Η Θεατρικη Ομαδα Αrtika στο studio | Ραδιοφωνικη εκπομπη ‘Λακερδα χωρις νερο’ (05/12/2019)

Η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου, η Κλεονίκη Καραχάλιου και η Μαρία Μπαλούτσου μας επισκέφθηκαν και ο Theodore a.k.a. Evil Chef, ως “κακός” οικοδεσπότης, τις “βομβάρδισε” με απορίες και ερωτήσεις για το αντικειμένο εργασίας τους, που είναι το θέατρο για πολύ νεαρό κοινό, και δη το βρεφικό θέατρο! Μας μίλησαν για τη διαδρομή τους, τις δύο παραστάσεις που “τρέχουν”, για τα μελλοντικά τους σχέδια και για κάποιες πολύ ωραίες συνεργασίες που ετοιμάζουν με αντίστοιχες ομάδες από άλλες χώρες της Ευρώπης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ARTIKA

 

​Η ομάδα Artika δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2006 και την αποτελούν η Κατερίνα Αλεξάκη και η Μαριλένα Τριανταφυλίδου. Για τον 1ο χρόνο λειτουργίας της η Artika επιδοτήθηκε από τον ΟΑΕΔ και το Γ΄ ΚΠΣ. Έτσι, ξεκίνησε δημιουργώντας ένα νέο φιλόξενο πολιτιστικό χώρο, που διαμορφώθηκε κατάλληλα και φιλοξένησε τις παραστάσεις της τα πρώτα χρόνια.

Τον Δεκέμβριο του 2007 ακολούθησε η δεύτερη παραγωγή για παιδιά βρεφικής/νηπιακής ηλικίας με τίτλο «Θαυμαστός καινούριος κόσμος» (για παιδιά από 1 έως 4 ετών). Μία δεύτερη εκδοχή της παράστασης αυτής με τίτλο «Ένας καινούριος θαυμαστός κόσμος» χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας» και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να παρουσιαστεί στις φυλακές Θήβας, στο παράρτημα μητέρων. Η δράση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τη συνεργασία με την εικαστικό Αντιγόνη Πασίδη για τη δημιουργία μίας εικαστικής performance για ενήλικες με τίτλο «0 έως 3 στη φυλακή», που παρουσιάστηκε στο θέατρο Kinky Kong (Οκτώβριος 2008). Η performance είχε σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για το γεγονός ότι παιδιά γεννιούνται και μεγαλώνουν στη φυλακή μέχρι τα τρία τους χρόνια.

Όλες οι παραπάνω παιδικές παραστάσεις της Artika παρουσιάστηκαν στο χώρο της, καθώς επίσης και σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Επίσης, στη διάρκεια αυτών των χρόνων η Artika δημιούργησε συμπαραγωγές με άλλες θεατρικές ομάδες και συνεργάστηκε με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στο πλαίσιο δημιουργίας προγραμμάτων-δραστηριοτήτων για παιδιά με αντικείμενο το θεατρικό παιχνίδι.

Από το 2010 έως το 2012 τα μέλη της Artika ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία της προκειμένου να ξεκινήσουν ένα καινούριο καταπληκτικό ταξίδι, αυτό της μητρότητας!

Τη θεατρική περίοδο 2013-2014, η ομάδα ξεκινάει εκ νέου να δημιουργεί παραγωγές που απευθύνονται σε πολύ νεαρό κοινό ανεβάζοντας αρχικά στις 26 Οκτωβρίου 2013 την παράσταση «Καληνύχτα μέρα», για παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών, στο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη, η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία για 5 συνεχόμενες περιόδους. Στη συνέχεια ακολούθησαν, και παρουσιάζονται μέχρι και σήμερα, στις 22 Απριλίου 2017 η πρεμιέρα της παραγωγής «Κάτι σαν κήπος», θέατρο με χορό και μουσική για παιδιά ηλικίας από 1 έτους, και στις 30 Δεκεμβρίου 2019 η πρεμιέρα της παραγωγής «Πάει έρχεται» για παιδιά από 1 έτους.

Από τον Δεκέμβριο του 2018, η Artika, αποτελεί ένα από τα 18 μέλη του μεγάλου Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Mapping – A map on the aesthetics of performing arts for early years», το οποίο επιλέχθηκε από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα υποστηριχθεί στην εφαρμογή του από το πρόγραμμα Creative Europe, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο 2018 και έως το Νοέμβριο 2022. Το Mapping αποτελεί ένα από τα 17 μεγάλης κλίμακας προγράμματα συνεργασίας που επιλέχθηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 90 προτάσεις. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα έρευνας που θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μίας αισθητικά βασιζόμενης σχέσης με τα πολύ νεαρά παιδιά, από 0 έως 6 χρονών, διαμέσω των παραστατικών τεχνών.

Τέλος, την περίοδο 2019-2020 η ομάδα επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το πρόγραμμα «Οι πολύ νεαρές ηλικίες συναντούν την ποίηση», μία δράση που σκοπό έχει να φέρει παιδιά 0 έως 6 χρονών σε επαφή με το μοναδικό και πρωτογενές αυτό είδος έκφρασης.

Η Artika είναι μέλος του Small size Network, του Ευρωπαϊκού δικτύου για τη διάδοση και προώθηση των παραστατικών τεχνών για τις πολύ νεαρές ηλικίες (0 έως 6 χρονών).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΚΗΠΟΣ»

«Κάτι Σαν Κήπος»
Παράσταση για βρέφη και νεαρά παιδιά με χορό και ζωντανή μουσική
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 5.30 μ.μ.
Απευθύνεται σε παιδιά από 1 έως 5 ετών.
Πρεμιέρα: 12 Οκτωβρίου 2019
3ος χρόνος!

Ξεκινάμε τη θεατρική περίοδο με την επανάληψη της παράστασης «Κάτι σαν κήπος», θέατρο με χορό και ζωντανή μουσική, ενώ στις 3 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η πρεμιέρα της νέας εκδοχής της θεατρικής μας παράστασης «Πάει έρχεται»!

Λίγα λόγια για το έργο:

Η μέρα ξεκινάει μέσα σε έναν κήπο που δημιουργείται, γεννιέται και ζωντανεύει με τη δύναμη της φαντασίας, έναν κήπο γεμάτο μεταμορφώσεις, όπου η βροχή γίνεται ποτάμι, το ξύλο βάρκα, το φύλλο γίνεται πιάτο.

«Κάτι σαν κήπος», μία παράσταση που μιλάει σε όλες μας τις αισθήσεις και αντιπροσωπεύει τις φωτεινές στιγμές της ζωής, τις γεμάτες έμπνευση και διάθεση για παιχνίδι και ανακάλυψη, μία παράσταση που μιλάει για τη φιλία, το μοίρασμα αλλά και το φόβο.

Η παράσταση τελειώνει, η ιστορία όμως συνεχίζεται, από το θέατρο στη ζωή, όλοι μαζί γύρω από τη σκηνή κι έπειτα στη ζωή του καθενός.

Στοιχεία παράστασης:

Ιδέα – Σκηνοθεσία: Μαριλένα Τριανταφυλλίδου
Ερμηνεία: Κλεονίκη Καραχάλιου, Βασίλης Καζής
Σκηνικά: Νατάσα Ευσταθιάδη
Κοστούμια: Όλγα Ευαγγελίδου
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Οργάνωση παραγωγής: Artika
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρία Αναστασοπούλου

Διάρκεια παράστασης: 35΄ + 10’ μετά την παράσταση όπου το φανταστικό συναντάει την πραγματικότητα.
Τόπος: Studio Μαυρομιχάλη
Διεύθυνση: Μαυρομιχάλη 134
Τηλέφωνο: 210 6453330
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 10€ – Οικογενειακό (15 άτομα+): 8€ – Ατέλειες / Ανεργίας: 5€
Εκπτωτική κάρτα: προαγορά εισιτηρίων από το ταμείο του θεάτρου και για τις δύο παραστάσεις, στη μειωμένη τιμή των 8 ευρώ.
Για βρέφη από 1 και παιδιά έως 5 ετών
Κάθε Σάββατο στις 17.30 μ.μ. από τις 12 Οκτωβρίου 2019
Προπώληση: Ticketservices, Public
Πληροφορίες / κρατήσεις για παραστάσεις σε σχολεία και στο χώρο σας: 6908881527

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΠΑΕΙ ΕΡΧΕΤΑΙ»

«Πάει έρχεται» 
θέατρο με χορό και ζωντανή μουσική για θεατές από 1,5 ετών
2ος χρόνος – Νέα Εκδοχή!
Πρεμιέρα: Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Έχοντας ήδη ξεκινήσει τη θεατρική περίοδο με την επανάληψη της θεατρικής παράστασης «Κάτι σαν κήπος», στις 3 Νοεμβρίου 2019 ακολουθεί η πρεμιέρα της καινούριας μας παραγωγής «Πάει έρχεται»!

Λίγα λόγια για το έργο:

Ένα ζευγάρι ζει μαζί στο ίδιο σπίτι και μοιράζεται στιγμές αγάπης, αγωνίας και ξεγνοιασιάς. Τί συμβαίνει όμως κάθε φορά που ο ένας από τους δύο φεύγει; Ο αποχωρισμός από καθετί αγαπημένο, είτε στην παιδική, είτε στην ενήλικη ζωή μας είναι πάντα δύσκολος. Από βρέφη ακόμα, χρειάζεται να μάθουμε ότι κάθε φορά που η μητέρα, ή ένας άνθρωπος που μας φροντίζει, δε βρίσκεται στο οπτικό μας πεδίο, δεν εξαφανίζεται για πάντα!

Η παράσταση μας μιλάει με απλό τρόπο για τη δυσκολία του αποχωρισμού από το οικείο, το φόβο της μοναξιάς και τη δημιουργική πλευρά της ανεξαρτητοποίησης.

Στοιχεία παράστασης:

Ιδέα – Σκηνοθεσία: Μαριλένα Τριανταφυλλίδου
Ερμηνεία: Μαρία Μπαλούτσου, Βασίλης Καζής
Σκηνικά – Κοστούμια: Τζελίνα Πάλλα
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Οργάνωση παραγωγής: Artika
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρία Αναστασοπούλου

Διάρκεια παράστασης: 35΄+ 10’ μετά την παράσταση όπου το φανταστικό συναντάει την πραγματικότητα.
Τόπος: Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, τηλ. 210 6453330
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 10€ – Μειωμένο (Οικογένειες 4+, άνω των 65, φοιτητικό και Ομαδικό 15 άτομα+): 8€ – Ατέλειες / Ανεργίας: 5€
Εκπτωτική κάρτα: προαγορά εισιτηρίων από το ταμείο του θεάτρου και για τις δύο παραστάσεις, στη μειωμένη τιμή των 8 ευρώ
Μέρα και ώρα παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 5.30 μ.μ. από τις 3 Νοεμβρίου 2019
Θεατές από 1,5 έως 105 ετών!
Παραστάσεις καθημερινά για τα σχολεία στο θέατρο ή στο χώρο σας: 6908881527
Προπώληση: Ticketservices, Public

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ

1. Ella Fitzgerald – These Boots Are Made For Walking
2. George Michael – Jesus To A Child
3. Seal – Crazy (Acoustic)
4. Duran Duran – Ordinary World (Acoustic)
5. Cat Power – (I Can’t Get No) Satisfaction
6. Sheryl Crow – The First Cut Is The Deepest
7. Black – Sweetest Smile
8.  Κάτι σαν κήπος
9. Lykke Li – Unchained Melody
10. Patricia Kaas – If You Go Away
11. A-Ha – Velvet
12.  Listen To The Mustn’ts
13. Michael Learns To Rock – The Actor
14. Johnny Cash – Hurt
15. Beth Orton – She Cries Your Name
16. Mazzy Star – Fade Into You
17. Darren Hayes – Insatiable
18. Texas – Say What You Want (BBC Session)
19.  Nανούρισμα