Ο Τασος Καρακυκλας στο studio | Ραδιοφωνικη εκπομπη ‘Aποψε αυτοσχεδιαζουμε’ (20/03/2019)

Ο Τάσος Καρακύκλας, σκηνοθέτης της παράστασης ‘Η Φωνή του Δράκου’, με αφορμή την ολοκλήρωση προσεχώς του πρώτου κύκλου παραστάσεων στο θέατρο Φούρνος, συζήτησε με τον Βασίλη Παύλου για τον Παπαδιαμάντη, τη γλώσσα του έργου του, το πώς δούλεψε με τους ηθοποιούς του και αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα που χώρεσαν -σχεδόν μαγικά- σε μόλις 45′.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΚΑΡΑΚΥΚΛΑ

Ο Τάσος Καρακύκλας είναι ηθοποιός, παιδαγωγός και δάσκαλος θεάτρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Γεννάδιου Πρότυπου Σχολείου Αθηνών, σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στην Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης “Αρχή” και “Θεατρικό Εργαστήρι Β. Διαμαντόπουλος”.

Μαθήτευσε σε Εργαστήρια και Masterclass Θεάτρου, Φωνητικής-Φωνολογίας και Δημιουργικής Κίνησης, με σημείο αναφοράς τη διδασκαλία των L. Baur (Complicite Theater Company, Κινησιολογία, Δημιουργική Έκφραση, Υποκριτική), Φ. Κορρού (J. Lecoq, Physical Theater, Εκφραστική μάσκα), Γ. Γιαπλέ (Ομάδα Εδάφους, Δημιουργική Κίνηση), Δ.Ήμελλου, Δ.Καταλειφού, Σ.Παυλίδη (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός), “Θέατρο Άττις” (2η Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος), Μ. Γιεμεντζάκη (Φωνητική Διαμόρφωση).

Συμμετείχε σε Επιστημονικά Συνέδρια και Ημερίδες, με επίκεντρο την Εκπαίδευση και το Θέατρο (Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, ICOM-CECA, Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για Παιδιά και Νέους, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τραπέζης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιστορικό και Κινηματογραφικό Αρχείο Υπουργείου των Εξωτερικών).

Ως Ηθοποιός, Σκηνοθέτης και Drama Coach συνεργάστηκε με πειραματικές ομάδες, μουσικά σύνολα και μεταξύ άλλων με το Θέατρο Επί Κολωνώ, Bios, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Τεχνόπολις Αθηνών, Εθνικό Θέατρο, σημαντικά ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και Θεατρικούς Οργανισμούς. Δημιούργησε ατομικές και συλλογικές Περφόρμανς σε πλατφόρμες Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Εμφανίστηκε στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση. Διασκεύασε Έργα Λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους και δημιούργησε Εκπομπές Αφήγησης για την Ελληνική Ραδιοφωνία. Ως Ηθοποιός Φωνής ηχογράφησε Audio Book για Παιδιά.

Μελετά συστηματικά την Παιδαγωγική και Διδακτική του Θεάτρου, τη Βιωματική Εμψύχωση Ομάδων και τις μη παραδοσιακές εφαρμογές της Θεατρικής Τέχνης. Σχεδίασε Εργαστήρια και Δράσεις για Παιδιά και Ευπαθείς Ομάδες, που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, ή απειλούνται από αυτόν, Βιωματικά Εργαστήρια σε Θεραπευτικές και Διαπολιτισμικές Δομές, με την υποστήριξη Φορέων και Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης. Συνεργάζεται από το 2008 με το Εργαστήριο Υποκριτικής της Ομάδας ΝΑΜΑ, στο Θέατρο Επί Κολωνώ, στο πλαίσιο του οποίου διδάσκει “Θέατρο για Παιδιά και Νέους”, “Η Τέχνη του Δράματος στην Εκπαίδευση” και “Τεχνικές Σκηνικής Αφήγησης”.

Σχεδίασε, συντόνισε και δίδαξε σε Εργαστήρια Θέατρου για Παιδιά και Νέους στη Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση (ελληνόφωνη και αγγλόφωνη). Πραγματοποίησε Εκπαιδευτικούς Σχεδιασμούς και οργάνωσε Περιβάλλοντα Μάθησης για την Προσχολική ηλικία, Πειραματικά Εργαστήρια Παιδαγωγικής του Θεάτρου και Παιδαγωγικής του Μουσείου, Δημιουργικά Εργαστήρια Υποκριτικής με επίκεντρο τις Τεχνικές Αφήγησης και Δημιουργικής Γραφής, ενώ δίδαξε Τεχνικές Υποκριτικής-Αυτοσχεδιασμού και Εμψύχωσης Ηθοποιού στο Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  “Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ”

Μία οικογενειακή ιστορία, ένας αριθμός και η γέννηση ενός παιδιού πυροδοτούν ένα σκάνδαλο και εξεγείρουν τους κατοίκους μιας μικρής κοινότητας. Η οικογένεια στοχοποιείται και οδηγείται σταδιακά σε απομόνωση και αποκλεισμό από την κοινωνική ζωή. Τα μέλη της θα επινοήσουν το ξεχωριστό τους καταφύγιο για να προφυλαχτούν από τις φήμες, τις διαδόσεις, τις φωνές. Κάπου εκεί θα αναζητήσει την πραγματική του ταυτότητα και αρματωσιά ο έφηβος πια Κώτσος. Στις παρυφές της κοινότητας, στην περιοχή του θρύλου, στην σκιά του Δράκου.

Η παράσταση αξιοποιεί για πρώτη φορά στην σκηνή το αριστούργημα του Παπαδιαμάντη, ορμώμενη από την σύγχρονη πραγματικότητα του ψηφιακού κόσμου των πολλαπλών οπτικών γωνιών, του κοινωνικού αυτοματισμού και των εύθραυστων ταυτοτήτων. Επιχειρεί να ενορχηστρώσει και να αντιπαραβάλλει σαν πολυφωνικό τραγούδι τις φωνές και τις στάσεις της κοινότητας, να ανιχνεύσει ετεροτοπίες της δικής μας κοινωνίας και να αφουγκραστεί τη φωνή του σύγχρονου δράκου, που πάντα βρίσκει τη ρωγμή για να ακουστεί. Και η ρωγμή αυτή λέγεται σιωπή.

Σκηνοθεσία / Δραματουργία: Τάσος Καρακύκλας
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία: Κάκια Χατζηγιαννίδη
Κατασκευή σκηνικού: Δημήτρης Νίκας
Σχεδιασμός φωτισμού: Πάνος Κουκουρουβλής
Φωτογραφίες / Αφίσα : Αλίνα Κέκη
Trailer: Χρήστος Θλιβέρης, Ζαφείρης Επαμεινώνδας, Μαρία Αθανασοπούλου
Οργάνωση παραγωγής / Βοηθός σκηνοθέτις: Μαρίνα Κακουλλή

Επί σκηνής: Κατερίνα Καλοχριστιανάκη, Κωσταντής Ντίσιος

Από 1η Φεβρουαρίου και κάθε Παρασκευή στις 21: 30 εως τις 29 Μαρτίου 2019

Θέατρο «Φούρνος»
Μαυρομιχάλη 168, Νεάπολη Εξαρχείων.
Για πληροφορίες και κρατήσεις: 210-6460748

Τιμές εισιτηρίων:
Ολόκληρο: 12€
Φοιτητικό: 10€
Ατέλειες-Ανεργίας: 5€

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ 

1. Γλυκερία – Δεν έχω πολλά
2. Ευανθία Ρεμπούτσικα – Carousel
3. Δημήτρης Μπάσης – Τι τα θέλεις
4. Μανώλης Λιδάκης – Ήθελα κάτι να σου πω…
5. Άλκηστις Πρωτοψάλτη – Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ
6. Τάνια Τσανακλίδου – Φίλε
7. Ευανθία Ρεμπούτσικα – Carousel
8. Γεράσιμος Ανδρεάτος – Στη σκέψη της τρελής
9. Δημήτρης Μητροπάνος – Είσαι ωραία σαν αμαρτία
10. Ελεωνόρα Ζουγανέλη – Το κορμί της Κοραλίας
11. Κώστας Μακεδόνας – Κόψε τα σ’ Αγαπώ
12. Φωτεινή Βελεσιώτου – Πόσο πονάει η καρδιά
13. Μελίνα Ασλανίδου – Τετάρτη βράδυ (Συμμετέχει ο Αντώνης Ρέμος)
15. Ελεωνόρα Ζουγανέλη – Αγάπη δεμένη
16. Σταμάτης Κραουνάκης – Φίλα με
17. Δημήτρης Μητροπάνος – Όταν έχω εσένα