Συνεντευξη [Q&A] με τον Γιωργο Νικηφορου Ζερβακη

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Στις 05/05 θα εμφανιστείτε στον Σταυρό του Νότου plus, σε μια ευκαιρία να σας γνωρίσει καλύτερα το αθηναϊκό κοινό. Τι έχετε ετοιμάσει για τη βραδιά αυτή και αν σας έχει αγχώσει δημιουργικά αυτή η «συνάντηση»;

Καλώς σας βρήκα!
Το βασικό για εμάς, είναι να καταφέρουμε δημιουργήσουμε μια καλή παρέα με όσους φίλους παρευρεθούν. Κάθε παρουσίαση έχει το δικό της άγχος, λειτουργεί όμως μόνο εποικοδομητικά!

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος σας επέλεξε ως βασικό ερμηνευτή του «Κρητικού Ορίζοντα», του album με τα καινούργια του τραγούδια. Μάλιστα, σας χαρακτήρισε ως τον σπουδαιότερο σύγχρονο Κρητικό τραγουδιστή. Πώς αισθάνεστε για αυτήν την τιμή και πόσο αυξήθηκε το αίσθημα της ευθύνης απέναντι τόσο στον σπουδαίο αυτόν δημιουργό, αλλά και στους ανθρώπους που σας στηρίζουν; Μιλήστε μας λίγο και για την πορεία αυτής της εξαιρετικής συνεργασίας.

Τιμή και ευθύνη, όπως αναφέρατε.
Με τον Συνθέτη δεν σταματάς να δουλεύεις ποτέ. Μετράμε αρκετές ώρες στο εργαστήριο, μελετώντας και συζητώντας γύρω από την μουσική· ο ‘’Κρητικός Ορίζοντας’’ ήταν απλά η αρχή στη συνεργασία μας και αυτό με χαροποιεί πολύ.

Οι έως τώρα συνεργασίες σας είναι άκρως σημαντικές: Ψαραντώνης, Βασίλης Σκουλάς, Λεωνίδας Μπαλάφας, Gianfranco Maragno… Τι έχετε αποκομίσει από αυτές και κατά πόσο σας έχουν κατευθύνει ως προς τον δρόμο που θα ακολουθήσετε στην τέχνη σας για μια αξιοπρεπή και πετυχημένη καριέρα;

Κάθε μια από τις συμπράξεις, σου αφήνει και την εμπειρία της. Προσωπικά, φροντίζω να δίνω το καλύτερο για να έρθει και ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και όχι απλά άλλη μια συνεργασία. Αυτές τις εμπειρίες κρατάς και προσπαθείς να τις αξιοποιήσεις στο δρόμο που ακολουθείς.

Πώς καταφέρνετε να διατηρείτε το κρητικό στοιχείο στη μουσική σας, αλλά παράλληλα να αποφεύγετε τον μεγάλο κίνδυνο της μίμησης και της επανάληψης;

Προσπαθώ να καταθέτω τη δική μου πρόταση με όση αλήθεια μπορώ και αποφεύγω όσα δεν έχουν να μου πουν κάτι.

Νομίζω η επανάληψη της πετυχημένης πορείας κάποιου άλλου από εσένα, σημαίνει αργά η γρήγορα την αποτυχία της δικής σου.

Στη σημερινή εποχή είναι η νεολαία διατεθειμένη να διατηρήσει τις παραδόσεις; Ποιος ο ρόλος των παλαιοτέρων στη σωστή μετάδοση αξιών και πόσο πιο δύσκολο έχει γίνει αυτό από τα χαμηλής ποιότητας πρότυπα, τα οποία κατακλύζουν τα ΜΜΕ;

Έχουμε όλοι ευθύνη να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας και να τις προστατεύσουμε.
Η Ελλάδα από άκρη σε άκρη κρύβει θησαυρούς.
Χορευτικά συγκροτήματα, παραδοσιακοί μουσικοί μεγάλης κλάσης, ήθη και έθιμα που αναβιώνουν και μας γεμίζουνε με συναισθήματα. Τα ΜΜΕ στην πλειοψηφία τους κάνουν απλά τη δουλειά τους, κυνηγώντας μόνο αριθμούς και αδιαφορώντας για την ουσία. Έτσι προωθούν το εύκολο, το άμεσα κατανοητό, το απόλυτα εφήμερο που δεν θα έχει και πολύ λόγο μετά, γιατί απλά τον λόγο πρέπει να τον έχουν τα ίδια.
Φταίει όμως ο πομπός ή δέκτης; Μήπως και εμείς πετάξαμε κάθε φίλτρο αξιολόγησης;

Παρόλη τη δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί με την οικονομική κρίση, ο κόσμος δείχνει να στηρίζει τις τέχνες, και κυρίως τη μουσική και το θέατρο. Κατά πόσο, τελικά, η τέχνη λυτρώνει τον άνθρωπο και του δίνει ελπίδα για το μέλλον; Αλλά και πόσο ευεργετικά λειτουργεί και για τον ίδιο τον καλλιτέχνη;

Σε μεγάλο βαθμό. Πάντα η τέχνη λειτουργούσε σαν διέξοδος από την καθημερινότητα. Η ελπίδα θα μπορούσε να είναι ένας πίνακας ζωγραφικής που θα απεικόνιζε ένα παιδί να παίζει μουσική.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη νέα εποχή στα μουσικά πράγματα, με την επικράτηση της ψηφιακής τεχνολογίας και του αντίστοιχου τρόπου πώλησης της μουσικής;

Ανήκω στους εραστές ακόμα της δισκογραφίας που θέλω να παίρνω την δουλειά κάποιου στο δίσκο ή στο cd και να την μελετάω στο χρόνο.
Νομίζω, όμως, ότι οδηγούμαστε σιγά σιγά στο Τέλος αυτής της εποχής.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης
στο Σταυρός του Νότου club
Παρασκευή 5 Μαΐου

Τον επέλεξε πρόσφατα ο Γιάννης Μαρκόπουλος ως βασικό ερμηνευτή του «Κρητικού Ορίζοντα», του album με τα καινούργια του τραγούδια, χαρακτηρίζοντας τον ως τον σπουδαιότερο σύγχρονο Κρητικό τραγουδιστή.

Ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, έρχεται στις 5 Μαΐου στη σκηνή του Σταυρού του Νότου club, για να συστηθεί με το αθηναϊκό κοινό που θα έχει την ευκαιρία να τον απολαύσει σε μια μοναδική εμφάνιση.

Ιδιαίτερα επιτυχημένος και δημοφιλής στο κοινό της Κρήτης, μέσα από μια πολύχρονη πορεία που έχει να επιδείξει εκατοντάδες ζωντανές εμφανίσεις, πολλές συνεργασίες –που ξεκινούν από τον Ψαραντώνη και τον Βασίλη Σκουλά και φτάνουν στον Λεωνίδα Μπαλάφα και τον Ιταλό τραγουδοποιό Gianfranco Maragno – ο Ζερβάκης πατάει γερά στην κρητική παράδοση, χρωματίζοντας τη με σημερινά, πολυποίκιλα ηχοχρώματα και ιδέες, αποφεύγοντας την απλή επανάληψη του παρελθόντος.

Στην εμφάνιση του θα ερμηνεύσει τραγούδια από τον «Κρητικό Ορίζοντα» αλλά και κλασικές επιλογές από το ανεξάντλητο ρεπερτόριο του Γιάννη Μαρκόπουλου, με τον οποίο συνεργάζεται πλέον και στις ζωντανές του εμφανίσεις.

Δεν θα λείψουν επιλογές από τραγούδια της Κρήτης, δικά του τραγούδια από τις προσωπικές του κυκλοφορίες, αλλά και τραγούδια πιο ηλεκτρικά και απρόβλεπτα, από αυτά που αγαπάει.

Μαζί του μια πλήρης μπάντα που θα κινηθεί σε διαφορετικές εντάσεις, χωρίς υφολογικούς φραγμούς. Και φίλοι, πολλοί φίλοι του γνωστοί και μη εξαιρετέοι, που θα ανέβουν στη σκηνή για ένα τραγούδι ή περισσότερα…

Ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μεσσαρά της Κρήτης.

Η πρώτη δισκογραφική εμφάνιση ήταν το 2005 με άλμπουμ “Χειμώνα Φέρνεις”, ενώ ακολούθησε η μελοποίηση για το έργο “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” μέσα στην ίδια χρονιά.

Το 2014 κυκλοφορεί το άλμπουμ “Μωσαϊκό” με ηχηρές συμμετοχές (Βασίλης Σκουλάς, Ψαραντώνης, Νίκος Στρατάκης, Τζωρτζίνα Αλεξάκη & Gianfranco Maragno).

Τον επόμενο χρόνο συνεργάζεται με τον Λεωνίδα Μπαλάφα και τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη για το τραγούδι ”Να σταθώ στα πόδια μου”, περιγράφοντας την πολιτική σκηνή της χώρας μας.

Έχει συνεργαστεί με αρκετούς αξιόλογους μουσικούς, ενώ κάνει συνεχώς εμφανίσεις με το μουσικό του σχήμα στην Κρήτη και όλη την Ελλάδα.

Το Φθινόπωρο του 2016 κυκλοφόρησε από τη Feelgood Records ο δίσκος με τίτλο «Κρητικός Ορίζοντας» μία νέα σειρά τραγουδιών που συνέθεσε για αυτόν o Γιάννης Μαρκόπουλος.

Παίζουν οι μουσικοί:
Λαούτο: Μιχάλης Παχάκης
Ακουστική κιθάρα: Μιχάλης Δασκαλάκης
Ηλεκτρική κιθάρα: Δημήτρης Νεονάκης
Μπάσο: Μιχάλης Μπουτσάκης
Τύμπανα: Νίκος Χριστόπουλος

Ήχος: Μάνος Τσιριγωτάκης

Σταυρός του Νότου club
Θαρύπου 37, Αθήνα 117 43, Νέος Κόσμος
Τηλ: 210 9226975 | www.stn.gr
Έναρξη: 22.30
Είσοδος με μπύρα ή κρασί 13 ευρώ
Μπουκάλι κρασί: 60 ευρώ (ανά δύο άτομα)
Τιμή φιάλης: 120 ευρώ (ανά τέσσερα άτομα)

FB Page | FB Event