναμενόμενο, παράλληλα αποφοίτησα και από το Θέατρο Τέχνης. Ωστόσο, οι σπουδές μου ως φιλόλογος με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ και στην ενασχόλησή μου με το θέατρο, ειδικότερα στο αρχαίο ρεπερτόριο. Γενικότερα όμως, η παιδεία είναι απαραίτητο στοιχείο στον χώρο των τεχνών. Χωρίς παιδεία δεν μπορείς να δουλέψεις και να γίνεις δημιουργικός, να μάθεις να συνεργάζεσαι και να αντιλαμβάνεσαι τις απαιτήσεις που έχει ένας ρόλος. Επίσης, όταν γράφω ένα θεατρικό και πλάθω έναν χαρακτήρα, σκέφτομαι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ηθοποιός με πιο σύγχρονα κείμενα και γι αυτό το προσέχω λίγο παραπάνω. Γι’ αυτό καταλήγω στο ότι “πάνε παρέα”.

Πώς προέκυψε ο τίτλος του κειμένου ‘Το βήμα της γάτας’; Ως φανατικοί γατόφιλοι, δεν υπήρχε περίπτωση να μην το ρωτήσουμε!

Στο έργο πάντως δεν εμφανίζεται καμία γάτα! Τουλάχιστον όχι έτσι όπως την έχουμε στο μυαλό μας. “Το βήμα της γάτας” υπάρχει σαν κίνηση μπαλέτου. Δεν είναι δική μου επινόηση. Το έργο έχει να κάνει με 2 γυναίκες που ανταγωνίζονται για το ποια θα επικρατήσει σε μια οντισιόν. Συγκεκριμένα χορεύτριες γυναίκες: ο τίτλος δε θα μπορούσε να είναι ιδανικότερος. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του έργου , όταν μελετούσα κινήσεις μπαλέτου κατέληξα εκεί, γιατί όλοι λίγο πολύ έχουμε συνδυάσει τις γυναίκες με τη συμπεριφορά μιας γάτας. Εκτός των άλλων, η κίνηση της γάτας είναι μοναδική.

Στη σημερινή εποχή / συγκυρία με τις γνωστές δυσκολίες, μπορεί κάποιος να εγκαταλείψει πιο εύκολα τα όνειρά του; Τι παρατηρείτε, ως γενική αίσθηση, από τον περίγυρό σας; Υπάρχει ακόμα εκεί έξω η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο ή τα πράγματα δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα ως προς τη γενικότερη αισιοδοξία ή απαισιοδοξία;

Νομίζω είναι πιο εύκολο να εγκαταλείψει κάποιος τα όνειρά του. Δυστυχώς, τα πάντα γύρω μας είναι πολύ δύσκολα. Βιώνουμε άσχημες καταστάσεις. Υπάρχει όμως η ελπίδα. Πολλές φορές είναι και στο χέρι του καθενός, αν θέλει να δει το μαύρο ή το άσπρο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι υπάρχει και το γκρι. Πρέπει να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις, ακόμη κι αν δεν είναι έτσι όπως τα είχαμε φανταστεί.

Τελικά τα social media είναι εργαλείο ή εξάρτηση; Πόσο σας έχουν βοηθήσει στην καθημερινότητά σας, αλλά και, κυρίως, επαγγελματικά;

Εξάρτηση είναι σίγουρα, το δηλώνω εκ πείρας! Όμως, είναι και ένα πολύ καλό εργαλείο για τη δουλειά σου. Είναι πολύ εύκολο με τα social media να γίνει γνωστή η δουλειά σου, να την δουν συγκεκριμένοι άνθρωποι και να προκύψει και κάτι άλλο που μπορεί να σε πάει παρακάτω.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΛΕΤΑ

Ο Γιάννης Μπλέτας είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής και θεατρικής γραφής με τον Ερρίκο Μπελιέ και τον Θράσο Καμινάκη στο Μικρό Πολυτεχνείο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στο φεστιβάλ Αθηνών στην παράσταση “Θέλω μια χώρα” της Μαριάννας Κάλμπαρη. Έχει βραβευτεί σε διάφορους διαγωνισμούς διηγημάτων ενώ ασχολείται και με τον κινηματογράφο, έχοντας γυρίσει σε δική του σκηνοθεσία και δικό του σενάριο ήδη 3 ταινίες μικρού μήκους.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ’

Το βήμα της γάτας
Θέατρο Δημήτρης Ροντήρης
Κάθε Τετάρτη στις 20:00 και κάθε Πέμπτη στις 21:00
Έναρξη παραστάσεων Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Η νεοσύστατη θεατρική ομάδα Blue Noel παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο του Γιάννη Μπλέτα Το βήμα της Γάτας.

Υπόθεση
O Άλεξ Γουντ, γνωστός θεατρικός σκηνοθέτης, μαζί με τον πολύ καλό του φίλο Νίκο Αλεξάνδρου, ανεβάζει μία θεατρική διασκευή του γνωστού παραμυθιού Καρυοθραύστης και διοργανώνει ακρόαση για τη νέα παραγωγή στο θέατρο Cabaret, που θα παρουσιαστεί τον χειμώνα. Πιο συγκεκριμένα, αναζητούν κοπέλες ερμηνευτικής ηλικίας 12 ετών, οι οποίες να έχουν καλή σχέση με τον χορό, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κλάρας. Η Σάντυ, πρώην πρωταθλήτρια χορού και ηθοποιός, παρ’ ότι έχει αποσυρθεί από τον χώρο εδώ και δέκα χρόνια, βλέπει την αγγελία για την οντισιόν που αναζωπυρώνει το πάθος της. Θα καταφέρει να επιστρέψει, να κατακτήσει τον ρόλο και –κυρίως – να ανταγωνιστεί την κατά πολύ μικρότερή της Έλενα, της οποίας ήταν πάντα το ίνδαλμα; Και αν όχι, τί μπορεί να συμβεί; Η παράσταση μας μεταφέρει στο θέατρο, τη στιγμή της οντισιόν…

Σημείωμα της θεατρικής ομάδας Blue Noel
Το θεατρικό έργο Το Βήμα της Γάτας καταπιάνεται με το ζήτημα της φθοράς του χρόνου, που αφορμάται από μία οντισιόν για χορεύτριες, με μεγάλη ηλικιακή διαφορά. Το πραγματικό, όμως, ερώτημα που τίθεται είναι αν ο άνθρωπος φθείρεται από το πέρασμα των ετών ή αν η πραγματική αλλοίωση προκύπτει από την απώλεια της ουσίας του και από την παραίτησή του στη διεκδίκηση των ονείρων του. Η νεοσύστατη θεατρική ομάδα Blue Noel , σε αυτό το πλαίσιο, διερευνά την ποιητική του σώματος ως μέσο αφήγησης μίας εξπρεσιονιστικής ιστορίας…

Ταυτότητα παράστασης:
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παπαθύμνιος & ομάδα Blue Noel
Κείμενο: Γιάννης Μπλέτας
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Αντώνης Ζαχαράκης
Χορογραφίες: Σοφία Καλημέρη
Κινησιολογία: Βλοτίνα Νουλέλλη
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας, Γιάννης Μπλέτας
Επιμέλεια κειμένου: Χριστίνα Ξάνθη
Ηθοποιοί: Ιωάννα Κόχειλα- Νουλέλλη, Γιάννης Μπλέτας, Βασίλης Τριανταφύλλου, Κυριακή Υψηλάντη, Δώρα Χουρσανίδου

Περισσότερες πληροφορίες:
fb σελίδα
Video Teaser

Θέατρο Δημήτρης Ροντήρης
Φρυνίχου 10, Πλάκα.
Από Πέμπτη 20 Απριλίου
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη για 8 παραστάσεις
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 12 ευρώ, μειωμένο – ανέργων 8 ευρώ, προσφορά για 2 άτομα 12 ευρώ
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 211-4089670
Online προπώληση: viva.gr
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ιωάννα Ιακωβίδη