OFF OFF ATHENS – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ [Q&A] ΜΕ ΤΟΥΣ ‘ΣΑΛΙΓΚΑΤΟΡΕΣ’

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη θεατρική σας ομάδα; Ποιος είναι ο/η «νονός/ά» της ομάδας, πώς και πότε βρεθήκατε, πώς προέκυψε η σύνθεσή σας και ποιο είναι το κίνητρο της δημιουργίας της και ο κύριος στόχος σας, καθώς και τα πλάνα σας, μετά το Off-Off; 

Γεια και από εμάς! Οι «Σαλιγκάτορες» θα έλεγα είναι περισσότερο μία συνεργασία μεταξύ φίλων με σκοπό τη συμμετοχή στο φεστιβάλ παρά μία θεατρική ομάδα. Παρουσιαζόμαστε έτσι, αλλά στην ουσία είναι μια ανοικτή πύλη για τον οποιονδήποτε σε κάποιο επόμενο θεατρικό μας ταξίδι. Το όνομα το έδωσε ο Γιάννος, 6 ετών, όταν προσπαθώντας να πει γυμνοσάλιαγκας, είπε σαλιγκάτορας. Μου άρεσε και σκέφτηκα να το χρησιμοποιήσουμε για τη συμμετοχή μας στο Off-Off Athens. Η σύνθεση για τη συγκεκριμένη παράσταση προέκυψε από την προηγούμενη συνεργασία που είχα με την Ειρήνη Γρέκα στο «Love me bro» που ολοκλήρωσα το 2017 (παρουσιάστηκε στο off-off την ίδια χρονιά) και την επόμενη χρονιά ανέβηκε στο θέατρο olvio. Εκεί βρεθήκαμε με την Ειρήνη στη σκηνή περίπου για τρεις μήνες. Έχοντας μεγάλη εκτίμηση στις υποκριτικές της ικανότητες, της πρότεινα να αναλάβει χρέη οικοδέσποινας στο «21.12». Ο ρόλος του τεχνικού προορίζονταν για τον Βασίλη Πουλάκο, αλλά, λόγω κάποιων αξεπέραστων εμποδίων, αν και είχαμε ξεκινήσει πρόβες, δεν κατάφερε να είναι μαζί μας. Λόγω της πίεσης του χρόνου, ο μόνος που προλάβαινε να τον αντικαταστήσει ήμουν ο ίδιος και έτσι ζήτησα από τη Λένα Γεωργιάδου να έρθει να αναλάβει τη σκηνοθεσία. Στην επιμέλεια των σκηνικών και των κοστουμιών είναι η Λένια Πριόνα, make up artist και σκηνογράφος. Στην τεχνική υποστήριξη είναι ο ηχολήπτης Λευτέρης Δούρος. Ο κύριος στόχος με τη συμμετοχή μας στο off-off είναι να ζωντανέψουμε το κείμενο πάνω στη σκηνή και να έρθουμε και πάλι σε επαφή με το θέατρο μετά από καιρό. Για μετά το φεστιβάλ θα δούμε τι προοπτικές υπάρχουν και θα το συζητήσουμε.

Ο τίτλος της παράστασης μάς κίνησε το ενδιαφέρον· διαβάζοντας την περίληψη, επιβεβαιωθήκαμε και, στη θέαση του trailer, η περιέργειά μας χτύπησε κόκκινο! Υπάρχει κάποια ιστορία προσωπική ή από κάποιον από το περιβάλλον σας, που αποτέλεσε τη βάση για να φτιαχτεί αυτή η παράσταση; Χωρίς να θέλουμε να μας αποκαλύψετε τίποτα, θα μπορούσε όλο αυτό να είναι παραπλανητικό και αντί για μία ιστορία τρόμου, το κοινό να παρακολουθήσει μία κωμωδία;

Υπάρχουν ιστορίες προσώπων, οι οποίες σε ένα δικό τους μοναδικό μείγμα διαμόρφωσαν τους χαρακτήρες του έργου και τους έντυσαν με τα βιώματα, τα όνειρα και τα αδιέξοδά τους. Οι άνθρωποι είμαστε ένα χωνευτήρι συναισθημάτων, οπότε, μέσα από την οποιαδήποτε κατάσταση, μπορεί να προκύψει γέλιο ή δάκρυ.

Συνήθως, οι ημέρες των γιορτών έχουν μία «κρυφή» μελαγχολία, ειδικότερα για όσους εργάζονται στο εμπόριο ή στην παροχή υπηρεσιών. Οι ήρωες του έργου έχουν στοιχεία αυτής της ψυχοσύνθεσης ή είναι κάποιοι που περιμένουν με ανυπομονησία τη μέρα και ό,τι συμβαίνει είναι ζήτημα συμπτώσεων ή κακής τύχης;

Το «21.12» είναι ένα έργο συμβολισμών, οπότε θα μπορούσαν να συμβαίνουν και τα δύο.

Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να δηλώσετε συμμετοχή στο Φεστιβάλ και πόσο δύσκολο ήταν σε συνθήκες πανδημίας, να πραγματοποιήσετε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες υλοποίησης της παράστασης (επιλογή έργου, πρόβες, κ.λπ.); Τι προσδοκάτε από τη συμμετοχή σας στο Off-Off;

Η απόφαση ήταν εύκολη. Έχω συμμετάσχει και στο παρελθόν, το 2014 με το μονόπρακτο του Πίντερ «Ένα ακόμα και φύγαμε» και το 2017, όπως προανέφερα, παρουσιάσαμε το «Love me bro». Είναι ένα φεστιβάλ οργανωμένο, που οι άνθρωποί του δουλεύουν με μεράκι για το καλύτερο αποτέλεσμα. Η υλοποίηση, πλην την επιλογή του έργου, είχε τις δυσκολίες της κυρίως με τους χώρους για πρόβα. Στα θετικά, πως το θέατρο olvio σύντομα αφότου ξεκινήσαμε μας παραχώρησε τους χώρους του για τις πρόβες μας και ευχαριστούμε πολύ τη Νατάσα και τον Παύλο. Βεβαίως, ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Βασίλη που, αν και αναγκάστηκε να αποχωρήσει, στάθηκε στην παράσταση με τον κάθε δυνατό τρόπο. Η προσδοκία μας αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε τρεις καλές παραστάσεις και να το ευχαριστηθούμε τόσο εμείς όσο και το κοινό.

Για τους νέους καλλιτέχνες, που επιθυμούν και έχουν να προτείνουν νέες ή/και εναλλακτικές μορφές έκφρασης, τόσο ερμηνευτικά όσο και σκηνοθετικά, πόσοι χώροι υπάρχουν διαθέσιμοι στην πόλη (σ.σ. η πειραματική σκηνή του Εθνικού ξαναλειτουργεί από το φθινόπωρο), με δεδομένο ότι οι θεατρικές σκηνές είναι πρωτίστως επιχειρήσεις και βαριά πληττόμενες από την πανδημία και ίσως κατευθυνθούν σε πιο «σίγουρες» λύσεις, ως προς το θέμα των εσόδων (όσο μπορεί να γίνει πρόβλεψη γι’ αυτό); Θα εξυπηρετούσε η δημιουργία ενός φορέα που θα έδινε αποκλειστικά βήμα σε καλλιτέχνες όπως εσείς, ώστε να υπάρχει μία διαρκής ευκαιρία να δείχνετε τις ιδέες και τη δουλειά σας;

Επειδή είναι μια υποθετική ερώτηση και αναφέρεστε γενικά σε κάποιον φορέα χωρίς να υπάρχει το πλάνο του στο τραπέζι, μου είναι λίγο δύσκολο να απαντήσω. Καμιά φορά πάντως αυτό που νομίζεις πως σε εξυπηρετεί, ταυτόχρονα σε υπνωτίζει κιόλας και ενδεχομένως να δημιουργεί στασιμότητες και ματαιώσεις.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας.

Εμείς σας ευχαριστούμε! Θα χαρούμε να τα πούμε κι από κοντά!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Κυριακή 29 Μαΐου στις 20:15 & Δευτέρα 30 Μαΐου στις 22:00 &  Τετάρτη 1 Ιουνίου στις 20:15

21.12

Τέσσερις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, ένας τεχνικός τηλεοράσεων ειδοποιείται για μία έκτακτη επισκευή σ’ ένα αστικό διαμέρισμα. Η γυναίκα που θα τον υποδεχτεί, κάνει την επίσκεψη του να μην είναι απλά «άλλη μια μέρα στη δουλειά».

Συντελεστές:
Θεατρική ομάδα: Σαλιγκάτορες
Κείμενο: Πέτρος Μαρμαρινός
Σκηνοθεσία: Λένα Γεωργιάδου, Πέτρος Μαρμαρινός
Σκηνικά/Κοστούμια: Λένια Πριόνα
Ήχος/Τεχνική βοήθεια: Λευτέρης Δούρος
Ερμηνεύουν:
Ειρήνη Γρέκα, Πέτρος Μαρμαρινός

Το trailer της παράστασης:

www.youtube.com/watch?v=f0IIZ61nQEs

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ OFF-OFF ATHENS

OFF-OFF ATHENS no 12

ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ

Το Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Ομάδων Off-Off Athens στο Επί Κολωνώ, με την εμπειρία των έντεκα προηγούμενων διοργανώσεων, μπαίνει φέτος σε μια νέα δυναμική φάση.

Παραφράζοντας το Off-Off Broadway, το Off-Off Athens είναι ένα από τα πρώτα φεστιβάλ που απέδειξε πως υπάρχει ανοιχτός χώρος και διάθεση για πειραματισμό. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 11 χρόνια, 308 ομάδες, 1.958 καλλιτέχνες και παραπάνω από 30.000 θεατές.

Στα έντεκα αυτά χρόνια φιλοξενήθηκαν σε ένα πλουραλιστικό και αδέσμευτο Φεστιβάλ ομάδες που αναμετρήθηκαν με νέες φόρμες, προβληματισμούς και τάσεις καθιερώνοντας το Off-Off Athens ως σημείο αναφοράς για όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τον σύγχρονο πειραματισμό και την έκφραση.

Φέτος, το φεστιβάλ συνεχίζει ερχόμενο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, σε μία περίοδο που οι ευκαιρίες για τους νέους καλλιτέχνες είναι – λόγω της πανδημίας και των αποτελεσμάτων της – περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Η ύπαρξη του Off Off Athens γίνεται περισσότερο απαραίτητη και η πραγματοποίησή του πιο επιτακτική.

Καλείται, να συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στην ανάπτυξη των νέων επαγγελματικών δυνάμεων του θεάτρου, πάντοτε ως ένας ανοιχτός τόπος δημιουργίας.

Σε κάθε βραδιά θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις δυο διαφορετικών ομάδων, ενώ η κάθε ομάδα θα πραγματοποιήσει δυο παραστάσεις σε δύο συνεχόμενες μέρες.

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/festival/off-off-athens-theater-festival-2022/
Trailer του φεστιβάλ:  https://www.youtube.com/watch?v=n-FGoI_XQmM

Διάρκεια Φεστιβάλ: Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 25 Μαΐου έως 22 Ιουνίου 2022 με συμμετοχή 27 θεατρικών σχημάτων.

Τόπος: Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ.

Διάρκεια Παραστάσεων: Η διάρκεια κάθε παράστασης δεν θα υπερβαίνει τα 70 λεπτά.

Εισιτήριο: Η γενική είσοδος είναι 5,00€ για τη μία παράσταση
και 6,00€ για τις δύο παραστάσεις της ίδιας βραδιάς.
Εισιτήριο διαρκείας: 27,00€ (max 27 παραστάσεις)
20,00€ (max 20 >> )

Ώρα έναρξης: καθημερινά στις 20:15 για την πρώτη παράσταση
και στις 22:00 για τη δεύτερη παράσταση.
Doors Open at: 19:30
Το μπαρ και η αυλή του θεάτρου λειτουργεί καθημερινά από τις 7:30μμ ως αργά το βράδυ.