Η Γερακινα Μπουρικα στο studio | Ραδιοφωνικη εκπομπη ‘Aποψε αυτοσχεδιαζουμε’ (30/05/2019)


Η συγγραφέας Γερακίνα Μπουρίκα, με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο “Φωτιά στο Παρελθόν“, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Βασίλη Παύλου, ‘Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε‘. Μίλησε για τις εμπειρίες και τις ιστορίες που μοιράζονται μαζί της φίλοι και γνωστοί και που αποτελούν την πρώτη ύλη για τα βιβλία της.  Έκανε μια μικρή αναδρομή στην προσωπική ζωή και μας εξήγησε πόσο δύσκολο είναι το “επάγγελμα” της μητέρας σήμερα!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΑΚΙΝΑ ΜΠΟΥΡΙΚΑ

Η Γερακίνα Μπουρίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας. Η ζωή την οδήγησε επί τέσσερα χρόνια να εγκατασταθεί στη Βόρεια Ελλάδα και τα τελευταία δεκαεπτά να ζει μόνιμα στην Αθήνα. Τα λογιστικά και οι πωλήσεις ήταν το βασικό της επάγγελμα, μέχρι τη γέννηση των παιδιών της, Βασιλικής και Δημήτρη. Η τύχη που της χάρισε τη δυνατότητα να ασχοληθεί αποκλειστικά με το «επάγγελμα μητέρα» τής έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψει τα υπέροχα μονοπάτια της συγγραφής. Έπειτα από την έκδοση των δύο πρώτων βιβλίων της, παράλληλα με τη συγγραφή, αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Κυριακάτικη και είναι συντάκτρια του online πολιτιστικού περιοδικού Books and Style.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ‘ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ’

Τη δεκαετία του ’70, η Ισμήνη, μια γυναίκα που ανήκει στην ελίτ της αθηναϊκής κοινωνίας, με όπλο τη σκοτεινή πλευρά της ψυχής της, καταστρέφει όποιον απειλεί τον γάμο της. Η Αρετή, η καμαριέρα της Ισμήνης, κρυφά ερωτευμένη με το αφεντικό της, πρέπει να αντιμετωπίσει μια θανάσιμη παγίδα που έχει στηθεί για εκείνη.

Χρόνια μετά, οι δραματικές εξελίξεις στο ερωτικό τρίγωνο της Αθήνας σφραγίζουν τη ζωή του ανυποψίαστου Φίλιππου στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Το πλήρωμα του χρόνου όμως θα φτάσει. Αποκαλύψεις ανασκαλεύουν το πυρωμένο παρελθόν και η φωτιά αρχίζει να φουντώνει. Μήπως η άκρη από το νήμα που δένει τη ζωή των ηρώων κρύβεται στα ακατάληπτα λόγια μιας ξεμωραμένης γριάς;

«Την έθαψα με τα ίδια μου τα χέρια. Τύλιξα το κορμάκι της σ’ ένα σεντόνι και την έθαψα στην πίσω αυλή. Κάτω από τη λεμονιά μας».

«Ποιά θα ήταν τα απομεινάρια της ζωής
τους μόλις χανόταν ο καπνός από το
παρελθόν, που είχε πάρει ήδη φωτιά;»

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ

1. Δήμητρα Γαλάνη – Τα χάρτινα
2. Μελίνα Ασλανίδου – Προσωπική επιλογή
3. Παυλίνα Βουλγαράκη & Μπάμπης Στόκας – Λαβύρινθοι
4. Κατερίνα Κούκα – Τα βήματα
5. Αργυρώ Καπαρού – Δεν μπορεί κανείς να ξέρει
6. Ρίτα Αντωνοπούλου – Μας ταιριάζει η ζωή
7. Αντώνης Βαρδής – Αδυναμία μου μεγάλη
8. Χάρις Αλεξίου – Βάλε τ’ άσπρα σου
9. Δημήτρης Μητροπάνος – Όταν έχω εσένα
10. Γιώργος Μαρίνος – Ανατολικά της Εδέμ
11. Σταμάτης Κραουνάκης – Δυο χαμόγελα
12. Γιώτα Νέγκα – Δε με κρατάει ό,τι θυμάμαι
13. Γιάννης Κότσιρας – Καρδιά μου
14. Άλκηστις Πρωτοψάλτη – Τώρα λέει η καρδιά
15. Ελευθερία Αρβανιτάκη – Ερωτικό
16. Γιώργος Σαμπάνης – Φταίει
17. Κωστής Μαραβέγιας – Φάρος
18. Εκείνος & Εκείνος-Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Και τι θα γίνει