Συνεντευξη [Q&A] με τον Γιωργο Καστρουνη

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Ποια ήταν τα βασικά στοιχεία της ελληνικής καθημερινότητας που σας οδήγησαν στη συγγραφή του έργου «Θεός Απών»;

Πρώτον, γιατί με συγκινούν και με προβληματίζουν οι άνθρωποι του περιθωρίου (όπως οι άστεγοι) και δεύτερον γιατί ήθελα να εξετάσω το θέμα των επιλογών μας και της ευθύνης που μας αναλογεί για την πορεία της ζωής μας. Όπως λέει ο Sartre, «ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να είναι ελεύθερος», φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τις πράξεις του, και αποδίδοντάς του την αποκλειστική ευθύνη για αυτές.

Η έννοια της μοίρας απασχολεί και διχάζει διαχρονικά. Στο έργο καλείται ο θεατής να προβληματιστεί κατά πόσο ο ίδιος ο άνθρωπος κατευθύνει ή όχι την πορεία της ζωής του. Προσωπικά, έχετε καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα για το μερίδιο ευθύνης του ανθρώπου αναφορικά με τη μοίρα του, μέσα από τις προσωπικές σας εμπειρίες, αλλά και τις διηγήσεις δικών σας ανθρώπων;

Επηρεασμένος πολύ από τους υπαρξιστές, όπως ο Camus, Jean-Paul Sartre, Καζαντζάκης, κλπ. πιστεύω ότι ο άνθρωπος φέρει μεγάλη ευθύνη για τις πράξεις του. Καθορίζει κατά πολύ την πορεία της ζωής του. Όπως λέει ο Sartre: «Ο άνθρωπος είναι  οι επιλογές του». Δηλαδή  έχουμε την ελευθερία της επιλογής και για αυτές τις επιλογές υπάρχει ευθύνη, υπάρχει τίμημα.  Ο κάθε άνθρωπος παίρνει την ευθύνη των επιλογών που του αναλογεί.

Πώς και γιατί επιλέξατε τον τίτλο του έργου, «Θεός Απών»; Ποια η θέση σας για την ύπαρξη ή όχι μιας ανώτερης δύναμης, που μπορεί, ανάλογα με τα πιστεύω του κάθε ατόμου, να λειτουργεί από προστατευτικά έως και εξαρτησιακά;

Στο έργο μου δεν αμφισβητώ την ύπαρξη του Θεού, μιας ανωτέρας δύναμης, αλλά την παρουσία του στις ζωές των χαρακτήρων του έργου. Για τους συγκεκριμένους χαρακτήρες (άστεγους και μη) ο Θεός φαίνεται να απουσιάζει, ή τέλος πάντων, οι χαρακτήρες  να μην αντιλαμβάνονται την παρουσία του.

Ο Φραγκίσκος είναι ένας καθημερινός χαρακτήρας, πιθανότητα και από τους πολλούς που συναντάμε κάθε μέρα στον δρόμο μας. Πώς ένας άνθρωπος μπορεί να διαχειριστεί τη μετάβαση από το απόλυτο όλα στο απόλυτο μηδέν, και πόσο ρόλο παίζουν οι εσωτερικοί μηχανισμοί του, αλλά και υποστήριξη από τον συνάνθρωπο, που δεν γνωρίζουμε αν θα δείξει την αναμενόμενη κατανόηση στην κατάστασή του;

Η περίπτωση του Φραγκίσκου, του πρωταγωνιστή τού έργου, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Συμβαίνει. Οι κακουχίες της ζωής, οι εξωτερικοί παράγοντες που δεν ελέγχουμε πάντα, μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα αδιέξοδο, το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει στην οικονομική μας και κυρίως συναισθηματική μας πτώση και καταστροφή. Θέλει μεγάλο σθένος και δύναμη να αντιμετωπίσει κανείς δυσμενείς εξωγενείς παράγοντες αποτελεσματικά και να μην καταρρεύσει.

Ο Φραγκίσκος στο έργο είναι ένας τραγικός ήρωας. Οι λανθασμένες του εκτιμήσεις και οι αδυναμίες του, τον οδηγούν μακριά από την οικογένειά του, μακριά από την κόρη του, για 25 ολόκληρα χρόνια. Όμως, ευθύνεται γιατί, ενώ δεν μπορούσε να ελέγξει την οικονομική καταστροφή του, μπορούσε να είχε δώσει μια άλλη ερμηνεία στο γεγονός αυτό και να επέλεγε να το αντιμετωπίσει διαφορετικά (πιο ψύχραιμα) και να μην έφευγε, να μη τρεπόταν σε φυγή από τους δικούς του.

Έχετε αναλάβει και την παραγωγή της παράστασης. Πόσο δύσκολο είναι να συνδυαστεί το καλλιτεχνικό με το επιχειρηματικό κομμάτι;

Είναι αρκετά δύσκολο, γιατί αλλιώς πρέπει να σκέφτεσαι καλλιτεχνικά και αλλιώς επιχειρηματικά. Αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν πάντα. Συγκρούονται πολλές φορές. Μια επιλογή που μπορεί να είναι πολύ καλή καλλιτεχνικά μπορεί να μην είναι και τόσο καλή επιχειρηματικά και το αντίθετο. Τέτοιοι συνδυασμοί είναι μια πρόκληση για ένα καλλιτέχνη, αλλά προκειμένου να υλοποιήσει ένα όνειρο ζωής το κάνει!

Είστε πολυπράγμων. Ποιο από όλα αυτά με τα οποία καταπιάνεστε, νιώθετε να σας γοητεύει περισσότερο; Ηθοποιΐα, σκηνοθεσία, συγγραφή, κ.λπ.

Η αλήθεια είναι ότι καταπιάνομαι με πολλά, αλλά από όλα όσα κάνω αγαπώ τη συγγραφή περισσότερο, ειδικά τη θεατρική συγγραφή. Το να δημιουργείς χαρακτήρες στο χαρτί και κατόπιν να τους βλέπεις ζωντανούς πάνω στο σανίδι είναι μαγικό. Για μένα η τέχνη γενικά είναι αυτογνωσία, ψυχοθεραπεία, αυτοβελτίωση, επικοινωνία. Μέσα από την τέχνη, και ειδικά μέσα από το συγγραφικό μου έργο, φτάνω πιστεύω στην αυτοπραγμάτωση (self-actualization).

Τι ακολουθεί μετά την παράσταση «Θεός Απών»; Τι να περιμένουμε από εσάς στο άμεσο μέλλον;

Ενδεχομένως, να συνεχίσει η παράσταση αυτή και τον χειμώνα καθώς τα περισσότερα Σάββατα είμαστε SOLD OUT! Σίγουρα, όμως, έχω γράψει και άλλα θεατρικά έργα, κυρίως που αφορούν τις σχέσεις των δύο φύλων (παιχνίδια εξουσίας, αγάπη και μίσος, τα θέλω και τα πρέπει σε μια σχέση, ερωτικό πάθος σε σύγκρουση με τη λογική, κλπ.) που θα ήθελα να παιχτούν την επόμενη θεατρική σεζόν.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΣΤΡΟΥΝΗ

Ο Γιώργος Καστρουνής γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες (Bachelor of Arts) στην Αγγλία στο Kingston University. Στη συνέχεια, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά (Master of Arts) στο London School of Economics στην Αγγλία και στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης.

Η αγάπη του όμως για το θέατρο τον ώθησε να σπουδάσει Υποκριτική και Σκηνοθεσία στο American Academy of Dramatic Arts στη Νέα Υόρκη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα (North Dakota State University) στην Αμερική, όπου και απέκτησε το πτυχίο Master of Arts στις Θεατρικές Τέχνες.

Η ενασχόλησή του με τη συγγραφή και το θέατρο άρχισε το 1981. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Το 2008 εξέδωσε ένα λεύκωμα / gift book («ΕΡΑΣΤΕΣ – Ιστορίες και Εικόνες») με τις Εκδόσεις Καλέντη, και το 2010 και το 2012 εξέδωσε δυο βιβλία-ημερολόγια για το 2011 και το 2013, αντίστοιχα, με τις Εκδόσεις Κοντύλι και με τίτλο «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ». Επιπλέον, έχει γράψει θεατρικά έργα τα οποία έχουν παιχτεί από πανεπιστημιακές θεατρικές ομάδες καθώς και από ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς θιάσους στην Αμερική και στην Ελλάδα. Έχει επίσης συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός και ως σκηνοθέτης, και σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές ως ηθοποιός.

Από το 1992, είναι διευθυντής του Κέντρου Ξένων Γλωσσών «ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ-Ξένες Γλώσσες»*, με παραρτήματα στον Πειραιά και στην Καισαριανή. Το 2009 πραγματοποίησε ένα όνειρο ζωής. Δημιούργησε τη Θεατρική Ομάδα «ACTORS in ACTION»** για παιδιά και ενήλικες, στην Καισαριανή.

*www.amfitheatron.gr
Facebook: www.facebook.com/amfitheatroxenesglosses
** Facebook: www.facebook.com/Actors-in-Action-865983336909028

Τέλος, το 2014, ίδρυσε τον δικό του εκδοτικό οίκο, Εκδόσεις ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ.
(Facebook: www.facebook.com/georgekastrounissygrafeasekdotis)

Τα «Μυστικά Γυναικών – Η Κόκκινη Συλλογή» είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει με τις δικές του εκδόσεις.

Φέτος τον χειμώνα ανεβάζει επαγγελματικά ως παραγωγός και ως σκηνοθέτης ένα δικό του έργο, το «ΘΕΟΣ ΑΠΩΝ, σε κεντρικό θέατρο των Αθηνών. Η θεματολογία του έργου είναι πολύ επίκαιρη, καθώς φέρνει στην επιφάνεια τη βία, που η εκδήλωσή της έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις εποχές που ζούμε. Πιο συγκεκριμένα,  έχει να κάνει με μια ομάδα αστέγων και πώς αντιμετωπίζουν τον ρατσισμό και γενικά τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης στην σύγχρονη κοινωνία μας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Θεός Απών»
Του Γιώργου Καστρουνή

 Πρεμιέρα Σάββατο  10 Φεβρουαρίου στις 21:00

Το νέο έργο του Γιώργου Καστρουνή πραγματεύεται με επιδέξιο τρόπο το θέμα της μοίρας, ως προ τετελεσμένου γεγονότος, και το ζήτημα της ευθύνης που μας αναλογεί για τη διαμόρφωση της, μέσα από τις ζωές οχτώ χαρακτήρων που έχουν βασανιστεί από τη ζωή. Τα διλήμματα που τίθενται στο κοινό αφορούν το κατά πόσο εμείς οι άνθρωποι είμαστε έρμαια τυχαίων και ανεξέλεγκτων γεγονότων ή είμαστε οι απόλυτοι διαμορφωτές της ζωής μας. Ο τίτλος του έργου, “Θεός Απών”, υποδηλώνει την πεποίθηση της εγκατάλειψης από το Θεό, που φέρουν πολλοί άνθρωποι και που μπορεί να οφείλεται στην ανεπάρκεια των αισθήσεών μας να τον αντιληφθούμε και όχι στην ανυπαρξία του. Το έργο καλεί λοιπόν το κοινό να προβληματιστεί πάνω σε ερωτήματα που έχουν απασχολήσει εδώ και αιώνες την ανθρώπινη νόηση και παραμένουν αναπάντητα.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Φραγκίσκος, ένας άστεγος, που κάποτε ήταν πολύ πλούσιος, καταστρέφεται  οικονομικά, χρεοκοπεί, και έτσι χάνει όλη του την περιουσία. Ζει περιπλανώμενος στα παγκάκια της Αθήνας από επιλογή, με την βεβαιότητα ότι κάποια μέρα θα βρει την κόρη του και θα της εξηγήσει όλα όσα έχουν συμβεί. Όταν όμως έρχεται εκείνη η στιγμή διαπιστώνει ότι δεν είναι όλα όπως τα φανταζόταν και το παιχνίδι που του παίζει η μοίρα θα αποβεί μοιραίο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιώργος Καστρουνής
Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Κοτροκόης
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Μητροβγένης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βαγγέλης Μαρούλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριλένα Καμπιώτη
Video: Δημήτρης Ασημάκης

ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Γιώργος Λαμπάτος
Κωνσταντίνος Μητροβγένης
Ιούλιος-Καίσαρ Αθανασίου
Μαριλένα Καμπιώτη
Αλέξης Μαρτζούκος
Νίκος Λάμπρου
Θάνος Κυριαζής
Νίκος Χριστοφυλλάκης

Info
Κάθε Σάββατο στις 21:00
από 10 Φεβρουαρίου-31 Μαρτίου (8 παραστάσεις)
Διάρκεια: 2 ώρες με διάλειμμα
Εισιτήρια: €12, €8 (φοιτητικό), €5 (ατέλεια)
Κρατήσεις: 2106929090, 2106995777

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι (Μετρό Πανόρμου)
Τηλ: 2106929090, 2106995777, www.theatro-imeras.gr