Συνεντευξη [Q&A] με τον Ανδρεα Σεραφειμ

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την ποιητική συλλογή με τίτλο «Σμιλέματα στο Λυκόφως».

«Σμιλέματα στο Λυκόφως» είναι ο τίτλος του βιβλίου. Της πρώτης μου ποιητικής συλλογής. Λυκόφως. Όταν ξημερώνει. Με το πιο αγνό και γλυκύ και υποβλητικό φως. Σε τούτο το σκηνικό ένας άνθρωπος, στον βράχο, μπροστά από τη θάλασσα, ψάχνει να βρει τις λέξεις του. Τα νοήματα. Τον εαυτό του. Την ζωή του ξεψαχνίζει σε ένα συνεχές και δύσκολο και επώδυνο, ένα αιματοβαμμένο, παιχνίδι αναζήτησης. Αυτογνωσίας. Χαράσσει στην πέτρα τις λέξεις και αφήνει τις μνήμες να κυλούν μία-μία. Αυτή είναι η ποιητική μου συλλογή. Πέρα από κανόνες, πέρα από συμβάσεις, οι λέξεις. Γλωσσικές συνθέσεις και νοήματα φιλοδοξούν να δώσουν φωνή στις εμπειρίες του καθενός. Δίνω το υλικό που ίσως και άλλοι άνθρωποι χρειάζονται, για να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Αυτογνωσία πέρα από τα όρια.

Πότε ξεκινήσατε τη συγγραφή και τι σας «τράβηξε» στην ποίηση;

Ως πανεπιστημιακός φιλόλογος αγαπώ τις λέξεις. Τις χειρίζομαι στον επαγγελματικό λόγο, στην έρευνα και τη διδασκαλία. Η αγάπη γι’ αυτές υπήρχε εδώ και πολύ καιρό. Όπως και η ανάγκη να εκφράσω ό,τι ένιωθα, ό,τι σκεφτόμουν, ό,τι ήθελα να πω για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων: (δια)προσωπικών, επαγγελματικών, εθνικών, κοινωνικών και πολιτισμικών. Η ποίηση, αυτό το λογοτεχνικό είδος που συνήθως καταργεί τις νόρμες και εξευτελίζει τους κανόνες, είναι η βασική επιλογή κάθε ανθρώπου, που αναζητάει την ελευθερία και που ψάχνει, μέσα στη λάσπη της καθημερινότητας, να βρει τον εαυτό του και να ανακαλύψει το νόημα της ζωής. Η ποίηση είναι ιχνηλασία ανθρώπινων βημάτων πέρα από τα όρια της καθωσπρεπικής συμβατικότητας. Και το θέλγητρό της είναι μεγάλο για όσους είναι διατεθειμένοι να ζήσουν ελεύθεροι.

Πόσο σημαντική είναι η προσβασιμότητα του νοήματος ενός ποιήματος; Πρέπει κάποιος να σκεφτεί σκληρά για να “λύσει” ένα ποίημα ή η προσέγγιση με αυτό έχει να κάνει με τη διαισθητική αντίληψη του αναγνώστη;

Μία από τις αρετές, κατά τη γνώμη μου, της ποίησης είναι η υπαινικτικότητα. Δεν είναι δυσκολία. Δεν είναι ένα νοητικό άβατο. Είναι ένα ζωντανό παιχνίδισμα συμμετοχής στην ιερουργία της ποιητικής δημιουργίας. Λες ό,τι θέλεις. Ο ποιητής δίνει στις λέξεις το λίγο, το ελάχιστο. Και από αυτό ξετυλίγεται το κουβάρι των νοημάτων. Μαθαίνεις να κοιτάς κάτω από την επιφάνεια. Μαθαίνεις να αναγνωρίζεις τον εαυτό σου και την ζωή σου πίσω από τους ίσκιους των λέξεων. Χρειάζεται κάτι περισσότερο από σκέψη και κάτι παραπάνω από διαίσθηση, για να καταλάβεις. Χρειάζεται γνώση του εαυτού. Αγάπη για τη ζωή. Και ένα ανοικτό μυαλό, έτοιμο να πετάξει με τον ποιητή και τις λέξεις του. Ελευθερία, με άλλα λόγια.

Ποιες είναι οι κύριες πηγές έμπνευσης για τη συγγραφική σας δουλειά; Έχετε κάποιους συγγραφείς που θαυμάζετε την πένα τους; Πόσο σημαντική είναι η ουσιαστική βοήθεια του εκδοτικού οίκου στην προβολή της δουλειάς ενός συγγραφέα;

Στο βιβλίο μου, «Σμιλέματα στο Λυκόφως», δεν βρει κανείς μεγαλόπνοα κεντήματα έμπνευσης. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου θα δείτε εικόνες από τα δικά μου βιώματα. Από την παλιά μου γειτονιά. Από τα φτωχικά παιδικά μου χρόνια. Από τις αλάνες μου. Από τα παιχνίδια μου. Νοσταλγία και βίωμα. Έχω μάθει από αυτά. Τα, κατ’ άλλους, απλά και τα ταπεινά. Και ταξιδεύω με αυτά. Όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο μέγας γητευτής των λέξεων. Όπως ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έβαζε τις λέξεις στο θέατρο του δικού του μυαλού πότε να μιλούν και πότε να σωπαίνουν. Με θράσος. Όπως πρέπει. Και σε αυτό το μαγικό θέατρο των λέξεων, με τις ομιλίες και τις σιωπές, κρύβεται ο εκδοτικός οίκος. Πιστός αρωγός του κάθε συγγραφέα. Δίνει ζωή στο συγγραφικό όνειρο. Δίνει ένα χαρτί. Που χαϊδεύει το χέρι και τα μάτια και συγκινεί το μυαλό.

Πόσο εξοικειωμένο είναι το αναγνωστικό κοινό της Κύπρου με τη λογοτεχνία του Φανταστικού; Με ποιους τρόπους μπορεί να έρθει «πιο κοντά» σε αυτή τη θεματολογία και να τη γνωρίσει καλύτερα;

Το αναγνωστικό κοινό της Κύπρου, μέσα από τις συντονισμένες δράσεις των εκδόσεων «Συμπαντικές Διαδρομές», αρχίζει να γνωρίζει καλύτερα δείγματα της λογοτεχνίας του φανταστικού. Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, βεβαίως. Συντονισμένες δράσεις, όπως, για παράδειγμα, συναντήσεις λογοτεχνών και αναγνωστών σε διάφορες πόλεις της Κύπρου, συζητήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κλπ. Το στοίχημα είναι μεγάλο και ευγενές: να μάθουν οι άνθρωποι να αγαπούν το βιβλίο. Το χαρτί. Τα γράμματα σε αυτό. Δεν είναι εύκολο να κερδίσει κανείς το στοίχημα στην εποχή της ψηφιοποίησης των πάντων. Αλλά αξίζει να προσπαθήσει.

Τι είδους έρευνα κάνετε πριν τη συγγραφή ενός βιβλίου και πόσο χρόνο σας παίρνει; Ή η όλη διαδικασία μπορεί, κατά περίπτωση, να είναι πιο αυθόρμητη;

Ένα επιστημονικό ερευνητικό σύγγραμμα απαιτεί συνήθως προσήλωση και επίμονη προσπάθεια χρόνων, αγάπη και μεράκι. Μία ποιητική δημιουργία απαιτεί την ίδια προσήλωση, τον ίδιο οίστρο, την ίδια αγάπη. Διαφορετικής φύσεως συγγραφές, αναμφίβολα. Διαφορετικά τα πεδία έρευνας. Διαφορετικές οι ανάγκες της συγγραφικής δουλειάς. Αλλά η αγάπη για τις λέξεις, τα νοήματα, την προσφορά του συγγραφέα προς το αναγνωστικό κοινό είναι η ίδια. Έχεις ευθύνη: και να παρουσιάσεις τα επιστημονικά δεδομένα ως έχουν, αλλά και να παρουσιάσεις τις ποιητικές σκέψεις, όπως πρέπει. Ένα μαχαίρι το κάθε βιβλίο: είτε θα κόψει ψωμί, είτε θα σκοτώσει. Είτε θα χρησιμοποιηθεί για το καλό, είτε για το κακό. Στο χέρι του κάθε συγγραφέα είναι να επιλέξει το πρώτο.

Ποιο/α ήταν το/α αγαπημένο/α σας βιβλίο/α ως παιδί και έφηβος (και ακόμα και σήμερα θα τα συστήνατε στις αντίστοιχες ηλικίες);

Ο «Τελευταίος Πειρασμός» του Νίκου Καζαντζάκη με κράτησε συντροφιά πολλά βράδια. Μία εμπειρία πέρα από τα καθωσπρεπικά όρια. Ένα «ιερούργημα», το οποίο θα πρέπει να κρατήσει στα χέρια του κάθε άνθρωπος, που είναι πραγματικά διατεθειμένος να αντέξει το κόστος της ελευθερίας του. Μία ακατάπαυστη ιχνηλασία του ανθρώπου και του θεού πέρα από τα συμβατικά και τα δεδομένα. Κάθε λογοτέχνημα που μας κάνει συνειδητοποιούμε ότι η ελευθερία είναι μοναδικό αγαθό για τους ανθρώπους είναι σημαντικό.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Σμιλέματα στο Λυκόφως του Ανδρέα Σεραφείμ

Σελίδες: 80 σελίδες
Διαστάσεις: 21×14

Να μιλήσω για την ποιητική συλλογή; Ένα ανοσιούργημα λέξεων. Ένα απροβίβαστο ανορθογράφημα. Μία προκλητική ιεροσυλία. Να σας πω αλλιώς το περιεχόμενο. Ένα πρωινό αποφάσισα να βγω από το σπίτι μου διαφορετικά από ό,τι συνήθως. Πήρα λοιπόν ψαλίδι, λεπίδι κοφτερό είχα, και έκοψα το ένα μανίκι από το πουκάμισο. Το ένα μέρος από το παντελόνι. Ξύρισα το μουστάκι μου από τη μία πλευρά. Έκοψα τα μαλλιά μου από το ένα μέρος. Και φόρεσα ένα παπούτσι. Και ξεκίνησα για μία βόλτα στον ήλιο. Με κοίταγαν παράξενα. Άλλοι με το στόμα ανοικτό. Άλλοι γελώντας.

Ό,τι σπάει τη νόρμα, ό,τι αγνοεί τον κανόνα, ό,τι εξευτελίζει την ανθρώπινη σύμβαση. Με πράξεις. Αιρετικές και παράδοξες. Και με λόγια. Απρόσμενα, παράξενα, ιδιάζοντα, περίεργα. Το ίδιο πάντα ποιητικό αγέρι. Σκέψεις λογο-δοσμένες, με αφορμή τα πάντα: ένα μήνυμα σε ένα διάδρομο νοσοκομείου. Ο θάνατος μίας φοιτήτριάς μου. Μία παρατήρηση του ιστορικού κάστρου στην πόλη μου, την Πάφο της Κύπρου. Μία περιγραφή της Κυριακής μου. Η αλλοτροιωμένη γειτονιά μου. Οι αγνώριστοι άνθρωποι. Μία παρατήρηση στον δρόμο. Η συμπεριφορά δύο οδηγών. Ένα συρματόπλεγμα. Ένα σκίρτημα, ερωτικολάγνο και βαθύ. Το παιδικό χτες. Το ενήλικο τώρα. Μία τάξη στο πανεπιστήμιο.

Μικρές και μεγάλες, καθημερινές και αεράτες ιστορίες. Με το δικό μου πλάσιμο των λέξεων. Με το δικό μου άγγιγμα στον στίχο και στον στίχο πέρα από τον στίχο. Δίχως (ποιητικές) νόρμες, δίχως καλολογισμούς, δίχως φτιασιδώματα. Δεν δίνω απαντήσεις. Δεν έχω. Λογισμούς μόνο καταθέτω. Κεντρίσματα. Για να συναντηθούμε. Για να δουμε τη ζωή μας μέσα από τα μάτια του άλλου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το φεστιβάλ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ 2018
στην Κύπρο θα διοργανωθεί

την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, στη Λεμεσό
από τις 18.30, στο Δρόμο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34

το Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία
από τις 18.30 στη Λέσχη Βιβλίου ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΕΙΟ, Λεύκωνος 67-71

την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, στη Λάρνακα
από τις 18.30 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,
(Πρώην Οθωμανική Τράπεζα) Πλ. Βασιλέως Παύλου

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΘΑ
ΓΙΝΟΥΝ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΩΡΑ!

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα διατίθενται προς πώληση όλα τα διαθέσιμα βιβλία των εκδόσεων καθώς επίσης θα υπάρχει διαθέσιμο ενημερωτικό και διαφημιστικό υλικό των Εκδόσεων ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το τμήμα «Αυτοέκδοση για συγγραφείς» των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές. Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα μπορείτε να ενημερωθείτε για την Αυτοέκδοση από τους συνεργάτες μας.

Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα!

Ελάτε και εσείς στην μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!

Πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Όψεις του Φανταστικού!
Η γιορτή της Λογοτεχνίας του Φανταστικού που έγινε θεσμός!

Λεμεσός, Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου

18:30
Παρουσίαση των βιβλίων
– Στην ανέμη τυλιγμένη, συλλογή Ελληνικού παραμυθιού
– Θεοί του ατμού II: Steampunk και Dieselpunk οράματα
Θα μιλήσει η Δήμητρα Ευθυμίου

18:40
Παρουσίαση του βιβλίου
Μνήμες: Ανθολογία Ελληνικών θεατρικών μονόπρακτων
επιστημονικής φαντασίας
Θα μιλήσει ο Μάριος Νικολάου

18:50
Παρουσίαση των βιβλίων
Σκιές της νύχτας και Σκιές της νύχτα ΙΙ του Φοίβου Κυπριανού.
Θα μιλήσει ο Φοίβος Κυπριανού

19:05
Παρουσίαση των βιβλίων
– Κόκκινος θάνατος: Ιστορίες εμπνευσμένες
από το έργο του Ε.Α. Πόε
– Μαγικοί χοροί: Η πρώτη ανθολογία Ελληνικού διηγήματος
με μάγισσες
Θα μιλήσει η Μαρία Κούβαρου

19:15
Παρουσίαση του βιβλίου
Οι νεκροί δεν λένε ιστορίες: Ανθολογία Ελληνικής Αστυνομικής λογοτεχνίας
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου

19:25
Παρουσίαση της τριλογίας
Φώο Σπόετ
Θα μιλήσει ο Γιάννης Καμπουρόπουλος

19:40
Παρουσίαση των βιβλίων
– Ταξίδια Στασιμότητας της Μαρίας Κούβαρου
– Η γέννηση της σκύλας της Μαρίας Κούβαρου
Θα μιλήσει η Μαρία Κούβαρου

19:55
Σύντομη παρουσίαση βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές
– Μικρά ένοχα μυστικά του Ηλία Στεργίου,
– Ξεχασμένες ιστορίες φαντασίας και τρόμου του Παναγιώτη Λιανού,
– Το παζλ του Γιώργου Περισανίδη,
– Εναντίον Σοπενχάουερ του Σταμάτη Γιακουμή

20:05
Παρουσίαση των βιβλίων
– Ο γιος της μάγισσας του Ανδρέα Καπανδρέου
– Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα του Ανδρέα Καπανδρέου
– Το τέλος της χιονάτης του Ανδρέα Καπανδρέου
Θα μιλήσει ο Ανδρέας Καπανδρέου

20:20
Παρουσίαση των βιβλίων
– 30 ιστορίες, χίλιες εικόνες του Φίλιππου Φιλίππου
– 40 ιστορίες, χίλιες εικόνες του Φίλιππου Φιλίππου
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου

20:35
Σύντομη παρουσίαση των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές και της υπηρεσίας
Αυτοέκδοση για συγγραφείς των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές

20:45
Παρουσίαση των βιβλίων
– Τρελά γατομπερδέματα του Μιχάλη Νικολάου
– Η πανσιόν και άλλα διηγήματα του Μιχάλη Νικολάου
– 33 ΜΚ του Μιχάλη Νικολάου
Θα μιλήσει ο Μιχάλης Νικολάου

21:05
Παρουσίαση των βιβλίων
– Το χαμόγελο του καλοκαιρού της Δήμητρας Ευθυμίου
– Ροδοπέταλα της Δήμητρας Ευθυμίου
Θα μιλήσει η Δήμητρα Ευθυμίου

21:30
Παρουσίαση του βιβλίου
Ξεχασμένα δάση: Συλλογή παραμυθιών από την Κύπρο
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου και άλλοι συγγραφείς της συλλογής.

21:45
Παρουσίαση των βιβλίων
– Στο ποτάμι του χρόνου Ι: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του
φανταστικού
– Στο ποτάμι του χρόνου ΙΙ: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του
Φανταστικού
Θα μιλήσουν η Δήμητρα Ευθυμίου, ο Φίλιππος Φιλίππου, ο Ανδρέας Καπανδρέου, ο Φοίβος Κυπριανού, η Μαρία Κούβαρου, η Ελένη Χριστοφή, ο Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης και άλλοι συγγραφείς των ανθολογιών.

Κλήρωση δώρων

Λευκωσία, Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου

18:30
Παρουσίαση των βιβλίων
– Ο γιος της μάγισσας του Ανδρέα Καπανδρέου
– Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα του Ανδρέα Καπανδρέου
– Το τέλος της χιονάτης του Ανδρέα Καπανδρέου
Θα μιλήσει ο Ανδρέας Καπανδρέου

18:45
Παρουσίαση του βιβλίου
Μνήμες: Ανθολογία Ελληνικών θεατρικών μονόπρακτων
επιστημονικής φαντασίας
Θα μιλήσει ο Μάριος Νικολάου

18:55
Παρουσίαση του βιβλίου
Οι νεκροί δεν λένε ιστορίες: Ανθολογία Ελληνικής Αστυνομικής λογοτεχνίας
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου

19:05
Παρουσίαση των βιβλίων
– Κόκκινος θάνατος: Ιστορίες εμπνευσμένες
από το έργο του Ε.Α. Πόε
– Μαγικοί χοροί: Η πρώτη ανθολογία Ελληνικού διηγήματος
με μάγισσες
Θα μιλήσει η Μαρία Κούβαρου

19:15
Παρουσίαση των βιβλίων
Σκιές της νύχτας και Σκιές της νύχτα ΙΙ του Φοίβου Κυπριανού.
Θα μιλήσει ο Φοίβος Κυπριανού

19:30
Παρουσίαση της τριλογίας
Φώο Σπόετ
Θα μιλήσει ο Γιάννης Καμπουρόπουλος

19:45
Παρουσίαση των βιβλίων
– Το χαμόγελο του καλοκαιρού της Δήμητρας Ευθυμίου
– Ροδοπέταλα της Δήμητρας Ευθυμίου
Θα μιλήσει η Δήμητρα Ευθυμίου

20:00
Σύντομη παρουσίαση βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές
– Αιχμάλωτοι στο χάος του Γιάννη Παπαθανασίου
– Ροηον του Νίκου Κονδύλη
– Η αγάπη δολοφόνησε την Ελπίδα της Άννας Μοροζίνη
– Μια φορά και έναν καιρό της Ιφιγένειας Κυργιώ

20:10
Παρουσίαση των βιβλίων
– Ταξίδια Στασιμότητας της Μαρίας Κούβαρου
– Η γέννηση της σκύλας της Μαρίας Κούβαρου
Θα μιλήσει η Μαρία Κούβαρου

20:25
Σύντομη παρουσίαση των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές και της υπηρεσίας
Αυτοέκδοση για συγγραφείς των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές

20:35
Παρουσίαση του βιβλίου
Σμιλέματα στο λυκόφως του Ανδρέα Σεραφείμ

20:50
Παρουσίαση των βιβλίων
– 30 ιστορίες, χίλιες εικόνες του Φίλιππου Φιλίππου
– 40 ιστορίες, χίλιες εικόνες του Φίλιππου Φιλίππου
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου

21:10
Παρουσίαση του βιβλίου
Ξεχασμένα δάση: Συλλογή παραμυθιών από την Κύπρο
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου και άλλοι συγγραφείς της συλλογής.

21:25
Παρουσίαση των βιβλίων
– Στο ποτάμι του χρόνου Ι: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του
φανταστικού
– Στο ποτάμι του χρόνου ΙΙ: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του
Φανταστικού
Θα μιλήσουν η Δήμητρα Ευθυμίου, ο Φίλιππος Φιλίππου, ο Φοίβος Κυπριανού, η Μαρία Κούβαρου, η Βαρβάρα Σεργίου, ο Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, η Μαρία Ιωάννου και άλλοι συγγραφείς των ανθολογιών.

Κλήρωση δώρων

Λάρνακα, Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου

18:30
Παρουσίαση των βιβλίων
– Κόκκινος θάνατος: Ιστορίες εμπνευσμένες
από το έργο του Ε.Α. Πόε
– Μαγικοί χοροί: Η πρώτη ανθολογία Ελληνικού διηγήματος
με μάγισσες
Θα μιλήσει η Μαρία Κούβαρου

18:40
Παρουσίαση του βιβλίου
Οι νεκροί δεν λένε ιστορίες: Ανθολογία Ελληνικής Αστυνομικής λογοτεχνίας
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου

18:50
Παρουσίαση των βιβλίων
– Το χαμόγελο του καλοκαιρού της Δήμητρας Ευθυμίου
– Ροδοπέταλα της Δήμητρας Ευθυμίου
Θα μιλήσει η Δήμητρα Ευθυμίου

19:05
Παρουσίαση των βιβλίων
– 30 ιστορίες, χίλιες εικόνες του Φίλιππου Φιλίππου
– 40 ιστορίες, χίλιες εικόνες του Φίλιππου Φιλίππου
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου

19:20
Παρουσίαση της τριλογίας
Φώο Σπόετ
Θα μιλήσει ο Γιάννης Καμπουρόπουλος

19:35
Παρουσίαση των βιβλίων
– Ο γιος της μάγισσας του Ανδρέα Καπανδρέου
– Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα του Ανδρέα Καπανδρέου
– Το τέλος της χιονάτης του Ανδρέα Καπανδρέου
Θα μιλήσει ο Ανδρέας Καπανδρέου

19:50
Σύντομη παρουσίαση βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές
– Οι τρεις δαίμονες του χρόνου της Τριανταφυλλιάς Ηλιοπούλου
– Ο κόσμος της Όκριας του Σαράντη Κρητικού
– Το ποτάμι με τα μαύρα βότσαλα της Εύας Καραδημήτρη
– Το μυστηριώδες σύμπαν του Ευάγγελου Ζώτου

20:00
Παρουσίαση των βιβλίων
Σκιές της νύχτας και Σκιές της νύχτα ΙΙ του Φοίβου Κυπριανού.
Θα μιλήσει ο Φοίβος Κυπριανού

20:20
Σύντομη παρουσίαση των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές και της υπηρεσίας
Αυτοέκδοση για συγγραφείς των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές

20:30
Παρουσίαση των Βραβείων Larry Niven 2018
Απονομή των Βραβείων Larry Niven 2017

20:40
Παρουσίαση των βιβλίων
– Ταξίδια Στασιμότητας της Μαρίας Κούβαρου
– Η γέννηση της σκύλας της Μαρίας Κούβαρου
Θα μιλήσει η Μαρία Κούβαρου

21:00
Παρουσίαση του βιβλίου
Ξεχασμένα δάση: Συλλογή παραμυθιών από την Κύπρο
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου και άλλοι συγγραφείς της συλλογής.

21:15
Παρουσίαση των βιβλίων
– Στο ποτάμι του χρόνου Ι: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του
φανταστικού
– Στο ποτάμι του χρόνου ΙΙ: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του
Φανταστικού
Θα μιλήσουν η Δήμητρα Ευθυμίου, ο Φίλιππος Φιλίππου, ο Φοίβος Κυπριανού, η Μαρία Κούβαρου, η Βαρβάρα Σεργίου, ο Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, η Μαρία Ιωάννου και άλλοι συγγραφείς των ανθολογιών.

Κλήρωση δώρων

Τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές είχαμε πάρει την απόφαση να τις ιδρύσουμε έχοντας στο μυαλό μας ένα και μοναδικό πράγμα. Θέλαμε να ιδρύσουμε έναν εκδοτικό από συγγραφείς για συγγραφείς. Είχαμε ζήσει όλοι μας τη γνωστή κατάσταση στην Ελλάδα, όπου για να μπορέσεις να κάνεις έστω και το παραμικρό, να εκδώσεις έστω και ένα μικρό κείμενο, έπρεπε να ξέρεις κάποιον, να ήσουν κάπου μέλος σε κάποια ομάδα και γενικά να είχες κάποιον από πίσω σου.

Πιστέψαμε και πιστεύουμε στις δυνατότητες των Ελλήνων συγγραφέων και ειδικότερα των νέων Ελλήνων συγγραφέων του φανταστικού και θελήσαμε να τους δώσουμε ένα ανοιχτό βήμα ώστε να κάνουμε όλοι μαζί το μεγάλο βήμα για την αναγέννηση της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα.

Μετά από δέκα τρία χρόνια έχοντας κάνει μια μεγάλη πορεία και έχοντας περάσει μέσα από την φωτιά και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην σημερινή Ελλάδα, νιώθουμε δικαιωμένοι καθώς έχουμε εκδώσει πάνω από τριακόσιους πενήντα Έλληνες συγγραφείς πλέον και συνεχίζουμε το ίδιο δυναμικά!

Παράλληλα αρχίσαμε, από το 2011, να διοργανώνουμε το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού θέλοντας να δημιουργήσουμε έναν πανελλαδικό θεσμό για την λογοτεχνία του φανταστικού. Έναν θεσμό που σε συνδυασμό, με τα «Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven,» τις «Λογοτεχνικές Λέσχες για την Λογοτεχνία του Φανταστικού των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές», τις Ανθολογίες Λογοτεχνίας του Φανταστικού «Θρύλοι του Σύμπαντος» και το περιοδικό «Συμπαντικές Διαδρομές,» θα μπορέσει να δημιουργήσει τις δομές και τις βάσεις για την ανάπτυξη της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο, και μετά το μεγαλειώδες τριήμερο φεστιβάλ στην Κύπρο, την παρουσία μας στην Διεθνή έκθεση βιβλίου στην Φρανκφούρτη και τα μεγάλα φεστιβάλ σε μια σειρά από πόλεις της Ελλάδας σας καλούμε για να γιορτάσουμε όλοι μαζί για ακόμα μια φορά στο μοναδικό πανελλαδικό φεστιβάλ για τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!

Όλοι μαζί κάναμε τις Όψεις του Φανταστικού το ένα και μοναδικό μεγάλο Πανελλαδικό Φεστιβάλ για τη λογοτεχνία του φανταστικού και θα συνεχίσουμε πόλη με πόλη στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο φέρνοντας παντού τους συγγραφείς και τα βιβλία μας, αγκαλιάζοντας τον κόσμο της κάθε πόλης!

Όλοι μαζί κάνουμε τα όνειρα πραγματικότητα!
Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο, φέραμε την Ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού σε όλη τη Γη, όλοι μαζί συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο.

Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!

Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
www.universepaths.com
universe-pathways.blogspot.com
www.facebook.com/Universe.Pathways.Editions
universepaths@yahoo.com