Η Υρω Λουπη στο «Και για πες…» με την Ελενα Χατζοπουλου

«Ο Κύκνος». Μια παράσταση αλληγορική και άκρως συμβολική, που αφήνει ελεύθερο τον θεατή να κάνει τον δικό του αποσυμβολισμό. Πρωταγωνιστές της παράστασης, ο Κώστας Ανταλόπουλος, ο Συμεών Κωστάκογλου και φυσικά η Υρώ Λούπη, με την οποία είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε.

Υρώ, αφού σε καλωσορίζουμε στο Sin Radio, θα ήθελα να δούμε τη δική σου οπτική, τη δική σου περιγραφή για την παράσταση «Ο Κύκνος».

«Ο Κύκνος» είναι ένα υπαρξιακό θρίλερ με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, που ισορροπεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και στον σουρεαλισμό, στην πραγματικότητα και στην φαντασία. Είναι ουσιαστικά ένα ερωτικό τρίγωνο που το τρίτο μέλος του τριγώνου είναι ένας Κύκνος. Ο δικός μου ρόλος είναι αυτός της Ντόρας Χαντ, μιας γυναίκας που βρίσκεται σε απόγνωση… Το ζητούμενό της είναι να υπάρχει οπωσδήποτε μέσα σε μια σχέση, αν και αυτή την περίοδο έχει σχέση με τον Κέβιν (που τον υποδύεται ο Κώστας Ανταλόπουλος) έναν παντρεμένο γαλατά, που έχει και παιδί, ο οποίος δεν μπορεί να της προσφέρει το όνειρο που εκείνη θέλει, μιας και είναι ήδη παντρεμένος. Έτσι, η Ντόρα αρκείται σε μια σχέση, η οποία δεν την ολοκληρώνει και φυσικά δεν είναι αυτό το οποίο ουσιαστικά θέλει. Μέχρι που στη ζωή της εισβάλει ένας κύκνος (που τον υποδύεται ο Συμεών Κωστάκογλου), ο οποίος σιγά-σιγά μεταμορφώνεται σε έναν άντρα που την διεκδικεί και της προσφέρει την ιδανική σχέση. Μια σχέση, όπως αυτή την είχε πλάσει στο μυαλό της.

Στην παράσταση παρακολουθούμε μια καθ’ όλα δυσλειτουργική σχέση, η οποία όμως υφίσταται και συνεχίζει να υφίσταται. Τελικά, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, μένει σε μια σχέση η οποία δεν ικανοποιεί…

Α, αυτό ο καθένας το απαντάει για τον εαυτό του. Εάν ρωτάς εμένα, προσωπικά, όχι δεν μπορώ να μείνω σε μια σχέση που δεν με καλύπτει. Δεν είμαι ένας άνθρωπος που συμβιβάζομαι με τα λίγα, σε αυτόν τουλάχιστον τον τομέα της ζωής.

Στην παράσταση κάποια στιγμή λέγεται «Αρνούμαστε να είμαστε δυστυχισμένοι». Κατηγορηματικά ειπωμένο…

Έτσι ακριβώς, Έλενα. Εξάλλου, το σημαντικότερο όλων είναι ότι η ευτυχία είναι απόφαση. Βλέπεις, πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι για την ευτυχία, γιατί καλούμαστε πολλές φορές να θυσιάσουμε και πράγματα, μέσα στα οποία βολευόμαστε… Και θεωρούμε ότι ίσως μας κάνουν και καλό… Και πρέπει να δούμε το πράγμα από μια απόσταση και να αναθεωρήσουμε κάποια… Και σίγουρα, για να είμαστε ευτυχισμένοι, απαιτούνται και κάποιες θυσίες εκ μέρους μας… Τα πράγματα δεν είναι εύκολα και δεν μας χαρίζονται… Όπως εξάλλου τίποτα δεν μας χαρίζεται… όλα με κόπο γίνονται. Και κάθε απόφαση που παίρνουμε για τη ζωή μας πρέπει να τη δουλέψουμε πολύ για να φτάσουμε στον στόχο μας… Τίποτα δεν είναι απλό…

Υρώ, ακούγεται επίσης στην παράσταση «Η αγάπη νικάει τον νόμο της βαρύτητας». Και η ερώτησή μου είναι εάν τελικά η αγάπη έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει.

Μα εννοείται! Εννοείται! Η αγάπη βγάζει τον καλύτερο μας εαυτό. Είναι μαγεία η αγάπη… δεν είναι ο έρωτας. Είναι η αγάπη και είναι πολύ διαφορετικά αυτά τα δύο. Ο έρωτας είναι πανάκεια στον αέρα, φεύγει… Όμως η αγάπη έχει πολύ γερές βάσεις και μπορεί να κάνει πραγματικά θαύματα. Σίγουρα και μας μεταμορφώνει και μας ομορφαίνει και μας αλλάζει και μας κάνει καλύτερους… Γιατί, όταν είμαστε ευτυχισμένοι και πλήρεις, γινόμαστε και καλύτεροι προς τους άλλους. Γινόμαστε και πιο γενναιόδωροι…

Προσωπικά, τον Κύκνο στην παράσταση τον είδα πολύ συμβολικά. Πιστεύεις ότι ο Κύκνος αποτελεί κάποια προβολή ή κάποια εσωτερική ανάγκη της Ντόρας;

Κοίταξε… αυτό το απαντάει ο κάθε θεατής μέσα του, μόνος του και ανάλογα πώς θα δει αυτός το έργο, μιας και το έργο έχει πολλές αναγνώσεις, δεν έχει μία… Ο Κύκνος θα μπορούσε να είναι μια φαντασίωση της Ντόρας…. Στην πραγματικότητα, εμείς βλέπουμε να μπαίνει ένας Κύκνος μέσα στο σπίτι, ο οποίος σταδιακά μεταμορφώνεται… Το έργο έχει αρκετούς συμβολισμούς… Από κει και πέρα ο καθένας ταυτίζεται με κάποια πράγματα… Απαντήσεις εξάλλου υπάρχουν πολλές σε μια θεατρική παράσταση αυτού του τύπου, όπου η φαντασία του θεατή μένει ελεύθερη…

Για μένα πάντως Υρώ, ο Κύκνος συμβολίζει τη μεταμόρφωση.

Ναι, βέβαια… Θα μπορούσε να συμβολίζει και τη μεταμόρφωση, θα μπορούσε να συμβολίζει και την ελπίδα για το διαφορετικό ή ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε το διαφορετικό… Ή ότι το διαφορετικό καμιά φορά μας καλύπτει περισσότερο από το mainstream… Πολλές απαντήσεις μπορείς να δώσεις σε μια συμβολική παράσταση.

Ο Κύκνος είμαστε τελικά εμείς;

Θα μπορούσε να είμαστε και εμείς… Όλα είναι ρόλοι που έχουν παιχτεί και ξαναπαιχτεί και από διαφορετικές μεριές. Είμαστε εξάλλου πολυσύνθετοι άνθρωποι… Οπότε εμπεριέχουμε μέσα μας και τη φαντασίωση, εμπεριέχουμε και το διαφορετικό για κάποιους άλλους… οπότε, ναι είμαστε, γιατί όχι;

«Ο Κύκνος» σε κείμενο της Elizabeth Egloff και μετάφραση της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου, ανεβαίνει κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18,30, στο Αγγέλων Βήμα και είναι ένα έργο που έχουμε αγαπήσει βαθιά, έχουμε κάνει πολλές και δημιουργικές πρόβες και θεωρώ ότι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, μας λέει η Υρώ Λούπη, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την κουβέντα μας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘Ο ΚΥΚΝΟΣ’

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2019-2020
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ ΜΑΣ;
Ο ΚΥΚΝΟΣ
της Elizabeth Egloff
Πρεμιέρα: 10 Νοεμβρίου 2019
Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 18.30

«ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΘΕΛΩ ΤΟΣΟ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΩ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ».

Η Ντόρα, μια νοσοκόμα κοντά στα σαράντα, μετά από τρεις άτυχους γάμους, ζει πάνω στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Νεμπράσκα, σ’ ένα τόπο χέρσο, σε μια γη επίπεδη, άχρωμη και βαρετή, ως η «μοναχική» ερωμένη του Κέβιν, ενός γαλατά παντρεμένου με παιδί… Μέσα σε αυτήν την πνιγηρή ματαίωση, εισβάλλει ένα βράδυ επεισοδιακά στο σπίτι της ένας κύκνος, που σύντομα μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια της από ένα αφοσιωμένο κατοικίδιο σ’ έναν «πρωταρχικό», πληγωμένο, ορμητικό και απρόβλεπτο άντρα, που την ερωτεύεται, την ζηλεύει και την διεκδικεί με έναν τρόπο που η Ντόρα γνωρίζει μόνο από τις φαντασιώσεις της. Τώρα, ο Κέβιν έχει αντίζηλο, έναν άνθρωπο-πουλί. Ένα πλάσμα που θα τούς παρασύρει σ’ ένα αστείο, παθιασμένο, ποιητικό αλλά και τρομακτικό ταξίδι.

Ένα αναπάντεχο ερωτικό τρίγωνο σε ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στην μαύρη κωμωδία και το υπαρξιακό θρίλερ, όπου όλοι «αρνούνται ρητά και κατηγορηματικά να περάσουν την ζωή τους δυστυχισμένοι».

Η Elizabeth Egloff είναι απόφοιτη της Σχολής Θεάτρου του Yale, όπου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το έργο της The Swan (Ο Κύκνος). Έκτοτε, το έργο αυτό  έχει παρουσιαστεί με επιτυχία σε πολλά θέατρα των Η.Π.Α και διεθνώς. Στην Νέα Υόρκη, τον ρόλο της Ντόρας ερμήνευσε η Frances Mc Dormant, βραβευμένη με Oscar για την ταινία Fargo των αδελφών Κοέν.

Ταυτότητα παράστασης:

Ο Κύκνος
Συγγραφέας: Elizabeth Egloff
Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος
Σκηνικά / Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου
Μουσική : Violet Louise
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Κίνηση:  Στέλλα Κρούσκα
βοηθός σκηνοθέτη: Αιμιλιάνα Σοφιά

Παίζουν: Υρώ Λούπη, Κώστας Ανταλόπουλος, Συμεών Κωστάκογλου

Χώρος: Θέατρο Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια
Πρεμιέρα: 10 Νοεμβρίου 2019
Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 18.30
Διάρκεια: 90’
Εισιτήρια: 14 ευρώ (10 ευρώ φοιτητικό, ανέργων- 5 ευρώ ατέλειες)
Κρατήσεις: Τηλ. 210 5242211και http://www.aggelonvima.gr/