Η Ζωη Τηγανουρια στο «Και για πες…» με την Ελενα Χατζοπουλου

Η ιδιαίτερη Ζωή Τηγανούρια, ταλαντούχα μουσικοσυνθέτρια και ακορντεονίστα, γεννήθηκε στο νησί της Σαμοθράκης και από τα 13 της χρόνια μαθήτευσε στην παραδοσιακή μουσική, δίπλα στους επίσης μουσικούς πατέρα και παππού της. Συνεχίζει τις σπουδές της πάνω στη μουσική, ενώ στα 21 της χρόνια γνωρίζεται με το ακορντεόν και έκτοτε δεν το αποχωρίστηκε ποτέ. Έχει γράψει πολλές μουσικές και έχει συνεργαστεί συναυλιακά, συνθετικά και δισκογραφικά με τους σημαντικότερους καλλιτέχνες.

Το 2006 δημιούργησε το δικό της group με το όνομα “Senso Latino” και έκτοτε δίνει εκατοντάδες παραστάσεις με Latin, Tango, Jazz, Balkan και Παραδοσιακό ρεπερτόριο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2006 άνοιξε επίσης και τις συναυλίες του James Brown στο Θέατρο Λυκαβηττού και στο θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη. Έχει λάβει αρκετές τιμητικές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάμε να την γνωρίσουμε καλύτερα.

Κυρία Τηγανούρια, καλωσήρθατε στο Sin Radio. Αν σας ζητούσα να περιγράψετε τη σύνθετη – μουσικό Ζωή Τηγανούρια, για όσους δεν σας γνωρίζουν, με λίγες λέξεις, πώς θα την περιγράφατε;

Δύσκολο να περιγράφεις τον εαυτό σου, να «βγαίνεις» από το «είναι» σου και να βλέπεις ως θεατής τα «εγώ» σου… Θα έλεγα όμως ότι είμαι ένα απλός καθημερινός άνθρωπος, με τις ιδιοτροπίες μου, τις αδημονίες μου, τις απαιτήσεις μου, αλλά και την κατανόηση για οτιδήποτε ανθρωπίνως παράλογο συμβαίνει γύρω μου, που προξενούν μικρόψυχοι άνθρωποι που δεν μπορούν να βγουν έξω από τον εαυτό τους και να δουν «πέρα από την μύτη» και τον εγωισμό τους…

Και αν σας ζητούσα να περιγράψετε, πάλι με λίγες λέξεις, τι είναι το ακορντεόν για εσάς, τι θα μας λέγατε;

Το ακορντεόν για μένα είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Άθελά του διαμόρφωσε μεγάλο μέρος της ζωής μου, της προσωπικότητάς μου, της επαγγελματικής μου πορείας, αλλά και στάθηκε η αιτία να γνωρίσω τον υπέροχο σύζυγό μου, τον Στέλιο Γενεράλη, μιας και τον γνώρισα ως ντράμερ της μπάντας μου το 2010… Και τελικά μαζί με τον Στέλιο, φτιάξαμε την όμορφη οικογένειά μας… Μαζί αχώριστοι δουλεύουμε στα πάντα, μιας και εκτός από σύζυγος, που αγαπώ, σέβομαι και είμαι ερωτευμένη, είναι και ένας Καλλιτέχνης που θαυμάζω, όσο λίγους στο χώρο. Και για τις γνώσεις του, για την έμπνευση του, αλλά και τον ρόλο που παίρνει αθόρυβα σε κάθε πρότζεκτ που μαζί δημιουργούμε!

Τι είναι αυτό που σας εμπνέει, όταν γράφετε μουσική;

Η ομορφιά της καθημερινότητάς μου και οι σπάνιες στιγμές που έρχονται απροσδόκητα και θέλουν να εκφραστούν και να «μείνουν», αφήνοντας το δικό τους σημάδι στο χρόνο μέσα από τις νότες.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δημιουργική διαδικασία που ακολουθείτε;

Όχι, κάθε φορά είναι αλλιώς… δεν υπάρχει συνταγή, ούτε φόρμουλα, μόνο η έμπνευση της στιγμής.

Μουσικά πρότυπα έχετε;

Βέβαια…. Τον παγκόσμιο Astor Piazzolla, ως σύνθετη, ως performer, ως προσωπικότητα και το πλούσιο, ασύλληπτο έργο που μας άφησε ως παρακαταθήκη. Μου αρέσει επίσης η καλλιτεχνική πορεία του Sting, τα τραγούδια του, οι ενορχηστρώσεις του. Μια φωνή που έχει αποτυπωθεί στα αυτιά μου, είναι αυτή της Ίμα Σουμάκ (τραγουδίστρια – σοπράνο) από το Περού, με απίστευτο εύρος φωνής, που ξεπερνούσε τις τέσσερεις οκτάβες. Λατρεύω επίσης, τον Νίκο Σκαλκώτα, για πολλούς λόγους, διότι ήταν δεξιοτέχνης βιολιστής, σολίστας, διότι έγραφε σπουδαία έργα, διότι είχε καταγωγή από νησί και τα παραδοσιακά ακούσματά του, άθελα ή ηθελημένα, δε γνωρίζω, τα πέρασε στα ασύλληπτα κλασικά έργα/συνθέσεις του, όπως οι ελληνικοί χοροί για παράδειγμα και έδωσε στο ελληνικό παραδοσιακό χρώμα διεθνή χαρακτήρα, κάτι που θα έπρεπε να μας κάνει όλους υπερήφανους. Το παγκόσμιο σπουδαίο έργο του όμως αναγνωρίστηκε μετά τον θάνατό του, καθώς τον πολέμησαν στη χώρα του όσο ήταν εν ζωή. Εδώ ταιριάζει γάντι η παροιμία όσα δεν πιάνει η αλεπού… Μου προκαλεί μεγάλη θλίψη η μικροψυχία, συνδυασμένη με την Αταλαντοσύνη…

Υπάρχει κάποιο «είδος» μουσικής που σας εκφράζει περισσότερο;

Το τελευταίο διάστημα έχω ροπή, πάλι, προς το αγαπημένο Tango, το οποίο με γαληνεύει να το ακούω, εάν είναι εμπνευσμένες οι μελωδίες, με συνεπαίρνει, όταν ερμηνεύω με το ακορντεόν γνωστές μελωδίες Tango που έχω διασκευάσει, όπως το «Tanguera», ή το «Libertango», «Por Una Cabezza» (το γνωστό Άρωμα γυναίκας), «Adios Nonino» και «Oblivion» ή τη διασκευή μου στο γνωστό ελληνικό κομμάτι «Άσε με να φύγω» που ερμήνευσε μια μεγάλη φωνή της Ελλάδας, η Αλέκα Κανελλίδου ή και η διασκευή μου, η οποία έχει μπει στο Buddha Bar ή τις δικές μου συνθέσεις από το «Δυο χείλη κατακόκκινα» σε στίχους Χάρη Ρώμα με την ερμηνεία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, (τραγούδι τίτλων στο σήριαλ Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο), ή το «Tango of Melancholy», το οποίο έχει μπει σε διεθνείςς συλλογές ή το «Last Tango by Zoe» που έγινε η αφορμή να γράψω μουσική για τη ταινία του Hollywood «Tango Shalom», στην οποία εμπεριέχονται πολλά ακόμη Tango κομμάτια μου, όπως το ομότιτλο ή το «Τango Pasarela». Mε απορροφά πλήρως, όταν συνθέτω αυτό το είδος, ειδικά όταν γραφώ – ενορχηστρώνω τις γραμμές των εγχόρδων…

Όταν γράφετε μουσική, υπάρχει κάτι που έχετε στο μυαλό σας, ώστε να συνδεθείτε καλύτερα με τους ακροατές σας; Υπάρχει, ας πούμε, κάποιο «κρυφό» μήνυμα που θέλετε να τους περάσετε;

Κάθε μου μελωδία ορχηστρική η τραγούδι περνά πάντα διαφορετικά μηνύματα. Αυτά ποικίλουν αναλόγως το θέμα… άλλα είναι τα μηνύματα των ιστορικών τραγουδιών μου, όπως το πρόσφατο «Επανάσταση 1821 – Ζήτω η Ελευθερία», σε στίχους Τάσου Θεοδωρακόπουλου με την ερμηνεία του Μπάμπη Τσέρτου ή το «Γενοκτονία», σε στίχους Πασχάλη Μπούρα με την ερμηνεία των αδελφών Τσαχουρίδη. Διαφορετικά είναι τα μηνύματα σε αρκετά τραγούδια που έχω γράψει για το νησί μου όπως το «Σαμοθράκης βήμα», σε στίχους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Άνθιμου ή το «Ακριβέ μου άνεμε», σε στίχους του αείμνηστου Ηλία Κατσούλη, ή το «Κόρη γλυκιά», σε στίχους του Κωνσταντίνου Ρωμανίδη, με αναφορά στη Νίκη της Σαμοθράκης ή το πρόσφατο παιδικό τραγούδι μου, σε στίχους του Θωμά Αστερίου «Ένα κατσικάκι από τη Σαμοθράκη». Και έχω γράψει φυσικά και πολλά ερωτικά τραγούδια που αφήνουν στο άκουσμα τους τη γοητεία της αγάπης και του έρωτα, της νοσταλγίας, της μελαγχολίας, όπως ο «Ζωντανός Ουρανός» με τη φωνή της Καίτης Γαρμπή και την επανεκτέλεση του διάσημου Ιρανού τραγουδιστή Roosbeh Νematollahy, που το τραγούδησε στην ελληνική γλώσσα στο οποίο υπογράφω και τους στίχους ή το «Avec toi Zoe feat. In Grid», που έκανε πανευρωπαϊκή επιτυχία με τη φωνή της διάσημης Ιταλίδας In Grid.

Σας πετυχαίνουμε σε μια περίοδο πολύ δημιουργική και ενδιαφέρουσα. Πώς είναι λοιπόν να γράφεις μουσική για μια ταινία του Hollywood;

Είναι μεγάλη πρόκληση και φανταστική εμπειρία. Είναι ωστόσο μεγάλη ευθύνη και φυσικά σκληρή δουλειά, την οποία μοιραστήκαμε με τον Στέλιο Γενεράλη, τον σύζυγο μου, για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι δουλέψαμε μαζί από την αρχή όλη αυτή τη παραγωγή, αλλά και με την ΖιΖι Bolonga, την music supervisor, η οποία ήρθε Ελλάδα το 2019 και μου έκανε την πρόταση να γράψουμε μαζί το Film Score της ταινίας “Tango Shalom”, σε σκηνοθεσία Gabriel Bolonba.

Θυμάστε την πρώτη φορά που παίξατε τη δική σας μουσική μπροστά σε κοινό; Τα συναισθήματα εκείνης της εμφάνισης…

Ένιωσα ανταλλαγή θετικών συναισθημάτων και ωραίων ενεργειών. Εισέπραξα πολύ ζεστασιά από το κοινό. Ένιωθα διαρκή ανάγκη, ακόμα τη νιώθω, να δώσω πίσω τον καλύτερο καλλιτεχνικό μου εαυτό. Αισθάνομαι «αιώνια μαθήτρια». Αυτός είναι και ένας σοβαρός λόγος που δεν επαναπαύομαι ποτέ και αναζητώ διαρκώς την καλλιτεχνική μου πρόοδο.

Ένας δημιουργός στη σημερινή εποχή πώς επικοινωνεί την τέχνη του;

Mε την ευκολία της τεχνολογίας ο καθένας δηλώνει δημιουργός ή καλλιτέχνης και μπορεί στο δικό του μικρόκοσμο να κάνει τη δική του προσπάθεια στα social media. Αυτή όμως η υπέρ πληροφορία μπορεί να «καταπιεί» αληθινούς ταλαντούχους καλλιτέχνες, που δεν έχουν τόση εξοικείωση ή και καθόλου με τη τεχνολογία, μιας και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην τέχνη τους και στο τελικό αποτέλεσμα.

Αυτή η δύσκολη περίοδος, της πανδημίας, ήταν δημιουργική για εσάς;

Αρκετά θα έλεγα, αφού μετά τη φάση της στενοχώριας και της θλίψης, του φόβου και του άγχους, με όλα αυτά που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους τόσους θανάτους και την τόσο μεγάλη ανατροπή στις ζωές όλων και προσωπικά, λόγω κλεισούρας και μη άσκησης επαγγέλματος, κατάφερα και ξεφύτρωσα το καλό μέσα από το άσχημο. Είχα μπόλικο χρόνο για μελέτη, έγραψα πολλά καινούρια κομμάτια και δημιούργησα ενδιαφέροντα καινούργια project, τα οποία το καλοκαίρι που ελευθερωθήκαμε κάπως από την πανδημία, μου πήγαν πολύ καλά, μιας και έκανα 20 καλοκαιρινές συναυλίες.

Και μετά από τόσον καιρό μοναξιάς, εμφανίζεστε πάλι μπροστά στο κοινό, μαζί με την Ελπίδα Γαδ. Μιλήστε μας για αυτή την συνεργασία.

Έχουμε μια πολύ ζεστή και δημιουργική συνεργασία με την ταλαντούχα συριανή ερμηνεύτρια Ελπίδα Γαδ. Με το καλημέρα σας, της έγραψα ένα τραγούδι, στο οποίο ξεκίνησα τους στίχους και εκείνη τους ολοκλήρωσε το «Και έτσι κι αλλιώς», που είναι και ο τίτλος της παράστασης μας… Διέκρινα ένα ωραίο καλλιτεχνικό πλάσμα, προσγειωμένο, με όρεξη για μουσική. Με τράβηξε ιδιαίτερα η βραχνάδα στη φωνή της και η διάθεση να προσπερνά «τις στραβές» και να πηγαίνει παρακάτω, καθώς έτσι λειτουργώ και εγώ. Έχουμε ωραία ενέργεια επί σκηνής μεταξύ μας και το ρεπερτόριο που έχουμε διαλέξει μας εκφράζει πολύ και τις δυο και δείχνει αυτή τη καλλιτεχνική χημεία που δεν είναι αυτονόητη ούτε τη συναντάς κάθε μέρα… Ακολουθούν παραστάσεις με τον Μιχάλη Σουρβίνο, έναν δεξιοτέχνη σπουδαίο σολίστ κιθάρας στη Σφίγγα, στις 19 και 26 Δεκεμβρίου, σε ένα χριστουγεννιάτικο project, με αφιέρωμα στον Αstor Piazzolla, μιας και φέτος είναι τα 100 χρόνια από τη γέννηση του.

Η μουσική μπορεί να χωρέσει μέσα σε έναν ορισμό;

Ασφαλώς. «Μουσική είναι όλες μου οι Αισθήσεις».

Κυρία Τηγανούρια, στη μουσική υπάρχει πρωταθλητισμός;

Ναι, μεγάλος και δεν είναι κακός, εάν απευθύνεται μόνο στη αληθινή τέχνη και οδηγεί στην εξέλιξη μέσω της ευγενούς άμιλλας, που είναι βασικό κίνητρο προόδου. Δυστυχώς, όμως, είναι κάκιστος όταν κατευθύνεται από εγωπάθεια, υπέρμετρη φιλοδοξία, χωρίς ταλέντο με διάθεση μόνο αυτοπροβολής, και επιβολής, με οποιοδήποτε τίμημα. Οδηγώντας σε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, στην πληθώρα ατάλαντων – φελλών, που δίνουν λάθος πρότυπα για τους νέους μας και κατ’ επέκταση διαμορφώνουν μια επιφανειακή κοινωνία δίχως αρχές ήθος και ουσία…

Σας εύχομαι όλα τα επόμενα βήματα σας να περιλούζονται με όλα όσα ονειρεύεστε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Εγώ ευχαριστώ πολύ, διότι με «ξεκλειδώσατε τρυφερά» μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις σας…

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ

Η Ζωή Τηγανούρια είναι συνθέτης & σολίστ ακορντεόν από την Ελλάδα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Σαμοθράκης σε οικογένεια Παραδοσιακών μουσικών. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους διάσημους τραγουδιστές στην Ελλάδα, καθώς και με διεθνείς καλλιτέχνες όπως οι James Brown, Al Di-Meola, Goran Bregović, Chico Freeman, Jason Mcoy, In-Grid, Zülfü Livaneli, Roozbeh Nematollahi, Ömer Faruk Tekbilek, κ.ά.

Έχοντας διαγράψει μία σημαντική 20ετή μουσική διαδρομή, έχει καταφέρει να χτίσει την προσωπική της αισθητική ταυτότητα με συνθέσεις ιδιαίτερης ευαισθησίας και ανατρεπτικής έμπνευσης.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη σύνθεση του soundtrack της επερχόμενης ταινίας του Hollywood «Tango Shalom», αφού είχε δδεχθεί συγχαρητήρια από τον πρ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για τη σύνθεση της «Γενοκτονία» σε στίχους Πασχάλη Μπούρα (γραμμένη για τη γενοκτονία του ελληνικού πληθυσμού στον Πόντο στις αρχές του 1900) κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Προεδρίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Έχει συνθέσει το soundtrack της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς του καναλιού ΑΝΤ1 «Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο» και μουσικά θέματα για το soundtrack του ντοκυμαντέρ του Mega Channel “21 – Η Επανάσταση των Ελλήνων”.

Κατά τη διάρκεια του lock-down του 2020, συμμετείχε στο διεθνές τραγούδι “We Are 1 World” μαζί με πολλούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, δωρίζοντας τα έσοδα στον Ερυθρό Σταυρό για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, και συμμετείχε ως “πρέσβειρα” στην καμπάνια του ΕΟΤ “Greece From Home” για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού.

Έχει εμφανιστεί ζωντανά στο AIMS Best Marathon Runner Gala 2015 που διοργανώθηκε από την AIMS (Association of International Marathons and Distance Races) σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών & Αθλητικών Σωματείων), η οποία μεταδόθηκε ζωντανά παγκοσμίως από την ΕΡΤ με κύριο παρουσιαστή τον Αλέξη Κωσταλά.

Σαν ιδιοκτήτρια της εταιρείας μουσικών παραγωγών “Zoe Music Ltd.” έχει επιλεγεί από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “100 Mirrors”, ανάμεσα στις 100 γυναίκες επιχειρηματίες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες χρησιμεύουν ως πρότυπα για άλλες γυναίκες που επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ή να ενδυναμώσουν τη δημιουργικότητα και τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες.

Έχει λάβει τιμητική διάκριση από τους διεθνείς “γίγαντες” του ακορντεόν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ακορντεόν στο Ikaalinen της Φινλανδίας, συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεσης Μουσικής της Φρανκφούρτης, έχει βραβευτεί με το Μετάλλιο Τιμής από το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης για τη συμβολή της στη Πολιτιστική κληρονομιά του Νομού Έβρου, την έχουν αποκαλέσει “Πρόσωπο της Αρσινόης” και insrtumental συνθέσεις της χρησιμοποιήθηκαν ως μουσική υπόκρουση στα βίντεο των νικητών στα Διεθνή Βραβεία “Giuseppe Sciacca” στο Βατικανό.

Περισσότερα εδώ.