O Στέλιος Τσουκιάς μας επισκέφτηκε και μας αποκάλυψε τον υπέροχο προσωπικό του κόσμο, που φιλοδοξεί να τον γνωρίσουν ακόμα περισσότεροι, μέσα από τη μουσική του. Βοήθησε σε όλο αυτό πως με τον οικοδεσπότη του βρέθηκαν, πέρα από κοινούς μουσικούς τόπους, να μοιράζονται και γεωγραφικούς και σκέψεις. Ανανεώσαμε το ραντεβού για μια νέα συνάντηση με περισσότερη μουσική και λιγότερα λόγια…
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΤΣΟΥΚΙΑ
Ο Στέλιος Τσουκιάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Εξάρχεια. Σπούδασε Στατιστική και Μαθηματικά στη Σάμο, όπου και αρίστευσε, και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά στην ΑΣΣΟΕ. Η πρώτη του επαφή με τη μουσική ήταν σε ηλικία 9 ετών, όταν ξεκίνησε τα πρώτα του μαθήματα στο αρμόνιο. Ο συντηρητικός τρόπος διδασκαλίας, σε συνδυασμό με την εκμάθηση κλασσικής μουσικής και μόνο, τον απώθησαν από τη συνέχιση των μαθημάτων και σταμάτησε κάποιους μήνες αργότερα. Σε ηλικία 12 ετών, ξαναγύρισε στη μουσική, πήρε την πρώτη του κιθάρα και άρχισε να μαθαίνει μόνος του.
Μπαίνοντας στην εφηβεία, επηρεάστηκε από τη μουσική των Bob Marley, Red Hot Chili Peppers, Active Member, Τρύπες, αλλά και σπουδαίων Ελλήνων τραγουδοποιών, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Άκης Πάνου, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Στα 18 του, ως φοιτητής πια, έβγαλε τα πρώτα του χρήματα, παίζοντας παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα (στο κουτούκι του κυρ Νίκου) στο Καρλόβασι της Σάμου και κάποια χρόνια αργότερα συμμετείχε στο πολιτιστικό Φεστιβάλ «Γιάννης Ρίτσος», με την μπάντα του, παίζοντας ροκ και έντεχνα τραγούδια. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ξεκίνησε live εμφανίσεις σε χώρους, όπως η «Όστρια» και το «καφέ Διπλό» στα αγαπημένα του Εξάρχεια, αλλά και στη μουσική σκηνή HollyWood Stage. Πρόσφατα, εμφανίστηκε στο Λονδίνο και το Άμστερνταμ, παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα για τον Παύλο Σιδηρόπουλο.
Από τον πρώτο του δίσκο έχουν ήδη κυκλοφορήσει τρία κομμάτια, το “Μη μου μιλάτε για χορούς”, ‘Τι είναι Αγάπη’ και μόλις κυκλοφόρησε και το ομότιτλο ‘Άγιος Ψεύτης’, ένα κομμάτι που γεννήθηκε από την ανάγκη του νέου τραγουδοποιού να εκφράσει, μέσα από τη δική του οπτική, την κρίση και τον διχασμό της κοινωνίας, αλλά και του ίδιου του εαυτού του.
Η μακρόχρονη παραμονή του εκτός Ελλάδας και οι εμπειρίες που απέκτησε, ταξιδεύοντας σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο, τον έκαναν να νιώσει την ανάγκη να έρθει πιο κοντά στον πολιτισμό της χώρας του, να γράψει και να τραγουδήσει στη γλώσσα του, αλλά και να εμπλουτίσει τη μουσική του με ήχους απ’ όλο τον κόσμο.
Τον τελευταίο χρόνο, ο Στέλιος έχει εμφανιστεί σε σημαντικές σκηνές του Λονδίνου, όπως το Ο2 Islington και το Zigfrid von Underbelly, ενώ έχει ανοίξει τις συναυλίες της Ηρώς, του Λεωνίδα Μπαλάφα και του Φοίβου Δεληβοριά στο Λονδίνο.
ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
1. Calexico – Stray
2. Διάφανα Κρίνα – Μέρες αργίας
3. Γιάννης Αγγελάκας – Σιγά μην κλάψω
4. Παυλος Παυλιδης – Βροχοποιός
5. Λεωνίδας Μπαλάφας – Λίκνο
6. Dejan Sparavalo – Bubamara
7. Mandariniid – Tangerines
8. Plastic Ono Band – Give peace a chance
9. Kovacs – My love
10. Σωκράτης Μάλαμας – Του ανέμου το φτερό
11. Ξύλινα Σπαθιά – Σιωπή
12. Red Hot Chili Peppers – Snow (Hey Oh)
13. Xavier Rudd – Follow the sun
14. Θανάσης Παπακωνσταντίνου – Παλιά πληγή
15. Sigur Ros – Glosoli
16. Sivert Hoyem – Majesty (live at Acropolis)
17. Deep Purple – Child in time
18. 1000mods – Vidage
19. Villagers Of Ioannina City – Chalasia (feat. G. Mitsis)
20. Χαϊνηδες – Το καπηλειό
Cover photo: Babis Tsoukias