Ο Σταματης Πακακης στο studio | Ραδιοφωνικη εκπομπη ‘Λακερδα χωρις νερο’ (07/11/2018)

Ο σκηνοθέτης-ηθοποιός-μουσικός Σταμάτης Πακάκης, με αφορμή τη πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά, “Μάνα”, μίλησε με τον Theodore aka ‘Evil Chef’ για το έργο, τη μάνα που βρίσκεται πάντα και παντού στη ζωή όλων μας, για το θέατρο και τις συνθήκες που οι νέοι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν, τα μελλοντικά του σχέδια και το πως καταφέρνει και είναι τόσο πολυπράγμωνας!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΠΑΚΑΚΗ

O Σταμάτης Πακάκης γεννήθηκε στη Ρόδο έναν Φεβρουάριο. Από μικρός είχε φανταστικούς φίλους, δημιουργούσε κόσμους ολόκληρους με ασήμαντα υλικά που έβρισκε και έβλεπα όλα τα cartoon της εποχής του.  Αγαπημένο του  παιχνίδι ήταν να μαθαίνει τα μουσικά θέματα από κάθε ταινία κινουμένων σχεδίων που έβλεπε και να μαζεύει αυτοκόλλητα. Δε διάβαζε βιβλία, διάβαζε μόνο τα μαθήματά του κι αυτό για να είναι τυπικός και σωστός απέναντι στις υποχρεώσεις του, ούτε έβλεπε θέατρο. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να δημιουργεί μαγικούς κόσμους μέσα στους οποίους περνούσαν οι ώρες του παιχνιδιού ξέγνοιαστα.  Στην πορεία, σε ηλικία 11 χρονών, ήρθε σε επαφή με τη μουσική. Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Μέσα στο χώρο της μουσικής  καθώς και της ζωγραφικής βρήκε ένα μέσο έκφρασης και δημιουργίας….. κάπως έτσι μπήκαν στο ράφι οι μαγικοί κόσμοι και οι φανταστικοί φίλοι. Έτσι η εφηβεία ήταν το Μουσικό Σχολείο, το φλάουτο, η κιθάρα, το τραγούδι, οι συναυλίες κ.τ.λ.

Τα πράγματα αρχίζουν και παίρνουν μία οργανωμένη μορφή: Εξετάσεις, διδακτέα ύλη, υπουργείο Πολιτισμού κ.τ.λ.. Μέχρι σήμερα τα μουσικά πτυχία και διπλώματα είναι ποικίλα (Δίπλωμα Μονωδίας ως Τενόρος, Diploma Performance LCM  in Music Theatre, Popular Vocals and Classical Singing, Δίπλωμα Κιθάρας, πτυχίο Ενοργάνωσης Μπάντας, πτυχίο Μουσικών Σπουδών – Μουσικολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και πτυχία Ανώτερων θεωρητικών: πτυχίο Φυγής,  πτυχίο Αντίστιξης και πτυχίο Αρμονίας).

Σε επιμορφωτικό πλαίσιο έχει παρακολουθήσει  Σεμινάρια-Master Classes: Master Class «Μουσικού Θεάτρου» στο GSA, σεμινάριο «Μουσικοπαιδαγωγικών Συστημάτων», Μαθήματα Φλάουτου, σεμινάριο «Διεύθυνσης Ορχήστρας και Χορωδίας» και σε πανεπιστημιακό επίπεδο (Μουσικών Σπουδών Αθήνας) έχει παρακολουθήσει τα σεμινάρια  «Κριτική Έκδοση Γρηγοριανών Μελωδιών», «Ο Μουσικός βίος ως κείμενο: Η Ελλάδα των Ευρωπαϊκών  Περιηγητών του 18ου-19ου αιώνα» και «Εθνογραφική Έρευνα : Από τη σκοπιά του ‘άλλου’ συνομιλητή».

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο σπουδών έβρισκε πάντα διέξοδο σε θεατρικά σεμινάρια και ιδιαίτερα μαθήματα θεάτρου, ποίησης κ.ά. Το Θέατρο ήρθε να κατεβάσει από το ράφι τους φανταστικούς φίλους του αλλά και τους δαίμονές του. Έτσι ο Σταμάτης άρχισε να ζει πάλι μέσα σε έναν μαγικό κόσμο, μόνο που τώρα παίζουν κι άλλα παιδάκια μαζί του και υπάρχει και συντονιστής στο όλο παιχνίδι και άνθρωποι που ο καθένας βοηθάει ανάλογα με την ιδιότητά του. Δεν είπε ποτέ στον εαυτό του ‘Τώρα δουλεύεις…..τώρα κάνεις κάτι συγκεκριμένο΄. Ο Σταμάτης περνάει καλά με όλη αυτή την ασταμάτητη αναζήτηση και γνωριμία με όλα αυτά που είναι γραμμένα μέσα σε βιβλία. Βρίσκει… ανακαλύπτει… ξεκλειδώνει… γίνεται καλύτερος.  Σημαντικές στιγμές ήταν το Βραβείου Κοινού ‘Queer Theater Award 2016’ για τη σουρεαλιστική κωμωδία στην οποία πρωταγωνιστούσε «Οικογενειακά Μπουκώματα – Η Συγκατοίκηση της Συμφοράς» και το Πρώτο Βραβείο στο ‘Ιgor Festival 2015’ με τον μονόλογο του Αλ. Μαυρόγιαννη «Σκευωρία»

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΜΑΝΑ”

Ένα μουσικό, σκοτεινό κοινωνικό παραμύθι για ενήλικες.

Ανθρώπινες σχέσεις, ανθρώπινα πάθη, ανθρώπινα τραύματα!

Όλα μπερδεύονται κατά τη διάρκεια του Ύπνου. Ύπνος με «Ύ» διότι είναι ο μικρός γιος της Νύχτας, φίλος των μικρών παιδιών καθώς και σύμμαχος της Μάνας. Ποιας Μάνας;

Της δικής σου Μάνας… της δικής μου Μάνας… της Μάνας όλων μας.

Η ιδέα της Μάνας λοιπόν! Παιδιά… Αγόρι-Κορίτσι …Παιδικά παιχνίδια… Φανταστικοί φίλοι… Παιδικοί δαίμονες… Παιδική ασθένεια… Παιδική ηλικία… Παιδικά τραύματα!

Σχέση Μάνας-Παιδιού και πώς αυτή διαμορφώνει την πορεία μας ως ενήλικες. Παιδικοί φόβοι, ενηλικίωση, «φορεμένοι» κοινωνικοί ρόλοι, βία κατά των γυναικών, το πέρασμα του χρόνου, η απώλεια των αγαπημένων προσώπων, το διαζύγιο, η τεκνοθεσία και ο κοινωνικός καθωσπρεπισμός.

Το κείμενο της παράστασης «ΜΑΝΑ» κυκλοφορεί ήδη σε βιβλίο από τις Eκδόσεις iWrite Publications και περιέχει CD και QR Code με την ηχογράφηση ολόκληρου του έργου, έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να παρακολουθήσει το κείμενο και τα τραγούδια της παράστασης μέσω ακουστικού υλικού.

Trailer παράστασης:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο-Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Πακάκης Σταμάτης
Κινησιολογία-Χορογραφίες: Τσακλάνου Εύη
Φωτισμοί – Φωτογραφία – Κινηματογράφηση: Λουκρέζη Αναστασία
Σκηνικά-Κοστούμια: Σταματίου Δανάη
Μουσική Τραγουδιών: Ζαχαριάδη Άννα-Μαρία, Δημητρόπουλος Αλέξανδρος, Πακάκης Σταμάτης.
Μουσική Επιμέλεια – Sound Design – Πρωτότυπη Μουσική Μονολόγων: Δημητρόπουλος Αλέξανδρος
Mua: Cathy Jones
Hair Styling: Kyriazos Yannis
Make up : NYX – Professional Make up
Την ηθοποιό Φουρλάνου Ουρανία έντυσε η Βιβέτα Στέργιου (La Cocotte).
Την ηθοποιό Καλογιάννη Ευφημία έντυσαν οι: Passenger και The moon cat.
Ευχαριστούμε τη Θεατρική Ομάδα Πείρα(γ)μα για την προσφορά του χώρου της.

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Καλογιάννη Ευφημία, Κονταρίνη Μαρίνα, Μελά Ειρήνη, Πακάκης Σταμάτης, Τοπάλογλου Άρης-Ηλίας, Φουρλάνου Ουρανία

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων (μέχρι 28/12):
Κάθε Παρασκευή στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος 12€
Μειωμένο 8€
Ομαδικό (από 8 άτομα και άνω) 10€

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ

1. Γιώργος Καραδήμος – Κι εσύ θα φύγεις
2. Show’s spot – Ανακρισούλα Ανακρισούλα
3. Σταμάτης Πακάκης – Μαάνα
4. Maraveyas Ilegal – Αρκεί να είμαστε μαζί
5. Βιολέτα Ίκαρη – Έλα και ράγισε τον κόσμο μου
6. The Doors – People Are Strange
7. Αλκίνοος Ιωαννίδης – Ο προσκυνητής
8. Σταμάτης Κραουνάκης – Κόκκινα γυαλιά
9. Πρόζα – O καναπές
10. Σταμάτης Πακάκης – Το ρολόι
11. Μανώλης Φάμελλος – Δυο Κομμάτια
12. Λαυρέντης Μαχαιρίτσας & Χαρούλα Αλεξίου – Καταμεσής του χάους
13. Livin R – Νεράιδα (Feat. Ανδριάνα Μπάμπαλη & Δημήτρης Υφαντής)
14. Ερασιτέχνες Εραστές – Όνειρα
15. Αθηνά Παππά – Είμαι 57
16. Σταμάτης Πακάκης – Θάλασσα
17. Φατμέ – Ψέμματα
18. Φώτης Σιώτας – Σαν Παιδί
19. Γιάννης Αγγελάκας – Ο χαμένος τα παίρνει όλα
20. Κώστας Μάντζιος – Η κρύπτη των αιώνων
21. Γιώτα Δρακιά – Γυρεύω να ’ρθεις
22. Σταμάτης Κραουνάκης & Λίνα Νικολακοπούλου – Τα καντήλια
23. Ηρώ Σαΐα – Λευκό χαρτί
24. Σταμάτης Πακάκης – Θα σταματήσω
25. Ουρανία Φουρλάνου – H κούκλα
26. Ελεάνα Φινοκαλιώτη – Μαμά έλα να με νανουρίσεις
27. Μιλτιάδης Πασχαλιδης – Φωτιά
28. Μπάμπης Στόκας – Γυρεύω μια αγκαλιά
29. Οκτάβα – Συχνά ρωτώ
30. Ροβένα Αλευρά – Δεν θα φυλαχτώ
31. Σωκράτης Μάλαμας- Νεράϊδα
32. Marina Satti – Κούπες (Antonis Kanakis Remix)
33. Πρόζα – Πως να σταματήσω να κλαίω
34. Σταμάτης Πακάκης – Φώτα ανοιχτά