OFF OFF ATHENS – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ [Q&A] ΜΕ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ SEAMONKEYS

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Τρεις αδελφές, τρεις διαφορετικές κρυφές ζωές, όπως διαβάζουμε στο Δ.Τ. Αυτό, τα τελευταία χρόνια, είναι αρκετά συνηθισμένο σε πολλές οικογένειες, καθώς οι υποχρεώσεις, τα προβλήματα ή η έλλειψη ελεύθερου χρόνου έχει κάνει τους ανθρώπους είτε να μη θέλουν είτε να μην προλαβαίνουν να ασχοληθούν με τους άλλους. Ποια συνθήκη είναι αυτή που θα συναντήσουμε σε αυτήν την ιστορία;

Νομίζω είναι πιο γενικευμένη η αδυναμία επικοινωνίας με τους άλλους, δεν υπάρχει μόνο μέσα στην οικογένεια. Παράδοξο να μιλάμε την ίδια γλώσσα και να δυσκολευομαστε τόσο πολύ να μιλήσουμε και να κατανοήσουμε τον άλλον. Χάνουμε ένα βασικό στοιχείο που μας κάνει να υπάρχουμε ως πολιτισμός και τελικά ως ανθρωπότητα. Κι αν κάποτε μπορούσαμε να συνεννοηθούμε και με τα μάτια, τα χάνουμε κι αυτά σιγά σιγά διότι τα κερδίζουν οι οθόνες μας.

Στο έργο μας τα κορίτσια αν και αδερφές, αν και στο ίδιο σπίτι, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά όσα τις προβληματίζουν. Όπως σε όλες τις οικογένειες, έτσι και εδώ δύσκολα θα μιλήσουν ειλικρινά ή θα εκμυστηρευτούν κάτι η μία στην άλλη. Πιο εύκολα θα συμβεί αυτό με κάποιον “ξένο”, εκτός οικογενειακής εστίας δηλαδή. Θα μοιραστούν περισσότερα με τους “εξωτερικούς”, τον εκάστοτε ένοικο Airbnb, τον φίλο τους τον Ηρακλή ή τους διαδικτυακούς φίλους.
(Κωνσταντίνα – Βαλεντίνη Χελιουδάκη)

Από το trailer που συνοδεύει την παράσταση, έχουμε μια υποψία ότι η ψηφιακή πραγματικότητα έχει έντονη παρουσία σε αυτήν. Από την περιγραφή, υποπτευόμαστε ότι ίσως υπάρχει κάτι από τις 3 αντίστοιχες «τσεχωφικές» αδελφές στην παράσταση. Είναι σωστή η αίσθησή μας ότι το έργο σας συνδυάζει διαφορετικές εποχές και, μέσα από αυτήν τη σύνθεση, προσπαθεί να ερμηνεύσει κομμάτια του αμετάβλητου ψυχισμού του ανθρώπου μέσα στον χρόνο;

Είναι πολύ εύστοχες όλες οι παρατηρήσεις σας. Η ψηφιακή πραγματικότητα σχετίζεται με το έργο και την παράσταση, κυρίως με δυο τρόπους: η Ελωρίς, η πιο μικρή από τις αδερφές, συνδέει όλη της την καθημερινότητα με την αλληλεπίδραση με το κινητό της, βγάζοντας μάλιστα και χρήματα μέσα από την αλληλεπίδραση αυτή και παράλληλα έχουμε την ενοικίαση ενός δωματίου από το σπίτι των κοριτσιών που βγαίνει προς ενοικίαση με ψηφιακό τρόπο, κάνοντας δηλαδή κάποιος κράτηση στο δωμάτιο μέσω Airbnb.

Διαβάζοντας κανείς μια ιστορία που σχετίζεται με τρεις αδελφές, εύλογα σκέφτεται την Όλια, τη Μάσα και την Ιρίνα. Είναι τόσο σπουδαίο το έργο «Οι τρεις αδελφές» του Τσέχωφ, που πολύ συχνά στις αδελφικές σχέσεις πολλών θεατρικών έργων, κάνουμε αναγωγή στο έργο αυτό, για να δούμε κατά πόσο τα βιώματα, ο τρόπος που μεγαλώσαμε, η ηλικία μας, παίζουν όλα μαζί καταλυτικό ρόλο για το πώς κινούμαστε στην κοινωνία και το πώς βλέπουμε τη σχέση μας με τα αδέλφια μας και την οικογένειά μας. Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε αν κάποιος από το κοινό εντοπίσει κοινά σημεία ανάμεσα στις αδελφές των δυο έργων.

Το έργο έχει αναφορά στο σήμερα, στην Αθήνα του σήμερα, όμως η σκέψη σας ότι συνδυάζει διαφορετικές εποχές έχει πολύ ενδιαφέρον, καθώς κατά κάποιον τρόπο συνδυάζει διαφορετικές εποχές, δηλαδή την εποχή που φέρει καθένας ήρωας από μόνος του. Για παράδειγμα, η Βαλεντίνη φέρει την εποχή του θεάτρου και του ανθρώπου που διεκδικεί να είναι καλλιτέχνης, η Βασιλική την εποχή ενός ανθρώπου που ικανοποιεί τις επιθυμίες άλλων αφήνοντας όμως πίσω τις δικές της επιθυμίες, η Ελωρίς την εποχή της τεχνολογίας και της νεανικής ορμής, ο Ιάκωβος την εποχή της ενσυναίσθησης και της ψυχολογικής προσέγγισης του ανθρώπου και ο Ηρακλής την εποχή του ερωτισμού, της εξωστρέφειας, του ενστίκτου. Όλες οι εποχές αυτές μπορούν να συναντηθούν σε πολλές περιόδους της ανθρωπότητας και στο έργο μας συνθέτουν, ακριβώς όπως το εντοπίζετε και εσείς, διάφορα κομμάτια του αμετάβλητου ψυχισμού του ανθρώπου μέσα στο χρόνο. Γι’ άλλη μια φορά είναι παρών ο Τσέχωφ, καθώς όλοι του οι ήρωες θεωρούν ότι σε 100 χρόνια από την περίοδο που δρουν, οι άνθρωποι θα είναι πιο εξελιγμένοι, όμως τελικά δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά τα πράγματα, τα ουσιώδη που απασχολούσαν παλιότερα τους ανθρώπους, τα ίδια μας απασχολούν και σήμερα.
(Κολλιός Δημήτρης)

Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να δηλώσετε συμμετοχή στο Φεστιβάλ και πόσο δύσκολο ήταν σε συνθήκες πανδημίας, να πραγματοποιήσετε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες υλοποίησης της παράστασης (επιλογή έργου, πρόβες, κ.λπ.); Τι προσδοκάτε από τη συμμετοχή σας στο Off-Off;

Δεν ήταν δύσκολη η απόφαση, ούτε και η υλοποίηση θα έλεγα. Προσαρμοζόμαστε, όπως όλοι οι θίασοι/ομάδες, στις εκάστοτε συνθήκες. Για μας είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία και ευκαιρία να συμμετέχουμε στο φεστιβάλ του Off Off. Είναι μια δημιουργική περίοδος η προετοιμασία μιας παράστασης που μόνο να ανθίζει από πρόβα σε πρόβα μπορεί. Προσδοκάμε ό,τι προσδοκούν όλοι όσοι συμμετέχουν σε φεστιβάλ.

Για τους νέους καλλιτέχνες, που επιθυμούν και έχουν να προτείνουν νέες ή/και εναλλακτικές μορφές έκφρασης, τόσο ερμηνευτικά όσο και σκηνοθετικά, πόσοι χώροι υπάρχουν διαθέσιμοι στην πόλη (σ.σ. η πειραματική σκηνή του Εθνικού ξαναλειτουργεί από το φθινόπωρο), με δεδομένο ότι οι θεατρικές σκηνές είναι πρωτίστως επιχειρήσεις και βαριά πληττόμενες από την πανδημία και ίσως κατευθυνθούν σε πιο «σίγουρες» λύσεις, ως προς το θέμα των εσόδων (όσο μπορεί να γίνει πρόβλεψη γι’ αυτό); Θα εξυπηρετούσε η δημιουργία ενός φορέα που θα έδινε αποκλειστικά βήμα σε καλλιτέχνες όπως εσείς, ώστε να υπάρχει μία διαρκής ευκαιρία να δείχνετε τις ιδέες και τη δουλειά σας;

Για τους νέους καλλιτέχνες πάντοτε ήταν δύσκολο να μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κόσμο τις δικές τους δημιουργίες και να ακουστούν οι νέες μορφές έκφρασης. Τώρα με την πανδημία έχει ενισχυθεί κατά πολύ αυτή η δυσκολία, καθώς οι ανοιχτές οντισιόν και οι ανοιχτοί χώροι είναι πολύ περιορισμένοι και συνήθως ακόμα και αν δίνεται η ευκαιρία απο κάποιο φεστιβάλ ή χώρο απαιτείται να έχει υπάρξει σύσταση καλλιτεχνικής ομάδας. Η δημιουργία ενός τέτοιου φορέα πιστεύω θα ήταν εξαιρετικά σημαντική για τους νέους καλλιτέχνες, καθώς θα δινόταν μια αξιοκρατική ευκαιρία σε όλους να δοκιμαστούν και να επικοινωνήσουν τις δικές τους δημιουργίες.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Τετάρτη 08 Ιουνίου στις 20:15 & Πέμπτη 09 Ιουνίου στις 22:00
Εναλλακτικοί Τρόποι Αξιοποίησης του Χώρου σας

Τρεις αδελφές, η Βαλεντίνη, η Ελωρίς και η Βασιλική συγκατοικούν και νοικιάζουν ένα δωμάτιο του σπιτιού μέσω Αirbnb. Η Βαλεντίνη αναζητά καταξίωση στο θέατρο, η φοιτήτρια Ελωρίς έχει λογαριασμό σε σελίδα LiveSexCam και η Βασιλική ζει μέσα από τις ζωές των άλλων. Τρεις τελείως διαφορετικές προσωπικότητες που ζουν κρυφές ζωές.

Συντελεστές:
Θεατρική ομάδα: Seamonkeys
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κατσιμίρης
Κείμενο: Δημήτρης Κατσιμίρης, Bασίλης Σταυρόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σταυριανή Γκιζώρη
Σκηνικά/Κοστούμια: Κατερίνα Μαργαρίτη
Φωτισμοί: Βασίλης Σταυρόπουλος
Video: Βασίλης Σταυρόπουλος
Χορογράφος: Δήμητρα Αλπανίδου

Ερμηνεύουν:
Ελωρίς Αλπανίδου, Δημήτρης Κολλιός, Γιάννης Λιόκαρης, Κωνσταντίνα Βαλεντίνη Χελιουδάκη, Βασιλική Χρυσικού

Το trailer της παράστασης:

• Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ OFF-OFF ATHENS

OFF-OFF ATHENS no 12

ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ

Το Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Ομάδων Off-Off Athens στο Επί Κολωνώ, με την εμπειρία των έντεκα προηγούμενων διοργανώσεων, μπαίνει φέτος σε μια νέα δυναμική φάση.

Παραφράζοντας το Off-Off Broadway, το Off-Off Athens είναι ένα από τα πρώτα φεστιβάλ που απέδειξε πως υπάρχει ανοιχτός χώρος και διάθεση για πειραματισμό. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 11 χρόνια, 308 ομάδες, 1.958 καλλιτέχνες και παραπάνω από 30.000 θεατές.

Στα έντεκα αυτά χρόνια φιλοξενήθηκαν σε ένα πλουραλιστικό και αδέσμευτο Φεστιβάλ ομάδες που αναμετρήθηκαν με νέες φόρμες, προβληματισμούς και τάσεις καθιερώνοντας το Off-Off Athens ως σημείο αναφοράς για όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τον σύγχρονο πειραματισμό και την έκφραση.

Φέτος, το φεστιβάλ συνεχίζει ερχόμενο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, σε μία περίοδο που οι ευκαιρίες για τους νέους καλλιτέχνες είναι – λόγω της πανδημίας και των αποτελεσμάτων της – περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Η ύπαρξη του Off Off Athens γίνεται περισσότερο απαραίτητη και η πραγματοποίησή του πιο επιτακτική.

Καλείται, να συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στην ανάπτυξη των νέων επαγγελματικών δυνάμεων του θεάτρου, πάντοτε ως ένας ανοιχτός τόπος δημιουργίας.

Σε κάθε βραδιά θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις δυο διαφορετικών ομάδων, ενώ η κάθε ομάδα θα πραγματοποιήσει δυο παραστάσεις σε δύο συνεχόμενες μέρες.

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/festival/off-off-athens-theater-festival-2022/
Trailer του φεστιβάλ:  https://www.youtube.com/watch?v=n-FGoI_XQmM

Διάρκεια Φεστιβάλ: Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 25 Μαΐου έως 22 Ιουνίου 2022 με συμμετοχή 27 θεατρικών σχημάτων.

Τόπος: Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ.

Διάρκεια Παραστάσεων: Η διάρκεια κάθε παράστασης δεν θα υπερβαίνει τα 70 λεπτά.

Εισιτήριο: Η γενική είσοδος είναι 5,00€ για τη μία παράσταση
και 6,00€ για τις δύο παραστάσεις της ίδιας βραδιάς.
Εισιτήριο διαρκείας: 27,00€ (max 27 παραστάσεις)
20,00€ (max 20 >> )

Ώρα έναρξης: καθημερινά στις 20:15 για την πρώτη παράσταση
και στις 22:00 για τη δεύτερη παράσταση.
Doors Open at: 19:30
Το μπαρ και η αυλή του θεάτρου λειτουργεί καθημερινά από τις 7:30μμ ως αργά το βράδυ.