Η Λόρνα Κούτση, τραγουδίστρια, ηθοποιός, σκηνοθέτις και διευθύντρια του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού «ΘΥΜΕΛΗ-ΕΛΛΗ ΒΟΖΙΚΙΑΔΟΥ» ήρθε στο στούντιο και μιλήσαμε για την πολιτιστική “κληρονομιά” που ανέλαβε να διαχειριστεί και το πόσο δύσκολο είναι να κρατήσει την ταυτότητά του ένας χώρος πολιτισμού, σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Επίσης, κάναμε μια αναδρομή στην καριέρα της, στη μουσική σκηνή της χώρας, από το ξεκίνημά της, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μέχρι και σήμερα. Φυσικά, ανταλλάξαμε ευχές για τις γιορτές και μάθαμε για το εορταστικό πρόγραμμα της Θυμέλης.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΥΜΕΛΗ-ΕΛΛΗ ΒΟΖΙΚΙΑΔΟΥ
Το θέατρο «ΘΥΜΕΛΗ» ιδρύθηκε το έτος 1980 από την ηθοποιό-σκηνοθέτιδα-συγγραφέα Έλλη Βοζικιάδου και τον αρχιμουσικό-συνθέτη-συγγραφέα Διονύση Κούτση και από το έτος 1983 εδρεύει στην πλατεία Αμερικής, στην οδό Μοσχονησίων 32.
Από την Κεντρική και την Παιδική Σκηνή της ΘΥΜΕΛΗΣ ανέβηκαν πλήθος θεατρικών έργων κλασικού κυρίως ρεπερτορίου από την ελληνική και διεθνή δραματουργία τα οποία παρουσιάστηκαν τόσο στην έδρα του θεάτρου όσο και σε όλη την Ελλάδα. Επίσης δόθηκε μεταξύ άλλων ιδιαίτερη έμφαση στο χώρο του αρχαίου δράματος και για το λόγο αυτό το 1992 ιδρύθηκε το επιμορφωτικό κέντρο αρχαίου δράματος «ΘΥΜΕΛΗ» με τρίμηνους κύκλους σεμιναρίων.
Από το έτος 2020 λειτουργεί στον ίδιο χώρο το «ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΥΜΕΛΗ-ΕΛΛΗ ΒΟΖΙΚΙΑΔΟΥ» υπό τη διεύθυνση και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Λόρνας Κούτση, κόρη των δύο ιδρυτών, συνεχίζοντας την παράδοση και ανεβάζοντας θεατρικές και μουσικές παραστάσεις ποιότητος.
Στο χώρο της ΘΥΜΕΛΗΣ λειτουργούν δύο αίθουσες (μέγιστος αριθμός 150 ατόμων). Είναι ένας από τους ιδιαίτερα κομψούς, ατμοσφαιρικούς και «ζεστούς» πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας όπου ο θεατής – μικρός ή μεγάλος – παρακολουθεί τα επί σκηνής δρώμενα έχοντας την αίσθηση του θεατή και του πρωταγωνιστή συγχρόνως. Ιδιαίτερα κομψό και φιλόξενο με αίθουσα υποδοχής, μπαρ και προσεγμένο, άνετο φουαγιέ.
Από το 2023 λειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο. Διαθέτει σύγχρονα συστήματα κλιματισμού – εξαερισμού, ήχου και εικόνας.
Στο φουαγιέ λειτουργεί θεατρική – μουσική σκηνή και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ρεσιτάλ, εκθέσεις, παιδικά πάρτι. Διαθέτει πιάνο και ανάλογη ηχοφωτιστική υποδομή.
Περισσότερα εδώ.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΡΝΑ ΚΟΥΤΣΗ
Βιογραφία
Η Λόρνα Κούτση γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1994. Έχει εξειδίκευση στο Αστικό, Εμπορικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο, καθώς και στο Δίκαιο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Μ.Μ.Ε. Ομιλεί δύο ξένες γλώσσες: Αγγλικά και Γαλλικά. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική, παρακολουθώντας μαθήματα πιάνου, σολφέζ δίπλα στον πατέρα της, αρχιμουσικό Διονύση Κούτση. Επιπλέον, ασχολήθηκε με το θέατρο με τη διδασκαλία της μητέρας της, ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Έλλης Βοζικιάδου.
Σταδιοδρομία
Συγκεκριμένα ασχολήθηκε με το Θέατρο, λαμβάνοντας μέρος ως ηθοποιός σε παραστάσεις Αρχαίου Δράματος, καθώς και σε πολλές παραστάσεις για παιδιά. Η πρώτη της δισκογραφική εμφάνιση ως τραγουδίστρια έγινε το 1992 με την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού της δίσκου “ΠΡΕΠΕΙ”. Έκτοτε ακολούθησαν σημαντικές συνεργασίες με μεγάλους Έλληνες συνθέτες όπως οι Γιώργος Χατζηνάσιος, Γιάννης Σπανός, Θανάσης Πολυκανδριώτης και φυσικά Μίμης Πλέσσας, με τον οποίο συνεργάστηκε ανελλιπώς από το 1994 μέχρι το 2005 και ο οποίος υπογράφει τα 17 τραγούδια που περιλαμβάνονται στο δεύτερο προσωπικό της c.d. το οποίο κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1998 με γενικό τίτλο «ΑΙΓΑΙΟΥ ΦΩΣ».
Δισκογραφικά επίσης συμμετείχε σε πολλές παραγωγές ενώ η τελευταία της προσωπική δισκογραφική δουλειά ήταν το c.d. με το γενικό τίτλο «LORNA & COLTRANE BIG BAND, LIAKIS COSTAS» (2002), που περιλαμβάνει διασκευές μεγάλων ξένων επιτυχιών και κυκλοφορεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επίσης συνεργαστεί με μεγάλα μουσικά σύνολα όπως Βig Band της ΕΡΤ, Oρχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, σε συναυλίες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο Λυκαβηττό, στο κινηματοθέατρο Παλλάς και σε άλλους μεγάλους πολιτιστικούς χώρους στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.
Μαζί με τη μητέρα της Έλλη Βοζικιάδου συνδημιούργησαν μεταξύ άλλων τις μουσικοθεατρικές παραστάσεις «ΧΘΕΣ – ΣΗΜΕΡΑ – ΠΑΝΤΑ» και «ΣΤΗ ΜΑΝΤΡΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚ» τις οποίες σκηνοθέτησε η Έλλη Βοζικιάδου και πρωταγωνίστησε η κόρη της ως τραγουδίστρια και ηθοποιός σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά αποκλειστικά στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού «ΘΥΜΕΛΗ – ΕΛΛΗ ΒΟΖΙΚΙΑΔΟΥ» ως ηθοποιός, σκηνοθέτις, ερμηνεύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια. Συνεχίζει το έργο της μητέρας και του πατέρα της είτε αναβιώνοντας παραστάσεις που φέρουν την υπογραφή τους είτε δημιουργώντας νέες με τη δική της καλλιτεχνική σφραγίδα.
ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
- Λόρνα – Μ’αρέσεις
- Ανδρέας Τσουκαλάς – Στους καιρούς τους πονηρούς
- Ριφιφί – Αν μ’ αρνηθείς
- EXIS – Ακόμα σε θυμάμαι
- Βαγγέλης Σπανακάκης – Η κιβωτός
- Ελένη Πέτα – Μπλε ταξίδια
- Ο Τάσος και οι μασέλες του – Στέλλα
- Μαντώ – Αισθήσεις
- Βαγγέλης Γερμανός – Η γόησσα
- Βαλέρια Χριστοδουλίδου – Σε θυμάμαι
- Πέτρος Θεοτοκάτος – Θα χαθώ
- Πέτρος Γαϊτάνος – Στο κάστρο το παλιό
- Γιώργης Χριστοδούλου – Πρώτο ραντεβού στο Θησείο
- Κωστας Μάντζιος – Ώρες χρωματιστές
- Λαθρεπιβάτες – Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω
- Σοφία Βόσσου – Το φιλαράκι
- Τάνια Νασσιμπιάν – Διψασμένο χώμα
- Σοφία Αρβανίτη – Σαν πρώτη φορά
- Στυλιανός – Ό,τι πιο γλυκό
- Χρήστος Γιαννόπουλος – Γεια σας φίλοι μου
- O.P.A. – Μες στα δυο της μάτια
- Σάκης Μπουλάς – Τι είν’ η πατρίδα μας