Ο Αλεξιος Κοτσωρης στο «Και για πες…» με την Ελενα Χατζοπουλου

Αλέξιος Κοτσώρης. Πολυπράγμων και πολυτάλαντος. Σκηνοθέτης και ηθοποιός. Με μια ιδιαίτερη ποιότητα στη δουλειά του. Με ευαισθησία και συνέπεια σε ό,τι κι αν κάνει. Με τον Αλέξιο συναντηθήκαμε μετά την παράσταση «Βαθιά γαλάζια θάλασσα», του Terence Rattigan, σε μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου, η οποία ανεβαίνει στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα. Ο Αλέξιος σκηνοθετεί, αλλά και ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο και μας λέει όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για αυτήν την ιδιαίτερη παράσταση, που θυμίζει film noir.

Το «The Deep Blue Sea» είναι ένα θεατρικό έργο του Βρετανού Terence Rattigan, γραμμένο το 1952. Ο Rattigan δημιούργησε την ιστορία και τους χαρακτήρες του, ορμώμενος από την ήδη τελειωμένη, μυστική σχέση του με τον Kenny Morgan, ενώ συνέλαβε την ιδέα, όταν έμαθε για την αυτοκτονία του Morgan, αν και στο θεατρικό του έργο δεν γίνεται καμιά αναφορά σε ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Ο Rattigan, εξάλλου, προστάτευε την ιδιωτική του ζωή και δεν επιθυμούσε σκανδαλώδεις υπαινιγμούς αφ’ ενός και αφετέρου η εποχή δεν επέτρεπε να ανέβει στη σκηνή κάτι τόσο προκλητικό.

Μια παράσταση που περιγράφει την πίκρα των ανεκπλήρωτων επιθυμιών, τον θυμωμένο έρωτα, αλλά και τη ζωή, που υπάρχει μετά την ελπίδα… Μια παράσταση που στέλνει το μήνυμα, ότι ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή…

Αλέξιε καλωσήρθες στο Sin Radio. Η παράσταση «Βαθιά γαλάζια θάλασσα» ξεκινάει με την απόπειρα αυτοκτονίας που κάνει η Hester, η οποία είναι θυγατέρα παπά, γυναίκα δικαστή και τώρα, χωρίς να έχει διαζύγιο, συζεί με τον αεροπόρο εραστή της. Εκκλησία, νόμος και στρατός, περικλείουν την προσωπικότητά της, στη Βρετανία του 1952…

Η εκκλησία που καθυστέρησε την εξέλιξη του κόσμου. Ο νόμος που περιφρουρεί τις ισορροπίες ανάμεσα στις κοινωνίες και που συχνά γίνεται ο ίδιος άδικος και ο στρατός που σκοτώνει νόμιμα… Πώς αυτά θα σταματήσουν το ανθρώπινο πάθος, το θέλω και το μπορώ; Είναι ανύπαρκτα εμπόδια για μία γυναίκα που θέλει να ζήσει τη ζωή της.

Συναισθηματική πολυπλοκότητα, πολύπλοκες σχέσεις και ιδιαίτεροι χαρακτήρες, που όμως σου δημιουργούν αρκετή συμπάθεια…

Είναι συμπαθείς, γιατί είναι ολοκληρωμένοι άνθρωποι με σταθερές και εναλλασσόμενες συναισθηματικές καταστάσεις, με ελαττώματα και προτερήματα, αισθήματα και πάθη.

Γενικά, μια συναισθηματικά έντονη παράσταση…

Θέλω να κάνω απλό θέατρο, κατανοητό, θα μπορούσα να πω λαϊκό και παράλληλα ποιοτικό… αυτά δεν θα μπορούσαν να μην είναι συναισθηματικά έντονα. Και πάντα είναι μεγάλη η χαρά μου, όταν ο κόσμος μού μιλάει μετά πως τους άγγιξε συναισθηματικά και πως κάτι τους ενεργοποίησε μέσα τους, χαίρομαι πάντα για αυτό. Δεν είναι όμως στόχος δημιουργώντας την παράσταση.

Τι γίνεται, όταν συμβαίνει έρωτας;

Όταν συμβαίνει ο έρωτας, δημιουργείται μία επικοινωνία, μία σύνδεση που γίνεται αδυναμία και προκαλεί, ανακαλεί και ενεργοποιεί πολλές από τις ικανότητές μας.

Κι όταν αυτός ο έρωτας γίνεται «θυμωμένος» και «αυτοκτονικός»;

Τότε τα πράγματα γίνονται περίεργα.  Η επιθυμία για αυτοκτονία, για το τέλος είναι ανθρώπινο δικαίωμα για τον ίδιο… για τους άλλους είναι πολλά άλλα, που κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε. Ένας έρωτας θυμωμένος μπορεί να εξελιχθεί σε έναν έρωτα κορυφαίο, ένας έρωτας αυτοκτονικός σε αιώνιο.

Μπορείς να μάθεις να ζεις χωρίς αγάπη; Και χωρίς ελπίδα;

Μπορείς να μάθεις να ζεις χωρίς αγάπη, αλλά θα κρυώσεις και θα στεγνώσεις. Χωρίς ελπίδα νομίζω πως μπορείς, δεν είναι απαραίτητη, υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα που μπορούν να σε κρατήσουν στη ζωή ενεργό, δραστήριο και ζωντανό, όπως η επιλογή, η απόφαση, ο στόχος. Θα έλεγα ότι μάλλον η ελπίδα σε βάζει λίγο στον πάγο…

Διστακτικοί για το αύριο ή ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή;

Εννοείται πως ποτέ δεν είναι αργά για μία νέα αρχή. Κάθε στιγμή μπορεί να είναι η στιγμή για μία νέα αρχή.

Τι συμβολίζει ο τίτλος της παράστασης, «Βαθιά γαλάζια θάλασσα»;

Είναι αυτό που λέμε, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αυτό που είσαι εγκλωβισμένος. Συμβολίζει το βάθος που έχεις βρεθεί, τη στιγμή που αισθάνεσαι τα πάντα γύρω σου να έχουν ένα βαθύ μπλε χρώμα και μόνο.

Στην παράσταση, τον ρόλο του δικαστή sir Collyer, επρόκειτο να τον παίξει ο Στράτος Τζώρτζογλου, ο οποίος λίγες ημέρες πριν αποχώρησε για δικούς του προσωπικούς λόγους. Τον ρόλο του τελικά τον ανέλαβες εσύ, που σκηνοθετούσες την παράσταση. Πόσο δύσκολο είναι και για εσένα προσωπικά, αλλά και για τους υπόλοιπους συντελεστές, τέτοιου είδους αλλαγές; Και μάλιστα λίγο πριν την πρεμιέρα…

Πολύ κουραστικό και πολύ ψυχοφθόρο, και για μένα που αναγκάστηκα να μπω πάρα πολύ γρήγορα σε έναν ρόλο πάνω στη σκηνή, αλλά και για τους άλλους ηθοποιούς, να αντιμετωπίσουν τελευταία στιγμή έναν άλλο άνθρωπο σε αυτόν τον ρόλο. Όμως, είναι η φύση της δουλειάς μας, που για τέτοιες περιπτώσεις, κατά μία έννοια, είμαστε όλοι προετοιμασμένοι. Δυσκολίες, ανατροπές… άλλα όλα καλά! Ο Στράτος είναι φίλος, τον αγαπάμε και σίγουρα στο μέλλον κάπου θα συναντηθούμε επαγγελματικά. Προσωπικά, συνεχίζουμε και τα λέμε όπως πάντα.

Γράφεις, σκηνοθετείς, παίζεις στο θέατρο, κάνεις τηλεόραση και κινηματογράφο. Υπάρχει κάτι που να αγαπάς περισσότερο;

Όλα τα αγαπάω, γιατί όλα αυτά είμαι εγώ.

Τα επόμενα σχέδιά σου;

Έρχονται τα επόμενα, έρχονται σύντομα, Έλενα…

Αλέξιε, τι θα ευχηθείς σε σένα;

Μου εύχομαι να είμαι καλά και να είναι όλοι καλά. Να αγαπάω, να φροντίζω, να δίνω και να δέχομαι, μόνος ή και ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους.

Εγώ σου εύχομαι να συνεχίσεις τον δρόμο σου με τον μοναδικό τρόπο που το κάνεις μέχρι σήμερα και να εκπληρώσεις όλα σου τα όνειρα. Θα είμαστε εκεί για να σε απολαμβάνουμε.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

17η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2021-2022
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: H EΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ

ΒΑΘΙΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ του Τέρενς Ράττιγκαν
σε σκηνοθεσία Αλέξιου Κοτσώρη ανεβαίνει στο θέατρο Αγγέλων Βήμα
η επιλογή και η μετάφραση είναι της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Μεταπολεμικό Λονδίνο. Ένας εγκαταλελειμμένος σύζυγος. Μια εγκλωβισμένη γυναίκα. Ένας άνεργος πιλότος της RAF. Μία ακραία πράξη της γυναίκας τους φέρνει αντιμέτωπους. Αυτό που -σε πρώτη ματιά- μοιάζει με ερωτικό τρίγωνο, είναι στην ουσία ανατομία μιας κοινωνίας λαβωμένης και εγκλωβισμένης σε ασφυκτικές συμβάσεις. Η μοναξιά, η συναισθηματική στέρηση και το καταπιεσμένο πάθος των συμβάσεων και των κοινωνικών πιέσεων. Πίσω από το προσωπείο των καλών τρόπων, αναδύονται οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες και οι συνέπειες των επιλογών καθώς η ζωή οφείλει να συνεχίζεται.

Επιλογή Δραματολογίου – Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Αλέξιος Κοτσώρης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Φωτεινή Τεντολούρη, Αλέξιος Κοτσώρης, Τάσος Προβιάς, Μαρία Καρακίτσου, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Ζώης

Σκηνικά: Κατερίνα Θεοδωρέλου, Ειρήνη Παστρικού
Κοστούμια: Nora Ponti
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Πρωτότυπη μουσική: Φάνης Κακοσαίος
Βοηθός σκηνοθέτη: Όλγα Λουπάκη
Φωτογραφίες: Νεκτάριος Σουγλέρης
Κατασκευή Κοστουμιών: Θεοδώρα Βεστάρχη

Λίγα λόγια για το έργο και τον συγγραφέα
Το έργο «Βαθιά Γαλάζια Θάλασσα – The Deep Blue Sea» θεωρείται το αρτιότερο του διεθνούς φήμης, βραβευμένου βρετανού συγγραφέα Τέρενς Ράττιγκαν (Τerence Rattigan). Ένα πορτρέτο της βρετανικής κοινωνίας στα μέσα του περασμένου αιώνα. Έργο στην ουσία καλυμμένα αυτοβιογραφικό, βασισμένο στην 10ετή σχέση του συγγραφέα με τον νεαρό ηθοποιό Kenneth (Kenny) Morgan, ο οποίος εγκατέλειψε τον συγγραφέα για έναν άλλον άνδρα, για να αυτοκτονήσει στην συνέχεια εξ αιτίας της βάναυσης συμπεριφοράς του άνδρα εκείνου, από τον οποίο ο συγγραφέας δεν είχε κατορθώσει να τον αποσπάσει παρά τις προσπάθειές του. Οι παραλληλισμοί με τα πρόσωπα του έργου ΒΑΘΙΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ είναι προφανείς. Έργο-πορτρέτο της βρετανικής κοινωνίας στα μέσα του περασμένου αιώνα, δοσμένο με χειρουργική ακρίβεια, γραμμένο χωρίς έλεος και με πολύ πάθος για μια κοινωνία καθωσπρεπισμού, υποκρισίας και ασφυκτικής επικράτησης των κοινωνικών συμβάσεων. Κοινωνία η οποία ακόμη τιμωρούσε την ομοφυλοφιλία και την απόπειρα αυτοκτονίας με φυλάκιση ή καταναγκαστικά έργα! Έργο παγκόσμιο, πέρα από σύνορα και χρόνο και, γι αυτό, πάντα επίκαιρο.

Παραστάσεις: Τετάρτη στις 19:00 / Πέμπτη στις 20:00

Διάρκεια: 105 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 14 Ευρώ (Κανονικό), 10 Ευρώ (Μειωμένο), 5 Ευρώ (Ατέλεια)

Αγορά εισιτηρίων:
http://www.aggelonvima.gr
https://www.viva.gr/tickets/theater/vathia-galazia-thalassa/
Πληροφορίες-Κρατήσεις 210-5242211
Αγγέλων Βήμα – Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης Α.Μ.Κ.Ε
Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ)

Το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ στο σύνολό του είναι χώρος COVID FREE, δέχεται άτομα εμβολιασμένα ή νοσήσαντα με αντίστοιχα πιστοποιητικά και δελτία ταυτότητος. Τηρεί αυστηρά όλα τα Πρωτόκολλα Υγειονομικής Προστασίας, με γνώμονα την προστασία κοινού και προσωπικού.