OFF OFF ATHENS – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ [Q&A] ΜΕ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ‘ΑΙΘΟΥΣΑ 10’

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη θεατρική σας ομάδα; Ποιος είναι ο/η «νονός/ά» της ομάδας, πώς και πότε βρεθήκατε, πώς προέκυψε η σύνθεσή σας και ποιο είναι το κίνητρο της δημιουργίας της και ο κύριος στόχος σας, καθώς και τα πλάνα σας, μετά το Off-Off;

Γεια σας. Ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία που μας δίνετε να συστηθούμε. Η ομάδα Αίθουσα 10 δημιουργήθηκε από μαθητές που συνάντησα και συνεχίζω να συναντώ σε χώρους που κατά καιρούς έχω διδάξει και συνεχίζω να διδάσκω. Το όνομά της προέκυψε από μία αίθουσα διδασκαλίας που βρισκόμασταν την περίοδο που αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ότι το αντικείμενο της σπουδής μας θέλαμε να το μοιραστούμε με περισσότερο κόσμο. Αυτό που μας κρατάει σε επαφή είναι η χαρά που μας δίνει, όταν ψάχνουμε τον κόσμο που ζούμε και την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα από την τέχνη. Ή την τέχνη μέσα από τον άνθρωπο και τον κόσμο. Τα σχέδιά μας μετά το OFF OFF είναι να συνεχίσουμε την ολοκλήρωση της παράστασής μας για να μπορέσουμε να την παρουσιάσουμε για πιο πολύ καιρό.

Η θεματολογία της παράστασής σας μετά και τις τελευταίες πολεμικές εξελίξεις στην Ευρώπη, έχει γίνει πολύ επίκαιρη. Εμείς, ως λαός που έχουμε στην ιστορία μας και την προσφυγιά και τη μετανάστευση, εσωτερική και όχι μόνο, γνωρίζουμε αρκετά καλά τι σημαίνει να επιχειρείς να χωρέσεις σε μία βαλίτσα ολόκληρη τη ζωή σου. Πόσο σας άγγιξαν τα πρόσφατα γεγονότα, κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας της παράστασής σας;

Πάρα πολύ. Δυστυχώς, όλα αυτά βοήθησαν τη δημιουργία της παράστασης. Η αφορμή ήταν η συμπλήρωση των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης. Όσο μελετάς, όμως, για μία επέτειο ανοίγει το βλέμμα σου και βλέπεις και βλέπεις τη φύση του σνθρώπινου είδους, στο πέρασμα των χρόνων. Το υλικό είναι ατελείωτο.

Στην περιγραφή της παράστασής σας, αναφέρεστε σε ανθρώπους που η ιστορία κατέγραψε ως μαύρη κηλίδα. Σε τέτοιες καταστάσεις, πέραν των ιστορικών προσώπων, υπάρχουν δυστυχώς και απλοί άνθρωποι, οι οποίοι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Θα δούμε αυτούς τους ανθρώπους στην παράστασή σας;

Ως “μαύρη κηλίδα” δεν εννοούμε μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τις καταστάσεις. Δεν κατονομάζουμε άτομα, στην παράσταση βλέπουμε συμπεριφορές που προκύπτουν μέσα από τις συνθήκες και προσπαθούμε να τις ερμηνεύσουμε με βάση την αισθητική μας και πιο πολύ να τις καταθέσουμε και όχι να τις κρίνουμε.

Φτιάχνοντας αυτήν την παράσταση, ήρθατε σε επαφή με ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητας. Πόσο άλλαξε την οπτική και την ευαισθησία σας γι’ αυτό το θέμα, αυτή η θεατρική δουλειά, από τη σύλληψη έως και την εκτέλεσή της;

Η βάση μας είναι ο άνθρωπος και πώς λειτουργεί στη διάρκεια της ζωής του ανάλογα με το πού θα τον συναντήσουμε κάθε φορά. Όσο πιο πολύ ψάχνεις τόσο πιο πολύ βλέπεις ότι δεν ξέρεις τίποτα τόσο πιο πολύ μαθαίνεις τον εαυτό σου και πάλι εκπλήσσεσαι. Η οπτική αλλάζει κάθε λεπτό που συναντάς τους ήρωές σου ξανά. Αυτό είναι το υπέροχο με τη δουλειά μας. Είναι ζωντανός οργανισμός και εξελίσσεται.

Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να δηλώσετε συμμετοχή στο Φεστιβάλ και πόσο δύσκολο ήταν σε συνθήκες πανδημίας, να πραγματοποιήσετε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες υλοποίησης της παράστασης (επιλογή έργου, πρόβες, κ.λπ.); Τι προσδοκάτε από τη συμμετοχή σας στο Off-Off;

Η απόφαση για συμμετοχή στο OFF OFF ήταν στόχος, γιατί είναι ένα Φεστιβάλ που το έχω παρακολουθήσει και μου αρέσει πολύ ο τρόπος που επικοινωνεί τις δουλειές των ομάδων. Δεν ήταν καθόλου εύκολο λόγω συνθηκών, αλλά είναι αυτό που μας ενεργοποίησε και πιο πολύ να είμαστε συγκεντρωμένοι στο στόχο μας. Ευχόμαστε να μπορέσουμε να δείξουμε μέσω του OFF OFF την ιστορία μας και να μοιραστούμε τις σκέψεις μας με όσους ανθρώπους μπορούμε. Να μας δώσουν τη δύναμη να την ολοκληρώσουμε γιατί αυτή είναι μόνο η αρχή της.

Για τους νέους καλλιτέχνες, που επιθυμούν και έχουν να προτείνουν νέες ή/και εναλλακτικές μορφές έκφρασης, τόσο ερμηνευτικά όσο και σκηνοθετικά, πόσοι χώροι υπάρχουν διαθέσιμοι στην πόλη (σ.σ. η πειραματική σκηνή του Εθνικού ξαναλειτουργεί από το φθινόπωρο), με δεδομένο ότι οι θεατρικές σκηνές είναι πρωτίστως επιχειρήσεις και βαριά πληττόμενες από την πανδημία και ίσως κατευθυνθούν σε πιο «σίγουρες» λύσεις, ως προς το θέμα των εσόδων (όσο μπορεί να γίνει πρόβλεψη γι’ αυτό); Θα εξυπηρετούσε η δημιουργία ενός φορέα που θα έδινε αποκλειστικά βήμα σε καλλιτέχνες όπως εσείς, ώστε να υπάρχει μία διαρκής ευκαιρία να δείχνετε τις ιδέες και τη δουλειά σας;

Νομίζω ότι όταν κάποιος θέλει να “μιλήσει” με τη δουλειά του, θα βρει τον τρόπο και στην Αθήνα που κινούμαι πιο πολύ, υπάρχουν χώροι που βοηθούν αυτή την “έκφραση”. Βέβαια, αν με κάποιο τρόπο υπήρχε βοήθεια από κάποιο φορέα, σίγουρα θα ήταν καλύτερα τα πράγματα, γιατί θα έφευγαν τα πρακτικά θέματα από τη μέση και θα άνοιγε ο χώρος για καθαρή δουλειά των ομάδων.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Παρασκευή 27 Μαΐου στις 20:15 & Σάββατο 28 Μαΐου στις 22:00
Με μια βαλίτσα

Ένα σμάρι ανθρώπων, πολιτισμών, λαών, ψάχνει να βρει καταφύγιο. Στη βαλίτσα τους υπάρχουν μαρτυρίες από τα ταξίδια τους, τους αποχωρισμούς τους, τις ιστορίες τους και μπερδεύονται με μαρτυρίες, ταξίδια, αποχωρισμούς, ανθρώπους του παρελθόντος, που έμειναν στην ιστορία σαν μία μαύρη κηλίδα στα βιβλία της ζωής.

Συντελεστές:
Θεατρική ομάδα: Αίθουσα 10
Σύλληψη/Σύνθεση/Σκηνοθεσία: Λίλη Τέγου

Ερμηνεύουν:
Ευαγγελία Δημητροπούλου, Αγγελική Κυρκοπούλου, Μαρίτα Κωστοπούλου, Ερρίκος Παλαιολόγος, Μαριάννα Πονηράκη, Θάνος Τσιάπλας, Αναστασία Χατζηρόδου

Το trailer της παράστασης:

Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ OFF-OFF ATHENS

OFF-OFF ATHENS no 12

ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ

Το Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Ομάδων Off-Off Athens στο Επί Κολωνώ, με την εμπειρία των έντεκα προηγούμενων διοργανώσεων, μπαίνει φέτος σε μια νέα δυναμική φάση.

Παραφράζοντας το Off-Off Broadway, το Off-Off Athens είναι ένα από τα πρώτα φεστιβάλ που απέδειξε πως υπάρχει ανοιχτός χώρος και διάθεση για πειραματισμό. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 11 χρόνια, 308 ομάδες, 1.958 καλλιτέχνες και παραπάνω από 30.000 θεατές.

Στα έντεκα αυτά χρόνια φιλοξενήθηκαν σε ένα πλουραλιστικό και αδέσμευτο Φεστιβάλ ομάδες που αναμετρήθηκαν με νέες φόρμες, προβληματισμούς και τάσεις καθιερώνοντας το Off-Off Athens ως σημείο αναφοράς για όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τον σύγχρονο πειραματισμό και την έκφραση.

Φέτος, το φεστιβάλ συνεχίζει ερχόμενο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, σε μία περίοδο που οι ευκαιρίες για τους νέους καλλιτέχνες είναι – λόγω της πανδημίας και των αποτελεσμάτων της – περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Η ύπαρξη του Off Off Athens γίνεται περισσότερο απαραίτητη και η πραγματοποίησή του πιο επιτακτική.

Καλείται, να συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στην ανάπτυξη των νέων επαγγελματικών δυνάμεων του θεάτρου, πάντοτε ως ένας ανοιχτός τόπος δημιουργίας.

Σε κάθε βραδιά θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις δυο διαφορετικών ομάδων, ενώ η κάθε ομάδα θα πραγματοποιήσει δυο παραστάσεις σε δύο συνεχόμενες μέρες.

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/festival/off-off-athens-theater-festival-2022/
Trailer του φεστιβάλ:  https://www.youtube.com/watch?v=n-FGoI_XQmM

Διάρκεια Φεστιβάλ: Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 25 Μαΐου έως 22 Ιουνίου 2022 με συμμετοχή 27 θεατρικών σχημάτων.

Τόπος: Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ.

Διάρκεια Παραστάσεων: Η διάρκεια κάθε παράστασης δεν θα υπερβαίνει τα 70 λεπτά.

Εισιτήριο: Η γενική είσοδος είναι 5,00€ για τη μία παράσταση
και 6,00€ για τις δύο παραστάσεις της ίδιας βραδιάς.
Εισιτήριο διαρκείας: 27,00€ (max 27 παραστάσεις)
20,00€ (max 20 >> )

Ώρα έναρξης: καθημερινά στις 20:15 για την πρώτη παράσταση
και στις 22:00 για τη δεύτερη παράσταση.
Doors Open at: 19:30
Το μπαρ και η αυλή του θεάτρου λειτουργεί καθημερινά από τις 7:30μμ ως αργά το βράδυ.