Οι Κωστας Δελακουρας και Αννα Ετιαριδου στο studio | Ραδιοφωνικη εκπομπη ‘Λακερδα χωρις νερο’ (13/12/2018)

Ο Theodore aka ‘Evil Chef’, μετά τη παρακολούθηση της παράστασης “Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου“, φιλοξένησε τη συγγραφέα-ηθοποιό, Άννα Ετιαρίδου και τον σκηνοθέτη-ηθοποιό, Κώστα Δελακούρα, στην εκπομπή ‘Λακέρδα χωρίς νερό‘, την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 και μίλησαν για την παράσταση, αλλά και την Ομάδα Πλάνη, που φέτος έκλεισε 22 χρόνια δράσης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΛΑΝΗ

Η Θεατρική Ομάδα “Πλάνη” κλείνει φέτος εικοσιδύο χρόνια.

Η πρώτη δουλειά της ομάδας το 1996 “Ατρείδες” ήταν μία παράσταση βασισμένη σε έργα των τριών τραγικών με κοινό άξονα το μύθο της βασιλικής οικογένειας των Μυκηνών.

Η ομάδα «Πλάνη» είναι η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που δημιούργησε το bartheatre και τα πνευματικά δικαιώματα της ονομασίας του συγκεκριμένου είδους της ανήκουν.

Έτσι, τη σαιζόν 1998 – 1999, η ομάδα παρουσιάζει για πρώτη φορά δουλειά της πάνω στο είδος αυτό με γενικό τίτλο “Χωροχρόνος”.

Την επόμενη χρονιά, η καινούρια παράσταση της ομάδας, με τίτλο “Να φύγη ο Τρελλός απ’ την Αυλή” βρίσκει μόνιμη στέγη στο μπαρ Κέλσος και η “Πλάνη” αποκτά το κοινό της. Ακολουθεί η παράσταση «Σκηνές από ένα μπαρ» η οποία παίζεται τη σαιζόν 2000-2001, πάντα σε κείμενα της ομάδας.

Τη σαιζόν 2001 – 2002 η “Πλάνη”, συνεχίζοντας και αναπτύσσοντας την ιδέα του bar theatre, παρουσιάζει τη νέα της παράσταση με τίτλο «μια μπύρα με τον Χένρυ», η οποία είναι εμπνευσμένη από κείμενα του Αμερικάνου συγγραφέα Τσαρλς Μπουκόφσκι. Η παράσταση έχει μεγάλη επιτυχία κι έτσι η ομάδα αποφασίζει να τη συνεχίσει και για δεύτερη χρονιά. Πάνω από 10.000 άτομα την παρακολούθησαν μέσα σε εννέα μήνες.

Το χειμώνα του 2003 – 2004 η ομάδα δοκιμάζει να ανεβάσει περισσότερες από μία παραστάσεις και μπαίνει έτσι στη λογική του ρεπερτορίου. Ξεκινά τη σαιζόν με το έργο «Μην το πεις… στον Μπαμπά», γραμμένο πάλι από τα μέλη της. Η δεύτερη παράσταση έχει τίτλο «Ζητούνται νέες με ταλέντο για…», όπου η ομάδα σχολιάζει μέσα από μονολόγους, αλλά και σατιρίζει τους ανθρώπους του θεάτρου.

Το 2004 η ομάδα “Πλάνη” ανοίγει το θεατρικό εργαστήρι “Περιπλάνηση”. Στην Περιπλάνηση παρακολουθούν μαθήματα άνθρωποι όλων των ηλικιών που θέλουν να ασχοληθούν με το Θέατρο και την Υποκριτική στον ελεύθερο χρόνο τους.

Κάθε καλοκαίρι τα τμήματα ανεβάζουν το καθένα τη δική του παράσταση. Έργα που έχουν ανέβει από το εργαστήρι είναι: «Η κυρά της θάλασσας» του Ίψεν, οι κωμωδίες «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» και «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ, «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπρεχτ, «Ο Δράκος» του Σβαρτς, «Ο Επιθεωρητής» του Γκόγκολ, κ.α.

Τη σαιζόν 2006-2007 η “Πλάνη”, συναντάει τον αγαπημένο της συγγραφέα και παρουσιάζει σε θεατρική διασκευή το διήγημα του Άντον Τσέχωφ «Το Στοίχημα». Η παράσταση έχει μεγάλη επιτυχία κι έτσι η ομάδα αποφασίζει να τη συνεχίσει και για δεύτερη χρονιά. Επίσης, τον Απρίλιο του 2008 «Το Στοίχημα» επιλέγεται να συμμετάσχει στο «Μικρό Φεστιβάλ» που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Τη σαιζόν 2008 – 2009 η “Πλάνη” ανεβάζει το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο «Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα» στο θέατρο Σημείο και το έργο της Άννας Ετιαρίδου «Αδύνατος χαρακτήρας» στο θέατρο της Ημέρας. Επίσης τα μέλη της Πλάνης γράφουν την σατιρική κωμωδία «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του ταλέντου» η οποία παίζεται στο φουαγιέ του θεάτρου της Ημέρας.

Tη σαιζόν 2009 – 2010 η “Πλάνη” επανέρχεται στο χώρο και στην ατμόσφαιρα των μπαρ και στο είδος που αυτή πρώτη έφερε στην πόλη, το bartheatre. Εμπνευσμένη και πάλι από τις ιστορίες του αμερικανού συγγραφέα Τσαρλς Μπουκόφσκι ανεβάζει την παράσταση «άλλη μια μπύρα με τον Χένρυ».

Τη σαιζόν 2012 – 2013 εγκαινιάζοντας το νέο της χώρο «μικρή Πλάνη» ανεβάζει επετειακά μια παλιότερη παράστασή της, «Το Στοίχημα» του Άντον Τσέχωφ.

Tη σαιζόν 2013 – 2014 συναντάει τον Αύγουστο Στρίντμπεργκ και ανεβάζει το έργο «Ο χορός του Θανάτου». Ένα διαχρονικά και πάντα επίκαιρο έργο του κλασσικού συγγραφέα για τις σχέσεις των δυο φύλων.

Τη σαιζόν 2014 – 2015 οι παραστάσεις «Το Στοίχημα» και «Ο Χορός του Θανάτου» μετά από τα εξαιρετικά σχόλια που αποκόμισαν επαναλαμβάνονται πάλι στην μικρή Πλάνη με εξαιρετική επιτυχία!

Τη σαιζόν 2015 – 2016 η Πλάνη στρέφεται στο σύγχρονο ρεπερτόριο και επιλέγει να ανεβάσει δυο ξεχωριστές παραστάσεις: πρώτη δουλειά οι «FreeFreaks» (μια παράσταση εμπνευσμένη από τον πιο ανατρεπτικό διαδικτυακό ήρωα της εποχής μας, τον Mr. Freeman) και στη συνέχεια το ευαίσθητο, αλλά και σκληρά ανατρεπτικό έργο του Ρεμί Ντε Βος «Στη νεκρά».

Τη σαιζόν 2016 – 2017 η Πλάνη συνεχίζει τις παραστάσεις του έργου «Στη νεκρά» για να κλείσει ένα πρώτο κύκλο παραστάσεων πάνω στο σύγχρονο ρεπερτόριο.

Τη σαιζόν 2017 – 2018 η ομάδα Πλάνη, έπειτα από αρκετά χρόνια ενασχόλησης με έργα ξένου ρεπερτορίου, επιστρέφει στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο και ανεβάζει το καινούργιο έργο της Άννας Ετιαρίδου, «Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου». Ένα έργο ρεαλιστικό και συγχρόνως συμβολικό, με ήρωες – σύμβολα ενός κόσμου που – αν και είναι πλέον παρελθόν – αποτελεί μέρος της πιο πρόσφατης Ιστορίας μας.

…η συνέχεια επί της σκηνής

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ”

Η ομάδα Πλάνη, μετά την μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και την περσινή επιτυχία της παράστασης, επιμένει στο σύγχρονο ελληνικό έργο και ανεβάζει για δεύτερη χρονιά το έργο της Άννας Ετιαρίδου, «Οι Επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου». Ένα έργο ρεαλιστικό και συγχρόνως συμβολικό, με ήρωες-σύμβολα ενός κόσμου που -αν και είναι πλέον παρελθόν- αποτελεί μέρος της πρόσφατης Ιστορίας μας.

Το έργο:
Ελλάδα 1957. Δεκαπενταύγουστος. Έξι γυναίκες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, δουλεύουν σ’ ένα μικρό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας και κατοικούν στις ετοιμόρροπες παράγκες που τους παραχωρεί ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου. Τρόμος επικρατεί στην καθημερινότητά τους, καθώς, στην παραμικρή αντίδραση απέναντι στο Αφεντικό, διακυβεύεται η παραμονή τους στο εργοστάσιο και στη στέγη που τους παρέχει. Ώσπου μια σειρά από αναπάντεχα γεγονότα, φέρνει τις έξι εργάτριες σε αδιέξοδο και ο μόνος δρόμος που τους μένει είναι η σύγκρουση με το Αφεντικό. Στη διάρκεια ενός έτους, η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη και μέχρι τον επόμενο Δεκαπενταύγουστο, τίποτα δεν είναι ίδιο…

Το θέμα, η σκηνοθεσία και ο τρόπος παρουσίασης του έργου αγγίζει όλες τις ηλικίες του κοινού, γιατί διαπερνά την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, γιατί οι ήρωες θα μπορούσαν να είναι οι δικοί μας άνθρωποι και η ιστορία τους.

Ταυτότητα της παράστασης

«Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου»
Κείμενο: Άννα Ετιαρίδου
Σκηνοθεσία: Κώστας Δελακούρας
Ερμηνεύουν: Άννα Ετιαρίδου, Γιάννα Σκουλικάρη, Άννα Πλουμίδου, Ηλιάνα Νικολοπούλου, Κατερίνα Μητρούση, Χαρά Καραβασιλείου και ο Κώστας Δελακούρας.

Πρωτότυπη μουσική: Σέργιος Τελλής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ράνια Κονδύλη
Φωτισμοί-Ηχοληψία: Σάββας Σουρμελίδης
Φωτογραφίες: Μάνος Γεωργίου
Βίντεο: Πέτρος Κιοσές

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: κάθε Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 18:30

Τηλέφωνο Κρατήσεων: 210 3425637
Διάρκεια παράστασης: 120’
Εισιτήρια: 12 € (γενική είσοδος), 5 € (μειωμένο).

Η σελίδα της Παράστασης στο Facebook

Θέατρο «Βαφείο-Λάκης Καραλής
τηλ.: 210-3425.637 || email: vafeiotheater@gmail.com
Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, στάση μετρό Κεραμεικός
https://www.facebook.com/TheatroVafeio/

Trailer:

Teaser:

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ

1. JaZz MaNoUcHe – Opa Tsupa
2. Cafe Accordion Orchestra – L’Indifference
3. Γιώργος Νταλάρας – Πάνε να πεις
4. Μάνος Χατζιδάκις – Ο καθρέπτης
5. Σταύρος Ξαρχάκος – Δεν έχει αρχή
6. Γιώργος Μουσταΐρας – Θεέ μου Μεγαλοδύναμε
7. Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Βρέχει στη φτωχογειτονιά
8. Φωτεινή Βελεσιώτου – Kομματισμένη μου ζωή
9. Γιώργος Νταλάρας – Όταν ανθίζουν πασχαλιές
10. Σωτηρία Μπέλλου – Η φάμπρικα
11. Lilium – Sleep inside
12. Σταύρος Λάντσιας – Waltz Of The Eyes
13. Γιώργος Νταλάρας – Μη μου θυμώνεις μάτια μου
14. Σωτηρία Μπέλλου – Λαϊκά προάστια
15. Διονύσης Σαββόπουλος – Η Δημοσθένους λέξις
16. Άλκηστις Πρωτοψάλτη – Την πόρτα ανοίγω το βράδυ
17. Δημήτρης Μητροπάνος – Παράπονό μου
18. Μάνος Χατζιδάκις – Το πικραμένο αγόρι
19. Μαρία Κουγιουμτζή – Πώς να σου πω
20. Σουλτάτου Μαρία – Βασίλεψες αστέρι μου
21. Σταύρος Ξαρχάκος – Τα ρολόγια
22. Ντάλη Καίτη – Το δίχτυ
23. Μπέλλου – Μην κλαις
24. Γιώτα Νέγκα – Το δίκιο μου
25. Spot sin radio 2018-2019