Συνεντευξη [Q&A] με την Ελπιδα

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Θα υποδεχθείτε το –καλοκαιρινό– φθινόπωρο με μια μεγάλη παρέα αξιόλογων συναδέλφων, που όλοι έχετε γράψει τη δική σας μουσική ιστορία, στις 08/09 στο θέατρο Βράχων, σε μία συναυλία με τον τίτλο: «Τα καλύτερά μας χρόνια». Πώς αισθάνεστε για τη συμμετοχή σας σε αυτή τη μουσική συνάντηση και τι σας έκανε να πείτε το «ναι» στην πρόταση που σας έγινε;

Απάντησα αυθόρμητα στην πρόταση αυτή, γιατί ήταν εσωτερική μου ανάγκη! Πιστεύω πολύ σε αυτή τη συνύπαρξη και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτή τη συναυλία.

Αυτή η συναυλία είναι ιδανική αποτύπωση της κλασικής φράσης: «για θυμούνται οι ”παλιοί” να μαθαίνουν οι ”νέοι”». Ήταν πράγματι εκείνα «τα καλύτερά μας χρόνια» ή τα αντιμετωπίζουμε ως μια εξειδανικευμένη ανάμνηση;

Θα υπενθυμίσω την ΠΟΠ περίοδο της καριέρας μου. Τα αγνά εκείνα χρόνια της δημιουργίας και της άμιλλας. Τα καλύτερα χρόνια για τον κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικά.

Πώς μπορεί σήμερα ένας νέος να κυνηγήσει το όνειρό του; Ποια στοιχεία του χαρακτήρα του πρέπει να ενεργοποιήσει πιο έντονα και πώς ο/η ίδιος/α θα το χειριζόσασταν αν ξεκινούσατε σήμερα την πορεία σας στο χώρο;

Πρέπει να χρησιμοποιήσει το ταλέντο του και την αγάπη γι’ αυτό που θέλει να κάνει! Να μη ξεκινήσει με κίνητρο το οικονομικό, αλλά την αναγνώριση του ταλέντου του και την προσωπικότητά του – πάνω από όλα να έχει υπομονή και επιμονή. Εγώ είμαι ακόμη ρομαντική και πιστεύω στις αξίες .

Σήμερα στη μουσική όλα είναι προσωρινά, δεν υπάρχει η έννοια της διαχρονικότητας που διατηρεί ακόμα και σήμερα τα περισσότερα από τα τραγούδια που θα ακούσουμε στη συναυλία φρέσκα και ευχάριστα οικεία. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό; Είναι η λογική fast-food που επικρατεί σήμερα ή ίσως και κάπου εμείς οι ίδιοι, είτε από το βάρος της καθημερινότητας είτε από αδιαφορία, δεν αναζητούμε τα «κρυφά διαμάντια» που σίγουρα κάπου εκεί έξω βρίσκονται;

Οι εποχές αλλάζουν σήμερα, είναι όλα βιαστικά, ποιος νοιάζεται για τη μουσική και τον πολιτισμό, “Γα τη Σωτηρία της ψυχής” που λέει ο Κραουνάκης.

Στην εποχή μας, η διάδοση της πληροφορίας είναι άμεση και είναι στο χέρι μας να τη φιλτράρουμε με τον καλύτερο τρόπο, ανάλογα με την αντίληψη και την παιδεία μας. Τραγούδια κυκλοφορούν σε ψηφιακή μορφή – κάποιες φορές και δωρεάν – και δεν χρειάζεται να περιμένουμε την κυκλοφορία ενός ολόκληρου δίσκου για να απολαύσουμε τον αγαπημένο μας καλλιτέχνη. Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά αυτής της νέας τάξης μουσικών πραγμάτων;

Η εποχή εξελίσσεται και η τεχνολογία προχωράει. Εγώ είμαι της παλιάς σχολής, αυτά εμένα δεν με βολεύουν, έχω μάθει με τους δίσκους , τα cd, το ραδιόφωνο και το you tube.

Ο κόσμος, παρ’ όλες τις δυσκολίες της εποχής, συνεχίζει να στηρίζει τις τέχνες, και ιδιαίτερα το θέατρο και τη μουσική. Πιστεύετε, όμως, από την εμπειρία σας, ότι το κριτήριο επιλογής είναι πια πιο πολύ ποσοτικό (κόστος εισιτηρίου) ή υπάρχει ακόμα και το ποιοτικό;

Είναι ζήτημα επιλογής του καθενός και εξαρτάται από τα βιώματα του καθενός.

Πώς τα πάτε με τα social media και την τεχνολογία γενικότερα; Κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει τη δουλειά σας και την επαφή με το κοινό σας;

Δεν τα πήγαινα ποτέ καλά με την τεχνολογία. Προσπαθώ, όμως, να ακολουθώ την εποχή και κάτι γίνεται… τα ψιλοκαταφέρνω!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

ΕΛΠΙΔΑ (6)

Η Ελπίδα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Σπερχειάδα Φθιώτιδας την 1η Οκτωβρίου του 1950. Στα δεκαπέντε της χρόνια η οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα όπου και τελείωσε το 5ο Γυμνάσιο Θηλέων. Από μικρή ονειρευόταν να γίνει αρχιτέκτων. Τελικά σπούδασε σχέδιο στη Σχολή Δοξιάδη.

Έχει δύο μεγαλύτερους αδελφούς, τον Νίκο, τοπογράφο μηχανικό, και τον Κώστα Καράλη, γνωστό τραγουδιστή, κιθαρίστα και συνθέτη.

Πριν τελειώσει τις σπουδές της, μέσω του αδελφού της Κώστα, γνώρισε τον Γεράσιμο Λαβράνο, γνωστό μουσικοσυνθέτη, κι έτσι το 1970 άρχισε να ασχολείται με την μουσική και το τραγούδι. Σπούδασε μουσική και φωνητική κοντά στον σπουδαίο δάσκαλο Αινιάν. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Το 1970 άρχισε να εργάζεται τα βράδια, ξεκινώντας με τον Νίκο Ιγνατιάδη στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Συνέχισε σε clubs και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, όπως ΔΕΙΛΙΝΑ, ΝΕΡΑΪΔΑ, ΦΑΝΤΑΣΙΑ, ΜΕΔΟΥΣΑ, ΖΥΓΟ, ΣΚΟΡΠΙΟ κ.λπ. Συνεργάστηκε με τους Γ. Πάριο, Γ. Νταλάρα, Στρ. Διονυσίου, Τ. Βοσκόπουλο, Χ. Αλεξίου, Β. Μοσχολιού, Δ. Μητροπάνο, Γ. Πουλόπουλο, Μ. Μητσιά, Χάρρυ Κλυνν και με όλους σχεδόν τους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές.

Έχει συνεργασθεί και με δημιουργούς, όπως τον Κώστα Χατζή, Σώτια Τσώτου, Λάκη Παπαδόπουλο, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Κυριάκο Ντούμο, Δημήτρη Ιατρόπουλο, Πάνο Φαλάρα, Κώστα Τουρνά, Χρήστο Νικολόπουλο, κ.α.

Στη δισκογραφία μπήκε το 1970, με το τραγούδι “ΛΟΓΙΑ ΑΓΑΠΗΣ”. Ακολούθησε το “ΜΗ ΘΥΜΩΝΕΙΣ ΜΗ” και το 1972 έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με το τραγούδι “ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑ”. Ακολούθησε και ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με τον ομώνυμο τίτλο.

Σταθμός στη δισκογραφία της ήταν η συνεργασία της το 1977, με τον Κώστα Χατζή και την ζωντανή ηχογράφηση με τίτλο “ΕΛΠΙΔΑ-ΔΑΚΗΣ στου ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗ”. Από αυτήν την συνεργασία προέκυψε η μεγάλη διαχρονική επιτυχία “ΑΝΤΙΟ”, σε στίχους Σώτιας Τσώτου.

Στη διάρκεια των χρόνων, από το 1972 έως το 1986, συμμετείχε τέσσερις φορές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και έξι φορές εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνή Φεστιβάλ τραγουδιού, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στη Χιλή, το δεύτερο βραβείο στο Τόκυο της Ιαπωνίας και άλλα πολλά βραβεία, όπως βραβεία ερμηνείας, ξεχωριστής προσωπικότητας, βραβεία από τα ΜΜΕ ξένων χωρών με άπειρα ευμενή σχόλια. Η Ελπίδα υπήρξε πρότυπο για τους νέους της δεκαετίας του ’70.

Το 1979 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Ισραήλ με το τραγούδι “ΣΩΚΡΑΤΗ ΕΣΥ SUPER STAR” του Δώρου Γεωργιάδη και της Σώτιας Τσώτου, κερδίζοντας την 8η θέση. Ο “ΣΩΚΡΑΤΗΣ” κυκλοφόρησε και στις Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία καθώς και στις Σκανδιναβικές χώρες. Τη δεύτερη εκπροσώπησε την Κύπρο το 1986 στο Μπέργκεν της Νορβηγίας με το τραγούδι “Τώρα ζω”.

Τον Ιούνιο του 1979 παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Μηχανολόγο/Μηχανικό Στάθη Κατσαντώνη. Το 1980 απέκτησε την κόρη της Ήρα και το 1985 τον γιο της Στέφανο. Μέχρι το 1997 η παρουσία της στην δισκογραφία και στα ΜΜΕ ήταν ανελλιπής. Το 2010 συμμετείχε στο ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα “JUST THE TWO OF US”, με μεγάλη επιτυχία. Το 2012 συμμετείχε στο CD του Γιάννη Ζουγανέλη, “ΜΕ ΓΕΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ”, με το τραγούδι του Αντώνη Ανδρικάκη “ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ”. Το 2013 συμμετέχει στο CD των ONIRAMA και στο τραγούδι “ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ”.

Περισσότερα εδώ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ‘ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ’

planetrec (64)

H «Chronos Art Productions» παρουσιάζει μια μοναδική συναυλία αφιερωμένη στα 60’s, 70’s, 80’s, στο Θέατρο Βράχων, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016, στις 21:00.

«ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ . . . »

Τα «Αστέρια» των 60’s, 70’s, 80’s, για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής. Δάκης, Ελπίδα, Πασχάλης, Robert Williams, Λάκης Τζορντανέλλι, Γιώργος Πολυχρονιάδης, Κατερίνα Αδαμαντίδου και πολλές ακόμη συμμετοχές (έκπληξη). Παρουσιαστής ο Νίκος Βεντουράτος.

« Θ Ε ΑΤ Ρ Ο   Β Ρ Α Χ Ω Ν » – Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου – 21.00

Ο Δάκης, η Ελπίδα, ο Πασχάλης, ο Robert Williams, ο Τζορντανέλλι, ο Γιώργος Πολυχρονιάδης, και η Κατερίνα Αδαμαντίδου θα βρεθούν μαζί για πρώτη φορά στην ιστορία τους, στη σκηνή του Θεάτρου Βράχων, συνοδοιπόροι τους, οι σπουδαίοι μουσικοί τους και όλοι οι συντελεστές του Vinyl Attack Generation’s Party… τραγουδιστές, χορευτές και Dj’s…

Μια αξέχαστη συναυλία με πολλές εκπλήξεις και Happening. Στις 8 Σεπτεμβρίου στο «Θέατρο Βράχων», 20 καλλιτέχνες επί σκηνής, θα σας παρασύρουν στην πιο δυνατή συναυλία που ζήσατε ποτέ.

Στη συναυλία αυτή, θα συνυπάρχουν όλες τους οι επιτυχίες που άφησαν εποχή και τραγουδάμε μέχρι και σήμερα, όπως, «Στο Μπαράκι», «Κατερίνα Κατερινάκι», «Στην ντισκοτέκ», «Έτσι απλά αγαπώ», «Τόσα καλοκαίρια», «Μίλα μου», «Μια σου λέξη», «Άνθρωπε αγάπα», «Ήλιε μου», «Μάθημα Σολφέζ», «Σωκράτη εσύ σουπερ σταρ», «Το κορίτσι του φίλου μου», «Ο τρόπος», «Το κορίτσι του Μάη», «Το σχολείο», «Σαν ένα όνειρο», «Τζένκινς Χαν»… Ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, αναβιώνοντας μελωδίες και ρυθμούς από την εποχή του βινυλίου και της εξωστρέφειας, όλες οι ανεξίτηλες αναμνήσεις στο χρόνο ξαναζωντανεύουν σε μια επετειακή συναυλία!!

Τα «Καλύτερά μας Χρόνια», είναι ένα μουσικό νοσταλγικό ταξίδι σε εποχές που ζήσαμε ή θα θέλαμε να έχουμε ζήσει, ζωντανεύοντας τις αναμνήσεις μιας αξέχαστης γενιάς. Βιώματα ανθρώπων, που πίνοντας σε υπαίθρια μπαράκια dry martini, ερωτεύτηκαν, γέλασαν, πέταξαν. Τα «Καλύτερά μας Χρόνια» είναι, μια συναυλία έξω από τα συνηθισμένα κι αναμενόμενα, γεμάτη χαρά και χορό στο οποίο ο ρυθμός, τα φώτα, η πανδαισία μελωδιών και χρωμάτων, θα σας απογειώσουν!!

Τιμές Εισιτηρίων: Μεγάλη προσφορά, τα πρώτα εισιτήρια μόνο με 8,00 € (Προσφορά που ισχύει για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων) |  Προπώληση, Φοιτητικά, Άνεργοι: 12,00 € | Ταμείο: 15,00 €

Προπώληση εισιτηρίων:
www.viva.gr, PUBLIC, MEDIAMARKT, SEVEN SPOTS & RELOAD STORES
Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού Βύρωνα & Δάφνης-Υμηττού: Ευαγγελικής Σχολής 26, 6ος ορ.,  Βύρωνας 16232
Τηλ.: 210 7609340 – 210 7609350 (Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 π.μ. – 2.30 μ..μ).
Δημαρχείο Δάφνης: Έλλης 16 @ Κανάρη, Δάφνη 1ος όροφος (Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 π.μ. – 12.00)
Δημαρχείο Υμηττού: Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 1, Υμηττός (Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00 π.μ. – 12.00)
Ταμείο Θεάτρου Βράχων: Καθημερινά 6.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ.