Ο Δημητρης Προυσαλης στο studio | Ραδιοφωνικη εκπομπη ‘Λεξεις’ (10/03/2018)


Ο “παραμυθάς” Δημήτρης Προύσαλης βρέθηκε στο στούντιο του ραδιοφώνου μας, στην εκπομπή ‘Λέξεις‘ με τον Χρίστο Φρούσιο, στις 10 Μαρτίου, με αφορμή το 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης “Αθήνα… μια πόλη Παραμύθια” που διοργανώνεται στην Αθήνα από τις 17-24 Μαρτίου 2018 και εμπνέεται από την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης στις 20 Μαρτίου. Μας μίλησε σε αποκλειστικότητα και για το καινούργιο του βιβλίο “Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς – παραμύθια για να συλλογάσαι, να ελπίζεις, να πράττεις“.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΡΟΥΣΑΛΗ

Ο Δημήτρης Προύσαλης γεννήθηκε στην Ολλανδία το 1965. Σπούδασε παιδαγωγικά στη Μυτιλήνη και είναι τελειόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (2004). Έχει πραγματοποιήσει σπουδές Βιβλιοθηκονομίας και Μετεκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή. Από το 1988 εργάζεται σαν δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Έχει τιμηθεί με το βραβείο “Κώστα Δεμερτζή προς τον Έλληνα δάσκαλο” από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2003) για τη συμβολή του στην προώθηση του παιδικού και εφηβικού βιβλίου και της φιλαναγνωσίας. Ασχολείται με τη μελέτη, ανάλυση, συλλογή και καταγραφή του λαϊκού παραμυθιού από το 1999.

Έχει μαθητεύσει σε σεμινάρια πάνω στη μυθοπλασία και την τέχνη της αφήγησης, για την παιδαγωγική και θεραπευτική προσέγγιση του παραμυθιού και την αξιοποίηση του για χρήση μέσα στην τάξη και σε χώρους θεραπευτικής παρέμβασης. Έχει πραγματοποιήσει εκδόσεις, δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εισηγήσεις σε συμπόσια και διεθνή συνέδρια με θέμα το λαϊκό παραμύθι κι έχει συντονίσει εργαστήρια μετά από προσκλήσεις μορφωτικών οργανισμών και σχολικών συμβούλων. Έχει συγκεντρώσει πάνω από 50 λαϊκά παραμύθια με τους μαθητές του. Σαν αφηγητής μοιράζεται από το 2003 τα παραμύθια που αγαπά με παιδιά κι ενήλικους κι έχει αφηγηθεί σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και σε κοινά ποικίλης σύνθεσης. Πρόθεση του είναι να συμβάλει ώστε να ξαναμπεί το παραμύθι στο κέντρο του ενδιαφέροντος του κόσμου και να δημιουργηθούν εστίες αφήγησης παντού αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του για την ανθρώπινη ψυχή και τον πολιτισμό. Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων της Αφήγησης) καθώς και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ).

http://stonparamythiontastavrodromia.blogspot.gr/

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

“Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς”
με την υποστήριξη
της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη”

Πρόκειται για ένα άυλο “υλικό” της προφορικής παράδοσης από πατρίδες του κόσμου που ο επιμελητής της έκδοσης αφηγήθηκε στην περίοδο 2009-2017 από 40 περίπου ιστορίες οι οποίες αφορούν την αντιμετώπιση δυσκολιών μέσα από την οπτική κυρίως ομάδων που έχουν μια κοινή πορεία και καλούνται να διαχειριστούν τις αρνητικές συνέπειες κρίσεων σε επίπεδο κοινωνικό.

Τα παραμύθια χωρίζονται σε τρία κεφάλαια “Για να συλλογάσαι”, “Για να ελπίζεις” , “Για να πράττεις”.

Όταν ακούγονται παραμύθια λαϊκά, ο λόγος των ανθρώπων του κόσμου ανοίγει δρόμους μέσα στα σκοτάδια. Ιστορίες περασμένες απ’ του χρόνου το δοκίμι, υποθέσεις μπολιασμένες απ’ τη σοφία και την ανάσα των πολλών, έρχονται ως φωνές απ’ το άχρονο και μαγιά του άτοπου να μιλήσουν για το σήμερα που στριμώχνεται ανήσυχο μα πάντα λοξοκοιτάει στο φως. Σε εποχές σκοτεινών περιόδων  μοιράζουν απλόχερα την αισιοδοξία και ενδυναμώνουν την ενέργειά μας σε μια λογική μεταστροφής της διάθεσής μας έτσι ώστε να μπορέσουμε τελικά να μπολιάσουμε θετικά την καθημερινότητά μας. Μας υποδεικνύουν λύσεις και δημιουργούν άδηλα διαδικασίες αναστοχασμού και αποκρυστάλλωσης της συλλογικής εμπειρίας του κόσμου. Χωρίς να μας αποκοιμίζουν, μας καθησυχάζουν αφού στο τέλος όλα θα πάνε καλά-και με τη δική μας συμβολή-και μοιράζουν απλόχερα την ελπίδα.

Ποια φράση γραμμένη σε δαχτυλίδι κρατά τον άνθρωπο σε ισορροπία; Τι στάση θα κρατήσουν δυο ποντικοί που παγιδεύονται σε ένα πηγάδι; Μια σούπα φτιαγμένη από πέτρες άραγε τι γεύση μπορεί να έχει; Είναι πάντα κακό ένα κακό σαν φανερώνεται; Σε ποιον ανήκει το νερό; Ποιο μήνυμα κρύβει ένα λουκούμι με φιστίκι για έναν ξεπεσμένο βεζίρη; Τι μπορεί να κρύβει ένα όνειρο; Ποια είναι η κυρά Μιζέρια και η ιστορία της; Οι δικαστές και οι νόμοι υπηρετούνε άραγε το δίκιο; Πού βρίσκονται κρυμμένα τα πιο όμορφα τοπία του κόσμου; Ένα σπίτι που καίγεται φέρνει μονάχα την καταστροφή; Μπορεί ο άνθρωπος να μετακινήσει βουνά; Ποια είναι η ιστορία της Ανάγκης;

Τα έσοδα παραχωρούνται ευγενικά για την υποστήριξη του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς- Πνευμόνων “ΣΚΥΤΑΛΗ“.

ISBN 978-618-5162-22-1

Εκδόσεις Εύμαρος
τηλ. 210-9708811
e-mail: evmarosart@gmail.com

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Για συνεχόμενη χρονιά, ο ΟΠΑΝ Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, διοργανώνουν το Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια» από 17-24/3.

Το 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης εμπνέεται από την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης στις 20 Μαρτίου, στην οποία και είναι αφιερωμένο. Για οκτώ μέρες η Αθήνα μετατρέπεται σε ένα γαϊτανάκι πολιτιστικών δραστηριοτήτων με προφορικές αφηγήσεις για παιδικό και ενήλικο ακροατήριο, επιστημονική ημερίδα, προβολές ταινιών και τιμητικές εκδηλώσεις με κεντρικό άξονα τις ιστορήσεις. Οι φίλοι των αφηγήσεων με αφορμή τα λαϊκά παραμύθια, τους μύθους, τους θρύλους, τα έπη, τις μυθολογικές ιστορίες και τα συναξάρια, καλούνται να επισκεφτούν και να γνωρίσουν μουσεία, βιβλιοθήκες, παλιά λουτρά, πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα, παλιά αρχοντικά, αμφιθέατρα, σχολεία και να ταξιδέψουν μέσα από τα λόγια των παραμυθάδων-αφηγητών, Ελλήνων και ξένων από την Ινδία, τη Δανία και την Τουρκία.

Η φετινή διοργάνωση έχει ως κεντρικό γεγονός τον Μαραθώνιο Αφήγησης με διεθνές θέμα «Σοφοί-τρελοί». Πέντε ομάδες αφήγησης, 14 αφηγητές και περισσότεροι από 25 συμμετέχοντες του εορταστικού Μαραθωνίου συναντιούνται στην Πλάκα, στου Ψυρρή, το Θησείο, την Κυψέλη και τους Αμπελόκηπους με τους απανταχού παραμυθόφιλους.

Το 5ο φεστιβάλ αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια» τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, του Εθνικού Θεάτρου, του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, του Μουσείου Σχολικής Ζωής και του Kathalaya Trust and Academy of Storytelling-(Ινδία), καθώς και με τη συμμετοχή του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Σάββατο 17 Μαρτίου
11.30-12.30 | Παιδική Βιβλιοθήκη Λαρίσης
«Παραμύθια από τότε που τα ζώα είχαν ανθρώπινη λαλιά!»
Αφήγηση από την ομάδα «Ήμουνα κι εγώ εκεί!» (Γ. Δακορώνια, Α. Ζαφειράκη, Α. Φλωράκη) για παιδιά άνω των 6 ετών

18.30-19.30 | Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, Πλάκα
«Tales of transformation»
Αφήγηση στα αγγλικά από την Δανέζα Vigga Bro για ενήλικες
Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα (DIA)

20.00-21.00 | Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, Πλάκα
«Τα παραμύθια του Εθνικού ενάντια σε δύσκολους καιρούς»
Αφήγηση για εφήβους άνω των 15 ετών και ενήλικες
Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης. Μουσική: Φίλιππος Πλακιάς. Στίχοι: Δημήτρης Φιλελές- Φίλιππος Πλακιάς
Με την υποστήριξη του Εθνικού Θεάτρου και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Κυριακή 18 Μαρτίου
12.00-13.00 | Λουτρά των Αέρηδων-Πλάκα
«Παραμύθια του Εθνικού-από την Ομόνοια στο Λιμάνι»
Αφήγηση για παιδιά άνω των 5 ετών
Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης. Μουσική: Φίλιππος Πλακιάς. Στίχοι Δημήτρης Φιλελές-Φίλιππος Πλακιάς
Με την υποστήριξη του Εθνικού Θεάτρου και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
18.00-19.00 |150ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών-Κυψέλη
«Τα παραμύθι της Βατραχίνας»
Αφήγηση από την Κάτια Καντούρη για παιδιά άνω των 6 ετών

19.30-20.30 | Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Πλάκα
«Παραμύθια απ’ τους κόσμους του χτες για του σήμερα τα συναπαντή-ματα» Αφήγηση από την ομάδα «Κόκκινη Κλωστή (Α. Καψωμενάκη, Κ. Κόκκορη, Φ. Κολιαράκη, Ε. Κούβαρη) για εφήβους άνω των 15 ετών και ενήλικες

Δευτέρα 19 Μαρτίου
18.00-19.00 | Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων, Οδοιπορικό Παλιάς Αθήνας
Δρώμενο-αναλόγιο σε διασκευή της ιστορίας «Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά από το Δημιουργικό Εργαστήριο του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (Ανοιχτό Πρόγραμμα)
Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
19.30-20.30 | Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων, Οδοιπορικό Παλιάς Αθήνας
«Θρύλοι για την Άλωση της Πόλης»
Αφήγηση για παιδιά άνω των 12 ετών και ενήλικες
Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης. Μουσική συνοδεία: Στέφανος Γανωτής

Τρίτη 20 Μαρτίου
Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης
18.00-22.00| Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων, Οδοιπορικό Παλιάς Αθήνας
Εορταστικός Μαραθώνιος Αφηγήσεων στα ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά από επιλεγμένους αφηγητές-κλειστός κατάλογος-αφιερωμένος στην Παγκόσμια Ημέρας Αφήγησης με θέμα «Τρελοί-Σοφοί» για εφήβους άνω των 15 ετών και ενήλικες (Ελλάδα, Τουρκία, Ινδία)

Τετάρτη 21 Μαρτίου
18.30-19.30 | Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» δήμου Αθηναίων
“Myths and Legends of India”
Αφήγηση στα αγγλικά από την Ινδή Geeta Ramanujam
Με την υποστήριξη του Kathalaya Trust and Academy of Storytelling-India

20.00-21.00 | Αρχοντικό Μπενιζέλων, Πλάκα
«Συναξάρια σαν παραμύθια»
Αφήγηση από τους Πανοσ. Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνο, Οσιολ. Ιερομ. π. Ιωσήφ Κουτσούρη, Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Ηλίας Μαρκαντώνη
Με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας και ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ)

Πέμπτη 22 Μαρτίου
18.30-19.30 | Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» δήμου Αθηναίων
«Έπη, μυθολογίες και ιστορίες από τον κόσμο της Αρχαιότητας»
Αφήγηση από τις διπλωματούχες ξεναγούς Κ. Ασημάκου, Κ. Μοσχίδη, Β. Ρεφενέ, και τον Α. Κοσκινά
Με την υποστήριξη του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών

20.00-21.10 | Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»
«Λαϊκά παραμύθια και τεχνική animation: Μια περιήγηση στην τέχνη της Lotte Reininger»
Προβολή αλυσίδας ταινιών (1922-1955) με υποθέσεις γνωστών λαϊκών παραμυθιών (διάρκεια 70΄)

Παρασκευή 23 Μαρτίου
18.30-19.30| Βιβλιοθήκη Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
«Οι τρεις δρόμοι: Ιστορίες για σοφούς και για τρελούς αντάμα»
Παράλληλες ιστορίες για ήρωες και ηρωίδες που επιλέγουν παράδοξους δρόμους κυνηγώντας τα οράματα του νου και της καρδιάς τους μέσα από την τεχνική του εγκιβωτισμού.
Αφήγηση από την Σάσα Βούλγαρη για εφήβους άνω των 15 ετών και ενήλικες

20.00-21.00| Βιβλιοθήκη Ιωάννειου Πνευματικού Κέντρου δήμου Αθηναίων
«Εν τω άστει, εν τω έαρι»
Λαϊκές ιστορίες σε αφήγηση από την ομάδα αφήγησης «Υφάντρες των Παραμυθιών»

Σάββατο 24 Μαρτίου
Πνευματικό Κέντρο δήμου Αθηναίων, αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»
11.00-15.00 | Επιστημονική Ημερίδα
11.00-11.30 | Τιμητική Βράβευση της Σάσας Βούλγαρη για τα 25 χρόνια προφοράς (1993-2018) στην ελληνόφωνη αφήγηση
Εισηγήσεις: Ταξίδι στον κόσμο των αφηγήσεων, των μύθων και των λαϊκών παραμυθιών 5
11.30-11.45 | Χαιρετισμός των διοργανωτών
11.50-12.15 | Σάσα Βούλγαρη, αφηγήτρια
«Παραμύθι να σας πω…παραμύθι είμαι εγώ…»: Ο κάμπος, οι παπαρούνες, η γάστρα και η Μουριά. Ένα νανούρισμα και ένα Αλώνι με Διάβες
25 Χρόνια διαδρομές και εμπειρίες στους κόσμους της αφήγησης από ένα παιδάκι που ονειρεύονταν με τα μάτια ανοιχτά
12.15- 12.40 | Δέσποινα Δαμιανού, Επίκ. Καθ. Λαογραφίας ΔΠΘ
«Η τροφή και το φαγητό στο λαϊκό παραμύθι»
12.40-13.05 | Βασίλης Γ. Γεργατσούλης, Δάσκαλος-Δρ Λαογραφίας ΕΚΠΑ
«Απογειώνοντας τη λογική και προσγειώνοντας τη φαντασία: Η αξιοποίηση των tall tales στο δημοτικό σχολείο»
13.05-13.30 | Δημήτρης Β. Προύσαλης, Δάσκαλος-αφηγητής-Υπ. Διδάκτορας Λαογραφίας ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ-Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη
«Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς- Όταν το συλλογικό φαντασιακό σηκώνει ανάστημα στην κρίση»
13.30-13.45 | Διάλειμμα
13.45-14.10 | Ιωάννα Φώκου, Δασκάλα, Μ.Δ.Ε. Ιστορία και Φιλοσοφία των Μαθηματικών, ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Λαογραφία και Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ-Ρέα Κακάμπουρα Επικ. Καθ. Λαογραφίας ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
«Λαϊκά παραμύθια για δυνατές γυναίκες: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Στ’ Δημοτικού για την αποδόμηση των έμφυλων στερεότυπων στο λαϊκό παραμύθι»
14.10-14.35 | Βαγγέλης Ζήσης, συγγραφέας-ερευνητής
«Οι δεισιδαιμονίες και οι παράδοξες ιστορίες της μεσαιωνικής Αθήνας»
12.00-13.00 | Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη δήμου Αθηναίων
«Παραμύθια με γάτες και άλλα τετράποδα…»
Αφήγηση από τον Θεόδωρος Ίντα για παιδιά άνω των 5 ετών
18.00-19.00 | Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ήταν τρεις, ήταν ένας και κανείς»
Αφήγηση από την ομάδα «Παραμυθοπεράσματα» (Τ. Κοντορούδα, Κ. Λιναρδάτος, Ι. Φώκου) για εφήβους άνω των 15 ετών και ενήλικες
19.30-20.30 | Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων, Οδοιπορικό Παλιάς Αθήνας
«Το άγριο χνούδι» Μύθοι, θρύλοι και ιστορίες με … αρκούδες!
Αφήγηση από την ομάδα «Παραμυθανθός» (Δημήτρης Μάλλης-Καλλιρρόη Μουλά) για εφήβους άνω των 15 ετών και ενήλικες. Μουσική: Δημήτρης Μάλλης, Θωμάς Ζήσης

Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες:
τ. 210 5284800, 210 5284856 www.opanda.gr
@opanathens

Χώροι εκδηλώσεων
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων:
Ακαδημίας 50, Τ. 210 5284800, 210 5284856
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων:
Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο, τηλ. 210 3452150, 210 3414466
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» δήμου Αθηναίων: Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, Τ. 210 3243972, 210 3243987