OFF OFF ATHENS – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ [Q&A] ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη θεατρική σας ομάδα; Ποιος είναι ο/η «νονός/ά» της ομάδας, πώς και πότε βρεθήκατε, πώς προέκυψε η σύνθεσή σας και ποιο είναι το κίνητρο της δημιουργίας της και ο κύριος στόχος σας, καθώς και τα πλάνα σας, μετά το Off-Off; 

Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση! Η ομάδα μας προέκυψε για τις ανάγκες της συγκεκριμένης παράστασης και το κείμενο επιλέχθηκε με βάση τις δυνατότητες που είχαμε να ανεβάσουμε για πρώτη φορά ένα έργο στο Off-Off, σε ένα περιορισμένο χρονικό πλαίσιο και φυσικά με περιορισμένους πόρους όσον αφορά την παραγωγή. Η Κατερίνα Κασσάνδρα, η οποία και ερμηνεύει τον μονόλογο των Φο και Ραμέ, μαθητεύει αρκετά χρόνια στην ομάδα της Ελένης Σκότη, στο Επί Κολωνώ. Η Μαρία Κακαβούλη, η οποία είναι δίπλα μας ως βοηθός σκηνοθέτη, έχει ασχοληθεί με το σενάριο και εγώ ασχολούμαι με τη σκηνοθεσία. Γνωριζόμαστε χρόνια, αγαπάμε το θέατρο και το συγκεκριμένο πρότζεκτ αποτέλεσε ενδιαφέρουσα πρόκληση για εμάς. Αρχικά, ευελπιστούμε η παράσταση να έχει την αναμενόμενη ανταπόκριση στο κοινό, έτσι ώστε να καταφέρει να ενταχθεί στο χειμερινό πρόγραμμα του Επί Κολωνώ. Κατόπιν, θα δρομολογήσουμε κάποια σχέδια που βρίσκονται υπό συζήτηση και αφορούν τόσο τον χώρο του θεάτρου, όσο και εκείνον του κινηματογράφου.

Έχετε επιλέξει ένα κείμενο των Ντάριο Φο-Φράνκα Ραμέ, που είναι διαχρονικά επίκαιρο, καθώς μιλάει για τις σχέσεις των ανθρώπων μέσα σε έναν γάμο. Αυτή η γυναίκα μιλά για τα πράγματα που έχουν συμβεί, από τη δική οπτική. Πείτε μας τι μηνύματα θα θέλατε να λάβουν οι θεατές, γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα;

Το κείμενο αποτελεί όντως περιγραφή μιας ημέρας από τη ζωή της ηρωίδας, η οποία διηγείται με χιούμορ και αυτοσαρκασμό πως αποφάσισε να εγκαταλείψει την συζυγική στέγη, στην προσπάθειά της να αντιδράσει σε μια καταπιεστική οικογενειακή ρουτίνα, η οποία είθισται να θεωρείται τετριμμένη και ως εκ τούτου αυτονόητη. Εκ των πραγμάτων, το κείμενο τίθεται υπό γυναικεία οπτική, η οποία ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, δεν περιορίζει τον θεατή στο να αντιληφθεί κάποιες ευρύτερες προεκτάσεις που  αφορούν σε κάθε άτομο, ανεξαρτήτως φύλου, το  οποίο διεκδικεί στη σχέση του με τον άλλο/άλλη την προσωπική του ελευθερία μέσα στο πλαίσιο της συμβίωσης, καθώς και τον σεβασμό και την ικανοποίηση των ατομικών του αναγκών. Και εδώ για εμένα έγκειται η διαχρονικότητα του κειμένου. Στον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα της ματαίωσης και της αυτοκαταπίεσης μέσα σε ένα συμβατικό πλαίσιο συμβίωσης. Επί της ουσίας, αυτό που χωρίζει τον άνθρωπο από εκείνο που πραγματικά έχει ανάγκη και επιθυμεί δεν είναι τόσο τα εξωτερικά εμπόδια, όσο ο ίδιος του ο εαυτός.

Σε μια διαμάχη δύο ανθρώπων, πόσο μάλλον σε ένα ζευγάρι, το να αναζητήσει κάποιος τον αθώο ή τον ένοχο είναι αδόκιμο· σίγουρα, όμως, κάποιος φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Είναι κάτι που το εξερευνά η παράσταση; Στο ερώτημα αν έκανε καλά που γύρισε σπίτι η ηρωίδα, θα δοθεί απάντηση; Πόσο «πραγματική» είναι η ηρωίδα; Πόσο θα μπορέσουμε να ταυτιστούμε μαζί της;

Αρχικά θα πρέπει να απαντήσει κανείς στο ερώτημα: γύρισε πραγματικά στο σπίτι η ηρωίδα; Αυτό είναι κάτι που ο ίδιος ο θεατής καλείται να απαντήσει, ανάλογα με τις προσωπικές του προσλαμβάνουσες. Το κείμενο έχει διαφορετικές αναγνώσεις και καλεί τον θεατή να επιλέξει, κλείνοντάς του το μάτι μέσα από ένα ευφυές εύρημα, το οποίο εντείνει την αμφισημία και δημιουργεί ερωτήματα. Όπως προανέφερα, ο μονόλογος παρουσιάζεται υπό γυναικεία οπτική. Η οπτική του ετέρου συμβίου δεν μας γνωστοποιείται. Αλλά δεν είναι και το ζητούμενο να κρίνουμε ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο στην προκειμένη περίπτωση. Σε κάθε διένεξη η ευθύνη βαραίνει περισσότερο αυτόν που διαθέτει το μεγαλύτερο επίπεδο αυτοσυνείδησης. Είναι αυτός που ως επί το πλείστον καλείται να δώσει και τη λύση στο δράμα που εκτυλίσσεται. Υπό μία έννοια, το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως του συγκεκριμένου μονολόγου έγκειται για εμένα στο  σουρεαλιστικό εύρημα της ανατροπής, βάση του οποίου κινήθηκε και η σκηνοθετική προσέγγιση.

Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να δηλώσετε συμμετοχή στο Φεστιβάλ και πόσο δύσκολο ήταν σε συνθήκες πανδημίας, να πραγματοποιήσετε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες υλοποίησης της παράστασης (επιλογή έργου, πρόβες, κ.λπ.); Τι προσδοκάτε από τη συμμετοχή σας στο Off-Off;

Οι συνθήκες πανδημίας καθιστούν πιο επιτακτική την ανάγκη καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Η τέχνη αποτελεί ανάγκη και ταυτόχρονα  διέξοδο και όχι πολυτέλεια. Η απόφαση πάρθηκε την τελευταία στιγμή και πραγματικά μας έδωσε την ευκαιρία να αναμετρηθούμε με τις ίδιες μας τις δυνάμεις. Η όλη διαδικασία ήταν (είναι καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη) αρκετά επίπονη, καθώς δεν είναι ποτέ εύκολο να υλοποιήσεις μια παράσταση με ίδια μέσα. Ωστόσο, παρά τις αναπάντεχες αντιξοότητες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, καθώς πήραμε την απόφαση να δηλώσουμε συμμετοχή με σχετική καθυστέρηση, εμείς επιμείναμε και ελπίζουμε το αποτέλεσμα να μας δικαιώσει και να υπάρξει η αναμενόμενη ανταπόκριση από το κοινό.

Για τους νέους καλλιτέχνες, που επιθυμούν και έχουν να προτείνουν νέες ή/και εναλλακτικές μορφές έκφρασης, τόσο ερμηνευτικά όσο και σκηνοθετικά, πόσοι χώροι υπάρχουν διαθέσιμοι στην πόλη (σ.σ. η πειραματική σκηνή του Εθνικού ξαναλειτουργεί από το φθινόπωρο), με δεδομένο ότι οι θεατρικές σκηνές είναι πρωτίστως επιχειρήσεις και βαριά πληττόμενες από την πανδημία και ίσως κατευθυνθούν σε πιο «σίγουρες» λύσεις, ως προς το θέμα των εσόδων (όσο μπορεί να γίνει πρόβλεψη γι’ αυτό); Θα εξυπηρετούσε η δημιουργία ενός φορέα που θα έδινε αποκλειστικά βήμα σε καλλιτέχνες όπως εσείς, ώστε να υπάρχει μία διαρκής ευκαιρία να δείχνετε τις ιδέες και τη δουλειά σας;

Πολύ χαίρομαι για την πειραματική του Εθνικού. Για να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω εάν στην παρούσα συνθήκη και εν μέσω πανδημίας, υπάρχουν εναλλακτικοί χώροι, οι οποίοι να λειτουργούν με τρόπο αδέσμευτο σε ό,τι αφορά τη φόρμα και την θεματική, δίνοντας βήμα σε όσους καλλιτέχνες επιθυμούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Νομίζω ότι οι πειραματικές σκηνές που λειτουργούσαν στην προ-covid περίοδο δεν λειτουργούν πλέον. Μακάρι αυτό να είναι προσωρινό. Για αυτό και θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα το θέατρο Επί Κολωνώ για τη διοργάνωση του  Off-Off, το οποίο και συμβάλλει τόσο σημαντικά στην ελεύθερη και εναλλακτική καλλιτεχνική έκφραση. Δυστυχώς ή ευτυχώς για τον δημιουργό, κάθε έργο τέχνης αποτελεί ταυτόχρονα εμπορικό και καλλιτεχνικό προϊόν. Για το λόγο αυτό, πέρα από την ομαδική αυτοοργάνωση και τις φιλότιμες ατομικές προσπάθειες, οποιοδήποτε βήμα θα μπορούσε να να γίνει προς την κατεύθυνση της ανάδειξης και δημιουργίας ανοιχτών πλουραλιστικών χώρων καλλιτεχνικής έκφρασης θα ήταν ένα βήμα που επικροτούμε.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Γύρισα Σπίτι

Τρίτη 31 Μαΐου στις 20:15 & Τετάρτη 1 Ιουνίου στις 22:00

Μια νέα γυναίκα, σύζυγος και μητέρα, μετά από έναν ιδιαίτερα έντονο καυγά με τον άντρα της, αφηγείται με γλαφυρότητα, χιούμορ και αυτοσαρκασμό, τα τρόπον τινά κωμικοτραγικά γεγονότα που ακολούθησαν την εγκατάλειψη της συζυγικής της εστίας.

Συντελεστές:
Πρωτότυπο Κείμενο: Ντάριο Φο-Φράνκα Ραμέ
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Σοφία Καλογιάννη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κακαβούλη
Σκηνογραφία: Αλέξανδρος Μπουρελιάς
Φωτισμοί: Πάνος Κουκουρουβλής
Κάμερα trailer: Επαμεινώντας Γαρδέλης
Μοντάζ trailer: Ιωάννα Χανιά
Μακιγιάζ/Κομμώσεις: Λευτέρης Κεφαλάκης
Χορογραφία: Βιβή Μπρακουμάτσου
Φιλική συμμετοχή: Χρήστος Κουμαραδιός

Ερμηνεύει:
Κατερίνα Κασσάνδρα

Το trailer της παράστασης:

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ OFF-OFF ATHENS

OFF-OFF ATHENS no 12

ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ

Το Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Ομάδων Off-Off Athens στο Επί Κολωνώ, με την εμπειρία των έντεκα προηγούμενων διοργανώσεων, μπαίνει φέτος σε μια νέα δυναμική φάση.

Παραφράζοντας το Off-Off Broadway, το Off-Off Athens είναι ένα από τα πρώτα φεστιβάλ που απέδειξε πως υπάρχει ανοιχτός χώρος και διάθεση για πειραματισμό. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 11 χρόνια, 308 ομάδες, 1.958 καλλιτέχνες και παραπάνω από 30.000 θεατές.

Στα έντεκα αυτά χρόνια φιλοξενήθηκαν σε ένα πλουραλιστικό και αδέσμευτο Φεστιβάλ ομάδες που αναμετρήθηκαν με νέες φόρμες, προβληματισμούς και τάσεις καθιερώνοντας το Off-Off Athens ως σημείο αναφοράς για όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τον σύγχρονο πειραματισμό και την έκφραση.

Φέτος, το φεστιβάλ συνεχίζει ερχόμενο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, σε μία περίοδο που οι ευκαιρίες για τους νέους καλλιτέχνες είναι – λόγω της πανδημίας και των αποτελεσμάτων της – περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Η ύπαρξη του Off Off Athens γίνεται περισσότερο απαραίτητη και η πραγματοποίησή του πιο επιτακτική.

Καλείται, να συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στην ανάπτυξη των νέων επαγγελματικών δυνάμεων του θεάτρου, πάντοτε ως ένας ανοιχτός τόπος δημιουργίας.

Σε κάθε βραδιά θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις δυο διαφορετικών ομάδων, ενώ η κάθε ομάδα θα πραγματοποιήσει δυο παραστάσεις σε δύο συνεχόμενες μέρες.

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/festival/off-off-athens-theater-festival-2022/
Trailer του φεστιβάλ:  https://www.youtube.com/watch?v=n-FGoI_XQmM

Διάρκεια Φεστιβάλ: Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 25 Μαΐου έως 22 Ιουνίου 2022 με συμμετοχή 27 θεατρικών σχημάτων.

Τόπος: Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ.

Διάρκεια Παραστάσεων: Η διάρκεια κάθε παράστασης δεν θα υπερβαίνει τα 70 λεπτά.

Εισιτήριο: Η γενική είσοδος είναι 5,00€ για τη μία παράσταση
και 6,00€ για τις δύο παραστάσεις της ίδιας βραδιάς.
Εισιτήριο διαρκείας: 27,00€ (max 27 παραστάσεις)
20,00€ (max 20 >> )

Ώρα έναρξης: καθημερινά στις 20:15 για την πρώτη παράσταση
και στις 22:00 για τη δεύτερη παράσταση.
Doors Open at: 19:30
Το μπαρ και η αυλή του θεάτρου λειτουργεί καθημερινά από τις 7:30μμ ως αργά το βράδυ.