Η ηθοποιος Κατερινα Φελλα στο «Και για πες…» με την Ελενα Χατζοπουλου

Κατερίνα Φελλά. Για όσους δεν τη γνωρίζετε ακόμη, είναι μια ψηλή, όμορφη, χαμογελαστή, νέα γυναίκα. Ευγενέστατη, καλόκαρδη και ταλαντούχα. Το όνειρό της είναι να κάνει θέατρο. Έτσι, σπουδάζει στη σχολή «Το Θέατρο των Αλλαγών», αν και οι σπουδές δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, μιας και μετά από δύο χρόνια, για προσωπικούς λόγους, τις εγκαταλείπει, δίνει εξετάσεις και περνάει στην Olympic Air. Εργάζεται ως αεροσυνοδός, γνωρίζει τον σημερινό της σύζυγο και πατέρα του 7χρονου γιου της και… Ε, και τα υπόλοιπα θα μας τα πει η ίδια.

Βρεθήκαμε για τη συνέντευξη, ένα ηλιόλουστο πρωινό στη μαρίνα του Φλοίσβου, όπου είπαμε πολλά και ενδιαφέροντα. Μαζί σας θα μοιραστούμε μόνο όσο μπορούμε…

Κατερίνα καλωσόρισες στο Sin Radio. Η πρώτη φορά που σε συνάντησα ήταν στην παράσταση «Ανεβαίνοντας τη σκάλα» του Άγγελου Μοσχονά. Σήμερα συμμετέχεις στην παράσταση του Σταύρου Καλλιγά «Αναδρομή γάμου». Μίλησέ μας για την παράσταση αυτή.

Έλενα, χαίρομαι που σε ξανασυναντώ. Λοιπόν… Η «Αναδρομή γάμου» είναι μία κωμωδία ή καλύτερα μία φαρσοκωμωδία ή αν θέλεις είναι μια κωμωδία καταστάσεων. Την έχει γράψει και τη σκηνοθετεί ο Σταύρος Καλλιγάς, ο οποίος είναι και ηθοποιός και είναι το πρώτο του σκηνοθετικό και συγγραφικό εγχείρημα. Σε αυτή την παράσταση συμμετέχουν ο Τάσος Αντωνίου, ο Κωνσταντίνος Μπάζας, η Μένια Μαθιουδάκη και η αφεντιά μου.

Και πώς μοιράζονται οι ρόλοι;

Εγώ υποδύομαι την Έλλη, σύζυγό του Μπάμπη -Τάσος Αντωνίου-, η οποία είναι μια γυναίκα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που προσπαθεί να δώσει μία λύση στο πρόβλημα της αναβλητικότητάς της. Έτσι, καλεί σπίτι της έναν ιδιόμορφο ψυχολόγο, τον Θεόδωρο Καραμπαλίκη -Κωνσταντίνος Μπάζας-. Την ίδια στιγμή ο άντρας της, ο Μπάμπης, προσπαθεί να φύγει από το σπίτι, ώστε να επιβεβαιώσει, στα 45 του χρόνια, τον εαυτό του… Επιθυμεί να φύγει διήμερο με τη γραμματέα του, τη Τζένη, -Μένια Μαθιουδάκη-, όμως ανατρεπτικές καταστάσεις θα τον εμποδίσουν, αρχής γενομένης με τη Τζένη, η οποία έρχεται σπίτι μας να δει γιατί αργεί στο ραντεβού τους… Ο Μπάμπης εγκλωβίζεται μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση και τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή από αυτή που θα έπρεπε… Ο Καλλιγάς έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη των χαρακτήρων. Θέλησε, επίσης, ο κόσμος να ταυτιστεί με τους χαρακτήρες. Να έρθει δηλαδή κάποια γυναίκα, η οποία θα είναι η Έλλη στο σπίτι της. Κι έτσι μέσα από τον προβληματισμό της να αρχίσει η συνειδητοποίηση και η πορεία προς την αλλαγή.

Μίλησέ μας περισσότερο για αυτούς τους χαρακτήρες.

Η Έλλη, η αναβλητική και «μαζεμένη» σύζυγος, με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, θα διεκδικήσει τη θέση της δίπλα στον άντρα της. Και μάλιστα με αξιοπρέπεια. Επί της ουσίας, δεν έχει την αναβλητικότητα που θεωρεί, αλλά ψάχνει τρόπους να τραβήξει την προσοχή του άντρα της και θέλει να αποκτήσει στη ζωή του τη θέση που της αξίζει. Ο Μπάμπης, που θέλω να σου πω ότι κατά βάθος τον λυπάμαι, είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος αισθάνεται συνέχεια νικητής, νιώθει ότι είναι πάνω από όλους και γενικά θεωρεί τον εαυτό του ικανό να διαχειρίζεται καταστάσεις, μέχρι που βρίσκεται παγιδευμένος μέσα σε όλο αυτό. Και η Τζένη, η γραμματέας, μόνο χαζή ξανθιά δεν είναι. Είναι μία γυναίκα που ξέρει πάρα πολύ καλά τι κάνει, έχει στόχο, ενώ επιβιώνει μέσω των σχέσεών της με παντρεμένους. Όμως, με την έλευση του ψυχολόγου συνειδητοποιεί κι εκείνη πράγματα για τον εαυτό της… Ο δε ψυχολόγος, είναι ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος, ο οποίος εργάζεται ως σερβιτόρος και υποβαθμίζεται διαρκώς από το περιβάλλον του. Επιθυμεί, λοιπόν, διακαώς να αναγνωριστεί το έργο του και ψάχνει κάποιους να εφαρμόσουν την πρωτότυπη μέθοδό του, έτσι ώστε να ανοίξει γι’ αυτόν η πόρτα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στο τέλος της παράστασης φαίνεται και ο αρχικός στόχος του σκηνοθέτη, μέσα από την ανατροπή όλων των χαρακτήρων, οι οποίοι τελικά θα βγάλουν την αλήθεια τους.

Έχω την αίσθηση ότι όχι μόνο ο ψυχίατρος, αλλά και οι υπόλοιποι χαρακτήρες μοιάζει να επιζητούν την αναγνώριση και την αποδοχή των άλλων…

Μα, ναι, βέβαια. Μέσα από την αναγνώριση, ουσιαστικά λαμβάνουν και την αποδοχή των άλλων. Έτσι δεν συμβαίνει πάντοτε με όλους μας;

Ένα «δράμα» που μετατρέπεται σε κωμωδία…     

Είδες, τελικά τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται… Και μέσα από αυτό, ο Καλλιγάς προσπαθεί να καταρρίψει και να σπάσει τα στερεότυπα της καθημερινότητάς μας, καθοδηγώντας μας σκηνοθετικά.

Μίλησες για στερεότυπα. Έχουν σπάσει ή ακόμη έχουμε πολύ δρόμο;

Ακόμη και σήμερα όλα τα στερεότυπα δεν έχουν σπάσει… Και σήμερα έχουμε την καταπιεσμένη σύζυγο, η οποία για τους δικούς της λόγους κάνει υπομονή και ανέχεται καταστάσεις από τον σύζυγό της… Όπως υπάρχει και ο σύζυγος, ο οποίος εκμεταλλεύεται αυτήν την κατάσταση, προκειμένου να περάσει πράγματα ή για να κάνει το δικό του… Σίγουρα σήμερα συναντάμε αυτούς τους χαρακτήρες και τους ήρωες στην καθημερινότητά μας… κάποιοι από μας ίσως είμαστε και πολύ κοντά τους…

Και τι κάνουμε για να αλλάξουμε αυτά τα στερεότυπα;

Εξαρτάται από το αν θέλουμε να τα αλλάξουμε… Από κει ξεκινάει, από το αν θέλεις δηλαδή να τα αλλάξεις. Αν θέλεις να τα αλλάξεις, υπάρχουν τρόποι να το κάνεις. Προσπαθείς να δηλώσεις την παρουσία σου, προσπαθείς να γίνεις πιο ενεργητικός μέσα στο μέσα στον γάμο… να πάρεις τη θέση που σου αξίζει δίπλα στον άνθρωπό σου…

Και με ποιον τρόπο γίνεται αυτό;

Ε, μα μόνο με την αποδοχή. Αρχικά, πρέπει να αποδεχτείς αυτό που σου συμβαίνει. Να αποδεχτείς, δηλαδή, την κατάσταση. Και μετά να το συνειδητοποιήσεις και να αποφασίσεις ότι θέλεις να το αλλάξεις, γιατί σε ενοχλεί. Γιατί δεν σε αφήνει να αναπνεύσεις. Γιατί σε καταπιέζει. Για όλους αυτούς τους λόγους.

Αποδοχή και συνειδητοποίηση, λοιπόν. Ε, και φυσικά απόφαση για την αλλαγή.

Αυτό είναι το μυστικό. Μετά την αποδοχή να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση που βιώνουμε. Πώς είμαστε και πώς θέλουμε να είμαστε. Και το τι ακριβώς θέλουμε να αλλάξουμε και τον τρόπο που μπορούμε να το κάνουμε. Επίσης, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και το πού θέλουμε να φτάσουμε και το τι θέλουμε από τους άλλους. Η Έλλη, για παράδειγμα, έχει αποφασίσει, μετά τη συνειδητοποίηση, ότι της αξίζει μια νέα θέση δίπλα στον σύζυγό της. Μόλις έχει συνειδητοποιήσει ότι η συμπεριφορά του δεν της αξίζει. Έτσι και ο καθένας μας πρέπει να είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει την αξία του και το πού θέλει να τοποθετήσει τον εαυτό του από δω και πέρα.

Κατερίνα, πες μου τι ελπίζεις και τι φοβάσαι;

Ως προς το θέατρο, δεν φοβάμαι. Επίσης, δεν θέτω στόχους. Εννοώ ότι δεν κάνω μελλοντικά σχέδια. Εννοώ σαφέστατα ότι ευχαριστιέμαι την κάθε στιγμή και αυτό που μου προσφέρεται, όταν προσφέρεται, και που προσπαθώ να το ζήσω 100%. Θα ήθελα πάρα πάρα πολύ να συνεχίσω να συμμετέχω σε θιάσους, να αποκτήσω περισσότερη εμπειρία και να περνάω καλά. Γιατί μαθαίνω μέσα από αυτό και ήμουνα πάρα πολύ τυχερή που και η πρώτη μου δουλειά και αυτή ήταν με αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους. Δεν φοβάμαι κάτι, γιατί ξέρω ότι το θέατρο δεν το χάνεις από τη ζωή σου με κανέναν τρόπο. Αν θέλεις να είσαι κομμάτι αυτού του πάζλ, παραμένεις κομμάτι του πάζλ. Εμπειρία για έναν άνθρωπο είναι ακόμα και να δει παραστάσεις, μιας και έχει να κερδίσει από αυτές. Πόσο μάλλον να παίζει πάνω στη σκηνή! Δεν ελπίζω κάτι… Ζω την κάθε στιγμή, την απολαμβάνω, χωρίς να σκέφτομαι τι θα συμβεί αύριο, γιατί πραγματικά δεν ξέρω τι θα συμβεί αύριο. Με ευχαριστεί να ζω αυτό που ζω τώρα και βάζω τα δυνατά μου να το ζω ολοκληρωτικά.

Και ποιο είναι το όνειρό σου και το επόμενό σου βήμα;

Θα ήθελα να… τολμώ να πω ότι θα ήθελα να έχω μία πορεία στο θέατρο… να εμπλέκομαι σε θιάσους… Θα ήθελα να μου συμβαίνει κάτι κάθε χρόνο, γιατί με γεμίζει χαρά και ελπίδα και μου φτιάχνει τη διάθεση. Το όνειρό μου λοιπόν είναι να μου προτείνονται πράγματα, όσο μικρά κι αν είναι. Όσο για το επόμενο βήμα… δεν γνωρίζω ακόμη.

Κατερίνα μου σε ευχαριστώ πολύ. Ήταν απολαυστικότατος ο καφές μας.

Έλενα, πριν ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας, θέλω δημόσια να ευχαριστήσω πολύ τον ηθοποιό-σκηνοθέτη και φυσικά φίλο, Μανώλη Ιωνά (συγκινείται και βουρκώνει και για λίγο δεν μπορεί να ολοκληρώσει την πρόταση της), ο οποίος μ’ εμπιστεύτηκε και μ’ έσπρωξε για να συμμετέχω στην παράσταση «Ανεβαίνοντας τη σκάλα». Του έχω μεγάλη αγάπη, εκτίμηση και ευγνωμοσύνη. Ο Ιωνάς μου έδωσε την ευκαιρία, πόνταρε σε μένα, μου έδωσε ζωή, ρε παιδί μου, και μου έκανε το όνειρο πραγματικότητα. Αυτός ευθύνεται για αυτό που ζω. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω θερμά και τη σκηνοθέτιδα, Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, η οποία με πρότεινε στον Σταύρο Καλλιγά, όταν αναζητούσε ηθοποιούς για την «Αναδρομή γάμου». Θέλω ακόμη να πω πόσο τυχερή αισθάνομαι που συνεργάζομαι με τον Τάσο, τη Μένια και τον Κωνσταντίνο. Άνθρωποι έμπειροι, ταλαντούχοι, καταρτισμένοι και πρόθυμοι να με βοηθήσουν… Είναι εξαιρετικοί συνεργάτες και στέκονται δίπλα μου σε οτιδήποτε χρειάζομαι… Όπως φυσικά και ο Σταύρος Καλλιγάς, που τον ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτήν την ευκαιρία που μου έδωσε.

Κατερίνα, σου εύχομαι να παραμείνεις στο θεατρικό σανίδι όσο εσύ επιθυμείς και να γευτείς μόνο επιτυχίες.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΓΑΜΟΥ’

«Αναδρομή γάμου»
του Σταύρου Καλλιγά
σε πανελλήνια πρώτη

Ο Σταύρος Καλλιγάς γράφει και σκηνοθετεί μια σύγχρονη φαρσοκωμωδία με τίτλο «Αναδρομή γάμου», στο θέατρο Αλκμήνη από Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 στις 21:15.

Λίγα λόγια
Ο Μπάμπης, ένας σαρανταπεντάρης, επιτυχημένος έμπορος ανταλλακτικών και βιρτουόζος στον χειρισμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, αποφασίζει να κάνει την απόλυτη υπέρβαση στα ερωτικά του. Ταυτόχρονα, η γυναίκα του, η Έλλη, έχει αποφασίσει να λύσει το πρόβλημα της αναβλητικότητας που την διακατέχει, καλώντας έναν κάπως ιδιαίτερο και ονειροπαρμένο ψυχολόγο-δραματοθεραπευτή, τον Θεόδωρο Καραμπαλίκη. Η υπόθεση περιπλέκεται, όταν εμφανίζεται και η Τζένη, η όμορφη, αλλά φιλόδοξη γραμματέας του Μπάμπη. Το όνειρο του Μπάμπη γίνεται εφιάλτης, όταν γκάφες και απρόβλεπτες καταστάσεις τον παγιδεύουν.

Συντελεστές:
Είδος: Κωμωδία
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Σταύρος Καλλιγάς
Κατασκευή σκηνικών: Θάνος Μπαράτας
Σκηνική/Ενδυματολογική επιμέλεια: Σταύρος Καλλιγάς, Κατερίνα Φελλά
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Μακρίδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης
Φωτογραφίες: GRID FOX, Απόστολος Δελάλης
Γραφιστική επιμέλεια: GRID FOX
Video/Trailer: Αυγερινός Σουλόπουλος
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παραγωγή: A PRIORI www.a-priori.gr
Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Τάσος Αντωνίου, Κατερίνα Φελλά, Κωνσταντίνος Μπάζας, Μένια Μαθιουδάκη

Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Κάθε Δευτέρα στις 20:00 και κάθε Τρίτη στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 10 €

Διάρκεια παράστασης
85΄ (χωρίς διάλειμμα)

Προπώληση: viva.gr & από το ταμείο του θεάτρου

Μέρος των προϊόντων και των σκηνικών αγοράστηκαν από το μη κερδοσκοπικό σωματείο «RETO ΕΛΛΑΣ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ», προς ενίσχυσή του.

Πληροφορίες:
Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Γκάζι, 2103428650

Σημείωμα σκηνοθέτη
Κάθε ένας από τους τέσσερις χαρακτήρες του έργου έχει θέσει ως στόχο ζωής την υπέρβαση για τον εαυτό του. Βασικό πρόβλημα, ωστόσο, αποτελεί το ότι κανείς από τους τέσσερις “ήρωες” δεν αισθάνεται, επί της ουσίας, έτοιμος για μια τόσο ηρωική πράξη. Μάλλον πρόκειται για λανθασμένη συνθήκη εξαρχής. Μια λανθασμένη, λοιπόν, στιγμή, σε ένα άκαιρο μέρος και με “ακατάλληλους” ανθρώπους. Βέβαια… δεν υπάρχει σιγουριά σ’ αυτόν τον κόσμο. Υπάρχουν μόνο ευκαιρίες.

Πρόθεση μου είναι να θίξω τις δυσμενείς επιπτώσεις της παθητικής προσήλωσης σε στερεότυπα και προκαταλήψεις στη σύγχρονη κοινωνία. Αν και αποδεικνύεται διαρκώς ότι είναι στη φύση του ανθρώπου να γενικεύει και να “κολλάει ταμπέλες” ακόμη κι όταν τα  δείγματα που λαμβάνει δεν συγκροτούν κατ’ ουσία επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς. Καθώς, λοιπόν, οι ιθύνοντες πασχίζουν μετά βδελυγμίας στο να οδεύουν όλα προς την “ανάπτυξη”, το ποσοστό ελευθερίας που διέπει – αν διέπει – το μυαλό των ανθρώπων βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Χωρίς ελεύθερα πνεύματα, ο κόσμος μπορεί απλώς να συντηρείται. Ίσως και μέχρι να σαπίσει. Αλλά κάτι τέτοιο δεν το θέλει κανείς μας!

Σταύρος Καλλιγάς