Συνεντευξη [Q&A] με τον Αγγελο Παπαδακη

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! H παράσταση «Τώρα Θα Ξέρεις Γιατί», που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη από 3 – 9 Ιουνίου, στο θέατρο Άνετον, είναι ένα μιούζικαλ που ξεφεύγει από τις κλασικές φόρμες του είδους και καταπιάνεται με ποικίλα θέματα, πολλά από τα οποία μας απασχολούν καθημερινά. Πώς προέκυψε η ιδέα για αυτή τη δουλειά και πόσο σας δυσκόλεψε η διαδικασία από τη σύλληψη έως την εκτέλεσή της;

Η διαδικασία δεν αποδείχθηκε τόσο δύσκολη όσο η πάλη που έκανα μέσα μου. Αυτό ίσως ακούγεται κάπως πομπώδες, αλλά το να βρεις τη γενναιότητα να εκθέσεις τις αντιλήψεις σου και να πάρεις θέση για κάποια τόσο σημαντικά ζητήματα είναι ένα αναγκαίο βήμα στη ζωή του ανθρώπου, το οποίο κάποιοι μπορεί να αποφεύγουν για πάντα. Εγώ όμως έκανα την συνειδητή επιλογή να το πάρω / κάνω. Η ιδέα προέκυψε από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που έλαβε χώρα όσο εγώ ζούσα στο Λονδίνο, και για εμένα, που ήμουν αρκετά νέος τότε, ήταν μια συνειδητοποίηση πως το σκοτάδι πλέον δεν μένει στις σκιές.

Έχετε πολλαπλές ιδιότητες στο project αυτό, μεταξύ άλλων και αυτές του σκηνοθέτη και του συγγραφέα. Μπορεί αυτό να αποβεί υπέρ ή κατά της μίας ή της άλλης; Μπορεί μια καλοστημένη ομάδα να εκπληρώσει το όραμά σας και πόσο πιστεύετε ότι το έχετε πετύχει αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση; Δεν μπορούμε να μην ρωτήσουμε και το πώς καταφέρατε να διαχειριστείτε έναν θίασο 22 καλλιτεχνών (!);

Νομίζω πως μόνο μπορείς να πλουτίσεις, γεφυρώνοντας τη μία ιδιότητα με την άλλη, καθώς η εξέλιξη του αφηγήματος, αλλά και η υλοποίησή του θα συνυπάρχουν δημιουργικά και σε διαρκή συζήτηση ανάμεσα τους. Η τέχνη που τροφοδοτείται από την πραγματικότητα είναι τέχνη που έχει να πει πολλά. Εμένα τα εργαλεία μου, το οπλοστάσιό μου για να συζητήσω αυτά που θέλω είναι αυτά: το κείμενο, η σκηνοθεσία, η υλοποίηση μιας ιδέας.

Φυσικά ο θίασος είναι απολύτως κομβικός για την ενσάρκωση των χαρακτήρων και κατ’ επέκτασιν για την απόδοση του έργου. Θεωρώ ότι σαφώς και είχαμε δυσκολίες στη στελέχωση και στη χημεία που απαιτεί ένας τόσο πολυμελής θίασος, ωστόσο αυτό είναι αναμενόμενο και ίσως δημιουργεί μια αναγκαία ζύμωση. Μόνο έτσι μπορείς να ζωντανέψεις επί σκηνής μια ιστορία τόσο βαθιά ριζωμένη, όχι μόνο στην πραγματικότητα, αλλά και στο ποιοι είμαστε σαν άνθρωποι και σα μεσογειακός λαός.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος αυτής της παράστασης; Τι θέλετε να αποκομίσει ο θεατής από αυτήν; Τι θα θέλατε να σχολιάζει μετά το πέρας αυτής και ποια θέματα συζήτησης μπορούν να προκύψουν μετά τη θέασή της;

Η παράσταση αυτή θέλουμε αρχικά να ψυχαγωγήσει και να προβληματίσει, μια ισορροπία λεπτή και δύσκολη, την οποία ακόμα και εγώ ο ίδιος δεν είμαι σίγουρος ότι την έχω καταφέρει, αλλά προσπάθησα πάρα πολύ για να τη διατηρήσω. Εγώ σαν συγγραφέας/σκηνοθέτης ήθελα να καταφέρω τον θεατή να βρει σε πάνω από έναν ρόλους τα στοιχεία εκείνα που τον κάνουν άνθρωπο, δηλαδή τόσο τις σκοτεινές όσο και τις όμορφες πλευρές του. Το θέατρο άλλωστε είναι μια ευκαιρία να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και με αποστασιοποιημένα μάτια να αναγνωρίσουμε εμάς τους ίδιους ακόμα και με τα ελαττώματά μας. Θα ήθελα πολύ ο θεατής να φύγει από την αίθουσα πρόθυμος να προβληματιστεί για οποιοδήποτε από τα προβλήματα που μας περιβάλλουν, όχι αποκλειστικά για αυτά που εμείς θίγουμε στο έργο. Ένας αφυπνισμένος άνθρωπος, αργά ή γρήγορα, θα αναζητήσει τη γνώση και παραπέρα.

Η παράσταση ξεκινά το ταξίδι της μετά από την εκλογική περίοδο στη χώρα μας*. Κατά πόσο τα πολιτικά θέματα που πραγματεύεται η παράσταση είναι κοντά στην καθημερινότητα του θεατή και κατά πόσο θα μπορέσει να ταυτιστεί κάποιος με τον ήρωα και τις καταστάσεις που βιώνει; (*οι ερωτήσεις τέθηκαν προ της αναγγελίας των εθνικών εκλογών)

Νομίζω πως αν θα καταλόγιζα ένα θετικό στοιχείο στο έργο αυτό είναι πως, ως προϊόν εκτενούς έρευνας, είναι βαθιά ριζωμένο στη ζωή μας. Όσο απολιτίκ, αποστασιοποιημένος ή μη ενημερωμένος και αν είναι κάποιος, θα πρέπει να είναι αρνητής της πραγματικότητας, ώστε να μη διακρίνει με ευκρίνεια την ίδια του τη ζωή. Η ταύτιση είναι μια δύσκολη διεργασία, και το ταξίδι ενός ήρωα, όπως και η ζωή ενός ανθρώπου, μπορεί να μας ξενίσει. Γιατί με νοιάζει αυτός ο συγκεκριμένος άνθρωπος και το βιώμά του; Ωστόσο το θέατρο είναι μια σύμβαση, μια σιωπηλή συμφωνία μεταξύ κοινού και ηθοποιού. Αυτό είναι το εισιτήριο του θεατή για το ταξίδι που θα κάνει με τον χαρακτήρα, αν αφεθεί.

Μπορεί ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, απλά η συνάντηση μαζί του, το ταίριασμα και η επιρροή του, να μας αλλάξει την κοσμοθεωρία ή πρέπει κάπου κι εμείς να έχουμε –έστω βαθιά θαμμένα μέσα μας, χωρίς να έχουν εκδηλωθεί ποτέ ανοιχτά– κάποια στοιχεία ταύτισης μαζί του (εκ προοιμίου) για να πραγματοποιηθεί αυτό;

Πολύ δύσκολη ερώτηση. Οπότε εύστοχη. Ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να μαθαίνει, να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται, γι’ αυτό άλλωστε είναι και στην κορυφή της πυραμίδας αυτού του πλανήτη. Σίγουρα είναι δύσκολο να βγούμε από τον κύκλο στον οποίο έχουμε γαλουχηθεί κοινωνικά, οικονομικά και αξιακά. Καθώς αυτά τα λαμβάνουμε αρχικά από την οικογένεια και το στενό περιβάλλον μας, ως παιδιά, γίνονται οι πυλώνες πάνω στους οποίους χτίζουμε την ταυτότητα και την κοσμοθεωρία μας. Πολύ διαφορετικοί άνθρωποι μας φαίνονται ξένοι, ενοχλητικοί ίσως ή τόσο διαφορετικοί που δεν αξίζει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε μια επαφή μαζί τους. Θα έλεγα πως συχνά ίσως να μην έχεις ερωτήσεις για τον κόσμο όπως είναι γιατί δεν χρειάστηκε να τον αμφισβητήσεις. Κάποιο γεγονός, εμπειρία, σκέψη, ερέθισμα, θα έρθει και, αν είσαι τυχερός, θα βρεις έναν άνθρωπο που θα διαφωτίσει κάποια από αυτές τις άγνωστες πτυχές, θα βάλει λίγο νέο χρώμα στον καμβά του μυαλού σου. Μάλλον είναι θέμα συνθηκών και συγκυρίας.

Η έννοια του μιούζικαλ δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα και πολλές φορές, όταν πραγματοποιείται, οι συντελεστές δεν είναι και οι πλέον κατάλληλοι, καθώς, συχνά, το κριτήριο επιλογής δεν είναι το ολόπλευρο ταλέντο που απαιτεί αυτό το είδος, αλλά η αναγνωρισιμότητα. Αν και πώς πιστεύετε ότι το μιούζικαλ μπορεί να ανθίσει στη χώρα μας και να έρθει πιο κοντά στον μέσο θεατή;

Το μιούζικαλ έχει βγάλει κακό όνομα. Ο όρος φέρνει στο μυαλό κάτι το επιφανειακό, «λοβ στόρι» με θέαμα χωρίς ουσία. Είναι κρίμα. Παρακολουθώντας μιούζικαλ, παρακολουθείς τρεις τέχνες ταυτόχρονα: θέατρο, μουσική και χορό. Θα ήταν χρήσιμο να υπάρξουν δημιουργοί στην Ελλάδα που δε θέλουν απλώς να ανακυκλώσουν ιδέες από ταινίες του Hollywood ή μιούζικαλ του Broadway. Έχω βαρεθεί να βλέπω έργα ξενόγλωσσα μεταγλωττισμένα και παιγμένα μιμητικά σε σχέση με το πρωτότυπο. Γιατί; Θέατρο, χορός τραγούδι, τέχνες που είχε η Ελλάδα από πάντα. Ας κάνουμε έργα μιούζικαλ ελεύθερα, με τους δικούς μας όρους και δυνατότητες. Ο τρόπος του Broadway ή του West End είναι άλλος, έχει άλλες βάσεις και λογική από πίσω του. Το κοινό έχει συνηθίσει τα ξεπατικώματα και αρχικά θα ενοχλείται, αλλά μακρόχρονα πιστεύω πολύ ότι θα αγκαλιάσει το μιούζικαλ που μιλάει την γλώσσα, τις έννοιές του, τις αναφορές του.

Η παράσταση, πριν καν ξεκινήσει, μας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον… αλλά είμαστε Αθήνα… Υπάρχει κάποια σκέψη να… κατηφορίσετε και στα μέρη μας;

Φυσικά θα το θέλαμε πολύ να έρθουμε και κάτω. Κάναμε πολλή δουλειά. Η Αθήνα είναι η καρδιά της χώρας μας. Αυτά που θέλουμε να πούμε, η συζήτηση που επιθυμούμε να ανοίξουμε με το κοινό θα φτάσει σε περισσότερα αφτιά. Όμως, είμαστε νεοσύστατος θίασος και 22 ηθοποιοί μαζί με καμιά δεκαριά τεχνικούς, φροντιστές κ.ά. είναι δύσκολο να μετακινηθούν. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις βέβαια, γιατί –ευτυχώς– παρά τις όποιες δυσκολίες, υπάρχει ενδιαφέρον και αγάπη στον χώρο του θεάτρου. Επειδή καλό είναι να κλείνουμε με μια νότα ελπίδας, εγώ θα πω ότι κάπως, αν όχι τώρα, κάποια στιγμή, θα φτάσουμε και σε εσάς για να μοιραστούμε το ταξίδι του «Τώρα Θα Ξέρεις Γιατί».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘ΤΩΡΑ ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ’

Το Actors Social Club παρουσιάζει την παράσταση
ΤΩΡΑ ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ
03-09 Ιουνίου 2019
Δευτέρα με Κυριακή στις 21:00
στο Θέατρο Άνετον

Το «Τώρα Θα Ξέρεις Γιατί», ένα μιούζικαλ που συνδυάζει το θέαμα με τον προβληματισμό, έρχεται στη Θεσσαλονίκη για επτά παραστάσεις με ένα δυναμικό θίασο 22 ηθοποιών, χορευτών και τραγουδιστών.

Με 17 τραγούδια, ο θεατής θα παρασυρθεί ταξιδεύοντας μέσα σε ένα σύμπαν μαγευτικό. Το πλούσιο ρεπερτόριο πρωτότυπων τραγουδιών αντικατοπτρίζει το διαρκώς μεταβαλλόμενο ταξίδι του πρωταγωνιστή και του ύφους της παράστασης: άλλοτε κωμωδία, άλλοτε δράμα, άλλοτε κοινωνικός προβληματισμός, το έργο κρατάει τον καθρέφτη στον θεατή και τον προσκαλεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του μέσα στα τεκταινόμενα επί σκηνής.

Υπόθεση

Ο Δημήτρης μεγάλωσε σε μια γειτονιά με τους γονείς του, όπως όλοι μας. Έμαθε το λάθος και το σωστό από το περιβάλλον του, όπως όλοι μας. Έκανε φίλους στα πρότυπα που διδάχθηκε, όπως όλοι μας.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, υπάρχει πολλή ανασφάλεια, μα ευτυχώς η Οργάνωση, το τέταρτο ισχυρότερο κόμμα του τόπου, νοιάζεται για τον εξαθλιωμένο κόσμο. Ο καινούργιος κολλητός του ντροπαλού Δημήτρη λέγεται Ερμής, και είναι ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του κόμματος. Ο Ερμής έχει όνειρα και φιλοδοξίες – και πάντα ένα μαχαίρι πάνω του.

Μια νύχτα, το μαχαίρι βάφεται με αίμα- 13 φορές. Ο Δημήτρης, τρομοκρατημένος, τρέπεται σε φυγή. Είναι ο μάρτυρας-κλειδί: τον αναζητάει η αστυνομία, η Οργάνωση, ο Ερμής. Όποια πλευρά τον βρει πρώτη, θα τον κάνει να καταθέσει τα πράγματα όπως θέλει εκείνη.

Όλοι τον ψάχνουν, μα τον βρίσκει τυχαία η Μάγδα. Η Μάγδα βλέπει τον κόσμο αλλιώς, ξέρει ότι οι άνθρωποι είναι ένα πολύχρωμο βιτρώ. Μπορεί ο μικρός Δημήτρης να μεγαλώσει κοντά της μέσα σε λίγες μέρες; Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και σφίγγει ο κλοιός.

Αυτή η ιστορία μιλάει για όλους μας.

Η παράσταση

Το «Τώρα Θα Ξέρεις Γιατί» πρόκειται για ένα έργο που συνδυάζει τον σκληρό ρεαλισμό με το θέαμα του μιούζικαλ. Σπάζοντας τη φόρμα που θέλει το μιούζικαλ στυλιζαρισμένο και επιφανειακό, καταπιάνεται με θέματα που είναι ριζωμένα στον άνθρωπο: προκατάληψη, ρατσισμός, έρωτας, ενηλικίωση, οικογενειακή και κοινωνική βία, δίψα για εξουσία.

Το έργο είναι γεμάτο εκπλήξεις θεματικά, μουσικά και υποκριτικά. Οι νεαροί ηθοποιοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους σηκώνουν επάξια το φορτίο των χαρακτήρων τους με την ενέργεια και τη ζέση της ηλικίας τους και αριστοτεχνικές, παθιασμένες ερμηνείες. Η σκηνή είναι ένας τόπος συνεχούς ροής, όπου ο ένας χώρος χάνεται μέσα στον επόμενο και ο θίασος 22 ερμηνευτών φτιάχνει μια ζωή τρισδιάστατη, γνώριμη στο κοινό. Ο στόχος δεν είναι το ανοίκειο, αλλά το αντίθετο: ο θεατής γίνεται μέρος της αφήγησης αναπόφευκτα.

Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Άγγελος Παπαδάκης, εντάσσοντας το έργο στην διδακτορική διατριβή του με θέμα «Η απόδοση του θεατρικού μιούζικαλ στον κινηματογράφο». Έχοντας μελετήσει το είδος εις βάθος, καταργεί τα κλισέ και φτιάχνει μια ιστορία που μπορεί να επικοινωνήσει με κάθε είδος θεατή.

Συντελεστές

Actors Social Club
Κείμενο: Άγγελος Παπαδάκης
Σκηνοθεσία: Άγγελος Παπαδάκης
Δραματουργία: Άγγελος Παπαδάκης
Μουσική: Βασίλης Τσαλίκης/ Άγγελος Παπαδάκης
Διδασκαλία Τραγουδιού: Άννα Μπαξέ, Αναστασία Πατσακίδου, Ιορδάνης Τσάλωφ, Άγγελος Παπαδάκης
Κίνηση/ Χορογραφία: Ειρήνη Παπαδάκη, Άγγελος Παπαδάκης
ΣκηνικάΚοστούμια: Σπυριδούλα Λιαράτσικα
Makeup: IEK AΛΦΑ Θεσσαλονίκης
Makeup Supervisor: Σοφία Βουλαλά
Σχεδιασμός Φωτισμού: Νίκος Τσογγίδης
Χειρισμός Κονσόλας Ήχου: Doctor Sound
Σχεδιασμός Εντύπων: Άγγελος Παπαδάκης
Φωτογραφίες/ Βίντεο: Άγγελος Παπαδάκης
Διαφήμιση: Στεφανία Μαυρογιάννη, Ειρήνη Παπαδάκη
Επικοινωνία: Στάθης Παρχαρίδης
Παραγωγή: Στάθης Παρχαρίδης

Επί σκηνής:
Θεμιστοκλής Μαλεσάγκος
Μαρία Σαρρή
Αχιλλέας Ελευθεριάδης
Κώστας Κώτσιου
Ιορδάνης Τσάλωφ
Ειρήνη Μυλωνά
Παναγιώτης Τόλιας
Βασίλης Κουφίδης
Αλέξανδρος Λιώτας
Αναστασία Πατσακίδου
Εύα Βασιλειάδου
Άννα Μπαξέ
Άρης Πουλής
Παναγιώτης Μασούγκας
Βίβιαν Τσουρβάκα
Στέλα Παρχαρίδου
Στελίνα Ζακάρ
Αλεξάνδρα Τσαρσιταλίδου
Στράτος Μπαπαγιαννάκης
Αλίκη Μυλωνά
Χριστόφορος Μπεζάνας
Ειρήνη Παπαδάκη

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
03 με 09 Ιουνίου 2019

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Δευτέρα με Κυριακή στις 21:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
130 λεπτά

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
12 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ ομαδικό (>5 άτομα), 8 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων)
15 ευρώ περιορισμένος αριθμός προνομιούχων θέσεων  (θα διατεθούν στα 10 ευρώ μισή ώρα πριν την παράσταση σε περίπτωση μη πλήρωσής τους)

*Δε μπορεί να υπάρξει συνδυασμός εκπτωτικών επιλογών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Τηλ. 6974075865
Στο Facebook μέσω της σελίδας Actors Social Club
Μέσω της φόρμας : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdwejFrWxhU_QDusRrMrDXYm3vS1GkfrB_izxQ6Bvqpl6PKLw/viewform?usp=sf_link