Ο βραβευμένος συνθέτης, μουσικός, ηθοποιός, παρουσιαστής και δάσκαλος, Γιάννης Ζουγανέλης, προλόγισε την παρουσίαση του νέου cd του Παναγιώτη Μάργαρη, στον πολυχώρο ΑΙΤΙΟΝ, στις 10 Φεβρουαρίου 2020.
Ο Παναγιώτης Μάργαρης δεξιοτέχνης κιθαρίστας και συνθέτης, συνεχίζει με φαντασία και ευρηματικότητα, να αναδεικνύει την κιθάρα σε κορυφαίο όργανο μουσικής έκφρασης, όπως σημειώνει ο Μίκης Θεοδωράκης και σήμερα παρουσιάζει την καινούργια του δουλειά, η οποία φέρει τον τίτλο «Πρελούδιο στον Έρωτα».
∞
Ο Γιάννης Ζουγανέλης δέχεται, με χαρά, να μας πει δυο λόγια για τον φίλο και συνεργάτη του.
Ο Παναγιώτης ο Μάργαρης είναι μία ειδική περίπτωση Έλληνα -με κεφάλαια όλα τα γράμματα- καλλιτέχνη, ο οποίος πήρε πρωτοβουλίες εγκαίρως, κατάλαβε την κοινωνία μας και της απευθύνθηκε ο ίδιος ως κιθαρωδός. Σπάνια συμβαίνει Έλληνες που έχουν μεγαλουργήσει ως σολίστες μουσικής, να εκδίδουν δίσκους. Μόνο οι μπουζουξήδες το έχουν καταφέρει αυτό, οι αξιολογότατοι αυτοί οργανοπαίχτες, μιας και στη χώρα μας η παγκοσμιότητα αυτού του οργάνου εξαρτάται από το τρόπο που αποδίδεται. Ο Παναγιώτης είναι ένας άνθρωπος που και σεβάστηκε πολύ την κλασική του παιδεία, αλλά σεβάστηκε πολύ και τη λογική των Ελλήνων συνθετών, που δεν είναι άμοιροι, διότι υπάρχουν στην μουσικολογία κεφάλαια, που μπορεί κανείς να δει ότι η πανσπερμία της ελληνικής μουσικής δεν υπάρχει σε κανέναν άλλον τόπο στον κόσμο. Σε κανέναν άλλον τόπο. Εδώ έχουμε 200 διαφορετικές σχολές μουσικής, ειδών μουσικής, αν βάλεις και τη Βυζαντινή μέσα ακόμα περισσότερα… Και ο Παναγιώτης τα γνωρίζει όλα. Και δεν τα γνωρίζει βέβαια ως αποδέκτης, δηλαδή να τα ακούει μόνο… Τα γνωρίζει και μέσα από μία διανοητικότητα που το χαρακτηρίζει. Μεγιστοποίησε την κιθάρα στα αυτιά, ακόμα και των απαίδευτων, γιατί είναι πολύ μεγάλης σημασίας να είσαι απαίδευτος και να ακούς… Ή μάλλον όχι, δεν υπάρχει απαίδευτος, υπάρχει μάλλον παραχαραγμένος… Είπε πριν κάποιος συνάδελφος ότι είναι σαν να ακούς 15 όργανα μαζί… Δεν ισχύει… Ακούς μία κιθάρα με τρομερό πλούτο.
Σε ένα αφιέρωμα που είχε γίνει στην ΕΡΤ, για τον Παναγιώτη Μάργαρη, ο αείμνηστος Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, είχε μιλήσει φυσικά με εξαιρετικά λόγια για αυτόν και βάζοντας μέσα σε εισαγωγικά είχε πει ότι ο Παναγιώτης «συμφέρει». Ότι μπορεί σε μια περιοδεία του να πάρει τον Παναγιώτη και δύο ακόμη μουσικούς και να έχει πλήρη ορχήστρα.
Με αυτό που είπε ο Λαυρέντης τα είπε όλα. Όμως, ας το δούμε αυτό από την πλευρά την ουσιαστική και την οικονομική. Όταν κάνεις μία περιοδεία, όσο καλά και αν πάει, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην αμειφθείς. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί πρέπει να συνυπολογίσεις τα πάντα όλα για να πας, όπως τις μετακινήσεις, τα ξενοδοχεία, το φαγητό, τους συναδέλφους… Θέλεις να πάρεις ένα μεροκάματο, μιας και είναι πολύ σημαντικό αυτό… και γιατί οι καλλιτέχνες πρέπει να είναι αδιάσπαστοι και να έχουν ελεύθερο χρόνο να μπορούν να γράψουν… Όταν λοιπόν έχεις μία ορχήστρα, όπου αντί για οκτώ-δέκα όργανα, έχεις τρία, τα οποία βέβαια μπορούν να αποδώσουν το εύρος του έργου σου, τότε οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου… Και με τον Παναγιώτη μέλος σε μία τέτοια ορχήστρα, αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Να σκεφτείτε, τον Παναγιώτη, στη Σύρο, τον είδα μόνο του με τον Λαυρέντη και ήταν ε ξαι ρε τι κός. Παίζει ρόλο βέβαια και ο πλούτος των τραγουδιών του. Να είναι καλά το παιδί και μπράβο του, γιατί κατάφερε να αποσπάσει αυτό που του συμβαίνει, δεν του χαρίστηκε τίποτα. Αυτό είναι εξάλλου και η ζωή. Ακόμα και οι άνθρωποι που νομίζουν ότι είναι απόμαχοι, για να ζήσουν ευτυχισμένα πρέπει να αποσπούν συνεχώς πράγματα.
Σας ευχαριστώ πολύ κ. Ζουγανέλη.