Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΛΥΒΑΤΣΗΣ ΣΤΟ «ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΣ…» ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Η συνέντευξη μαζί του, παρακινδυνευμένο εγχείρημα. Το γνώριζα καλά. Αρματώθηκα με θάρρος και αποφάσισα να τα παίξω όλα για όλα. Κι όπου βγει… Σε γέλιο μέχρις δακρύων βγήκε. Τώρα το πώς θα αποτυπωθεί αυτό στον γραπτό λόγο μοιάζει δύσκολο, όπως και δύσκολο να μεταφέρω την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τη διάθεση για πλάκα. Άσε, που, όπως πολύ σωστά φαντάζεστε, δεν μπορώ να τα μεταφέρω και όλα… Κατέγραψα όσα μπορούσα. Αρκετά σοβαρά, αλλά και πολλά ευτράπελα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα, όταν με τον από τα νεανικά σου χρόνια φίλο, μέγιστο κωμικό ταλέντο, αποφασίζεις να τα «πεις». Τι να πεις και τι ν’ αφήσεις;

Κύριες και κύριοι, ο Σωτήρης Καλυβάτσης.

Και μην μας κρίνετε… απλά γελάστε μαζί μας…και αντιμετωπίστε μας με χιούμορ και με μια διάθεση αλέγρα, έτσι για ένα χαμογελαστό κλείσιμο αυτής της δύσκολης χρονιάς.

Προειδοποίηση: Διαβάζετε με δική σας ευθύνη.

Φέτος ο Σωτήρης Καλυβάτσης, για 2η χρονιά, πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση «Άνδρες με τα όλα τους», των Stephen Sinclair και Anthony McCarten, σε σκηνοθεσία Θέμις Μαρσέλλου, μαζί με τους Αντώνη Λουδάρο, Γιώργο Γαλίτη, Ησαΐα Ματιάμπα, Θανάση Πατριαρχέα, Ντάνιελ Νούρκα, Παρθένα Χοροζίδου, Βάσω Γουλιελμάκη, Ιζαμπέλλα Φούλοπ, Άννα Μαρία Κόρνια και Kική Τσαλίκη.

«Σε μια Αθήνα, μετά την πανδημία και μέσα στην ενεργειακή κρίση, έξι άντρες εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, με μόνο κοινό το ότι μένουν στην ίδια γειτονιά, έχουν μείνει άνεργοι… Στην απελπισία τους και μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις, αποφασίζουν να κάνουν όλοι μαζί ένα σόου με στριπτίζ, για να μπορέσουν να βγάλουν χρήματα και να σώσουν ό,τι προλαβαίνουν από τις ζωές τις δικές τους και των οικογενειών τους… Μόνο που κανείς απ’ αυτούς δεν ξέρει να χορεύει και κυρίως να γδύνεται! Άντρες με τα… όλα τους… και άντρες έτοιμοι για όλα. Μια παράσταση γεμάτη γέλιο, ανατροπές, ανθρώπινες ιστορίες, αγάπη, χορό, μουσική και στριπτίζ!».

Σωτήρη μου, σε καλωσορ…

Αναρωτιέμαι τι συνέντευξη μπορεί να είναι αυτή… Λέω καλύτερα να γράψεις για την εκδρομή μας στα Πυργαμίδια…

(αντιπαρέρχομαι και θέτω την πρώτη ερώτηση… θαρρείς και δεν ήξερα τι με περίμενε…) Σωτήρη πόσο έτοιμος άνδρας είσαι;

Στη ζωή μου είμαι σε πλήρη ετοιμότητα. Ανά πάσα στιγμή μπορώ να ανταπεξέλθω σε οποιαδήποτε κατάσταση, μιας και είμαι εκπαιδευμένος ως κατασκηνωτής.

Και πες ότι περνάς μια πολύ δύσκολη φάση, σ’ αυτή τη ζωή τη δόλια… Είσαι διατεθειμένος να φτάσεις μέχρι και στο στριπτίζ;

Μπορώ να σου πω ότι είναι, αν όχι η πρώτη, η δεύτερή μου σκέψη…Η πρώτη είναι να συμμετέχω σε ταινίες αισθησιακές… Αλλά για να κάνω και λίγο ζέσταμα μπορώ να ξεκινήσω με στριπτίζ…

Έχεις δηλώσει, ούτως ή άλλως, σε παλαιότερη συνέντευξή σου, επί λέξει, ότι στην παράσταση «Άνδρες με τα όλα τους», ξεβρακώνεστε… Οπότε έρχομαι να σε ρωτήσω: ο Σωτήρης πόσο συχνά «ξεβρακώνεται» στη ζωή του;

Στη ζωή μου, σίγουρα στο τέλος του μήνα, λόγω των οικονομικών υποχρεώσεων, όπως όλοι μας… εφορίες, δάνεια και νταλαβέρια γενικώς. Κι από κει και πέρα μια φορά την εβδομάδα που κάνω μπάνιο…

Μπράβο! Έχεις βελτιωθεί. Θυμόμουν μόνο το κάθε 15αύγουστο… Είδες η πρωτεύουσα πώς αλλάζει τον άνθρωπο;

Ε, ναι αυτό ήταν παλιά. Τώρα δουλεύω καθημερινά, οπότε πρέπει μια φορά την εβδομάδα…

Είναι αυτό που είχες πει κάποτε… Η μεταμόρφωση του Σωτήρος…

Πρόσεξε τι λες. Μπορεί να παρεξηγηθεί κόσμος έτσι όπως εκφράζεσαι. Δεν ξέρω πόσο political correct είναι η έκφραση σου…

Αυτό θα μας φάει φυσικά…

Είδες που μας έχει οδηγήσει; Λέμε κάτι, γελάμε και μετά άντε να τα συμμαζέψουμε… Μήπως τελικά όλα αυτά είναι μόνο για μεταξύ μας;

Λες; Να μην το βάλω;

Αααα δεν ξέρω… έτσι όπως άρχισες, έτσι θα πορευτείς…

Μα, με έχεις καταστρέψει μ’ αυτά που λες… Ας πάμε σε άλλη σου δήλωση… Σου αρέσει να γυρνάς συχνά σελίδες, σωστά;

Μ’ αρέσει να γυρνάω σελίδες γενικότερα. Αν και όχι πολύ συχνά. Δεν θα μπορούσα να είμαι σε μια ευθεία γραμμή. Να κάνω ένα πράγμα για όλη μου τη ζωή. Βαριέμαι. Θέλω να υπάρχουνε αλλαγές… να πηγαίνω παρακάτω.

Πολυπράγμων, από μικρός. Για αυτό σε έχουμε απολαύσει και στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην παρουσίαση, αλλά και σε μουσική σκηνή.

Ναι. Άλλωστε στην Αθήνα από μουσική σκηνή ξεκίνησα. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν στην Πειραιώς με τον Σάκη Μπουλά και τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Βασίλη Παπακωνταντίνου… Μετά με τον Στέλιο τον Κάτσαρη, όπου για κάποιες παραστάσεις, στην ομάδα είχε μπει κι ο Γιάννης Μποσταντζόγλου και μετά με τη Σοφία Παυλίδου.

Και τώρα…

Τώρα είμαι με δύο εκπομπές στην τηλεόραση, με το «Θα φας καλά» στο Action 24 και στο «MITSI VAR» με τον Γιώργο Μητσικώστα.

Αν σε ρωτήσω ποιο απ’ όλα τα είδη επιλέγεις, τι θα ήθελες; Με ποιο είδος θα ήθελες στα σίγουρα να είσαι κάθε χρόνο; Μπορείς να επιλέξεις;

Έχει αποδειχτεί, από τη ζωή μου, αυτό που μ’ αρέσει και φροντίζω, είναι να συμμετέχω σε μια παράσταση στο θέατρο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάω τα άλλα είδη. Έτσι κι αλλιώς ενεργώ με έναν τρόπο, όπου εάν δεν περνάω καλά κι αν οι συνθήκες είναι κάπως και δεν μπορώ να εκφράζομαι έτσι όπως θέλω και είμαι, τότε δεν ενσωματώνομαι σε κάποια δουλειά. Εφόσον όμως είναι κάτι που μ’ αρέσει και μπορώ να συμμετέχω, ε τότε το κάνω με χαρά. Κι αυτό ισχύει για όλα.

Εάν σου γινότανε πρόταση για κάποιον δραματικό ρόλο, είτε στο θέατρο είτε στην τηλεόραση, θα το έκανες;

Και πάλι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες κι εφόσον αισθανόμουν, από την πλευρά της δραματουργίας, ότι αυτό μου ταιριάζει και μπορούσα να ανταπεξέλθω, ναι θα το έκανα. Έτσι κι αλλιώς για μένα αυτό είναι ένα στοίχημα. Και, να ξέρεις, ότι ήμασταν πολύ κοντά με τον Ένκε Φεζολλάρι για να ανεβάσουμε μια παράσταση, στην οποία δεν θα είχα κωμικό ρόλο. Αλλά δυστυχώς, εξαιτίας του κορονοϊού δεν ολοκληρώθηκε αυτή η συνεργασία και έτσι δεν είχε τύχη αυτή η παράσταση, αν και είχαμε μπει για περίπου ενάμιση μήνα σε πρόβες.

Πολύ ενδιαφέρον αυτό.

Ναι, και για εμένα ήταν ενδιαφέρον και το αντιμετώπισα με έναν ωραίο τρόπο.

Μια επόμενη φορά λοιπόν κι αφού επιστρέψει ο Ένκε Φεζολλάρι από ΚΘΒΕ, ξεκινήστε. Και τώρα για αρκετές μέρες σε βρίσκουμε στη Θεσσαλονίκη.

Ναι. Στη γενέτειρα. Στο Θέατρο Αριστοτέλειο, για όλες τις γιορτές και για μετά. Φέτος θα κάνω γιορτές στην πόλη μου.

Τι σημαίνει η Θεσσαλονίκη για σένα;

Είναι η πόλη που γεννήθηκα, που μεγάλωσα, είναι οι φίλοι μου, η μανούλα μου, η αδελφή μου, όλα είναι εκεί.

Διαλέγεις Θεσσαλονίκη;

Διαλέγω Θεσσαλονίκη, πάλι υπό συνθήκες. Εάν είναι λυμένο το οικονομικό, κυρίως, πρόβλημα, είναι πολύ ωραία να μένεις στη Θεσσαλονίκη και για κάτι διαφορετικό κάνεις κι ένα τριημεράκι στην Αθήνα. Εσύ;

Εγώ λέω ότι στη Θεσσαλονίκη είναι η ψυχή μου. Αν και λατρεύω την Αθήνα… Οπότε στις μεγάλες σου αγάπες συγκαταλέγεται και η Θεσσαλονίκη.

Ναι.

Οι υπόλοιπες ποιες είναι;

Σε αυτό το επίπεδο η θάλασσα, οι φίλοι και οι άνθρωποι που μ’ αγαπούν και τους αγαπάω.

Τι είναι για σένα οι φίλοι;

Είναι φίλοι! Είναι πάντα κοντά σου. Και μακριά να βρίσκονται, εάν είναι αληθινοί φίλοι μέσα σε μισό λεπτό είναι δίπλα σου και είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Σημαντικό κομμάτι στη ζωή σου.

Ε, βέβαια.

Είμαστε κι από τους τυχερούς, που μεγαλώσαμε σε τέτοιο περιβάλλον που δημιουργήθηκαν και διατηρήθηκαν φιλίες από τα παιδικά μας…

Ναι, βέβαια. Συνήθως οι φιλίες κρατάνε από τα χρόνια του σχολείου. Και φιλίες που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, όπως στην περίοδο των διακοπών ή στις αθλητικές ομάδες ή όπως έγινε με εμάς στην κατασκήνωση. Φιλίες γίνονται εκεί που υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που γνωρίζονται καλύτερα, αποκτούν κοινές εμπειρίες και μεγαλώνουν μαζί.

Και όπως και όλα και η φιλία θέλει δουλειά για να διατηρηθεί. Δεν αρκούν απλώς τα κοινά βιώματα.

Ε, βέβαια. Πολύ και συνεχή δουλειά.

Στις μεγάλες σου αγάπες συγκαταλέγονται και τα ζώα.

Πιο πολύ κι απ’ τον άνθρωπο.

Γιατί;

Για όλους τους προφανείς λόγους. Γιατί τα ζώα, αν μη τι άλλο, είναι φυσιολογικά.

Ενώ εμείς όχι;

Εμείς όχι. Αφού κάνουμε αυτά που κάνουμε… Τα ζώα δεν κάνουν τόσο φρικτά πράγματα. Κάνουν τον κύκλο της ζωής τους απλά. Δημιουργούν κι αυτά με τον τρόπο τους, αλλά μέχρι εκεί. Δεν πάνε τα λιοντάρια της Αφρικής να φάνε τα λιοντάρια της Ινδίας.

Σωστά. Έχουμε και το πρόσφατο παράδειγμα με το τι συνέβη στον Όλιβερ…

Ο άνθρωπος, γενικά, είναι ικανός για πράγματα που ούτε να φανταστούμε μπορούμε. Υπάνθρωποι. Βλέπεις, άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν τα καλύτερα, άνθρωποι κι αυτοί που κάνουν τα χειρότερα.

Αγάπη είναι και η Υρώ, το κορίτσι σου. Και αν μπορώ να σας αποδώσω έναν χαρακτηρισμό, θα έλεγα «η Υρώ η χρυσοχέρα και ο Σωτήρης ο μάγειρας»;

Να βάλουμε και ταμπέλα «Ταβέρνα – Συνεργείο».

Μα η Υρώ δεν είναι συνεργείο… Χρυσοχέρα είναι.

Δεν εννοώ συνεργείο αυτοκινήτων. Συνεργείο επισκευαστικό, εννοώ. Συνεργείο επιπλών, συνεργείο οικοδομικών λύσεων και λοιπά και λοιπά.

Τι απολαμβάνεις περισσότερο;

Όποτε μπορώ, τις διακοπές μου. Οι οποίες ιδανικά είναι στη θάλασσα.

Στους Αρκιούς;

Όχι απαραίτητα. Η θάλασσα είναι μεγάλη. Μπορείς να πας σε περισσότερα μέρη απ’ όσα μπορείς να πας άμα είσαι στη στεριά.

Και τι απολαμβάνεις περισσότερο ως αναγνωρίσιμο πρόσωπο;

Εγώ αισθάνομαι απλά ότι οι άνθρωποι με γνωρίζουν μέσα από αυτά που με έχουν γνωρίσει και κυρίως από την τηλεόραση. Και από κει και πέρα, επειδή όλοι έρχονται με χαμόγελο προς το μέρος μου και μου μιλάνε σαν να γνωριζόμαστε χρόνια, αυτό είναι η αμοιβή απ’ όλο αυτό.

Τι άλλο θα ήθελες να ξέρει ο κόσμος για σένα;

Τα ξέρουν όλα. Τα λέω όλα.

Εννοώ τι θα ήθελες να σκέφτεται ο κόσμος, με το που ακούσει το όνομα Καλυβάτσης;

Συμβαίνει κάτι που δεν ξέρω; Θα μείνω σέκος σήμερα; Έλενα, μου κρύβεις κάτι;

Σοβαρέψου. Αφού καταλαβαίνεις τι εννοώ…

Νομίζω κάτι σχετικό με χαμόγελο.

Και…

Και όταν θα τα βλέπω από κει πάνω που μ’ έστειλες, πολύ θα μου αρέσει να με θυμούνται και να συνδυάζουν το όνομα μου με το γέλιο. Δηλαδή ο κόσμος θα με θυμάται και θα πέφτει κάτω απ’ τα γέλια. Θα λένε, να αυτός έσκασε απ’ τα γέλια, γιατί θυμήθηκε τον Καλυβάτση… Αυτά όμως μη τα γράψεις…

Με απειλείς; Θα τα γράψω όλα, γιατί, ούτως ή άλλως, έχουμε καταστρέψει αυτή την συζήτηση… Και τώρα σοβαρεύομαι και σε ρωτάω για το τι θα κάνεις μετά τη Θεσσαλονίκη.

Σίγουρα θα είμαστε στο Αριστοτέλειο μέχρι τις 7 Ιανουαρίου κι αν ο κόσμος της πόλης μας τιμήσει μπορεί να μείνουμε κι άλλη μια εβδομάδα. Και φυσικά συνεχίζω τα γυρίσματα στο ACTION 24, για την εκπομπή «Θα φας καλά» και στο ίδιο κανάλι συνεχίζουμε το «MITSI VAR» με τον Γιώργο Μητσικώστα.

Κάτι άκουσα και για εκπομπή χορού…

Για πες…

Διέρρευσε, ότι εξαιτίας της παράστασης σας «Άνδρες με τα όλα τους», όπου χορεύετε για αρκετά λεπτά, έχεις εξελιχθεί σε χορευτή αξιώσεων.

Ήδη μου έχουνε γίνει κάποιες προτάσεις.

Θα μας τις πεις;

Τι να πω βρε Έλενα; Ένα σου λέω. Ότι εάν δεν ήταν ο Πούτιν, ήδη θα ήμουνα εκεί. Στα Μπαλέτα Μπολσόι. Θα άνοιγα το πρόγραμμα. Πριν να βγούνε οι υπόλοιποι θα έκανα εγώ τον μαύρο κύκνο.

Ο οποίος στην πορεία θα άσπριζε;

Στην πορεία γίνεται ζέβρα.

Να την λοιπόν η μεταμόρφωση που λέγαμε…

Μη με διακόπτεις, σε παρακαλώ… Ο μαύρος κύκνος εκεί στα μπαλέτα, γνωρίζει μια ζέβρα και φεύγουν μαζί στην Αφρική. Από τις στέπες της Ρωσίας κατεβαίνει στις σαβάνες της Αφρικής. Εκεί ο κύκνος βάφεται ριγέ και ενσωματώνεται στο μεγάλο κοπάδι και περνάει την υπόλοιπη ζωή του σαν ζέβρα, έχοντας όμως τρομερά ψυχολογικά προβλήματα.

Να ξέρεις ότι όλο αυτό θα το γράψω…

Με τρομερά όμως ψυχολογικά προβλήματα, γιατί ουσιαστικά θα ήθελε να είναι άλογο, αλλά η ζωή του τα έφερε αλλιώς…

Δεν μου λες, καλό μου… στα πολύ μεγάλα ζόρια σου, στις πολλές μαύρες στιγμές σου, πώς αντιμετωπίζεις τα πράγματα;

Με χιούμορ κατά βάθος. Και με τον τρόπο μου. Αρχικά μπαίνω στη φωλιά μου, καθότι και λιοντάρι, ταχεία επισκευή και βουρ έξω ξανά.

Το χιούμορ δεν λείπει ποτέ…

Όχι, είναι φυτεμένο μέσα μου

Στο DNA σου…

Εσύ αυτό πρέπει να το ξέρεις καλύτερα από εμένα. Ξέρεις πως κινούμαι, από μικρό παιδί…

Τι θα ευχηθείς για τη νέα χρονιά;

Να έχουμε όλοι την υγειά μας. Σε όλα τα επίπεδα. Και σε σωματικό και σε ψυχικό και σε εγκεφαλικό. Κι από κει και πέρα να περνάμε καλά, με συνειδητότητα. Και δεν εννοώ να περνάμε καλά εις βάρος των άλλων. Περάστε καλά με αγάπη, αυτό είναι το κλειδί.

Σωτήρη πολύ σε ευχαριστούμε! Ελπίζω να γελάσουν και να περάσουν καλά και όσοι μας διαβάσουν. Τόσο καλά όσο περάσαμε εμείς. Καλή Χρονιά, με Υγεία και Τύχη.