Συνεντευξη [Q&A] με τον Σωτηρη-Νικολα Κασσο

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Το κονσέρτο «Ο Μύθος της Αμάλθειας» επαναλαμβάνεται, μετά από τη θερμή υποδοχή του κοινού. Μιλήστε μας για το έργο αυτό και για τους συνοδοιπόρους σας σε αυτήν την προσπάθεια.

Καλώς σας βρίσκω! Ο μύθος της Αμάλθειας είναι το έργο με το οποίο εγκαινιάσαμε τις συναυλίες των Συνόλων ΙΕΡΑΞ. Πρόκειται για μια θεματική συναυλία, με τη μουσική να λαμβάνει τον κύριο ρόλο, ενώ η αφήγηση του μύθου, δένει νοηματικά τα μουσικά κομμάτια και ταξιδεύει τον ακροατή σε ένα άλλο κόσμο. Για ένα συνθέτη είναι ευλογία το να έχει τόσο αξιόλογους συνεργάτες, για τους οποίους να αισθάνεται περήφανος. Η Σοφία Ροσμαράκη στο πιάνο, είναι μια μουσικός η οποία γνωρίζει πολύ καλά τον κόσμο της σκηνής, αφού είναι μέλος και των Cinema Paradiso, αλλά έχει και μια μακρόχρονη εμπειρία διδασκαλίας στον ωδείο Athenaeum. Ο Ίων Κουρμπανάς στο βιολί, είναι από τα πρώτα μέλη της Metropolitan Orchestra και ήδη ξεχωρίζει για τις ικανότητές του. Με τον Ίωνα συνεργαζόμαστε και στο κομμάτι της οργάνωσης και είναι εξαιρετικός σε αυτό επίσης. Ο Ευγένιος Μπένσης στο τσέλο, έρχεται εκτάκτως να συμμετάσχει μαζί μας και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτό, αφού ειναι μουσικός αξιώσεων, με υπέροχο ηχόχρωμα και πολύ καλή τεχνική δοξαριού. Φυσικά η υψίφωνός μας, η Εβίτα Χιώτη, η οποία έχει μια ιδιαίτερη, δυναμική φωνή, ένα κρυστάλλινο ηχόχρωμα, και με την οποία έχουμε προγραμματίσει ένα ρεσιτάλ για τις 30 του Μαΐου στο Athenaeum. Επίσης, συνεργάζομαι στενά με τον Χρήστο Δαλιάνη -βιολί, βιόλα- με τον οποίο εκτός των συναυλιών, εργαζόμαστε στην εφαρμογή μέρους του ερευνητικού μου πεδίου γύρω από την παλαιά μουσική και την λόγια βυζαντινή και οθωμανική, αφού είναι ένας από τους καλύτερους βιολιστές της δυτικής και ανατολικής μουσικής στην χώρα μας. Ακόμη, νέο μέλος μας, στο πιάνο, η Άννα Χατζηδιάκου, η οποία αν και νέα, είναι ικανότατη και η οποία θα κάνει το ντεμπούτο της στην επικείμενη συναυλία μας για την Μητέρα των Μουσών, στο Athenaeum στις 23 Μαΐου. Ακόμη θα πρέπει να πω, πως ο Χρήστος Μοδέστου, ο οποίος διαχειρίζεται το GiocondArt Cafe όπου θα παρουσιάσουμε για δεύτερη φορά τον Μύθο της Αμάλθειας στις 21 του μήνα, μας έχει στηρίξει υπέρμετρα. Τέλος, ο Ίχωρ Ταλάγιεβιτς, είναι ο σκηνοθέτης μας, με τον οποίο ετοιμάζουμε πολλές νέες εργασίες τις οποίες θα ανακοινώσουμε εν καιρώ!

Πώς συνδέονται η θεματολογία του κονσέρτου με τη σημερινή κοινωνικοοικονομική κατάσταση; Ποιες είναι οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις του κοινού, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης;

Ο ήρωας, βρίσκεται να έχει διαπράξει μια ανομία σύμφωνα με τους νόμους της φύσης εκείνου του κόσμου. Ο ίδιος αγνοούσε τι έκανε και τις συνέπειες που αυτό θα είχε. Όμως, ανοίγονται δύο δρόμοι, είτε θα πρέπει αιωνίως να εκτίει την ποινή του – τον έχουν καταραστεί με αθανασία- είτε θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να σπάσει τα δεσμά των φυσικών νόμων, αλλά με καταστροφικές συνέπειες. Όμως στο τέλος, πάντα επέρχεται η ισορροπία και όλα γίνονται για το καλύτερο.

Οι αντιδράσεις του κοινού, μπορώ να πω πως με εξέπληξαν. Το κοινό, το βλέπω ως άμεσο συνεργάτη μου, για αυτό το λόγο συζητώ πολύ μαζί με όλους όσους έχουν τον χρόνο να το κάνουν μετά το πέρας των συναυλιών. Η ένθερμη αποδοχή της μουσικής αλλά και του συνόλου του έργου, είναι η κινητήριος δύναμή μας.

kassos3_n

Δίνονται ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες σήμερα; Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση τον δικό σας κλάδο, αλλά, παράλληλα, πόσο έχει κινητοποιήσει τη δημιουργικότητα κάποιων καλλιτεχνών;

Η Τέχνη πιστεύω πως είναι ανώτερη των πολιτικών συνθηκών. Όσο εργαζόμαστε ως Εργάτες Αυτής, Αυτή θα μας βοηθά. Έτσι τις ευκαιρίες ίσως θα πρέπει να τις δημιουργούμε και μόνοι μας. Αρκεί να βρούμε τον κατάλληλο καιρό για να πετύχουμε τους στόχους μας. Η έννοια του “ευ” είναι κλειδί. Ουκ εν τω πολλώ το ευ, επίσης. Η δημιουργικότητα εν καιρώ κρίσης, πρέπει να έχει ως στόχο την ποιότητα πολιτισμού αντί της ποσότητας. Έτσι και αλλιώς με την Κρίση, έρχεται η Κριτική και η αυτοκριτική.

Ο Έρως, το Χάος και ο Χρόνος… Βασικές έννοιες του «Μύθου της Αμάλθειας». Μπορεί ο Έρωτας να διατηρήσει την αισιοδοξία, μεσα στο Χάος, με την αρωγή του πανδαμάτορα Χρόνου;

Ο Έρως για τους Έλληνες είναι μια ανώτερη δύναμη, η οποία υπονοεί τον πόλεμο ενάντια στο Χάος. Ερωτευόμαστε ιδανικές ιδέες και πολεμούμε να τις φέρουμε στις δικιές μας διαστάσεις και να τις υλοποιήσουμε. Κάποιος θα πρέπει να αποφεύγει το να πηγαίνει στον πόλεμο ηττημένος, το οφείλει στην ιδανική αυτή ιδέα να είναι αισιόδοξος. Έτσι θα καταφέρει να την φέρει στον κόσμο μας, για όλους μας. Αυτό όμως, παίρνει χρόνο… Τον κατάλληλο χρόνο!

Αν σας πρόσφεραν ως δώρο την αιώνια ζωή, θα προβληματιζόσασταν πριν απαντήσετε ή θα το αποδεχόσασταν, χωρίς δεύτερη σκέψη (και γιατί);

Άνευ ενδοιασμού, θα απαντούσα πως το να παραμείνει κάποιος σε μια μόνο κατάσταση αιωνίως, είναι σκλαβιά. Θέλω να ανήκω στους Ταξιδευτές, όπως τους ορίζει και το κείμενο της Αμάλθειας.

kassos4

Η μουσική σας έχει τις βάσεις της στην κλασική, το μπαρόκ, καθώς και τη μινιμαλιστική μουσική. Πώς μπορεί ένα κοινό που ακολουθεί πιο… δημοφιλή μουσικά είδη να πειστεί να δώσει μια ευκαιρία σε κάτι που ίσως δεν έχει ξανακούσει;

Η μουσική είναι και εργαλείο. Υφίσταται η μουσική η οποία διασκεδάζει και κάποια άλλη που ψυχαγωγεί. Αυτή που διασκεδάζει έχει μια αυξημένη δημοτικότητα για τον απλό λόγο πως έχει μια αδιατάραχη πορεία μέσα στον χρόνο. Η μουσική η οποία ψυχαγωγεί, πέρασε στα χέρια και μη ικανών εκφραστών οι οποίοι την μετέτρεψαν με μουσειακό είδος, με αποτέλεσμα να χάσει την δημοτικότητά της. Σήμερα σε όλο τον κόσμο, νέοι συνθέτες, προσπαθούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια της και να την ανυψώσουμε σε νέα ύψη. Αυτό το κάνουμε για τον Άνθρωπο, ο οποίος έχει στερηθεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ψυχική του υγεία, το οποίο μπορεί να το χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του. Αυτά είναι και τα μελλοντικά σχέδια.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Εργάζομαι μαζί με τους συνεργάτες μου των συνόλων ΙΕΡΑΞ, στην σύγχρονη λόγια τονική μουσική, όπου δώσαμε και τον όρο “Νέα Ιερότητα” (sacre nouveau) έως ότου γεννηθεί κάτι καλύτερο. Συνεχίζουμε τις συναυλίες μας και ανταλλάσουμε απόψεις και ιδέες με όλους όσοι βρίσκονται μαζί μας σε αυτή την πορεία.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΝΣΕΡΤΑ

unnamed (2)

Κονσέρτο «Ο Μύθος της Αμάλθειας» (21/05, GiocondArt café)

Το κονσέρτο «Ο Μύθος της Αμάλθειας» επαναλαμβάνεται.

Η αγάπη του κοινού ήταν τόσο μεγάλη που ο συνθέτης Σωτήρης- Νικόλας Κάσσος και το μουσικό σύνολό του Ιέραξ αποφάσισαν να επαναλάβουν το κονσέρτο «Ο Μύθος της Αμάλθειας».

Αν δεν το είχατε παρακολουθήσει τον περασμένο μήνα ή αν το απολαύσατε τόσο, ώστε νιώσατε πως μια φορά δεν ήταν αρκετή, τότε σπεύσατε στο φιλόξενο GiocondArt café στα Άνω Ιλίσια, το Σάββατο 21 Μαΐου, στις 20.30.

Ο ευρηματικός συνθέτης Σωτήρης- Νικόλας Κάσσος θα βρίσκεται εκεί για να σας διηγηθεί, μέσα από μια ενδιαφέρουσα μίξη αφήγησης και μουσικής, το «Μύθο της Αμάλθειας». Μια ιστορία με έντονο συμβολισμό και πινελιές ρομαντισμού που θα σας ταξιδέψει.

Μαζί του θα είναι το σύνολο Ιέραξ και η υψίφωνος Εβίτα Χιώτη. Στο ρόλο του αφηγητή, ο ίδιος ο συνθέτης.

kassos8

Η υπόθεση

Ο Μύθος της Αμάλθειας είναι μια συμβολική εξιστόρηση των δυνάμεων που μας κυβερνούν. Ο Έρως, το Χάος και ο Χρόνος… Οι ήρωες μέσα από τους οποίους υφαίνεται το δράμα της δημιουργίας και της καταστροφής…

Πρωταγωνίστρια, η Αμάλθεια, ένα πλάσμα που ανήκει σε κάποιο άλλο σύμπαν.

Ο ήρωάς μας πρέπει να υποστεί μια κατάρα, αυτή της αιώνιας ζωής. Όμως, θα βιώσει το γήρας της Αμάλθειας, ως ποινή της ύβρεως για την απελευθέρωση της τελευταίας από τα δεσμά της. Με την Αμάλθεια θα είναι ερωτευμένος αιωνίως. Η ισορροπία, όμως, δεν θα έρθει ποτέ…

Μια παράσταση που μοιάζει με τα βιβλία μυθολογίας που διαβάζαμε μικροί αλλά και με αρχαία τραγωδία.

Αυτή την εμπνευσμένη ιστορία, λοιπόν, με τον έντονο συμβολισμό «ντύνει» μελωδικά ο συνθέτης. Ο ίδιος σημειώνει: «Η μουσική αντικατοπτρίζει προσωπικές στιγμές των ηρώων. Οι στίχοι πηγάζουν από τις σκέψεις, από τους εσωτερικούς διαλόγους και τα πάθη των πρωταγωνιστών. Ο συμβολισμός του κειμένου διατηρείται στις μελωδίες, οι οποίες θα μπορούσαν από μόνες τους να ανήκουν σε γρηγοριανό ύμνο, με την ενορχήστρωση ωστόσο να ακολουθεί σύγχρονο ύφος».

Ταυτότητα
Ο Μύθος της Αμάλθειας
Πότε: 21 Μαΐου, στις 20:30
Πού: GiocondArt café, Εθνικής Αντιστάσεως 8, Άνω Ιλίσια, τηλ.: 215 5014291
Είσοδος: € 3
Σύνολο Ιέραξ:
Πιάνο: Σοφία Ροσμαράκη
Βιολί: Ίωνας Κουρμπανάς
Τσέλο: Ευγένιος Μπένσης
Σύνθεση, αφήγηση: Σωτήρης- Νικόλας Κάσσος
Ερμηνεία: Εβίτα Χιώτη

unnamed (5)

Ένα κονσέρτο που υμνεί τη μητέρα των 9 Μουσών (23 & 30/05, Athenaeum)

Η Μνημοσύνη κοιμήθηκε στην Πιερία με το γιο του Κρόνου και γέννησε αυτές τις εννιά παρθένες που μας κάνουν να ξεχνάμε τα βάσανά μας και απαλύνουν τους πόνους μας…

(Ησίοδος/ Θεογονία)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού (21/5) ο Σωτήρης- Νικόλας Κάσσος και το μουσικό του σύνολο Ιέραξ παρουσιάζουν τη Μητέρα των Μουσών, μια συναυλία εξαιρετικά αφιερωμένη στη Μνημοσύνη.

Την μητέρα των 9 Μουσών (όπως δηλώνει άλλωστε και ο τίτλος), την Τιτανίδα κόρη του Ουρανού και της Γης, η οποία υπήρξε η προσωποποίηση της μνήμης, δηλαδή του θεμέλιου λίθου του πολιτισμού.

unnamed (3)

Τι θα ακούσει όποιος επισκεφτεί το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum στο Θησείο;

Μεταξύ άλλων, έργα του Σωτήρη- Νικόλα Κάσσου, όπως Αμάλθεια, Βροχή, Δέησις, Κρύπτη (πρώτη επίσημη, για άρπα με δοξάρι), έργα των Handel (δεξιοτεχνικό για Πιάνο), Telemann (δεξιοτεχνικό για βιολί) κ.ά.

Ο συνθέτης εξηγεί γιατί επέλεξε να αφιερώσει αυτή τη συναυλία στη Μνημοσύνη: «Ο μουσικός είναι άμεσος συγγενής της Μνημοσύνης. Η Τέχνη οφείλει την λειτουργικότητά της στην μνήμη. Τα κοινά σημεία μας, ο ήχος, μια μελωδία, ένα ηχόχρωμα ή ένας στίχος, με τα οποία επικοινωνούμε, μεταφέρουμε τα συναισθήματά μας, ονειρευόμαστε και προβληματιζόμαστε, αποτελούν τα δομικά στοιχεία μας. Όλα όμως στηρίζονται στην δυνατότητα της μνήμης, συλλογικής και ατομικής, όπου τα βιώματα διατηρούν ζωντανή την φλόγα τους και μας επιτρέπουν να την μοιραζόμαστε».

Ταυτότητα:
Η Μητέρα των Μουσών
Πότε: 23 & 30 Μαΐου, στις 20:45
Πού: Athenaeum, Αδριανού 3, Θησείο, τηλ.: 210 3211987,
Είσοδος: € 10, € 5 (φοιτητικό)

Σύνολο Ιέραξ:
Υψίφωνος: Εβίτα Χιώτη
Πιάνο: Σοφία Ροσμαράκη
Βιολί 1ο: Χρήστος Δαλιάνης
Βιολί 2ο: Ίωνας Κουρμπανάς
Τσέλο: Ευγένιος Μπένσης
Στη Σονάτα του Μότσαρτ, πιάνο θα παίξει η Άννα Χατζηδιάκου (φιλική συμμετοχή)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ-ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΣΣΟ

kassos6

Τελειόφοιτος της σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΕΜΠ). Μουσικά έργα του και ποίηση έχουν αναμεταδοθεί από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Η μουσική του έχει τις βάσεις της στην κλασική, το μπαρόκ καθώς και την μινιμαλιστική μουσική. Ο ίδιος εξερευνά τις δυνατότητες μείξης πρώιμης δυτικής και βυζαντινής μουσικής με τα πιο μοντέρνα ιδιώματα.

Έχει δημιουργήσει δύο νέες τεχνικές σύνθεσης, τις «Ψύξις» και «Ροή» για την τονική και ατονική μουσική αντίστοιχα. Ακόμη στα πεδία έρευνάς του βρίσκεται η εσωτερική μουσική -σύνθεση και πράξη- , όπως αυτή έχει εκφραστεί από την ελληνική παράδοση καθώς και από την λόγια οθωμανική και παλαιά ευρωπαϊκή μουσική.

Υπήρξε συνεργάτης του Μουσείου Μακρονήσου καθώς και του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Είναι μέλος του Ομίλου Φίλων της UNESCO και της Delian Society – Κοινότητα με σκοπό την προώθηση της τονικής μουσικής-. Τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» το 2012.

Ακούστε ένα δείγμα της δουλειάς του Σωτήρη-Νικόλα Κάσσου:

Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο μπορείτε να δείτε εδώ
ή εδώ