Συνεντευξη [Q&A] με την Ειρηνη Παπανικολαου

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Στις 10 και 11 Μαΐου, στο Rabbithole, υπό την ονομασία Standstill, θα παρουσιαστούν τρεις χορογραφίες για τη στιγμή της ακινητοποίησης. Για τη δική σας χορογραφία «Anthemoessa» από πού αντλήσατε την έμπνευσή σας και πόσο σας δυσκόλεψε η υλοποίησή της;

Η “Anthemoessa” ήρθε στο μυαλό μου σαν ιδέα πριν 1,5 χρόνο, ξαναδιαβάζοντας μετά από πολύ καιρό κάποια αποσπάσματα από την Οδύσσεια, ανάμεσα στα οποία τον μύθο των Σειρήνων. Η ιστορία τους είναι γνωστή στους περισσότερους από εμάς, καθώς πρόκειται για έναν πολύ δημοφιλή μύθο. Οι Σειρήνες ζουν σ’ένα λιβάδι πάνω στο νησί Ανθεμόεσσα, απ’ όπου μαγεύουν με το τραγούδι τους τους διερχόμενους ναυτικούς. Οι ναυτικοί από την πολλή γοητεία του τραγουδιού ξεχνούν να φάνε και να πιουν και βρίσκουν εντέλει φριχτό θάνατο. Οι Σειρήνες του μύθου, πλάσματα με υπεράνθρωπη σοφία, αποτελούν ενσάρκωση της νοσταλγίας για έναν παράδεισο όπου αποκαλύπτεται στον άνθρωπο η βαθύτερη ουσία της ύπαρξης και της ζωής.

Αναρωτήθηκα πώς μπορώ να φέρω αυτή την ιστορία στην εποχή μας. Ποιοι θα ήταν οι σημερινοί θαλασσοπόροι, και ποιο θα ήταν το ταξίδι τους; Ήρθαν στο μυαλό μου οι εργαζόμενοι του σήμερα και το αέναο, μονότονο, ασφυκτικό πολλές φορές, καθημερινό εργασιακό τους ταξίδι. Ένας διαρκής αγώνας για να προλάβουν προθεσμίες και να επιτύχουν όλο και πιο απαιτητικούς στόχους. Η επαφή με τις Σειρήνες και την σοφία τους θα είναι συντριπτική για τους ναυτικούς και θα θέσει σε κίνδυνο το ταξίδι τους και φυσικά τη μέχρι τώρα ζωή τους.

Η “Ανθεμόεσσα” πήρε την αρχική της μορφή σε ένα πολύ προστατευμένο περιβάλλον, στα πλαίσια του σεμιναρίου της Πατρίσιας Απέργη “Απόπειρες Χορογραφίας”, με πολύ μεγάλη στήριξη τόσο από την ίδια την Πατρίσια, όσο και από την υπόλοιπη ομάδα του σεμιναρίου. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σαν work in progress στο Arc for dance festival 7. Πρόκειται να παρουσιαστεί στο θέατρο Rabbithole στις 10 και 11 Μαΐου, μαζί με τα έργα “In Relation” της Μυρτώς Δελημιχάλη και “Depth Pulses” της Κατερίνας Φώτη, υπό τον κοινό τίτλο “StandStill”.

Το έργο σας επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στο Théâtre de la Ville στο Παρίσι, στα πλαίσια του διεθνούς Danse-Εlargie competition, τον Ιούνιο. Μιλήστε μας για αυτόν τον διαγωνισμό και πώς αισθάνεστε που θα παρουσιάσετε τη δουλειά σας, στα πλαίσιά του.

Το Danse – Elargie είναι ένας διαγωνισμός που πραγματοποίειται στο Παρίσι και στη Σεούλ στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο χωρών. Δεν αφορά μόνο χορογράφους, αλλά καλλιτέχνες υπό την ευρεία έννοια του όρου, που έχουν δημιουργήσει κάποιο project σχετικό με τον χορό, το θέατρο, το video, την αρχιτεκτονική κτλ. Φέτος, από 480 συμμετοχές από όλον τον κόσμο, επιλέχθηκαν 34 projects. Από την Ελλάδα συμμετέχουμε η ομάδα μου με την Anthemoessa και ο Χρήστος Παπαδόπουλος με το Opus.

Φυσικά ένιωσα τέραστια χαρά και συγκίνηση όταν έμαθα ότι θα συμμετέχουμε σε έναν τόσο μεγάλο διαγωνισμό!

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το χορό; Σας συνάρπαζε από μικρή ηλικία αυτή η τέχνη ή προέκυψε το ενδιαφέρον για αυτήν στην πορεία της ζωής σας;

Σε ηλικία 3 ετών ξεκίνησα Μπαλέτο. Η μητέρα μου το αποφάσισε για εμένα, λόγω των παραπάνω κιλών μου… Το αγάπησα σχεδόν κατευθείαν. Από τότε δεν έχω σταματήσει να ασχολούμαι με τον χορό. Τελείωσα, παράλληλα με το Βιολογικό Τμήμα, την επαγγελματική σχολή χορού της Ν. Κονταξάκη, κι από το 2009 εργάζομαι ως Δασκάλα Μπαλέτου.

Με δεδομένη τη σημερινή οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, πόσο έχει επηρεαστεί ο κλάδος σας; Υπάρχει η δυνατότητα για νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με το χορό να δημιουργήσουν και να εξελιχθούν;

Η σημερινή οικονομική κατάσταση σίγουρα άφησε το βαθύ στίγμα της και στον κλάδο μας. Οι επιπτώσεις είναι κυρίως στο πορτοφόλι μας. Οι περισσότεροι πρέπει να δουλεύουμε διπλά, καθώς οι μισθοί έχουν μειωθεί πολύ. Παρόλα αυτά, επικρατεί μια έντονη δημιουργικότητα, με πολλούς νέους χορευτές να ξεπηδούν από σχολές, με ιδιαίτερα αξιόλογη παρουσία και νέα projects να δημιουργούνται συνεχώς. Ένα επίσης θετικό γεγονός από την παρούσα κατάσταση, είναι ότι πλέον είμαστε πολύ πιο εξωστρεφείς και ανοιχτοί σε συνεργασίες και κριτική. Παρόλ’ αυτά, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε σαν χορευτές και χορογράφοι και να δημιουργούμε ανεμπόδιστα και με όρεξη, χρειάζεται να γίνουν πολλά σημαντικά βήματα για την στήριξη του κλάδου μας. Η αναβάθμιση του πτυχίου μας, η εισαγωγή του χορού στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η ίδρυση ενός Πανεπιστημίου χορού θα ήταν μια πολύ καλή αρχή προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα σκεφτόσασταν να εργαστείτε στο εξωτερικό, εφόσον είχατε μία δελεαστική πρόταση;

Φυσικά! Θα ήταν μία καλή ευκαιρία να συλλέξω ερεθίσματα, εμπειρίες και να κάνω νέους φίλους.

Πόσο σημαντικά θεωρείτε τα social media για την προβολή της δουλειάς σας, αλλά και για την καθημερινή επικοινωνία και ενημέρωση;

Τα social media κυριαρχούν πλέον στη ζωή μας, οπότε σίγουρα μας βοηθούν πολύ όλους στην προώθηση της δουλειάς μας. Η επικοινωνία μεταξύ μας θεωρώ πάντως ότι έχει γίνει αρκετά προβληματική εξαιτίας τους, ειδικά στις νεαρές ηλικίες, για τους προφανείς λόγους.

Όσον αφορά την ενημέρωση, πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η βασική πηγή ειδήσεων για πολλούς από εμάς, βομβαρδίζοντάς μας με έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών καθημερινά. Θα πρέπει συνεπώς να γίνεται και το απαραίτητο προσωπικό φιλτράρισμα. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποδειχθεί πιο έγκυρα από άλλα μέσα, όπως η τηλεόραση, λόγω της αμεσότητας τους, με την Τουρκία πολύ πρόσφατο παράδειγμα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Πολλά ταξίδια!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘STANDSTILL’

Depth Pulses - Copyright Dimitris Nassiakos 6

StandStill
Μυρτώ Δελημιχάλη _ Ειρήνη Παπανικολάου _ Κατερίνα Φώτη
τρεις χορογραφίες για τη στιγμή της ακινητοποίησης
Tρίτη 10 & Τετάρτη 11 Μαΐου στις 21.30
@ Rabbithole

Η στιγμή της ακινητοποίησης. Η στιγμή στην οποία οι αντιφάσεις, τα διλήμματα και όλες οι προεκτάσεις τους σε επιλογές και ανάγκες παγώνουν για λίγο το χρόνο. Και επαναπροσδιορίζουμε. Χάνουμε και κερδίζουμε. Και θέτουμε όρια και τα προσπερνάμε. Τί συμβαίνει τελικά στο σημείο μηδέν; Ποιά είναι η σχέση της καθημερινότητάς μας με την πορεία προς την ολοκλήρωση; Ποιος είναι ο δρόμος για να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στον προορισμό μας;

Τα τρία αυτά χορογραφικά έργα πραγματεύονται την ιδιαίτερα μικρή στιγμή που πριν αποφασίσουμε, για λίγο ακίνητοι, παρατηρούμε τις διαρκώς εναλλασσόμενες και αντιφατικές διαδρομές μας. Και συνεχίζουμε. Κουβαλώντας μαζί μας την μνήμη του παρελθόντος. Και την αναζήτηση του ιδανικού μας, με τις αποσκευές μιας καθημερινότητας.

In relation

IN RELATION
Μυρτώ Δελημιχάλη

Ένας κινητικός διάλογος με κεντρικό άξονα την καθημερινή ρουτίνα ενός ζευγαριού. Αφορμή του έργου υπήρξε η παρατήρηση των ανθρώπινων σχέσεων και πώς αυτή επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτικά δεδομένα.

Η αφοσίωση και η κατανόηση είναι λέξεις που σιγά σιγά εγκαταλείπονται στο βωμό του ατόμου και του εγωιστικού προτύπου που αποτελεί κυρίαρχο κοινωνικό μοντέλο των δυτικών κοινωνιών. Σε αυτό προστίθεται η ολοένα και πιο απαιτητική καθημερινότητα καθιστώντας την επικοινωνία των μερών μιας σχέσης δευτερεύουσα έως και αδύνατη.

Σύλληψη – Χορογραφία: Μυρτώ Δελημιχάλη _ Ερμηνεία – Δημιουργία: Μυρτώ Δελημιχάλη, Στάθης Δογάνης _ Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος

ΑΝΘΕΜΟΕΣΣΑ
Ειρήνη Παπανικολάου

Το αέναο ταξίδι τεσσάρων θαλασσοπόρων διαταράσσεται με απροσδόκητο τρόπο, όταν συναντούν το Νησί των Σειρήνων. Υπνωτισμένοι από τα σοφά λόγια των πλασμάτων αυτών και τη γλυκιά μελωδία που κυριαρχεί στο Νησί, οι ταξιδιώτες κλονίζονται βαθιά και αρχίζουν να έχουν ερωτηματικά για το ταξίδι και τους στόχους του.

Σύλληψη, χορογραφία: Ειρήνη Παπανικολάου _ Ερμηνεία: Μυρτώ Δελημιχάλη, Δέσποινα Καβούρη, Ερατώ Χατήρα, Βίκη Σπάχου _Μουσική σύνθεση: Βαγγέλης Κουραστής _Σχεδιασμός Φώτων: Νίκος Βλασσόπουλος

Το έργο επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στο Théâtre de la Ville στο Παρίσι, στα πλαίσια του διεθνούς Danse-Εlargie competition, τον Ιούνιο του 2016. Πληροφορίες: http://www.danse-elargie.com

Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Arc for Dance Festival 7, το Μάιο του 2015, υπό τη μορφή work in progress, στα πλαίσια της θεματικής «Απόπειρες Χορογραφίας».

Θερμές ευχαριστίες στην Πατρίσια Απέργη και τη Φρόσω Τρούσα για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη.

Depth Pulses - Copyright Dimitris Nassiakos 6

DEPTH PULSES
Κατερίνα Φώτη

Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε μικρούς και μεγάλους θανάτους. Κάθε μέρα παλεύουμε με τους προσωπικούς μας δαίμονες και κάθε μέρα τους κερδίζουμε και συνεχίζουμε. Κάθε θάνατος, μικρός και μεγάλος, δεν είναι μόνο η απέραντη θλίψη της απώλειας αλλά και η ανάγκη να συνεχίσουμε για να μην ξεχαστεί αυτό που οριστικά δεν έχουμε πια μαζί μας. Και κάθε ζωή που συνεχίζει να υπάρχει, με απόλυτη συνείδηση της θνητότητας και του εφήμερου, παλεύοντας να νικήσει την απώλεια και να σταθεί στα πόδια της παρέα με τη μνήμη και με όπλο τα όσα πρόκειται να συμβούν, είναι αυτή που κέρδισε το εφήμερο. Είναι ακριβώς αυτή που πάντρεψε το τραγικό με τη χαρά, είναι αυτή που νίκησε το δαίμονα της απόλυτης και βασανιστικής θνητότητας.

Σύλληψη, χορογραφία: Κατερίνα Φώτη _ Χορεύουν: Μαρία Πασχαλίδου, Κατερίνα Φώτη _ Σχεδιασμός Φώτων: Νίκος Βλασσόπουλος _ Πρωτότυπη Μουσική σύνθεση: Vs Srg

Το έργο παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Arc for Dance Festival 7, το Μάιο του 2015, υπό τη μορφή work in progress, στα πλαίσια της θεματικής «Απόπειρες Χορογραφίας».

Θερμές ευχαριστίες στην Πατρίσια Απέργη και τη Φρόσω Τρούσα για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη.

Συνολική διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά με διάλειμμα
Eίσοδος: 12 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητικό, ανεργίας, κάρτας ΣΕΗ, Σ.Ε.ΧΩ.ΧO)
Rabbithole, Γερμανικού 20, Μεταξουργείο
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 6988630555 και 210 5249903

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Eirini Papanikolaou

Η Ειρήνη Παπανικολάου γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1986 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την “Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Ν. Κονταξάκη-Νικ.Μπακάλη” το 2007, και το Βιολογικό Τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου το 2013. Από το 2010 είναι μέλος της ομάδας Tilt. Ως χορεύτρια, έχει συνεργαστεί, επίσης, με καλλιτέχνες, όπως η Δέσποινα Καβούρη, Pil and Galia kollektiv, Ελίνα Σταματέλη συμμετέχοντας σε φεστιβάλ όπως Dance Days Chania με το έργο “tango4three” (2012-2013), Ιωνικές Γιορτές του Δήμου Αθηναίων, 4th Athens Biennale με το project “A guide to Office Clerical Time Standards” (2013). Παράλληλα με τις σπουδές της, έχει παρακολουθήσει μαθήματα-σεμινάρια αυτοσχεδιασμού, τεχνικής σύγχρονου χορού και χορογραφίας με τους: Πατρίσια Απέργη, Damien Jalet, Konstantina Euthimiadou, Λίντα Καπετανέα, Josef Frucek, Λίτσα Κιούση, Βάλια Αλεξανδράτου, Stella Zannou, Fotis Nikolaou, Marilena Dara κ.α. Από το 2009, διδάσκει μπαλέτο και barre-à-terre στην Σχολή Μπαλέτου του Αττικού Ωδείου. Το 2015 δημιούργησε την “Anthemoessa”, το πρώτο της χορογραφικό έργο, το οποίο παρουσιάστηκε στο 7ο Arc for Dance Festival/ Απόπειρες χορογραφίας. Τον Ιούνιο του 2016 το έργο πρόκειται να παρουσιαστεί στο Théâtre de la Ville στο Παρίσι, στα πλαίσια του Danse-Εlargie competition.