REBEtango. Όταν το Ρεμπέτικο συναντά το Αργεντίνικο Τάνγκο. Ρεμπέτικο και τάνγκο, δρόμοι παράλληλοι, σε μια παράσταση ιδιαίτερη που ανεβαίνει στο Θέατρο Αλκμήνη. Η παράσταση κερνάει κρασί, κάθε Σαββατόβραδο, στις 11.30 μμ, από 1 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου 2020.
Είχα τη χαρά να βρεθώ στις τελευταίες πρόβες τους και να πούμε δυο κουβέντες με την κύρια φωνή της ομάδας, Κατερίνα Κουρεντζή.
Τι υπέροχη ιδέα για παράσταση! Κατερίνα, πες μας πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα.
Αρχικά η σύλληψη της ιδέας ήταν δική μου… Μια ιδέα, η οποία γεννήθηκε μέσα από τα χρόνια της συνεργασίας μας με τους Αργεντίνους φίλους μας και από τη διαπίστωση πόσα πολλά κοινά στοιχεία έχει το ρεμπέτικο με το τάνγκο.
Στην παράσταση συμμετέχουν και Αργεντίνοι;
Ναι, βέβαια. Είμαστε μια παρέα από Έλληνες και Αργεντίνους. Στην παρέα μας έχουμε τον Ρομάν Γκόμεζ, ο οποίος παίζει κιθάρα, μπαντονεόν και πιάνο και έχει κάνει και τις ενορχηστρώσεις στα αργεντίνικα τραγούδια και τον Αριέλ Περέζ, ο οποίος τραγουδάει και χορογραφεί την παράσταση. Ο Θάνος Θεοδωρόπουλος παίζει μπουζούκι και διευθύνει το ρεμπέτικο μέρος της παράστασης, ο Διονύσης Νήρος είναι ο κιθαρίστας μας και ο Κώστας Βλαχόπουλος, που κελαηδά με τη φυσαρμόνικα, η οποία λες ότι ακούγεται σαν ακορντεόν ή μπαντονεόν. Και η Μαργαρίτα Πλέσσα, η οποία είναι η σεναριογράφος και η χορεύτριά μας και η Άννα Τιαγκουνίδου σκηνοθετεί και επιμελείται των σκηνικών.
Και τα κοινά στοιχεία ρεμπέτικου και τάνγκο;
Βασικά είναι οι μουσικές που ακούστηκαν και αναπτύχθηκαν στα λιμάνια, από τους μετανάστες, από τους περιθωριακούς ανθρώπους, από τους δικούς μας τους μάγκες, τους κοκαϊνοπότες και από τους Αργεντίνους Ταγκέρος, που κι αυτοί ήταν άνθρωποι του περιθωρίου και του λιμανιού. Και κάτι που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος, ότι και τα ρεμπέτικα και τα τάνγκο, στην αρχή του προηγούμενου αιώνα χορεύονταν μόνο από άνδρες. Επίσης, το τάνγκο έχει πολλές ομοιότητες με το δικό μας λαϊκό τραγούδι, το απτάλικο ζεϊμπέκικο και τα σμυρναίικα τραγούδια.
Και έτσι ενώθηκε η ψυχή του ρεμπέτικου με το πάθος του τάνγκο…
Μέσα από τις συζητήσεις μας και τη συνεργασία χρόνων, αντιληφθήκαμε ότι ρεμπέτικο και τάνγκο έχουν πολλούς κοινούς δρόμους. Τα παιδιά ζούνε εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και δουλεύουμε μαζί και σε Ελληνικά και σε ξένα σχήματα. Και μέσα από αυτά τα χρόνια της συνεργασίας καταλάβαμε ότι το δικό μας ρεμπέτικο τραγούδι, με το Αργεντίνικο τάνγκο έχουν αυτές τις πολλές ομοιότητες. Κι έτσι κάπως και μετά από μια παράσταση που είχαμε αργά τη νύχτα, γεννήθηκε το REBEtango.
Και τι θα ακούσουμε μέσα από τα τραγούδια που επιλέξατε;
Τα τραγούδια που θα πούμε μιλάνε για τα πάθη, τους έρωτες, την ελπίδα για το καλύτερο αύριο. Και μέσα από γράμματα που διαβάζουμε, αφηγούμαστε ιστορίες, οι οποίες μέσα από το τραγούδι και το χορό παίρνουν σάρκα και οστά.
Κατερίνα, δώσε μου έναν καλό λόγο να έρθει κάποιος στην παράσταση του REBEtango.
Θα σου δώσω πολλούς, Έλενα. Γιατί θα περάσει καλά. Γιατί είναι αδύνατον να μην τραγουδήσει μαζί μας αυτά τα τραγούδια. Γιατί μπορεί και να χορέψει… Γιατί κερνάμε κρασί. Γιατί ενώνονται δύο σημαντικές μουσικές. Γιατί τραγουδάμε, όλοι μαζί, μια κοινή ιστορία, που ενώνει δύο κόσμους, τόσο μακρινούς που τελικά όμως είναι τόσο κοντά…
Και η παράσταση είναι αργά το βράδυ, σωστά;
Ναι, είναι στις 11,30 το βράδυ, όταν όλα τ’ άλλα θα έχουν τελειώσει στο Αλκμήνη, τότε ξεκινάμε εμείς. Βλέπεις τραγουδάμε και χορεύουμε με όλη μας την ψυχή…
Κατερίνα σε ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα μας. Εύχομαι καλή επιτυχία στην εμπνευσμένη αυτή ιδέα.
https://www.katerinakourentzi.gr/el/
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ REBEtango
REBEtango
Για 6 Μόνο παραστάσεις
Ρεμπέτικο και Τάνγκο
Δρόμοι παράλληλοι
Μουσικές του λιμανιού
Πειραιάς και Μπουένος Άιρες
«Το Ρεμπέτικο ήταν ένα περιθωριακό είδος, συχνά υπό διωγμό. Παιζόταν σε χώρους, όπου σύχναζαν άνθρωποι προερχόμενοι από τα κατώτερα λαϊκά στρώματα, με δικούς τους κώδικες συμπεριφοράς και συνήθειες, μέσα στις οποίες περιλαμβανόταν και η ευρεία χρήση της ινδικής κάνναβης. Το Τάνγκο είχε περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά. Μόνο που στη θέση αυτών των χώρων (που συχνά έμοιαζαν με τεκέδες) υπήρχαν οι οίκοι ανοχής. Κάποια στιγμή της ιστορίας του, το ρεμπέτικο καταξιώνεται και βγαίνει από την αστική ανυποληψία, χάρη σε δύο μεγάλες φυσιογνωμίες: τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη. Όμοια και το Τάνγκο, ”εξαγνίστηκε” μέσα από τα κοσμικά σαλόνια της Αμερικής και της Ευρώπης Καταξιώθηκε μέσω δημιουργών, όπως ο Carlos Gardel και κατάληξε ”κλασικό” μουσικό είδος κάτω από τις μουσικές εμπνεύσεις δημιουργών, όπως ο Άστορ Πιατσόλα».
(από ομιλία του Παντελή Λεούση στο Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο της Αθήνας, το 2010)
Οι ρεμπέτες εξέφρασαν, με πρωτάκουστη γνησιότητα, τον άνθρωπο που συμμετέχει ολοκληρωτικά στην ζωή, χωρίς να υποχωρεί την δύσκολη στιγμή. Είπαν τα σύκα- σύκα και την σκάφη -σκάφη. Το Τάνγκο, ομοίως, ήταν και είναι το κυρίαρχο όπλο όσων νιώθουν ότι οι υποστηρικτές της ελευθερίας είναι πάντα στην πρώτη γραμμή.
Η ψυχή του ρεμπέτικου και το πάθος του τάνγκο ενώνονται, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της αγάπης και του έρωτα, της προδοσίας, αλλά και της πραγματικής φιλίας. Μέσα από τέσσερις ιστορίες μεταναστών, που πιστεύουν ότι “την καλύτερη θάλασσα δεν την έχουμε ακόμη ταξιδέψει”.
Συντελεστές:
Τραγούδι – ανάγνωση κειμένων – χορός: Κατερίνα Κουρεντζή
Χορογραφίες- χορός- κείμενα: Μαργαρίτα Πλέσσα
Χορογραφίες – χορός – τραγούδι: Αριέλ Περέζ
Μπουζούκι- τραγούδι: Θάνος Θεοδωρόπουλος
Φυσαρμόνικα: Κώστας Βλαχόπουλος
Κιθάρα: Ρομάν Γκομέζ
Σκηνικά – κείμενα – σκηνοθεσία: Άννα Τιανγκουνίδου
Γραφιστική επιμέλεια: Grid Fox
Επικοινωνία: Αντζυ Νομικού
Διάρκεια παράστασης: 80′ χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: προπώληση 10 ευρώ
Μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, συνταξιούχοι: 10 ευρώ
Στο ταμείο: 14 ευρώ
Στην τιμή του εισιτήριου περιλαμβάνεται κι ένα ποτήρι κρασί
Κάθε Σάββατο, στις 23.30
——————————————
Πρεμιέρα: 1 Φεβρουαρίου 2020
Παραστάσεις Φεβρουαρίου: 1,8,15,22,29 & στις 7 Μαρτίου 2020
————————————–
www.rebetango.gr
Θέατρο Αλκμήνη | Αλκμήνης 8 -12| Πετράλωνα | 2103428650