[7+1] με την Κατερινα Βρανα

Οι μουσικές επιλογές της Κατερίνας Βρανά θα σας συνοδεύσουν στην ανάγνωση της συνέντευξης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αγαπητή κυρία Βρανά, θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο ραδιόφωνό μας. Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέτετε. Αρχικά και εξ ιδιότητος, πρέπει να ρωτήσουμε ποια είναι η σχέση σας με τη μουσική. Έχετε κάποιο αγαπημένο είδος ή ακούτε βάσει διάθεσης;

Εγώ σας ευχαριστω που με καλέσατε! Αγαπάω την μουσική πάρα πολύ και δυστυχώς τώρα τελευταία δεν έχω ποτέ χρόνο να κάτσω ν’ακουσω ραδιόφωνο ή την δικιά μου μουσική – δεν με βολεύει κιόλας ν’ακούω μουσική ενώ δουλεύω – οπότε μου λείπει πολύ. Τα αγαπημένα μου είδη τείνουν προς το ποπ, χιπ χοπ και ροκ. Και από αυτά επιλέγω βάσει διάθεσης. Αλλά μ’αρέσει πάρα πολύ ν’ακούω ραδιόφωνο στην Ελλάδα γιατί ακούς ένα μιξ απ΄τα πάντα, και από μουσική που δεν θα παίξουν στο ραδιόφωνο στην Αγγλία.

Η Ελλάδα περνά δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια, με όλες τις οικονομικο-κοινωνικές εξελίξεις. Πόσο εύκολα γελά σήμερα ο Έλληνας; Έχει γίνει πιο δύσκολη η δουλειά σας ή βρίσκετε ότι, ως λαός, μπορούμε να χειριστούμε το γέλιο και το κλάμα ως σχεδόν αλληλένδετες ενέργειες κατά περίσταση;

Δεν ξέρω πόσο εύκολα γελούσε ο Έλληνας πριν γιατί εγώ stand-up ξεκίνησα να κάνω στην Ελλάδα μέσα στην κρίση, το 2011. Αλλά μου φαίνεται ότι γελάμε έυκολα, ψάχνουμε κάτι να μας ανεβάσει, να μας φτιάξει λίγο το κέφι, το έχουμε πολύ ανάγκη.

Stand-up comedian, γεννιέσαι ή γίνεσαι; 

Νομίζω γίνεσαι. Γιατί πρέπει να έχεις την διάθεση να δουλέψεις αλλιώς δε γίνεται τίποτα. Δηλαδή, μπορεί να είσαι εκ φυσικού σου αστείος άνθρωπος αλλά άμα δεν κάτσεις να κάνεις δουλειά δεν θα γίνεις ποτέ stand-up. Ενώ απ΄την άλλη μπορεί να μην σου βγάινει φυσικά το να είσαι αστείος επί σκηνής αλλά να επιμείνεις, να σκιστείς στην δουλειά και να γίνεις ένας πολύ καλός κωμικός.

Μετά την performance, παραμένετε και στην καθημερινότητά σας –τουλάχιστον σε εκφάνσεις της- η Κατερίνα της σκηνής; Το περιμένουν από εσάς οι γύρω σας;

Πάνω στην σκηνή είμαι απλώς μία λίγο πιό «μεγάλη» εκδοχή του εαυτού μου οπότε αυτό που βλέπει κανείς πάνω στην σκηνή δεν απέχει πολύ, σχεδόν καθόλου, από την καθημερινότητα. Αλλά οι γύρω μου δεν περιμένουν να τους κάνω να γελάνε συνέχεια ούτε να είμαι συνέχεια σε εγρήγορση. Νομίζω απλώς ξέρουν ότι που και που θα πετάξω και μιά βλακεία. Έτσι. Για το κέφι.

Ποιους stand-up comedians θαυμάζετε και μας προτείνετε;

Από Έλληνες θαυμαζω και με εμπνέουν όλοι αυτοί με τους οποίους συνεργάζομαι αυτή την στγμή. Είναι μιά πολύ καλή εποχή για το ελληνικό stand-up και ειλικρινά θα σας πρότεινα να έρθετε στο Gazi Comedy Club που έχουμε 7 κωμικούς την βραδιά, να πετύχετε ενα μείγμα Ελλήνων κωμικών για να πάρετε μιά πολύ διασκεδαστική γευση από το ελληνικό stand-up σήμερα. Από μεγάλα ονόματα μ’αρέσουν οι Eddie Izzard, Louis CK, Μaria Bamford, Mitch Hedberg, Wanda Sykes.

Σας έχει τύχει να έρθετε σε δύσκολη θέση με κάποιον θεατή ή έχει γίνει κάποιο περίεργο / αμήχανο περιστατικό κατά τη διάρκεια μιας performance;

Όχι ακριβώς. Οι πιό αμήχανες στιγμές είναι συτές που δεν σε βρίσκει το κοινό αστεία.

Πώς διαχειρίζεστε τη μη ανταπόκριση του κοινού – αν έχει υπάρξει; Πόσο διαφορετικό είναι το κοινό της Ελλάδας από των άλλων χωρών που έχετε επισκεφθεί;

Όπως έλεγα και βέβαια έχει υπάρξει. Κι εκεί είναι μιά πολύ αμήχανη στιγμή. Νιώθεις ότι «πεθαίνεις» πάνω στην σκηνή. Στην αρχή αυτές οι στιγμές συμβαίνουν αρκετά συχνά αλλά οσο πιό πολύ καιρό κάνεις stand-up, ανακαλύπτεις ότι αυτά πάντα θα συμβαίνουν, απλώς η διαφορα είναι στο πώς τα αντιμετωπίζεις. Μαθαίνεις να μην χάνεις τον ρυθμο σου, να βγάζεις η ίδια το κοινό απ’την αμήχανη στιγμή και απλώς να συνεχίζεις.

Η μοναδική διαφορά που έχει το ελληνικό κοινό είναι η έλλειψη οικειότητας που έχει με το stand-up. Δεν ξέρουν τί ακριβώς να περιμένουν. Πολλοί νομίζουν ότι είναι όλο αυτοσχεδιαστικό και εντελώς διαδραστικό με το κοινό – που δεν είναι, είναι όλα γραμμένα κείμενα με στιγμές αυτοσχεδιασμού και το κοινό δεν το πειράζουμε. Πού κ πού βέβαια ρωτάς το κοινό, ή τους πετάς την μπάλα αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που θα βγάλεις μία ώρα παράστασης με ατάκες που περιμένεις από το κοινό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

unnamed

Το CNN την κατέταξε στη λίστα με τις 13 Γυναίκες Κωμικούς Παγκοσμίως που θα πρέπει να Δείτε.

Κάνε κλικ εδώ για να διαβάστε το άρθρο.

Μετά τις sold out εμφανίσεις σε Αγγλία, Σκωτία και Αυστραλία, το κορίτσι θαύμα του βρετανικού stand up comedy επιστρέφει στα πάτρια εδάφη με νέες εμφανίσεις της αλλά και με την απόφαση να διαχειριστεί μαζί με το Θέατρο 104 το μοναδικό stand up comedy club στην Ελλάδα με διεθνείς προδιαγραφές!

Λίγα λόγια για το Comedy Club:

Είναι η εποχή που το stand up comedy αναγεννάται στην Ελλάδα. Αν και υπάρχει στην Ελλάδα από την εποχή του Χάρρυ Κλυν και στη συνέχεια με το «Νύχτες Κωμωδίες» της Λουκίας Ρικάκη, τώρα είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που δημιουργείται μια σκηνή στα πρότυπα του διεθνούς stand-up.

Γι αυτό το λόγο είναι η κατάλληλη στιγμή ν’ανοίξει ένα κόμεντι κλαμπ, να δημιουργηθεί δηλαδή ένας χώρος αφοσιωμένος σ’αυτό το ιδιαίτερο είδος κωμωδίας, τόσο για τους Έλληνες κωμικούς όσο και για το ελληνικό κοινό.

Η Κατερίνα, εκτός από τη διεθνή της καριέρα στο stand-up, διαχειρίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια ένα από τα πιο επιτυχημένα κόμεντι κλαμπ του Λονδίνου, το Angel Comedy. Κατά συνέπεια, βρίσκεται σε ιδανική θέση να ξεκινήσει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα.

Συμμετείχε σε θεατρικές παραγωγές στο Λονδίνο, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου (2004 – 2014) και σε ταινίες μικρού μήκους σε Ελλάδα και Αγγλία. Συνεργάζεται με τους Αγγλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς BBC και Channel 4.

Το 2009 ξεκίνησε το stand-up κι έφτασε στον τελικό του διαγωνισμού stand-up “Funny Women Awards” που έγινε στο Comedy Store του Λονδίνου.

Τον Νοέμβριο του 2011 βρέθηκε στο Λος Άντζελες για εμφανίσεις και αμέσως μετά παρουσίασε το πρώτο ελληνικό σόλο σόου της στην Αθήνα, το ”Μαραζώνω στην Ξενιτιά”, για 3 μόνο παραστάσεις. Λόγω επιτυχίας, το σόου αυτό ξανανέβηκε τον Μάρτιο του 2012 στην Αθήνα και από τον Μάιο του 2012 παιζόταν μιά φορά τον μήνα στο Λονδίνο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Τον Μάιο του 2012 η Κατερίνα πήρε μέρος στο TEDx Thessaloniki, εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC να μιλήσει για την Ελληνική κρίση και σε ραδιοφωνικές εκπομπές του BBC και του ΒΒC World.

Από τις αρχές του 2013 παρουσιάζει το πρώτο της σόλο σόου στα Αγγλικά “Feta with the Queen” σε Λονδίνο και Αθήνα, και στα Φεστιβάλ Μελβούρνης, Μπράϊτον και Εδιμβούργου 2013 όπου έγινε sold out, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή τύπο.

Το 2014 το “Feta with the Queen” έγινε sold out στο Φεστιβάλ της Αδελαΐδας και του Εδιμβούργου και σε μια σειρά 26 παραστάσεων στην Αθήνα τον Απρίλιο κ Μάϊο, στα Αγγλικά και στα Ελληνικά. Το “Feta With The Queen” είναι το μοναδικό σόλο σόου stand-up comedy στον κόσμο που παρουσιάστηκε σε δύο γλώσσες κι έγινε sold out και στις δύο γλώσσες σε τρεις χώρες.

Όταν βρίσκεται στην Αγγλία, εμφανίζεται καθημερινά σε παραστάσεις stand-up comedy και τρέχει ένα από τα πιό πετυχημένα comedy clubs του Λονδίνου, το Angel Comedy.

unnamed (1)

Κριτικές από τον τύπο:

«Το σόου της Βρανά είναι ένα από τα πιό έξυπνα, τα πιό αστεία και τα πιό επιδέξια σόου που έχω δει ποτέ μου» Everything Theatre

«Συνεχόμενο γέλιο μιάς ώρας από ένα κοινό συνεπαρμένο με την γοητευτική κι εξωφρενική Βρανά» Three Weeks

«Το πολυεθνικό σόου της Βρανά είναι κωμωδία πρώτης τάξης… Πρέπει να το δείτε οπωσδήποτε.» Broadway Baby

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.katerinavrana.com

FaceBook-icon1 Twitter_48x48 youtube-icon-48x48

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Θοδωρή Βρανά.

Η PLAYLIST ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΒΡΑΝΑ

  1. You give love a bad name – Bon Jovi
  2. Poison – Alice Cooper
  3. Numb/Encore – Linkin Park feat. Jay Z
  4. Bad Girls – M.I.A.
  5. Titanium – David Guetta ft Sia
  6. Dancing On My Own – Robyn
  7. Shake It Off – Taylor Swift
  8. Chandelier – Sia
  9. Love the Way You Lie – Eminem ft. Rihanna
  10. Can’t Take My Eyes Off of You – Lauryn Hill
  11. Feel The Love – Rudimental Ft. John Newman
  12. Sex on Fire – Κings of Leon
  13. Moves Like Jagger – Maroon 5 featuring Christina Aguilera
  14. Will you still love me tomorrow – Amy Winehouse
  15. Dirty Diana – Michael Jackson
  16. Lose Yourself – Eminem
  17. Living on a Prayer – Bon Jovi