Ο DJ ALX στο studio | Ραδιοφωνικη εκπομπη ‘To Τransistor’ (27/02/2019)

Ο Γιάννης Χρονόπουλος φιλοξένησε στην εκπομπή του τον Ηχοκράτορα DJ ALX, μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της ελληνικής hip hop σκηνής. Μας ταξίδεψε με τα λόγια του σε μια μεγάλη διαδρομή 23 σχεδόν ετών, μας μύησε στο όραμά του, μας αποκάλυψε μελλοντικά του projects και τον ευχαριστούμε για όλα όσα μοιράστηκε μαζί μας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤON DJ ALX 

Ο DJ ALX γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, Η.Π.Α. από Έλληνες γονείς. Οι γονείς του, είχαν άλλα 2 παιδιά εκτός του Βαλάντη, τον Τάκη και την Τζοάννα. Το 1984, μετά το διαζύγιο των γονιών του, ο Βαλάντης εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα με την μητέρα και τα αδέρφια του. Το 1992 συναντά τον Αρτέμη και τον Ευθύμη και μαζί αποφασίζουν να κάνουν την τότε ομάδα γκραφίτι Terror X Crew (TXC), συγκρότημα.

Το 1993 οι TXC, ξεκίνησαν τις πρώτες τους ζωντανές εμφανίσεις μαζί με τους FF.C και τους Active Member, με αποτέλεσμα να μαζέψουν τον πυρήνα που θα αποτελούσε αργότερα το κοινό τους. Τo 1995, μετά την προτροπή του σχήματος New Jack με το οποίο έκαναν συναυλίες μαζί, οι Terror X έστειλαν το demo τους στη δισκογραφική Studio II Records. Η εταιρία τότε αποφάσισε να κυκλοφορήσει το EP τους με όνομα Terror X Crew σε βινύλιο. Ο δίσκος ήταν αποτέλεσμα της μουσικής επιμέλειας του ALX έχοντας πουλήσει 10.000 αντίτυπα σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη προσχώρηση του σχήματος στην FM Records.

Το 1997 κυκλοφορεί απ’ την ΗΧΟΚΡΑΤΟΡΙΑ και την FM Records το πρώτο LP του σχήματος, με το όνομα “Η Πόλις Εάλω”. Ο δίσκος έγινε χρυσός και είχε την οπτικοποίηση ενός παλιού κομματιού, του “Ο Ελληνας που Έχεις Συνηθίσει“, που ήταν το πρώτο απ’ τα τρία συνολικά video clip του δίσκου. Στο κλιπ αυτό, ο ALX σε ηλικία μόλις 21 ετών, είναι ο καλλιτέχνης, παραγωγός, ηχολήπτης, σκηνοθέτης και μοντέρ του ίδιου κομματιού. Στη συνέχεια, κυκλοφόρησαν 2 CD Single, το “Μη Φοβάσαι/Απλά Μουσική” το 1998 και το “Η Γεύση του Μένους” το 1999. Ακολούθησε το LPΗ Γεύση του Μένους“, το οποίο έγινε και αυτό χρυσό, ξεπερνώντας σε πωλήσεις και το “Η Πόλις Εάλω”. Ο δίσκος είχε διαφορετικό στυλ απ’ την προηγούμενη κυκλοφορία του γκρουπ, καθώς ο DJ ALX χρησιμοποίησε disco δείγματα για τη μουσική παραγωγή. Κομμάτια όπως το “Κομπόστα” και το ομώνυμο “Η Γεύση του Μένους“, έγιναν και αυτά video clips απ’τον DJ ALX.

Το 2000, κυκλοφορεί ένα ακόμα single, το “Ξύπνιος Μέσα στα Όνειρα Κάποιων Άλλων“, το οποίο σηματοδότησε την “αλλαγή πλεύσης” στη θεματολογία του σχήματος. Το ομώνυμο κομμάτι πήρε μορφή video clip απ’τον ALX και βραβεύτηκε απ’ το Γαλλικό κανάλι TV5 ως το Καλύτερο Ξενόγλωσσο Hip-Hop Video Clip. Το 2001 ακολουθεί το “Έσσεται Ήμαρ”, ενός δίσκου που ακολουθούσε το ύφος του προηγούμενου single. Ο δίσκος έκανε και αυτός 10,000 πωλήσεις αλλά ήταν και ο τελευταίος δίσκος του σχήματος, καθώς ο DJ ALX ένα μήνα μετά την κυκλοφορία αποχώρησε απ’το γκρουπ.

Το 2002 η ΗΧΟΚΡΑΤΟΡΙΑ αλλάζει αρκετά, εξαιτίας των πολλών αλλαγών στη σύστασή της. Η διάλυση των Terror X Crew, η διάλυση των Άλφα Γάμα και η απομάκρυνση ορισμένων μελών των Ζωντανοί Νεκροί, καθώς και η δημιουργία του γκρουπ Τιγρέ Σποράκια, αναγκάζουν τον ALX να μετονομάσει τελικά την ΗΧΟΚΡΑΤΟΡΙΑ σε ΗχοΣπείρα στα τέλη του 2003. Το 2005 δημιουργείται ένα νέο project απ’ τον Βαλάντη, το Αφοί Στραβαλέξη, στο οποίο συμμετέχουν ο Τάκι Τσαν, ο Ευδαίμων, ο Φάνης Αφανής, ο O-Live και ο ίδιος ο Ηχοκράτορας ALX. Το 2006, μέσω της ΗχοΣπείρας ο ALX μοιράζει σε συναυλίες των Αφοί Στραβαλέξη τα 2 του mixtapes, το “Μόνο για τ’ Αυτιά σου” και το “Δεν Έχουν Στυλ“, στα οποία συμμετείχαν τα μέλη του σχήματος, μέλη της ΗχοΣπείρας, όπως ο Εισβολέας και ο Γέλως, καθώς και άλλοι MCs και συγκροτήματα της χώρας, όπως οι Στίχοιμα, ο Dask και ο LP.

Το 2009 έχουμε την επανίδρυση της ΗΧΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ μετά από μια μεγάλη αποχή του Ηχοκράτορα απ’τη σκηνή. Τάκι Τσαν, Ρίμα για Χρήμα 2. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για την επανεκκίνηση της Ηχοκρατορίας. Με την προτροπή του Τακι Τσάν, εμφανίζεται ξανά σε δίσκο το λογότυπο και ξεκινάει επίσημα η δευτερη φάση της Ηχοκρατορίας. Νέα δεδομένα, ίδια τρέλα!

2010 μέχρι σήμερα. Η Ηχοκρατορία, πλέον με 3 βασικά στελέχη (DJ ALX – Kebzer – Rainman) κρατάει το ηχόχρωμά της αναλλοίωτο, επενδύει στο δικό της στούντιο (396 Rainlab) και συνάμα προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής του Internet. Κυκλοφορούν ως ανεξάρτητες παραγωγές τα Esc Key και Puff Puff Sessions σε βινύλιο. Διανέμεται ψηφιακά η μουσική νέων μελών όπως Κανών, Supreme και Pero, Romanticut, Xpreshonists κ.α, ενώ το State of Da Boom ξαναζωντανεύει και γίνεται μουσικό σχήμα των DJ ALX και Kebzer. Η ιστορία συνεχίζεται…

Facebook page | Instagram | YouTube  | Twitter | Mixcloud

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ

  1. TXC – Ατσάλινος Δαίμονας
  2. Ηχοκρατορία – Rotation
  3. DJ ALX & Terror X Crew – Μη φοβάσαι (Instrumental)
  4. DJ ALX & Terror X Crew – Ξύπνιος μέσα στα όνειρα κάποιων άλλων (Instrumental)
  5. TXC – Πάρ’ το Όπως Θες
  6. TXC – Να τους δω να τρεχουν
  7. Kebzer feat Kanon – Στην Αθήνα Ξανά
  8. DJ ALX & Terror X Crew – Ατσάλινος δαίμονας (Instrumental)
  9. TXC – Η Ίδια Τρέλα
  10. Dj Alx – O! Thavma (2017 Remix Feat Pedi Thavma, Natasha)
  11. DJ Alx – Χάθηκες Στα Ανάκτορα Του ΗΧΟΚΡΑΤΟΡΑ (Ορχηστρικό)
  12. RNS – Δίχως Φόβο

Cover photo ® Νίκος Αρβανίτης