Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΣΣΟΛΑ ΚΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΛΑ ΣΤΟ «ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΣ…» ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

«ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ 2024 – ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ – NOT JUST A PERFORMANCE – A MOVEMENT», δηλώνουν η σκηνοθέτις της παράστασης, Αγγελική Κασσόλα, και η Ειρήνη Μελά, η οποία ερμηνεύει μια Λυσιστράτη ζωντανού, σύγχρονου, λαϊκού, πολιτικού θεάτρου, όπως δεν την έχουμε ποτέ ξαναδεί…

Μια πρωτοποριακή διασκευή της «Λυσιστράτης» του Αριστοφάνη, σχεδιασμένη για μόνον έναν ερμηνευτή και με τους θεατές, ως άλλοι Δημογέροντες των Αθηνών ή ως μέλη του κωμικού χορού, να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο.

Έτσι, στον φιλόξενο χώρο του RESTART THEATER ATHENS, η κάθε παράσταση λειτουργεί ως μια αυτοσχέδια συνέλευση, ενώ λαμβάνει χώρα ένα διαρκές θεατρικό παιχνίδι μεταξύ σκηνής και ορχήστρας.

Η σκηνοθέτις Αγγελική Κασσόλα και η ηθοποιός Ειρήνη Μελά συνεργάζονται μεταξύ τους σχεδόν αδιάλειπτα από το 2010 και αυτή η παράσταση αποτελεί απόσταξη της καλλιτεχνικής γλώσσας που έχουν αναπτύξει, μέσα από πολυάριθμες παραγωγές, πειραματισμούς, έρευνα και περιοδείες σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα, δοκιμάζοντας πληθώρα τρόπων διάδρασης, με ένα κοινό που συνήθως δεν έχει πρόσβαση στο θέατρο, αλλά και μέσα από μεγάλες παραστάσεις Θεάτρου στην Κοινότητα με τη συμμετοχή μεταξύ 35-160 μελών από την κοινωνία, μη ηθοποιών.

Η «Λυσιστράτη» τους είναι η πρώτη παραγωγή της νεοϊδρυθείσας αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας θεατρικού πολιτισμού, RESTART THEATRE ATHENS, που φιλοδοξεί να παρέμβει διαμορφωτικά στην ανεξάρτητη θεατρική δημιουργία, μέσα από μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες, που υποστηρίζουν εκείνους τους δημιουργούς του θεάτρου που αποζητούν ενεργό διάλογο με την κοινωνία.

Είναι δε η δεύτερη φορά που η σκηνοθέτις Αγγελική Κασσόλα επιλέγει να μιλήσει για την εποχή που διανύουμε μέσα από τον Αριστοφάνη. Η διασκευή και παράστασή της «Πλούτος του Αριστοφάνη» (2011-2014) απέσπασε τον «Έπαινο Αρχαίου Δράματος – Βραβεία Κάρολος Κουν 2012», για την πειραματική της σκηνοθεσία, από την Ένωση Θεατρικών Μουσικών Κριτικών Ελλάδας.

Με την Αγγελική Κασσόλα και την Ειρήνη Μελά, είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την πρωτοποριακή τους «Λυσιστράτη».

Έχουμε ένα διαχρονικό έργο του Αριστοφάνη, τη «Λυσιστράτη». Ποια είναι τα δικά σας στοιχεία που την κάνουν διαφορετική και πρωτοποριακή;

Α.Κ. Η δική μας, η σημερινή «Λυσιστράτη», διασχίζει τον χρόνο με την αίσθηση του κατεπείγοντος, για να πυροδοτήσει αυτήν τη φορά, μια επείγουσα διεθνή έκκληση για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και τον τερματισμό της βίας και των διακρίσεων, κάθε μορφής, ιδιαίτερα ενάντια στη βία κατά των γυναικών και των γυναικοκτονιών που εξαπλώνονται ως φαινόμενο σε όλον τον πλανήτη.

Και πώς αντιμετωπίζεται από εσάς αυτό το έργο του Αριστοφάνη;

Α.Κ. Ως μια «Λυσιστράτη» σύγχρονου, ζωντανού, πολιτικού θεάτρου, όπως δεν την έχουμε ξαναδεί. Ως ένα διαρκές διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι μεταξύ σκηνής και ορχήστρας. Ως ένα tour de force υποκριτικής δεξιοτεχνίας που αξιοποιεί στοιχεία από τις φόρμες της κλασσικής κωμωδίας και της τραγωδίας, αλλά και το παγκόσμιο λαϊκό θέατρο.

Ε.Μ. Είναι μια «αυτοσχέδια» σύναξη/συνέλευση, όπου θίγονται θέματα για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, αλλά και την Ουτοπία, μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι, όπου το ζητούμενο είναι η Μνήμη να μείνει ζωντανή. Οι δε θεατές καθίστανται προσκεκλημένοι εκπρόσωποι χωρών και μέλη των κωμικών χορών του Αριστοφανικού έργου.

Λυσιστράτη, μόνο για έναν ερμηνευτή, σε μια διαδραστική παράσταση;

Α.Κ. Αυτή τη δια-δραστική διασκευή της Λυσιστράτης, την εμπνεύστηκα από το πολύπλευρο ταλέντο της Ειρήνης. Έτσι σχεδιάστηκε για έναν ερμηνευτή, με την Ειρήνη να ερμηνεύει πολλούς ρόλους, από Αριστοφανικά έργα (Λυσιστράτη, Λαμπιτώ, έγκυος, κορυφαίος γερόντων, κορυφαία γυναικών, Πρόβουλος, Μυρρίνη, Κινησίας), μιας και μπορεί να αξιοποιήσει αριστοτεχνικά τα υποκριτικά της στοιχεία, τόσο από τις φόρμες της ελληνικής κωμωδίας και τραγωδίας, όσο και από άλλες φόρμες του παγκόσμιου λαϊκού θεάτρου, δίνοντας στην παράσταση ταυτόχρονα ελληνικό και διεθνιστικό χαρακτήρα.

Αν και κωμωδία, η «Λυσιστράτη» έχει και πολλά τραγικά στοιχεία.

Ε.Μ. Σωστά. Κι ενώ χρησιμοποιούνται άπλετα οι κωμικές φόρμες, στην παράσταση αναδεικνύεται έντονα η τραγική διάσταση της «Λυσιστράτης», κάτι που δρα ως υπενθύμιση της πραγματικότητας, που γέννησε το κωμικό αυτό δράμα του Αριστοφάνη: τον διαρκή πόλεμο, τη βία και τους περιορισμούς προς τις γυναίκες, την αγωνία τους για την προάσπιση και διατήρηση της ζωής, την αγάπη τους για την ειρήνη και την ανάγκη τους να έχουν ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος της κοινωνίας τους.

Είναι σαν να βλέπουμε τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, στο σήμερα…

Α.Κ. Η σημερινή «Λυσιστράτη» είναι οχυρωμένη με τις γνώσεις της από το παρελθόν. Είναι στοιχειωμένη από οράματα ενός φριχτού μέλλοντος, αν δεν αλλάξει κάτι στη βαρβαρότητα στην οποία έχει εκπέσει παγκόσμια ο ανθρώπινος «πολιτισμός», ο οποίος δε σέβεται, ούτε τους ανθρώπους, ούτε τη ζωή, ούτε τη φύση, ούτε τις επόμενες γενιές που έρχονται. Και είναι αποφασισμένη να σπάσει τη σιωπή της και να εκφραστεί ελεύθερα και αλογόκριτα ως μια γυναίκα του σήμερα. Έτσι η «Λυσιστράτη του 2024» ιερουργεί, θρηνεί τους νεκρούς, διαμαρτύρεται, οργίζεται, επιχειρηματολογεί, μαλώνει, κολακεύει, ειρωνεύεται, φλερτάρει, διαλέγεται κι εμψυχώνει. Και τέλος, χρησιμοποιεί κάθε είδους απεύθυνσης, στην προσπάθειά της να κινητοποιήσει τους θεατές σε έναν κοινό σκοπό, ζητώντας τους να πάρουν θέση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα και να ενώσουν τις φωνές τους στην ορχήστρα, λέγοντας όλοι μαζί και απαιτώντας «ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ»…

Και η ιδιαίτερη μουσική της παράστασης;

Α.Κ. Η μουσική επένδυση, με τις βακχικές συνθέσεις, ανήκει στην ομάδα «Δαιμονία Νύμφη» (Daemonia Nymphe), η οποία δημιουργήθηκε από τους Σπύρο και Παντελή Γιασαφάκη, ενώ στις εμφανίσεις τους συμμετέχει και η Εύη Στεργίου. Το folk μουσικό συγκρότημα, Daemonia Nymphe,με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι γνωστό κυρίως για τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιεί (ανακατασκευές αρχαίων ελληνικών οργάνων), την παγανιστική τους μουσική και τους, γραμμένους στα αρχαία ελληνικά, στίχους.

Στην παράσταση χρησιμοποιούνται μάσκες, ξόανα και τοτέμ, που μπορούν να χαρακτηριστούν και έργα τέχνης.

Α.Κ. Οι μάσκες, τα ξόανα χορού και οι κούκλες είναι δημιουργίες της Ευτυχίας Μαρίας Ροδοπούλου και το τοτέμ-κούκλα διαλλαγής, καθώς και τα σκηνογραφικά στοιχεία είναι δημιουργίες της Μαίρης Τρακάκη. Όλες αυτές οι δημιουργίες εμπλέκονται στη δραματουργία και ενισχύουν τον διάλογο.

Για φέτος τουλάχιστον, η παράσταση κατεβάζει αυλαία, σε λίγες ημέρες. Δεν ξεκίνησε όμως τη φετινή σεζόν.

Α.Κ. Όχι. Ξεκίνησε την πορεία της «ευρωπαϊκά», σε Ελληνο-αγγλική διασκευή, τον Ιούλιο του 2023, κάνοντας πρεμιέρα στην Ιταλία, όπου και αποτέλεσε την Ελληνική Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ F.L.I.P.T. 2023 – Διαπολιτισμικό Εργαστηριακό Φεστιβάλ Θεατρικών Πρακτικών – XXIII έκδοση, το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7-17 Ιουλίου 2023, σε διοργάνωση του Teatro Potlach, σε συνεργασία με την I.S.T.A. International School of Theatre Anthropology, υπό τη διεύθυνση του μεγάλου θεατρανθρώπου Eugenio Barba.

Και έπεται συνέχεια. Σωστά;

Ήμασταν στη σκηνή, στην Αθήνα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2024 και για όλη τη χειμερινή σεζόν, ενώ σχεδιάζεται και η ευρωπαϊκή περιοδεία, για το 2025 και το 2026, ευελπιστώντας να μεταφερθεί, μέσω του Αριστοφάνη, το μήνυμα για τη δύναμη των γυναικών, οι οποίες μπορούν να δημιουργούν ένα καλύτερο κόσμο…

Η Αγγελική Κασσόλα σκηνοθετεί τη «Λυσιστράτη» του σήμερα, ενώ διατρέχει τους αιώνες, αναδεικνύοντας τον βασανισμό της ζωής και την καταστροφή επί της γης και η Ειρήνη Μελά σαρώνει στη σκηνή, υποδυόμενη την αιώνια Γυναίκα, κι αν και παροτρύνει τις γυναίκες σε ένα διαρκές Sex Strike, επί της ουσίας πυροδοτεί ένα διεθνές κάλεσμα για Ειρήνη.

ΥΓ: Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην μητέρα της Αγγελικής Κασσόλα, Αριάδνη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ 2024 – ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ – NOT JUST A PERFORMANCE – A MOVEMENT!!!’

Μια πρωτοποριακή διασκευή της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη σχεδιασμένη για έναν ερμηνευτή από τη σκηνοθέτη Αγγελική Κασόλα, με την Ειρήνη Μελά/Λυσιστράτη να ερμηνεύει αριστοτεχνικά γυναικείους και ανδρικούς χαρακτήρες του έργου καθώς, οι θεατές αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο ως μέλη του κωμικού χορού, με κάθε παράσταση να λειτουργεί ως “αυτοσχέδια” σύναξη/συνέλευση για την Ειρήνη, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ουτοπία, σε ένα διαρκές θεατρικό παιχνίδι μεταξύ σκηνής και ορχήστρας…

Μια Λυσιστράτη ζωντανού, σύγχρονου, λαϊκού, πολιτικού θεάτρου, όπως δεν την έχετε ποτέ ξαναδεί…

… για τη Μνήμη
… για την Ειρήνη
… για την Ουτοπία

ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΜΗΝ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ!!!

  • Για κρατήσεις με μήνυμα εδώ στη σελίδα μας αποστέλλοντας τηλ. επικοινωνίας για επιβεβαίωση, ή τηλεφωνικά στα 6936 691279, 6906 788975. Εϊσοδος 12, 10 Ευρώ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
*Σύλληψη/Σκηνοθεσία/ Σχεδιασμός/Διασκευή: Angeliki Kassola
*Ερμηνεία: Irini Mela (Λυσιστράτη, Λαμπιτώ, έγκυος, κορυφαίος γερόντων,κορυφαία γυναικών, Πρόβουλος, Μυρρίνη, Κινησίας)
*Μουσική Σύνθεση: Daemonia Nymphe
*Μάσκες/ξόανα χορού/κούκλες: Ευτυχία Μαρία Ροδοπούλου
* Τοτέμ Διαλλαγής και σκηνογραφικά στοιχεία: Μαίρη Τρακάκη
Φωτισμοί: Αγγελική Κασόλα, Σταύρος Χασιώτης
*Φωτογραφίες/βίντεο: Βασίλης Δραγουμάνος
*Τεχνική Διεύθυνση: Σταύρος Χασιώτης
*Social Media Manager: Bilio Mourgela
*Κατασκευή Σκηνικού: The Art Lab by Paris
*Παραγωγή / Οργάνωση / Διεύθυνση Παραγωγής: Restart Theater Athens – ΑΜΚΕ Θεατρικού Πολιτισμού https://www.restart-theater.com