ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ [Q&A] ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΑΓΙΑΣ’

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Πρώτο θεατρικό ανέβασμα για το αγαπημένο βιβλίο της Ζωρζ Σαρή «Ο θησαυρός της Βαγίας». Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό και για το ότι αποτελείτε μέλος της ομάδας που επιχειρεί αυτό το βήμα; 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΔΗΣ Χαρά, ευτυχία και τιμή! Δεν είναι μόνο το έργο αυτό καθεαυτό που με κάνει χαρούμενο για τη συμμετοχή μου, αλλά και όλο το κλίμα που επικρατεί σε όλη την ομάδα. Κι αυτό το λέω ειλικρινά. Εξαρχής όλοι δέσαμε μεταξύ μας, χωρίς να έχουμε δουλέψει ξανά μαζί. Η ματιά της Αθανασίας Καλογιάννη που σκηνοθετεί την παράσταση είναι τόσο λιτή, ειλικρινής, ουσιαστική και ευθύβολη. Οι χορογραφίες του Βαγγέλη Πιτσιλού δίνουν απίστευτη ζωντάνια στο όραμα της Αθανασίας. Η μουσική της Ζωής Τηγανούρια είναι νοσταλγική και τόσο μέσα στο κλίμα της εποχής και του έργου. Η παραγωγή του Kids Theater είναι άρτια. Και φυσικά οι συνάδελφοί μου (Ευγενία Βησσαρίου, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Μέλανι Μαρχάινε, Νεφέλη Παπαδερού και Γιάννης Φιλίππου) είναι, εκτός από αξιόλογοι καλλιτέχνες, άνθρωποι με ήθος και καλή ενέργεια κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μόνο θετικά μπορώ να μιλήσω για αυτήν τη συνεργασία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Όταν η Αθανασία Καλογιάννη μου είπε ότι σκόπευε να ανεβάσει τον θησαυρό της Βαγίας στο θέατρο, ενθουσιάστηκα. Για εμάς που μεγαλώσαμε στα 90’s, τα βιβλία της Ζωρζ Σαρή είχαν ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη μας. Πόσο μάλλον το συγκεκριμένο, που το παρακολουθούσαμε και ως μίνι σειρά στην ΕΡΤ.

Νιώθω διπλή χαρά, τόσο που συμμετέχω ως ηθοποιός σε αυτό το εγχείρημα, αλλά και γιατί σε μια εποχή όπου τα παιδιά ασχολούνται κυρίως με τα τάμπλετ και βλέπουν σύγχρονες ξένες παιδικές σειρές σε πλατφόρμες, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα τέτοιο σπουδαίο ελληνικό μυθιστόρημα.

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με το συγκεκριμένο έργο της Ζ. Σαρή; Με ποιο τρόπο κατάφερε να σας ταξιδέψει και ποια κυριάρχα συναισθήματα πιστεύετε ότι προκαλεί στον αναγνώστη; Πόσο πιστή θα είναι η μεταφορά στο θέατρο, δεδομένου ότι πρέπει σε πιο σύντομο χρόνο να μεταδοθούν μηνύματα στον θε ατή;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΔΗΣ Για να είμαι ειλικρινής το έργο δεν το γνώριζα. Τυχαία κάποια στιγμή φέτος τον Μάιο είδα τη σειρά στο ERTFLIX και μου άρεσε πολύ, γιατί με ταξίδεψε σε μια ανέμελη και ξέγνοιαστη εποχή, που πρόλαβα να ζήσω λίγο ως παιδί, χωρίς ίντερνετ, χωρίς κινητά, με μοναδικό οδηγό την αγάπη, τη φιλία, την περιπέτεια. Λίγο καιρό μετά, με προσέγγισε η Αθανασία και μου έδωσε τη θεατρική διασκευή του έργου και έτσι διάβασα και το βιβλίο αργότερα. Και όλο αυτό ήταν μια πολύ ευχάριστη συγκυρία. Η διασκευή που έχει κάνει η Μαρία Σούμπερτ για το θέατρο είναι όσο πιο πιστή γίνεται να είναι μια μεταφορά ενός βιβλίου στη θεατρική σκηνή. Όλος ο βασικός άξονας του έργου υπάρχει, απλά γίνονται κάποιες συντομεύσεις λόγω χρόνου. Το βιβλίο δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να φτιάξει με τη φαντασία του τα πρόσωπα και τα μέρη, μια θεατρική παράσταση αποδίδει περισσότερο τα κυρίαρχα συναισθήματα του βιβλίου. Κι αυτά στην παράστασή μας υπάρχουν… Φιλία, αγάπη, περιπέτεια, νοσταλγία…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Η αλήθεια είναι πως, παρόλο που σαν παιδί είχα αρκετά βιβλία της Ζωρζ Σαρή, τον θησαυρό της Βαγίας τον έχω έντονα στο μυαλό μου από τις καλοκαιρινές επαναλήψεις της σειράς στην ΕΡΤ. Μπορεί η εποχή που γράφτηκε να μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, έχει ξεκάθαρα ωστόσο το άρωμα ελληνικού καλοκαιριού, τις παρέες που κάναμε ακόμα και με παιδιά που γνωρίζαμε κατά τη διάρκεια των διακοπών και όλα αυτά, σε συνδυασμό με την περιπέτεια για την ανακάλυψη ενός θησαυρού. Επίσης, έχει έντονο και το ιστορικό στοιχείο, καθώς γίνονται αναφορές στα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Αίγινα, ενώ περνάει και αντιπολεμικά μηνύματα.

Στην εξαιρετική διασκευή της Μαρίας Σούμπερτ, επειδή όπως καταλαβαίνετε σε μια παράσταση δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν όλοι οι ήρωες ενός μυθιστορήματος, έχει γίνει σύμπτυξη προσώπων, ωστόσο η ιστορία παραμένει αυτούσια και οι θεατές βγαίνοντας από το θέατρο θα έχουν πλήρη εικόνα της ιστορίας της Ζωρζ Σαρή.

Μιλήστε μας για τη θεατρική ομάδα Kids Theater. Ποιοι την αποτελούν, ποιος είναι ο κύριος στόχος της και με ποια βασικά κριτήρια επιλέγετε τις παραστάσεις που ανεβάζετε, προς τέρψιν των μικρών (και όχι μόνο) θεατών;

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ To kidstheater είναι μια καλλιτεχνική ομάδα που έχει ως σκοπό τη διάδοση και την παρουσίαση σημαντικών έργων της παιδικής λογοτεχνίας. Η επιλογή των έργων γίνεται πάντα με γνώμονα την υψηλή πνευματική, καλλιτεχνική και θεατρική αξία. Ελληνικά και ξένα έργα, τα οποία κοινωνικοποιούν και ευαισθητοποιούν παιδιά και εφήβους. Όλοι οι συντελεστές της ομάδας μοιράζονται τις ίδιες καλλιτεχνικές και δημιουργικές ανησυχίες. Η αγάπη για το παιδικό θέατρο είναι το κυρίαρχο στοιχείο που χαρακτηρίζει όλες τις δράσεις μας. Το έργο που ανεβάζουμε φέτος “Ο Θησαυρός της Βαγίας” της Ζωρζ Σαρή είναι ένα κλασικό έργο της παιδικής λογοτεχνίας γεμάτο μηνύματα και αξίες. Ελπίζουμε το κοινό καλλιτεχνικό όραμα του kidstheater να αγκαλιάσει όλο και περισσότερα παιδιά. Η εποχή μας έχει ανάγκη από ανθρώπινες αξίες.

Τα παιδιά είναι απολύτως ειλικρινή στις αντιδράσεις τους. Αυτό τα κάνει ένα πιο «δύσκολο» και «απαιτητικό» κοινό, σε σχέση με τους ενήλικες; Επίσης, το χειροκρότημα και το χαμόγελο που εισπράτετε από τα μικρά παιδιά, μετά από μια παράσταση, πόσο διαφέρει από αυτό ενός ενηλίκου θεατή;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΔΗΣ Δεν θα έλεγα ότι είναι δύσκολο και απαιτητικό κοινό τα παιδιά, θα έλεγα ότι είναι ειλικρινές κοινό. Έχουν μια αφοπλιστική ειλικρίνεια στις αντιδράσεις τους κι αυτό τα κάνει μοναδικό κοινό. Αν το παιδί χαίρεται και του αρέσει αυτό που βλέπει, θα στο δείξει εκείνη την ώρα, αν δεν του αρέσει και δεν το τραβήξει πάλι θα το δείξει. Εγώ αυτό το θεωρώ υπέροχο! Αν και εμείς το ενήλικο κοινό λειτουργούσαμε όπως λειτουργούν τα παιδιά, θα νιώθαμε πολύ καλύτερα. Βάζουμε στο μυαλό μας τα πρέπει και τα μη, τους τύπους και γινόμαστε «ψεύτικοι» και ανειλικρινείς όσο μεγαλώνουμε. Αν ο κόσμος είχε τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια των παιδιών, θα ήταν ένας καλύτερος κόσμος!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Φυσικά και τα παιδιά είναι ένα πιο δύσκολο και απαιτητικό κοινό. Εκφράζουν με ειλικρίνεια αυτό που νιώθουν και πολλές φορές μάλιστα μιλάνε ακόμα και κατά τη διάρκεια του έργου στους ήρωες, γιατί νιώθουν μέρος της ιστορίας. Μπορείς να καταλάβεις πότε χαίρονται, πότε κάτι δεν τους αρέσει ή πότε κάτι τους ενθουσιάζει. Το δείχνουν.

Το χειροκρότημα, τα χαμόγελα και κυρίως αυτά που μας λένε τα παιδιά στο τέλος, έχουν μεγάλη σημασία για μας, γιατί προέρχονται από αυθορμητισμό και ειλικρίνεια. Σε αντίθεση με τους ενήλικες που πολλές φορές μπορεί από ευγένεια να πούνε συγχαρητήρια ή να ωραιοποιήσουν τα λόγια τους κ.λπ., τα παιδιά δεν έχουν άλλο κίνητρο πέρα από την ανάγκη τους να εκφράσουν αυτά που νιώθουν. Επομένως, όταν ακούς όμορφα λόγια και βλέπεις χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών, τότε νιώθεις υπερηφάνεια για όσα κατάφερες πάνω στην σκηνή.

Μετά από 2 και πλέον χρόνια πανδημίας, πόσο δύσκολο ήταν για σας, ως άνθρωποι της τέχνης, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με δεδομένο ότι οι χώροι πολιτισμού υπολειτούργησαν και η πολιτεία καθυστέρησε να υποστηρίξει έμπρακτα τον κλάδο σας;

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ Είναι γεγονός ότι η περίοδος της πανδημίας ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη για τον κόσμο του θεάτρου, αλλά και των άλλων τεχνών. Προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο, ώστε να κερδίσουμε ψυχικά και ηθικά ό,τι χάθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Ελπίζουμε ότι και ο κόσμος θα ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο και θα θελήσει να αναπληρώσει αυτό το κενό που δημιουργήθηκε από την πανδημία. Η συμμετοχή και η διάδραση σε καλλιτεχνικές και δημιουργικές δραστηριότητες είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται μετά από μια τόσο δύσκολη συνθήκη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ζωρζ Σαρή
Ο θησαυρός της Βαγίας
Σκηνοθεσία: Αθανασία Καλογιάννη
Πρεμιέρα: Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022
και κάθε Κυριακή στις 12:00
Δείτε το τρέιλερ της παράστασης εδώ: https://youtu.be/nhbu7MNd4Cg

Φίλοι ενωμένοι, ποτέ νικημένοι!

Ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή, που συντρόφευσε πολλές γενιές παιδιών από την πρώτη του έκδοση έως και σήμερα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, στη σκηνή του Θεάτρου Αλάμπρα. Ο θησαυρός της Βαγίας, θα μας περιμένει από τις 23 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 12:00, για να μας μεταφέρει με μοναδικό τρόπο την υπέροχη περιπέτεια μιας παρέας παιδιών στο όμορφο νησί της Αίγινας. Η Αθανασία Καλογιάννη σκηνοθετεί την αγαπημένη ιστορία, με εξαμελή θίασο, πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ζωντανή ερμηνεία της Ζωής Τηγανούρια.

Το έργο
Μια παρέα παιδιών βρίσκονται στο νησί της Αίγινας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εκεί συναντούν μια οικογενειακή φίλη από το Παρίσι, όπου εργάζεται ως βοηθός ψυχιάτρου και έχει υπό τη φροντίδα της έναν Γερμανό ασθενή, τον Χανς, ο οποίος πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη μιας νάρκης που πάτησε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Από τότε, ο ασθενής επαναλαμβάνει σκόρπιες λέξεις από τις οποίες τα παιδιά προσπαθούν να βγάλουν νόημα. Η αναζήτησή τους τα οδηγεί στη Βαγία και στο σπίτι της οικογένειας Χαλδαίου, όπου έμενε ο Χανς στη διάρκεια του πολέμου. Όταν μαθαίνουν πως ο Χανς έχει κλέψει από την οικογένεια χρυσές λίρες, ξεκινούν την αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού, που τα οδηγεί σε συναρπαστικές περιπέτειες!

Η Ζωρζ Σαρή έγραψε τον Θησαυρό της Βαγίας, το πρώτο της μυθιστόρημα, με υλικό από την πραγματική ζωή το 1969. Ήρωες του έργου είναι τα παιδιά της και οι φίλοι τους, ενώ όλα τα μέρη που αναφέρει είναι υπαρκτά. Μέχρι και σήμερα, το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, ενώ διδάσκεται και στα σχολεία (στο μάθημα της Φιλαναγνωσίας). Παρότι αγαπήθηκε πολύ από τους μικρούς αναγνώστες και στο παρελθόν έγινε τηλεοπτική σειρά (ΕΡΤ, 1984), είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει στο θέατρο!

Η παράσταση

Το Kids Theater, η θεατρική ομάδα που με επικεφαλής τη σκηνοθέτη Αθανασία Καλογιάννη ξεπερνά τα δέκα χρόνια παρουσίας στο χώρο του παιδικού θεάτρου, ξεχώρισε για τις θεατρικές μεταφορές αριστουργημάτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας (Μικρές Κυρίες, Η καλύβα του μπάρμπα-Θωμά, Με οικογένεια κ.α.). Μετά την επιβεβλημένη παύση της πανδημίας, επιστρέφει, αυτή τη φορά με ελληνικό έργο. Τη θεατρική διασκευή έχει κάνει η έμπειρη συγγραφέας Μαρία Σούμπερτ. Η αγαπημένη μουσικός Ζωή Τηγανούρια γράφει για πρώτη φορά μουσική για το παιδικό θέατρο και ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής. Παίζουν (αλφαβητικά): Ευγενία Βησσαρίου, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Μέλανι Μαρχάινε, Νεφέλη Παπαδερού, Κωνσταντίνος Ρόδης, Γιάννης Φιλίππου.

«Η θεατρική διασκευή του έργου βασίστηκε αφενός στο παιχνίδι «κυνήγι του θησαυρού», αλλά και στην αποδοχή του παρελθόντος σαν κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να επαναληφθεί με την ίδια ακριβώς μορφή: το παρελθόν είναι αυτό που ορίζει την ιστορικότητά μας και η μνήμη είναι αυτή που μας επιτρέπει να έχουμε παρελθόν. Το βασικό ερώτημα που μέσα από την παιγνιώδη διάθεση, το χιούμορ, τα τραγούδια και την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα αναδύεται, είναι εν τέλει αυτό: πώς μπορούμε να χωρέσουμε το παρελθόν μας για να έχουμε ένα μέλλον;», αναφέρει η σκηνοθέτις.

Συντελεστές
Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή
Σκηνοθέτης : Αθανασία Καλογιάννη
Θεατρική Διασκευή: Μαρία Σούμπερτ
Πρωτότυπη Μουσική-Συνθέτης-Σολίστ Ακορντεόν: Ζωή Τηγανούρια
Ενορχηστρώσεις, Ηχητικά εφέ: Στέλιος Γενεράλης
Β΄Σκηνοθέτης: Γιάννης Παναγόπουλος
Σκηνογράφος/Βίντεο-3D Mapping: Σάντυ Σιέμπου
Ενδυματολόγος: Ευγενία Βησσαρίου
Χορογραφίες: Βαγγέλης Πιτσιλός

Παίζουν (αλφαβητικά):
Ευγενία Βησσαρίου, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Μέλανι Μαρχάινε, Νεφέλη Παπαδερού, Κωνσταντίνος Ρόδης, Γιάννης Φιλίππου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κυριακή 12:00

Εισιτήρια:
Γενική Είσοδος: 12€
Φοιτητικό-Ανέργων-Παιδικό: 10€
ΑΜΕΑ: 5€
Ομαδικά: 7€
Η προπώληση ξεκίνησε: https://www.ticketplus.gr/event/o-thisavros-tis-vagias/
Δείτε περισσότερα στο https://www.kidstheater.gr/

ALHAMBRA ART THEATER
Στουρνάρη 53, Αθήνα