Συνεντευξη [Q&A] με τον Μιχαλη Νικολαου

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Κατά την προηγούμενη συνέντευξή σας στον σταθμό μας (Μάιος 2016) είχαμε μιλήσει για το πρώτο σας βιβλίο «Τρελά Γατομπερδέματα». Θα θέλαμε να μας μιλήσετε και για τα δύο βιβλία σας «33 Μ.Κ.» και «Η Πανσιόν και άλλα διηγήματα» που κυκλοφόρησαν το 2017.

Ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη δυνατότητα που μου δίνετε να αναφερθώ στα δύο καινούρια μου «πνευματικά παιδιά». Είναι μικρά κείμενα που γράφτηκαν σε διαφορετικές περιόδους κι αναφέρονται σε ποικίλα θέματα. Στο βιβλίο «Η Πανσιόν και άλλα διηγήματα» υπάρχουν κείμενα που αναφέρονται σ’ ένα φανταστικό, τρομακτικό κόσμο, που θα μπορούσε όμως να είναι κι αληθινος. Κείμενα που εισδύουν στον εσωτερικό ψυχικό κόσμο των ανθρώπων και προβάλλουν με σκληρό κάποτε τρόπο τις αναγκες και τα ανομολόγητα πάθη τους. Επίσης, παρατηρούμε την τιμωρία που κάποτε επέρχεται ως αναγκαίο κακό για μια σειρά από εγκλήματα που διαπράχθηκαν και διατάραξαν τους ηθικούς και θεικούς νόμους. Στο βιβλίο «33 Μ.Κ. και άλλα διηγήματα» αντιθέτως παρατηρούμε τις συνέπειες που προκύπτουν από τους πολέμους, πώς αυτοί επιδρούν στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων, αλλά κι άλλα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους με μια «σκοτεινή» λύτρωση που επέρχεται στο τέλος.

Μετά την ταινία “Μπίλης” που το 2016, βασισμένη σε σενάριο δικό σας, πήρε μέρος στο διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους Αγγλίας, έχετε κάποιες αντίστοιχες σκέψεις, να στραφείτε και στο σενάριο; Πού συναντώνται και πού διαφέρουν η συγγραφή ενός βιβλίου με αυτή ενός σεναρίου;

Η ταινία μικρού μήκους «Μπίλης» ήταν μια αποκάλυψη για μένα. Πρώτη φορά επιχείρησα να γράψω ένα σενάριο για ταινία και νομίζω το αποτέλεσμα ήταν πέρα για πέρα ικανοποιητικό με πολύ καλές κριτικές κι ευχαριστώ γι’ αυτό τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της. Υπάρχουν σκέψεις για κάτι καινούριο που ακόμη όμως δεν έχουν υλοποιηθεί. Η συγγραφή ενός βιβλίου σαφώς κι είναι δυσκολότερη, καθότι απευθύνεται σε πιο ψαγμένο κι απαιτητικό κοινό. Σίγουρα όμως και τα δύο μπορούν να προσφέρουν την ίδια απόλαυση στο δημιουργό τους.

Ποιες είναι οι κύριες πηγές έμπνευσης για τη συγγραφική σας δουλειά; Έχετε κάποιους συγγραφείς που θαυμάζετε την πένα τους; Πόσο σημαντική είναι η ουσιαστική βοήθεια του εκδοτικού οίκου στην προβολή της δουλειάς ενός συγγραφέα;

Ένας σύγχρονος συγγραφέας, όπως και προηγουμένως, σαφώς επηρεάζεται από το γίγνεσθαι της εποχής που ζει. Πολλά κείμενα μου προέρχονατι από καταστάσεις που διάβασα στις εφημερίδες ή είδα και προκάλεσαν αναταραχή στον ψυχικό μου κόσμο. Γιατί μόνο έτσι μπορεί κάποιος να γράψει, όταν στην ψυχή του προκληθεί ένας «σεισμός». Έτσι θα έλεγα πως οι εμπνεύσεις μου προέρχονται από τον κόσμο στον οποίο ζούμε με τα τόσα προβλήματα που έχει. Μου αρέσουν οι κλασικοί συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού και της αστυνομικής δράσης, όπως η Άγκαθα Κρίστι κι ο Στήβεν Κινγκ. Οπωσδηποτε ο εκδοτικός οίκος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προβολή και προώθηση ένος βιβλίου κι ενός συγγραφέα. Μπορεί η τεχνολογία να έχει παρει τα σκήπτρα, όμως ο εκδοτικός οίκος είναι αυτός που στο τέλος θα καθορίσει την επιτυχία ή όχι ενός βιβλίου. Σε αυτό ευχαριστώ τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» για τη μεγάλη προσπάθει που κάνουν για την προβολή των βιβλίων μου.

Πόσο εξοικειωμένο είναι το αναγνωστικό κοινό της Κύπρου με τη λογοτεχνία του Φανταστικού; Με ποιους τρόπους μπορεί να έρθει «πιο κοντά» σε αυτή τη θεματολογία και να τη γνωρίσει καλύτερα;

Νομίζω πως το κοινό της Κύπρου μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να αντιλαμβάνεται τι πραγματικά είναι η λογοτεχνία του φανταστικού. Δεν ξέρω ακόμη αν μπορούν να το ξεχωρίσουν ως είδος. ΄Ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει εδώ είναι πως η πλειοψηφία του κόσμου δεν αγοράζει βιβλία. Ίσως θα ήταν καλό να γίνονταν πιο συχνά εκδηλώσεις για τη λογοτεχνία με υπάιθριες αγορές σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία των πόλεων.

Τι είδους έρευνα κάνετε πριν τη συγγραφή ενός βιβλίου και πόσο χρόνο σας παίρνει; Ή η όλη διαδικασία μπορεί, κατά περίπτωση, να είναι πιο αυθόρμητη;

Συνήθως δεν κάνω έρευνα εκτός κι αν πρόκειτα για ιστορικό κείμενο, όποταν ψάχνω λίγο τα γεγονότα. Περισσότερο είναι μια αυθόρμητη έμπνευση της στιγμής. Αναλόγως του κειμένου είναι και το χρονικό πλαίσιο. Ξεκινά απο λίγες μέρες και φτάνει μέχρι και χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση μιας ιδέας.

Ποιο/α ήταν το/α αγαπημένο/α σας βιβλίο/α ως παιδί και έφηβος (και ακόμα και σήμερα θα τα συστήνατε στις αντίστοιχες ηλικίες);

Ένα από τα βιβλία που με σημάδεψαν είναι το«Ένα παιδί μετράει τα άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη. Είναι το μοναδικό βιβλίο που έχω διαβάσει δύο φορές. Σε κάνει πραγματικά να ονειρεύεσαι το καλύτερο…

Αντιστοιχίστε ένα τραγούδι σε κάθε ένα από τα βιβλία σας.

Δύσκολη ερώτηση που πραγματικά δεν έχω απάντηση να δώσω!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

 «Τρελά Γατομπερδέματα»του Μιχάλη Νικολάου

Σελίδες: 82
Διαστάσεις: 29×17
Δέσιμο: μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή: 10
Κατηγορία: Φαντασίας, παιδικό, εφηβικό
ISBN-13: 978-618-5002-89-3

Η περιστροφή του μηχανήματος επιταχυνόταν διαρκώς μέχρι που έγινε μια πύρινη σφαίρα. Εκείνη τη στιγμή ένας δεύτερος κεραυνός τράνταξε το υπόγειο εργαστήρι, έπεσαν αρκετά μπουκάλια από τα ράφια κι ένα βρήκε το δείκτη του ρολογιού. Αυτό άρχισε να κινείται το ίδιο γρήγορα με το μηχάνημα μέχρι που σταμάτησε σε κάποια ημερομηνία. Μια φωτεινή έκρηξη έγινε στο εσωτερικό της και στη συνέχεια άρχισε να επιβραδύνει την κίνηση της μέχρι που σταμάτησε τελείως. Η πόρτα άνοιξε αυτόματα και μέσα δεν υπήρχε κανείς!

Τι θα συμβεί όταν μια αλλόκοτη παρέα αποφασίζει να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο αναζητώντας ένα χαμένο θησαυρό; Θα τα καταφέρουν τελικά να τον βρουν ή θα χαθούν στην μετάφραση και… στον χρόνο;

Τραγελαφικά, απρόοπτα και παράδοξα τους περιμένουν. Ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους που υπόσχεται γέλιο, συγκινήσεις, περιπέτειες και… γνώσεις!

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο άμεσα από τα βιβλιοπωλεία της Πρωτοπορίας!

Η σελίδα του βιβλίου στο facebook. Κάνετε like στην σελίδα για να μαθαίνετε πάντοτε τα τελευταία νέα σχετικά με το βιβλίο!

«Η πανσιόν και άλλα διηγήματα…  του Μιχάλη Νικολάου»

Σελίδες: 162
Διαστάσεις: 21×14
Δέσιμο: μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή: 12 ευρώ
Κατηγορία: Λογοτεχνία του φανταστικού, λογοτεχνία τρόμου
ISBN: 978-960-607-080-8

«Η πανσιόν ήταν πέτρινη με ξύλινη σκεπή. Βρισκόταν σ’ έναν δρομίσκο με φωτισμό που έδινε την εντύπωση πως αργοπεθαίνει. Του θύμισε το ζαχαρένιο σπιτάκι της κακιάς μάγισσας που προσέλκυε μικρά παιδιά για να τα τρώει. Ένιωσε να κυριεύεται από ένα σκοτεινό προαίσθημα. Ένα σφίξιμο στην καρδιά, ένα πάγωμα, ένα στράγγισμα του νου και της σκέψης.

Η μελαγχολική πανσιόν κάτι κρύβει, σκέφτηκε. Η αίσθηση!»

Ο επιθεωρητής Μισέλ Ντιντιέ κλήθηκε να αναλάβει την πιο δύσκολη υπόθεση της ένδοξης καριέρας του, να ξετρυπώσει τον στυγερό δολοφόνο νεαρών κοριτσιών στο κέντρο του Παρισιού. Θα τα καταφέρει;

Μια συναρπαστική νουβέλα διανθισμένη και από άλλα διηγήματα τρόμου και φαντασίας για όλα τα γούστα!

«33 Μ.Κ. του Μιχάλη Νικολάου»

Σελίδες: 160
Διαστάσεις: 21×14
Δέσιμο: μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή: 12 ευρώ
Κατηγορία: Λογοτεχνία του φανταστικού, λογοτεχνία τρόμου, ιστορικό, κοινωνικό, συλλογή διηγημάτων
ISBN: 978-960-607-084-6

33 ΜΚ
«Όλα άρχισαν ένα καλοκαιριάτικο πρωινό. Ένα πρωινό δροσερό, να, σαν το σημερινό, που έμελε, όμως, να αλλάξει όλα τα πρωινά μας. Όλα τα καλοκαίρια μας. Η ζωή μας έγινε χειμώνας. Ένας κρύος, παγερός χειμώνας. Για πάντα! Έτσι θα είναι πάντα, να ξέρεις. Ό,τι και να γίνει από εδώ και μπρος, αυτά που ζήσαμε, δεν μπορούν να τα ξεγράψουν. Ποτέ!»

Μια συλλογή διηγημάτων φόρος – τιμής σ’ όλους αυτούς που υπερασπίστηκαν με την αυτοθυσία τους την ελευθερία της πατρίδα τους και τις πανανθρώπινες αξίες!

Ο Μιχάλης Νικολάου γεννήθηκε σε μια παραλιακή πόλη της Κύπρου, τη Λεμεσό, ένα φθινοπωρινό βράδυ. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γρανάδα της Ισπανίας στη «Μεσαιωνική και Σύγχρονη Ελλάδα» και στο Cyprus International Institute of Management (CIIM) στην «Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση». Εργάζεται ως καθηγητής σε δημόσια σχολεία της Κύπρου. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αλλόγλωσσους, όπως επίσης και της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας σε ενήλικες.  Εδώ και μερικά χρόνια πλάθει με την πέννα του ιστορίες φανταστικές και μυθοπλαστικές, όπως επίσης και θεατρικά έργα. Έχει βραβευτεί και συμμετάσχει σε πολλούς συλλογικούς τόμους διηγημάτων. Το 2014 ανέβηκε από την ΕΘΑΛ Λεμεσού το βραβευμένο θεατρικό του έργο «Διλήμματα», ενώ το θεατρικό του έργο «Συμβιβασμοί γυναικών» πήρε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό του «Καφενείου των Ιδεών». Το 2015 εκδόθηκε το βραβευμένο απ’ τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού – Νεανικού Βιβλίου μυθιστόρημά του «Τρελά Γατομπερδέματα» απ’ τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Το 2016, σε σενάριο δικό του, ετοιμάστηκε η ταινία «Μπίλης», που πήρε μέρος στο διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους Αγγλίας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το φεστιβάλ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ 2018
στην Κύπρο θα διοργανωθεί

την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, στη Λεμεσό
από τις 18.30, στο Δρόμο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34

το Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία
από τις 18.30 στη Λέσχη Βιβλίου ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΕΙΟ, Λεύκωνος 67-71

την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, στη Λάρνακα
από τις 18.30 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,
(Πρώην Οθωμανική Τράπεζα) Πλ. Βασιλέως Παύλου

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΘΑ
ΓΙΝΟΥΝ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΩΡΑ!

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα διατίθενται προς πώληση όλα τα διαθέσιμα βιβλία των εκδόσεων καθώς επίσης θα υπάρχει διαθέσιμο ενημερωτικό και διαφημιστικό υλικό των Εκδόσεων ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το τμήμα «Αυτοέκδοση για συγγραφείς» των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές. Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα μπορείτε να ενημερωθείτε για την Αυτοέκδοση από τους συνεργάτες μας.

Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα!

Ελάτε και εσείς στην μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!

Πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Όψεις του Φανταστικού!
Η γιορτή της Λογοτεχνίας του Φανταστικού που έγινε θεσμός!

Λεμεσός, Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου

18:30
Παρουσίαση των βιβλίων
– Στην ανέμη τυλιγμένη, συλλογή Ελληνικού παραμυθιού
– Θεοί του ατμού II: Steampunk και Dieselpunk οράματα
Θα μιλήσει η Δήμητρα Ευθυμίου

18:40
Παρουσίαση του βιβλίου
Μνήμες: Ανθολογία Ελληνικών θεατρικών μονόπρακτων
επιστημονικής φαντασίας
Θα μιλήσει ο Μάριος Νικολάου

18:50
Παρουσίαση των βιβλίων
Σκιές της νύχτας και Σκιές της νύχτα ΙΙ του Φοίβου Κυπριανού.
Θα μιλήσει ο Φοίβος Κυπριανού

19:05
Παρουσίαση των βιβλίων
– Κόκκινος θάνατος: Ιστορίες εμπνευσμένες
από το έργο του Ε.Α. Πόε
– Μαγικοί χοροί: Η πρώτη ανθολογία Ελληνικού διηγήματος
με μάγισσες
Θα μιλήσει η Μαρία Κούβαρου

19:15
Παρουσίαση του βιβλίου
Οι νεκροί δεν λένε ιστορίες: Ανθολογία Ελληνικής Αστυνομικής λογοτεχνίας
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου

19:25
Παρουσίαση της τριλογίας
Φώο Σπόετ
Θα μιλήσει ο Γιάννης Καμπουρόπουλος

19:40
Παρουσίαση των βιβλίων
– Ταξίδια Στασιμότητας της Μαρίας Κούβαρου
– Η γέννηση της σκύλας της Μαρίας Κούβαρου
Θα μιλήσει η Μαρία Κούβαρου

19:55
Σύντομη παρουσίαση βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές
– Μικρά ένοχα μυστικά του Ηλία Στεργίου,
– Ξεχασμένες ιστορίες φαντασίας και τρόμου του Παναγιώτη Λιανού,
– Το παζλ του Γιώργου Περισανίδη,
– Εναντίον Σοπενχάουερ του Σταμάτη Γιακουμή

20:05
Παρουσίαση των βιβλίων
– Ο γιος της μάγισσας του Ανδρέα Καπανδρέου
– Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα του Ανδρέα Καπανδρέου
– Το τέλος της χιονάτης του Ανδρέα Καπανδρέου
Θα μιλήσει ο Ανδρέας Καπανδρέου

20:20
Παρουσίαση των βιβλίων
– 30 ιστορίες, χίλιες εικόνες του Φίλιππου Φιλίππου
– 40 ιστορίες, χίλιες εικόνες του Φίλιππου Φιλίππου
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου

20:35
Σύντομη παρουσίαση των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές και της υπηρεσίας
Αυτοέκδοση για συγγραφείς των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές

20:45
Παρουσίαση των βιβλίων
– Τρελά γατομπερδέματα του Μιχάλη Νικολάου
– Η πανσιόν και άλλα διηγήματα του Μιχάλη Νικολάου
– 33 ΜΚ του Μιχάλη Νικολάου
Θα μιλήσει ο Μιχάλης Νικολάου

21:05
Παρουσίαση των βιβλίων
– Το χαμόγελο του καλοκαιρού της Δήμητρας Ευθυμίου
– Ροδοπέταλα της Δήμητρας Ευθυμίου
Θα μιλήσει η Δήμητρα Ευθυμίου

21:30
Παρουσίαση του βιβλίου
Ξεχασμένα δάση: Συλλογή παραμυθιών από την Κύπρο
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου και άλλοι συγγραφείς της συλλογής.

21:45
Παρουσίαση των βιβλίων
– Στο ποτάμι του χρόνου Ι: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του
φανταστικού
– Στο ποτάμι του χρόνου ΙΙ: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του
Φανταστικού
Θα μιλήσουν η Δήμητρα Ευθυμίου, ο Φίλιππος Φιλίππου, ο Ανδρέας Καπανδρέου, ο Φοίβος Κυπριανού, η Μαρία Κούβαρου, η Ελένη Χριστοφή, ο Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης και άλλοι συγγραφείς των ανθολογιών.

Κλήρωση δώρων

Λευκωσία, Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου

18:30
Παρουσίαση των βιβλίων
– Ο γιος της μάγισσας του Ανδρέα Καπανδρέου
– Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα του Ανδρέα Καπανδρέου
– Το τέλος της χιονάτης του Ανδρέα Καπανδρέου
Θα μιλήσει ο Ανδρέας Καπανδρέου

18:45
Παρουσίαση του βιβλίου
Μνήμες: Ανθολογία Ελληνικών θεατρικών μονόπρακτων
επιστημονικής φαντασίας
Θα μιλήσει ο Μάριος Νικολάου

18:55
Παρουσίαση του βιβλίου
Οι νεκροί δεν λένε ιστορίες: Ανθολογία Ελληνικής Αστυνομικής λογοτεχνίας
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου

19:05
Παρουσίαση των βιβλίων
– Κόκκινος θάνατος: Ιστορίες εμπνευσμένες
από το έργο του Ε.Α. Πόε
– Μαγικοί χοροί: Η πρώτη ανθολογία Ελληνικού διηγήματος
με μάγισσες
Θα μιλήσει η Μαρία Κούβαρου

19:15
Παρουσίαση των βιβλίων
Σκιές της νύχτας και Σκιές της νύχτα ΙΙ του Φοίβου Κυπριανού.
Θα μιλήσει ο Φοίβος Κυπριανού

19:30
Παρουσίαση της τριλογίας
Φώο Σπόετ
Θα μιλήσει ο Γιάννης Καμπουρόπουλος

19:45
Παρουσίαση των βιβλίων
– Το χαμόγελο του καλοκαιρού της Δήμητρας Ευθυμίου
– Ροδοπέταλα της Δήμητρας Ευθυμίου
Θα μιλήσει η Δήμητρα Ευθυμίου

20:00
Σύντομη παρουσίαση βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές
– Αιχμάλωτοι στο χάος του Γιάννη Παπαθανασίου
– Ροηον του Νίκου Κονδύλη
– Η αγάπη δολοφόνησε την Ελπίδα της Άννας Μοροζίνη
– Μια φορά και έναν καιρό της Ιφιγένειας Κυργιώ

20:10
Παρουσίαση των βιβλίων
– Ταξίδια Στασιμότητας της Μαρίας Κούβαρου
– Η γέννηση της σκύλας της Μαρίας Κούβαρου
Θα μιλήσει η Μαρία Κούβαρου

20:25
Σύντομη παρουσίαση των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές και της υπηρεσίας
Αυτοέκδοση για συγγραφείς των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές

20:35
Παρουσίαση του βιβλίου
Σμιλέματα στο λυκόφως του Ανδρέα Σεραφείμ

20:50
Παρουσίαση των βιβλίων
– 30 ιστορίες, χίλιες εικόνες του Φίλιππου Φιλίππου
– 40 ιστορίες, χίλιες εικόνες του Φίλιππου Φιλίππου
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου

21:10
Παρουσίαση του βιβλίου
Ξεχασμένα δάση: Συλλογή παραμυθιών από την Κύπρο
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου και άλλοι συγγραφείς της συλλογής.

21:25
Παρουσίαση των βιβλίων
– Στο ποτάμι του χρόνου Ι: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του
φανταστικού
– Στο ποτάμι του χρόνου ΙΙ: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του
Φανταστικού
Θα μιλήσουν η Δήμητρα Ευθυμίου, ο Φίλιππος Φιλίππου, ο Φοίβος Κυπριανού, η Μαρία Κούβαρου, η Βαρβάρα Σεργίου, ο Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, η Μαρία Ιωάννου και άλλοι συγγραφείς των ανθολογιών.

Κλήρωση δώρων

Λάρνακα, Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου

18:30
Παρουσίαση των βιβλίων
– Κόκκινος θάνατος: Ιστορίες εμπνευσμένες
από το έργο του Ε.Α. Πόε
– Μαγικοί χοροί: Η πρώτη ανθολογία Ελληνικού διηγήματος
με μάγισσες
Θα μιλήσει η Μαρία Κούβαρου

18:40
Παρουσίαση του βιβλίου
Οι νεκροί δεν λένε ιστορίες: Ανθολογία Ελληνικής Αστυνομικής λογοτεχνίας
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου

18:50
Παρουσίαση των βιβλίων
– Το χαμόγελο του καλοκαιρού της Δήμητρας Ευθυμίου
– Ροδοπέταλα της Δήμητρας Ευθυμίου
Θα μιλήσει η Δήμητρα Ευθυμίου

19:05
Παρουσίαση των βιβλίων
– 30 ιστορίες, χίλιες εικόνες του Φίλιππου Φιλίππου
– 40 ιστορίες, χίλιες εικόνες του Φίλιππου Φιλίππου
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου

19:20
Παρουσίαση της τριλογίας
Φώο Σπόετ
Θα μιλήσει ο Γιάννης Καμπουρόπουλος

19:35
Παρουσίαση των βιβλίων
– Ο γιος της μάγισσας του Ανδρέα Καπανδρέου
– Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα του Ανδρέα Καπανδρέου
– Το τέλος της χιονάτης του Ανδρέα Καπανδρέου
Θα μιλήσει ο Ανδρέας Καπανδρέου

19:50
Σύντομη παρουσίαση βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές
– Οι τρεις δαίμονες του χρόνου της Τριανταφυλλιάς Ηλιοπούλου
– Ο κόσμος της Όκριας του Σαράντη Κρητικού
– Το ποτάμι με τα μαύρα βότσαλα της Εύας Καραδημήτρη
– Το μυστηριώδες σύμπαν του Ευάγγελου Ζώτου

20:00
Παρουσίαση των βιβλίων
Σκιές της νύχτας και Σκιές της νύχτα ΙΙ του Φοίβου Κυπριανού.
Θα μιλήσει ο Φοίβος Κυπριανού

20:20
Σύντομη παρουσίαση των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές και της υπηρεσίας
Αυτοέκδοση για συγγραφείς των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές

20:30
Παρουσίαση των Βραβείων Larry Niven 2018
Απονομή των Βραβείων Larry Niven 2017

20:40
Παρουσίαση των βιβλίων
– Ταξίδια Στασιμότητας της Μαρίας Κούβαρου
– Η γέννηση της σκύλας της Μαρίας Κούβαρου
Θα μιλήσει η Μαρία Κούβαρου

21:00
Παρουσίαση του βιβλίου
Ξεχασμένα δάση: Συλλογή παραμυθιών από την Κύπρο
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου και άλλοι συγγραφείς της συλλογής.

21:15
Παρουσίαση των βιβλίων
– Στο ποτάμι του χρόνου Ι: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του
φανταστικού
– Στο ποτάμι του χρόνου ΙΙ: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του
Φανταστικού
Θα μιλήσουν η Δήμητρα Ευθυμίου, ο Φίλιππος Φιλίππου, ο Φοίβος Κυπριανού, η Μαρία Κούβαρου, η Βαρβάρα Σεργίου, ο Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, η Μαρία Ιωάννου και άλλοι συγγραφείς των ανθολογιών.

Κλήρωση δώρων

Τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές είχαμε πάρει την απόφαση να τις ιδρύσουμε έχοντας στο μυαλό μας ένα και μοναδικό πράγμα. Θέλαμε να ιδρύσουμε έναν εκδοτικό από συγγραφείς για συγγραφείς. Είχαμε ζήσει όλοι μας τη γνωστή κατάσταση στην Ελλάδα, όπου για να μπορέσεις να κάνεις έστω και το παραμικρό, να εκδώσεις έστω και ένα μικρό κείμενο, έπρεπε να ξέρεις κάποιον, να ήσουν κάπου μέλος σε κάποια ομάδα και γενικά να είχες κάποιον από πίσω σου.

Πιστέψαμε και πιστεύουμε στις δυνατότητες των Ελλήνων συγγραφέων και ειδικότερα των νέων Ελλήνων συγγραφέων του φανταστικού και θελήσαμε να τους δώσουμε ένα ανοιχτό βήμα ώστε να κάνουμε όλοι μαζί το μεγάλο βήμα για την αναγέννηση της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα.

Μετά από δέκα τρία χρόνια έχοντας κάνει μια μεγάλη πορεία και έχοντας περάσει μέσα από την φωτιά και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην σημερινή Ελλάδα, νιώθουμε δικαιωμένοι καθώς έχουμε εκδώσει πάνω από τριακόσιους πενήντα Έλληνες συγγραφείς πλέον και συνεχίζουμε το ίδιο δυναμικά!

Παράλληλα αρχίσαμε, από το 2011, να διοργανώνουμε το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού θέλοντας να δημιουργήσουμε έναν πανελλαδικό θεσμό για την λογοτεχνία του φανταστικού. Έναν θεσμό που σε συνδυασμό, με τα «Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven,» τις «Λογοτεχνικές Λέσχες για την Λογοτεχνία του Φανταστικού των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές», τις Ανθολογίες Λογοτεχνίας του Φανταστικού «Θρύλοι του Σύμπαντος» και το περιοδικό «Συμπαντικές Διαδρομές,» θα μπορέσει να δημιουργήσει τις δομές και τις βάσεις για την ανάπτυξη της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο, και μετά το μεγαλειώδες τριήμερο φεστιβάλ στην Κύπρο, την παρουσία μας στην Διεθνή έκθεση βιβλίου στην Φρανκφούρτη και τα μεγάλα φεστιβάλ σε μια σειρά από πόλεις της Ελλάδας σας καλούμε για να γιορτάσουμε όλοι μαζί για ακόμα μια φορά στο μοναδικό πανελλαδικό φεστιβάλ για τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!

Όλοι μαζί κάναμε τις Όψεις του Φανταστικού το ένα και μοναδικό μεγάλο Πανελλαδικό Φεστιβάλ για τη λογοτεχνία του φανταστικού και θα συνεχίσουμε πόλη με πόλη στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο φέρνοντας παντού τους συγγραφείς και τα βιβλία μας, αγκαλιάζοντας τον κόσμο της κάθε πόλης!

Όλοι μαζί κάνουμε τα όνειρα πραγματικότητα!
Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο, φέραμε την Ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού σε όλη τη Γη, όλοι μαζί συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο.

Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!

Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
www.universepaths.com
universe-pathways.blogspot.com
www.facebook.com/Universe.Pathways.Editions
universepaths@yahoo.com