Συνεντευξη [Q&A] με τον Σταυρο Σαλαμπασοπουλο

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Πώς ένα παιδί, στην ηλικία που ξεκινήσατε εσείς, παίρνει την απόφαση να ασχοληθεί με αυτό το μουσικό είδος και να βρεθεί στη Λυρική σκηνή; Ήταν επιρροή από την οικογένεια ή απόφασή της, βλέποντας το ταλέντο σας; Πόσο επηρέασε τη συναστροφή σας με τα άλλα παιδιά της ηλικίας σας, αυτή η διαφορετικότητά σας;

Η όπερα μπήκε στη ζωή μου απρόσμενα. Στην οικογένειά μου ακούγαμε καλή και ποιοτική ελληνική μουσική, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Πλέσσα, Σπανό και άλλους σπουδαίους Έλληνες συνθέτες, αλλά όχι όπερα. Μέχρι τα 18, δεν είχα επαφή με αυτό το είδος της μουσικής, παρότι έκανα σπουδές πιάνου από μικρή ηλικία. Ο έρωτας με την όπερα προέκυψε στην Καλαμάτα, που πήγα για να σπουδάσω κάτι άσχετο και πήγα στο δημοτικό ωδείο Καλαμάτας να κάνω φωνητική. Από εκεί και πέρα άλλαξε η ζωή μου, σε κάτι μήνες βρέθηκα στη Λυρική  και μετά στο εξωτερικό.

Σπουδές στο εξωτερικό, εμφανίσεις με εξαιρετικές κριτικές σε σπουδαίους χώρους, κι όμως επιστρέψατε στην Ελλάδα! Νόστος ή άλλη ανάγκη; Η καλλιτεχνική σας “έδρα” πού θα λέγατε ότι βρίσκεται; Η δημιουργία της νέας σκηνής της Λυρικής, βοηθάει Έλληνες καλλιτέχνες να παραμείνουν εδώ ή έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο (από άποψης χώρων και υποδομών);

Επέστρεψα στην Ελλάδα για να υπηρετήσω στο Πολεμικό μας Ναυτικό, κρατώντας πάντα, όμως, άρρηκτους δεσμούς με το εξωτερικό. Η μουσική  υπάρχει παντού δίχως στερεότυπα και κάθε μορφής όρια. Καθετί το οποίο δημιουργείται στη χώρα μας και παράγει αξίες και πολιτισμό είναι θετικό γενικά για την κοινωνία άρα και τους καλλιτέχνες… όχι όμως με την λογική της εξασφάλισης και της μονιμότητας· όταν υπάρχουν αυτά τα δύο στοιχεία παύει να υπάρχει και η τέχνη.

Έχουμε τη δυνατότητα, μιλώντας με καλλιτέχνες κι εμείς, να μαθαίνουμε συνεχώς! Σε μια τέτοια ευκαιρία, μας δόθηκε η πληροφορία ότι η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο πλούτο από συνθέτες και δημιουργούς περασμένων αιώνων, που έχουν γράψει εξαιρετικά μουσικά έργα, τα οποία γνωρίζει μια μικρή μερίδα του κόσμου και σε αυτούς απευθύνονται στις παραστάσεις τους. Η εύλογη απορία μας είναι γιατί αυτά τα έργα δεν βρίσκεται ένας τρόπος να επικοινωνηθούν σε περισσότερους (με ενσωμάτωση κάποιων στο μάθημα της μουσικής στο σχολείο, ίσως), αν υπάρχει μια εξαγωγή αυτών σε άλλες χώρες, που έχουν μεγαλύτερο από το δικό μας αντίστοιχο ακροατήριο, και γιατί θα πρέπει, ως λαός, να μην εκτιμάμε ό,τι καλό έχουμε στον τόπο μας, αλλά να αποθεώνουμε σχεδόν μονίμως οτιδήποτε έρχεται από άλλα μέρη;

Η χώρα μας είχε και έχει σπουδαίες προσωπικότητες στον τομέα της τέχνης και όχι μόνο. Εάν είχαμε πρόσβαση στις πραγματικές ιστορικές αλήθειες, στον πλούτο της γλώσσας και του πολιτισμού μας, θα αποκτούσαμε κριτική ικανότητα και γνώση, κατά  συνέπεια θα  απορρίπταμε αυτά που μας σερβίρουν σήμερα ως χρυσάφι και αυτό δεν θα βόλευε κανέναν, ούτε αυτούς που σας πληροφόρησαν και αρέσκονται να απευθύνονται μια ζωή στις μικρές «μερίδες» ούτε αυτούς στις μεγάλες…. Σκοπός είναι να υπάρχεις στο σύστημα, έχοντας αυτογνωσία με στόχο να περάσεις την αλήθεια σου και την τέχνη σου στο ευρύτερο κοινό και να το κατακτήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο και πολεμώντας το σύστημα μέσα σε αυτό.

Ένας τενόρος, όπως δηλώνετε στο βιογραφικό σας, βρίσκεται επί σκηνής με 5 εξαιρετικούς σολίστες και κάνει ένα μεγάλο ταξίδι από το κλασικό, στο λεγόμενο ελαφρό τραγούδι κι από την ποπ έως μπαλάντες που όλοι αγαπάμε. Πόσο δύσκολο ήταν να στηθεί αυτό το πρόγραμμα και ποσό “αποτελεσματικά” περνάει στο κοινό που σας παρακολουθεί όπου εμφανίζεστε;

Προσπαθώ να είμαι ένας τραγουδιστής, ένας ερμηνευτής που σέβεται το κάθε είδος μουσικής, προσπαθώντας να δώσει  μια καινούργια διάσταση σε ένα τραγούδι και μετά τενόρος. Η κλασική μου εκπαίδευση είναι ένα ερμηνευτικό υπερόπλο που με βοηθά να εκφράζομαι με περισσότερη ευκολία. Οι καταπληκτικοί μουσικοί μου συμβάλλουν τα μέγιστα, όπως ο φίλος και μάνατζερ Νίκος Τσαούσης, στην επιτυχία. Χωρίς αυτούς, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο. Το κοινό μας επιστρέφει στο δεκαπλάσιο αυτό που του δίνουμε και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και να δημιουργούμε όλο και περισσότερο.

Βλέπουμε ότι η εποχή μας, δίνει, μέσω πολλών πηγών, μηνύματα για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και τον σεβασμό σε αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε. Αυτό έχει κατά κάποιο τρόπο επηρεάσει και το μουσικόφιλο κοινό, που, σε ένα ποσοστό του, ψάχνει και εξερευνά νέα ερεθίσματα, λένε κάποιοι (περισσότερο ειδήμονες από εμάς). Πιστεύετε πως αυτό ισχύει ή, όπως αφοριστικά λένε κάποιοι, όλα γίνονται για εμπορικούς σκοπούς, γιατί έπρεπε σε ένα κορεσμένο καταναλωτικό κοινό να πουλήσουμε “νέα προϊόντα”;

Για να σεβαστείς κάτι πρέπει πρώτα να το γνωρίσεις. Ο σεβασμός στο διαφορετικό είναι απλά η αποδοχή της πραγματικότητας και της αλήθειας, όποια και αν είναι αυτή. Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους από την ίδια τη φύση. Το πρόβλημα ξεκινά, όταν τονίσουν αυτή τη διαφορετικότητά τους έναντι άλλων συνανθρώπων τους. Ένας άνθρωπος, ένας καλλιτέχνης, μια γυναίκα, ένας άντρας, ένας ομοφυλόφιλος, ένας ετεροφυλόφιλος είναι όλοι άνθρωποι με ίσα δικαιώματα με ίδιες ανάγκες, γεννήθηκαν με τον ίδιο τρόπο και ζουν στον ίδιο πλανήτη… τα προϊόντα δεν έχουν να κάνουν τίποτα με όλους αυτούς και φυσικά με την τέχνη.

Και επειδή το έχουμε απορία, ένας τραγουδιστής, όταν επιχειρεί ένα άνοιγμα στον κόσμο, μέσα από επιλογές που του ταιριάζουν και δε του αλλοιώνουν την προσωπική μουσική ταυτότητα (αν φυσικά αυτό είναι δόκιμος ορός), γιατί κάποιοι μπορεί να του χρεώσουν βαρείς χαρακτηρισμούς, όπως πουλημένος ή εκποίηση της τέχνης; Είναι μήπως ένα σύνδρομο ζήλιας, γιατί δε τόλμησαν εκείνοι, ή μιλάμε για αρτηριοσκλήρωση, παρωπιδισμό  και άρνηση να ξεφύγουμε από τα αυτά που γνωρίζουμε (τα θεωρητικά “ασφαλή”).

Απάντησα σε αυτό το ερώτημα  στην τρίτη κατά σειρά ερώτησή σας.  Δεν είναι γιατί δεν τόλμησαν, ίσα ίσα τόλμησαν, αλλά δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων, αυτοί που προσπαθούν μια ζωή να γίνουν, αλλά δεν τα καταφέρνουν, έτσι κατηγορούν αυτούς που έγιναν, που είναι η δεύτερη κατηγορία, και η τρίτη και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, που τα έχουν καλά με τον εαυτό τους και παίρνουν το μοναχικό και δύσκολο μονοπάτι που θα τους οδηγήσει αργά και σταθερά στη δικαίωση και στην  πραγματική ευτυχία.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Πέμπτη 17, 24, 31 Οκτωβρίου & 7 Νοεμβρίου

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΑΛΑΜΠΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Απόψε»

Ο πετυχημένος τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, μετά από μια γεμάτη και ποικιλόμορφη δημιουργική χρονιά, με συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, παραστάσεις με συνεχόμενες παρατάσεις που απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές, ξεκινά την νέα καλλιτεχνική περίοδο με 4 εμφανίσεις στο Half Note Jazz Club

«Απόψε» και για τέσσερις Πέμπτες, ο Σταύρος Σαλαμπασόπουλος επιχειρεί να παρουσιάσει μια ιδιαίτερα φιλόδοξη μουσική πρόταση, με ανανεωμένο ρεπερτόριο, από τη διεθνή και ελληνική μουσική σκηνή.

Μαζί με 5 εξαιρετικούς σολίστες, ερμηνεύει παγκόσμιες επιτυχίες από τραγούδια των Presley, Sinatra, Murolo, Piovani αλλά και αξεπέραστα ελληνικά τραγούδια των Μουζάκη, Πλέσσα, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη κ.α. Δεν γίνεται να λείψουν βέβαια και οι διάσημες ιταλικές καντσονέτες, μεγάλες «στιγμές» του musical αλλά και γνωστές άριες από τον «κόσμο» της όπερας που συναντούν ακούσματα του Freddie Mercury & του Sting.

Συντελεστές

Γιάννης Καφετζόπουλος: πλήκτρα, Κώστας Σμόνος: κιθάρες, Μανώλης Τόμπρος: τύμπανα,
Γιάννης Πλαγιαννάκος: κοντραμπάσο, Χρήστος Κυριαζής: σαξόφωνο

Ελευθέριος Καλκάνης και Κώστας Σμόνος: Ενορχηστρώσεις
Φωτογραφίες: Πάνος  Ζουλάκης

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Τσαούσης

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Σταύρος Σαλαμπασόπουλος ασχολήθηκε από πολύ μικρή ηλικία με τη μουσική, σπουδάζοντας πιάνο και κλασικό τραγούδι και κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση στο παιδικό τμήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Αργότερα, βρέθηκε στο Παρίσι για σπουδές με υποτροφία του Γαλλικού Κράτους (École Normale de Musique de Paris), ενώ παράλληλα εργάστηκε στην όπερα του Παρισιού (Opera de Paris).

Έχει εμφανιστεί σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και έχει συνεργαστεί με μεγάλες προσωπικότητες του χώρου της κλασικής μουσικής, της όπερας, αλλά και της έντεχνης, crossover και ποπ μουσικής. Έχει ερμηνεύσει ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα.

Το ταλέντο του έχει αναγνωριστεί και στο εξωτερικό, αφού για δεύτερη συνεχή χρονιά εκπροσώπησε τη χώρα μας στη συναυλία “Bridges of Musical Tradition 2”, που διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα με την Εθνική Όπερα της Αλβανίας. Παράλληλα το κοινό τον απόλαυσε σε συναυλίες με την ορχήστρα του ανά την Ελλάδα, καθώς και σε σημαντικές κοινωνικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, όπως το “Diplomats in Concert in Athens”. Δεν έλειψαν οι τραγουδιστικές συνευρέσεις με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως η Vikena Kamenica, η Ελένη Πέτα, η Σία Κοσκινά, η Ξένια Γαργάλη, η Ζωή Παπαδοπούλου, το συγκρότημα Mottet, καθώς με τους Ελένη Τσαλιγοπούλου, Φοίβο Δεληβοριά, Μαρίζα Ρίζου και Δώρο Δημοσθένους, στη μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον Γιώργο Μουζάκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η καλλιτεχνική περίοδος έκλεισε με μια σειρά συναυλιών με άρωμα καλοκαιριού, σε μεγάλα θερινά φεστιβάλ, όπως στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στον  Δήμο Αθηναίων, στο φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού, Σητείας,  Λουτρακίου, Ρόδου κ.α.

Official Site: www.salabasopoulos.com
Follow on FB: facebook.com/Stavros.Salabasopoulos
Official YouTube Channel: youtube.com/user/salasstavros
Instagram: instagram.com/salabasopoulos

www.halfnote.gr
www.facebook.com/halfnote.gr
Facebook event:  https://www.facebook.com/events/390533348302871/?event_time_id=390533351636204

INFO

HALF NOTE JAZZ CLUB
Τριβωνιανού 17, Μετς
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9213310 | Προπώληση: www.viva.gr
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (μπαρ), 15 ευρώ (Α Ζώνη), 20 ευρώ (Α Ζώνη)
Ώρα έναρξης: 21:30
Οι πόρτες ανοίγουν μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης.