Ο Αδαμ Τσαρουχης στο «Και για πες…» με την Ελενα Χατζοπουλου

Αδάμ Τσαρούχης. Τραγουδιστής jazz, swing, retro και γενικά vintage τραγουδιών, με ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Νέος, ταλαντούχος, με ζεστό βλέμμα και φωνή και με αυθόρμητο πηγαίο γέλιο. Από τα 12 του χρόνια εξέφρασε την επιθυμία του να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι και οι γονείς του τον παρότρυναν να πάει στο Εθνικό Ωδείο, όπου και σπούδασε κλασικό τραγούδι, κιθάρα και πιάνο, ενώ αργότερα έκανε και μαθήματα για Musical.

Ο πρώτος δίσκος του κυκλοφόρησε το 2015, με τίτλο «Σαν ταινία» (https://www.youtube.com/watch?v=GIL8r0CpKoo), ακολουθούν κάποια singles και το πιο πρόσφατο τραγούδι του τιτλοφορείται «Αισθήματά μου» (https://www.youtube.com/watch?v=gohNaOB2opY).

Με τον Αδάμ συναντιόμαστε σε ένα καφέ στην πλατεία Αυδή, με αφορμή την επερχόμενη συναυλία του στο Roof Stage του Gazarte, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Αδάμ, καλωσόρισες στο Sin Radio. Ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή… Είσαι γιoς τραγουδιστή, σωστά;

Ευχαριστώ για την πρόσκληση, Έλενα. Ναι, ο πατέρας μου είναι τραγουδιστής και φυσικά από εκεί πήρα και τα πρώτα μου ερεθίσματα…

Είναι κάποιος τραγουδιστής τον οποίο γνωρίζει το πλατύ κοινό;

Είναι ο Παύλος Τσαρούχης και είναι τραγουδιστής δημοτικών τραγουδιών…

Αλήθεια; Κι εσύ πως επέλεξες αυτό το είδος μουσικής;

Μάλλον είναι αυτό που μου ταιριάζει καλύτερα… που με εκπροσωπεί πιο πολύ…

Όμως, εκτός από το τραγούδι, έχεις παίξει και σε αρκετά Musical…

Ναι, μετά το κλασικό τραγούδι και γύρω στα 17-18, όπου έχει ολοκληρωθεί και η μεταφώνηση στους άνδρες, ξεκίνησα με το Musical, ενώ πήρα και μια υποτροφία σε σχολή στη Νέα Υόρκη. Είναι ένα είδος που το αγάπησα πολύ… Ήμουν τυχερός, γιατί σχεδόν για 10 χρόνια ασχολήθηκα με το Musical και πήρα μέρος στις μεγαλύτερες παραγωγές που έγιναν στο Παλλάς, στο Ακροπόλ, στο Badminton, στη Λυρική Σκηνή με την Κάρμεν Ρουγγέρη… στο «Θα σε πάρω να φύγουμε» που ανέβηκε και στη Θεσσαλονίκη, στο «Κλουβί με τις τρελές» με τον Σταμάτη Φασουλή και τον Γιάννη Μπέζο, στο «Θα περάσει κι αυτό» και σε πολλά άλλα… Δεν είμαι ηθοποιός, απλά είχα και αυτήν την εμπειρία, μιας και γνωρίζω, εκτός από το τραγούδι, και χορό…

Επεδίωξες να μείνεις στη Νέα Υόρκη και να ασχοληθείς εκεί με το Musical;

Τώρα πια ούτε σαν σκέψη… Αλλά και όταν πρωτοπήγα στην Αμερική, ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα… Είναι τεράστιος ο ανταγωνισμός και το επίπεδο στο Musical είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα… Εμένα όμως η μεγάλη αγάπη μου είναι η μουσική… Ονειρεύομαι να κάνω δικά μου πράγματα, να τραγουδώ τα δικά μου τραγούδια… Γοητεύομαι από το να κάνω τα δικά μου live και να παίζω τις μουσικές που αγαπώ… Να κάνω ολοδικά μου πράγματα… Τώρα βέβαια, εάν δεχτώ μια εξαιρετική πρόταση για κάποιο Musical, θα το δούμε εκείνη τη στιγμή…

Πώς επιλέγεις τα τραγούδια που θα συμπεριληφθούν στον προσωπικό σου δίσκο;

Πάντα επιλέγω τραγούδια που οι στίχοι, η μουσική και η μελωδία θα μιλήσουν στην καρδιά μου. Τραγούδια που είναι για το ηχόχρωμα της φωνής μου και που ταιριάζουν στον μουσικό κόσμο που έχω… Ο στίχος είναι επίσης σημαντικός για μένα, μιας και λέει μια ολόκληρη ιστορία… Έχει τύχει να απορρίψω κομμάτι, που ενώ μου άρεσε η μουσική του δεν μου άρεσε ο στίχος του… Ο στίχος είναι μια ιστορία με την οποία πρέπει κι εγώ να ταυτίζομαι… Η επιλογή των κομματιών έχει να κάνει με το τι θα νοιώσεις… Εάν μπορείς να δώσεις, ερμηνευτικά, κάτι από τον εαυτό σου…

Αδάμ, πόσο ευαίσθητος είσαι;

(γελάει) Πάρα πολύ! Και ως Καρκίνος, πολύ… Αλλά είμαι και σκληρός παράλληλα… Έχω και τις δύο πλευρές…

Είσαι και ρομαντικός;

Μόνο! (γελάει πολύ) Είναι, βλέπεις, και το είδος της μουσικής που κάνω… vintage με στοιχεία jazz… Όλο αυτό φέρει μια συγκεκριμένη εικόνα… αποτυπώνει μια ρομαντική εποχή…

Τώρα στο Gazarte τι ακριβώς θα δούμε;

Κατ’ αρχάς είμαι πολύ χαρούμενος που θα παίξω στο Gazarte… Είναι ένας ιδιαίτερος και όμορφος χώρος που συνηθίζει να φιλοξενεί ιδιαίτερα live. Έχω ξαναπαίζει σαν μέρος μιας παράστασης, αλλά είναι η πρώτη φορά που παίζω στον συγκεκριμένο χώρο κάνοντας τη δική μου παράσταση. Αντιλαμβάνεσαι γιατί είναι τόσο χαρούμενος… Έχω ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια που αγαπώ και από παλαιότερες δεκαετίες και πιο καινούργια, σπουδαίων Ελλήνων, αλλά και ξένων δημιουργών. Επιλογές τραγουδιών από τους Μίκη Θεοδωράκη (δεν θα μπορούσε εξάλλου να λείπει), Μουζάκη, Πλέσσα, Καπνίση, Αρλέτα… Τραγούδια από διάφορες εποχές…

Επιλογές από George Michael;

Ε, ναι! Είναι από τα είδωλα μου! Τα teen είδωλα… Τον λατρεύω. Και εξάλλου ήταν και η αφορμή που ξεκίνησα και το τραγούδι…

Αλήθεια;

Ναι, είναι τρεις που μ’ επηρέασαν. Ο George Michael, η Whitney Houston και η Mariah Carey… Κι εξαιτίας τους, αποφάσισα να ασχοληθώ με το τραγούδι…

Θα ακούσουμε λοιπόν τα δικά σου τραγούδια και αρκετές διασκευές. Μίλησέ μας για την μπάντα που θα σε συνοδεύσει.

Είμαι χαρούμενος που συνεργάζομαι με αυτά τα παιδιά, ενώ με μερικούς από αυτούς έχω συνεργαστεί και στο παρελθόν. Και οι πέντε τους είναι εξαιρετικοί! Στα πλήκτρα ο Μάνος Αθανασιάδης, ο οποίος έκανε και τις ενορχηστρώσεις, στο σαξόφωνο ο Δημήτρης Καραγιάννης, στην τρομπέτα ο Βαγγέλης Κατσαρέλης, στα τύμπανα ο Δημήτρης Χριστοδουλάκης και στο μπάσο ο Χάρης Πανταζής. Όλοι τους καταξιωμένοι μουσικοί.

Μετά από τα lockdown είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεσαι;

Είχα εμφανιστεί και στο Νομισματικό Μουσείο, τον Ιούλιο, και, παρ’ όλη την απίστευτη ζέστη εκείνης της ημέρας, η παράσταση ήταν sold out και ευχαριστώ πολύ τον κόσμο που μας τίμησε. Και αν εξαιρέσεις κάποιες εμφανίσεις σε διάφορες εκδηλώσεις, στο Gazarte είναι η δεύτερη φορά που εμφανιζόμαστε.

Και μιας και αναφερθήκαμε στο lockdown, εσύ πώς βίωσες όλη αυτή την κατάσταση;

Ήταν μια δύσκολη περίοδος… Καθόλου εύκολη… Φόβος… Γεννήθηκε ο φόβος για το άγνωστο… Τι κάνω από δω και πέρα; Έπαψε η δυνατότητα της έκφρασης… Βέβαια, βρήκαμε στην πορεία κάποιες διεξόδους, γράφαμε στα studio και πολύ αργότερα κάναμε κάποια live… Τα live όμως είναι η επαφή με τον κόσμο και αυτό έχει πια αλλάξει… Δεν μπορείς εύκολα να αγκαλιάσεις έναν άνθρωπο… Κι εγώ είμαι από τους πολύ τρυφερούς ανθρώπους, που θέλω και να φιλήσω και να αγκαλιάσω τον άλλον και να έχω επαφή μαζί του… Εκτός των άλλων, δεν μπορούσαμε να βρεθούμε ούτε με τους δικούς μας ανθρώπους… Ήταν λοιπόν μια καινούργια πραγματικότητα για όλους μας, πολύ δύσκολη… Βέβαια, ήρθε για να μας μάθει κάποια πράγματα…

Μας έμαθε;

Πρέπει… Μάλλον…

Εσύ, σαν Αδάμ, τι έμαθες;

Έμαθα ότι δεν πρέπει να κάνουμε σχέδια, γιατί όταν εμείς κάνουμε σχέδια ο Θεός γελάει… Πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε μόνο τον εαυτό μας και να αρχίσουμε να βλέπουμε τον διπλανό μας στα σοβαρά… Να σκεφτούμε πιο συλλογικά… Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι αποτελέσματα των επεμβάσεών μας στη φύση… Και όλοι μας να ενδιαφερθούμε, επί της ουσίας, για τη Γη μας… Για τα ζώα… Να πάψουμε να θεωρούμε τους εαυτούς κυρίαρχους αυτού του πλανήτη… Η φύση είναι δυνατότερη από εμάς και την ίδια στιγμή μπορεί και να καταστρέψει τα πάντα και να τα ξαναγεννήσει…

Ωραία όλα αυτά… Τι θα γίνει όμως όταν τελειώσει αυτή η περίοδος; Τι θα έχει μείνει τελικά;

Ναι… ο άνθρωπος, από τη φύση του, ξαναγυρίζει σ’ αυτό που ξέρει… Αλλά πρέπει πια να το δούμε λίγο διαφορετικά… Επιτέλους πρέπει να δούμε πιο σοβαρά τον Άνθρωπο και την Αγάπη… Μόνο αν νοιαστούμε για τον διπλανό μας, θα γίνουμε πιο δυνατοί… Ζούμε αρκετά απομονωμένοι…

Μα έχουμε τόσους φίλους στα social…

(γελάει) Όλα αυτά Έλενα, τα like ή οι followers είναι σαν τα λεφτά της Μονόπολης… Είναι ψεύτικο χρήμα… Η φιλία δεν βρίσκεται στα social… Η φιλία βρίσκεται στην ουσία των πραγμάτων… Να βγεις με τον φίλο σου, να μιλήσεις, να επικοινωνήσεις, να τον αγγίξεις… Είναι ένας ψεύτικος κόσμος τα social…

Προσφέρουν κάτι;

Ναι, σίγουρα, ιδίως στη δικιά μας δουλειά. Μέσα από τα social σήμερα είναι ευκολότερη η προβολή της δουλειάς μας. Υπάρχουν φυσικά πολλά καλά, αλλά υπάρχουν και πολλά κακά… Άνθρωποι που έχουν αποκτήσει επιρροή στα social, που ίσως δεν την αξίζουν… Πιστεύω επίσης ότι έχουν χαθεί και κάποιες αξίες… Υπάρχουν περσόνες στα social που δεν κερδίζουμε κάτι που τους γνωρίσαμε… Αντίθετα υπάρχουν άνθρωποι, μη προβεβλημένοι, που έχουν όμως να επιδείξουν σημαντικό έργο… Στα καλά των social βέβαια είναι και ότι νέα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν σημαντικούς ανθρώπους, όπως για παράδειγμα έγινε με τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη… Πολλά παιδιά που δεν γνώριζαν τη μουσική του, σήμερα ξέρουν και για τη ζωή και για τη μουσική του.

Αδάμ, έχεις υπάρξει και μέλος της κριτικής επιτροπής για την Eurovision…

Ναι, έχω συμμετέχει δύο φορές στην επιτροπή που βαθμολογεί τα τραγούδια των χωρών. Τα τραγούδια τα βλέπουμε στην γενική πρόβα και τα βαθμολογούμε. Εξαιρετική ως εμπειρία.

Και με ποια κριτήρια βαθμολογείτε;

Με το σύνολο αυτού που βλέπεις. Εξάλλου είναι Euro – vision. Είναι δηλαδή αυτό που βλέπεις. Δεν είναι μόνο διαγωνισμός τραγουδιού. Είναι η φωνή, είναι η εμφάνιση, είναι ο στίχος, είναι η μουσική, ακόμη και το σκηνικό. Είναι ένα θέαμα και όχι απλά ένα τραγούδι.

Θέλεις να μας μιλήσεις για την Bella…

(έλαμψε το βλέμμα του) Η Bella μου είναι ένα γατάκι αξιολάτρευτο και είναι το νέο μέλος της οικογένειας. Ήρθε πρόσφατα στη ζωή μας, για την ακρίβεια πριν μία εβδομάδα. Είναι η πρώτη φορά που έχω στο σπίτι γάτα. Γενικά έχω πολλή μεγάλη αγάπη για τα ζώα… Αφού, για να σκεφτείς, μικρός έλεγα ότι όταν μεγαλώσω θα γίνω κτηνίατρος. Τα ζώα με συγκινούν ιδιαίτερα…Σου δίνουν τόση αγάπη και δεν ζητούν τίποτα από εμάς… Το μόνο που θέλουν είναι να τα φροντίσεις και να τους ανταποδώσεις την αγάπη τους. Ελπίζω σε λίγες εβδομάδες η Bella να μάθει να ζει αρμονικά και με το άλλο μέλος της οικογένειας, το κουνέλι μου, την Πέρσα.

Η Bella πώς βρέθηκε στον δρόμο σου;

Άκου λοιπόν την ιστορία… Όταν ήμουνα μικρός, είχα βρει στον δρόμο ένα γατάκι, άσπρο με γαλάζια μάτια, το οποίο και το πήγα σπίτι μου… Όμως, η μητέρα μου επειδή είχε κάποιο πρόβλημα δεν μπορέσαμε να το κρατήσουμε… Και κάποια μέρα που γύρισα απ’ το σχολείο το γατάκι δεν ήταν εκεί… Τότε, ως παιδάκι, αρρώστησα από τη στεναχώρια κι ανέβασα 40 πυρετό… Φέτος λοιπόν στις διακοπές μου, χαζεύοντας στο facebook, είδα σε μια ομάδα που έδιναν ζώα κι έτσι αποφάσισα να υιοθετήσω την Bella που είναι ίδια με το γατάκι των παιδικών μου χρόνων και φυσικά μου έφερε πολλή χαρά.

Μισογεμάτο ή μισοάδειο;

Μισογεμάτο πάντα! Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Πολύ δύσκολα θα «πέσω» και θα γκρινιάζω… Φυσικά και απογοητεύομαι και στεναχωριέμαι, αλλά αμέσως επανέρχομαι. Θεωρώ ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάθομαι και να μιζεριάζω. Για να καταλάβεις έχω απομακρυνθεί κι από γνωστούς που ακολουθούν αυτό το μοντέλο του μισοάδειου… Δεν βοηθάει σε τίποτα αυτή η αντιμετώπιση. Κι όσες φορές σκέφτομαι θετικά και βάζω στο μυαλό μου κάτι με αισιοδοξία, πάντα έρχεται. Θεωρώ ότι έτσι έλκω όλα τα καλά. Αγαπώ τη χαρά και την αισιοδοξία και την δημιουργία.

Διαβάζεις;

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής οι καθημερινοί μου ρυθμοί δεν επιτρέπουν να διαβάζω συχνά. Δεν έχω ελεύθερο χρόνο. Καθημερινά έχω πολλά μαθήματα… διδάσκω τραγούδι στον Ίασμο και στο Ελληνικό Ωδείο στον Υμηττό… Οπότε ο χρόνος είναι περιορισμένος. Διάβασμα λοιπόν μόνο στις διακοπές μου. Αγαπώ πολύ το διάβασμα στην παραλία.

Τι θέλεις ο κόσμος να ξέρει για σένα;

Να ξέρει τη μουσική μου και τη φωνή μου… Μ’ αρέσει να επικοινωνώ μέσα απ’ αυτό. Ενώ δεν μ’ ενδιαφέρει να επικοινωνώ την προσωπική μου ζωή. Θα ήθελα ο κόσμος να με θυμάται σαν έναν ρομαντικό τραγουδιστή, που τραγουδάει μουσικές jazz, swing, retro και που τις φέρνει στο σήμερα φρεσκαρισμένες, με νέους ήχους. Σαν έναν τραγουδιστή που φέρνει στο σήμερα την ατμόσφαιρα και το χρώμα μιας παλιάς εποχής.

Αδάμ, σήμερα τι χρειάζεται για να αναδειχτεί ένας τραγουδιστής; Ένας τραγουδιστής που αξίζει να ξεχωρίσει…

Κοίτα… η φωνή και το ταλέντο είναι ένα στοιχείο για να ξεχωρίσεις… Δεν είναι όμως το μοναδικό. Είναι μια συνιστώσα πολλών πραγμάτων… είναι μια πολύ σκληρή δουλειά, που καθημερινά σου δίνει χαστούκια και απογοητεύσεις. Είναι μια δουλειά που χρειάζονται οι γνωριμίες και, για να μην λέμε και ψέματα, χρειάζονται και κάποια χρήματα, τα οποία πρέπει να διαθέσεις, έτσι ώστε η δουλειά σου να προβληθεί. Πλέον, δισκογραφία δεν υπάρχει, οπότε τα έξοδα για μια παραγωγή (video clip, κ.λπ.) τα επωμίζεται ο καλλιτέχνης. Αλλά και το πιο σημαντικό για μένα είναι ο κάθε τραγουδιστής να συστήσει στο κοινό έναν συγκεκριμένο κόσμο. Μια ωραία φωνή, μια καλή εμφάνιση και το ταλέντο δεν λένε κάτι από μόνα τους. Πρέπει λοιπόν να έχεις κάτι να πεις στον κόσμο. Να έχεις να παρουσιάσεις τον δικό σου κόσμο. Να έχεις τη δική σου ταυτότητα. Δεν μπορείς να είσαι jukebox και να τα λες όλα… Να έχεις τον δικό σου χαρακτήρα. Το δικό σου στίγμα. Για να συστηθείς λοιπόν δισκογραφικά πρέπει να ανήκεις σε κάποια μουσική κατηγορία. Χρειάζεται αξιοκρατία, αλλά δεν την βρίσκεις πάντα… και επίσης χρειάζονται αξιόλογες συνεργασίες.

Εσύ έχεις κάνει αξιόλογες συνεργασίες.

Είμαι χαρούμενος για όσες συνεργασίες έχω κάνει. Αξιόλογοι δημιουργοί έχουν γράψει στον δίσκο μου και έχουν κάνει τις διασκευές. Η Ανδριάννα Μπάμπαλη, η Σίσσυ Βλαχογιάννη, ο Νίκος Μωραΐτης και η Πέννυ Μπαλτατζή είναι καλλιτέχνες που τους ευχαριστώ πολύ. Φέτος συμμετείχα σε ένα cover του Φοίβου Μποζά και σε ένα remix του Θεσσαλονικιώτικου σταθμού Sugar Radio. Βλέπεις πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν; Γιατί συχνά, όταν κάποιος δεν έχει να κερδίσει κάτι από εσένα, δεν θα σου δώσει ευκαιρίες… Βλέπεις τι γίνεται με το metoo..

Αλήθεια, ποια είναι η άποψη σου για ό,τι έγινε;

Για εμένα πολύ καλά έκαναν όσοι μίλησαν. Γιατί πρέπει επιτέλους να σταματήσει να υπάρχει στη δουλειά η οποιαδήποτε μορφή βίας και η πίεση και η επιβολή να κάνεις κάτι που δεν θέλεις. Προσωπικά, υπήρξα τυχερός και δεν βίωσα κάτι ανάλογο. Αντίθετα, έχω βιώσει καταστάσεις με ανθρώπους που άνοιξαν την αγκαλιά τους και προσφέρθηκαν να με βοηθήσουν, χωρίς αντάλλαγμα. Είναι η Ηρώ, είναι η Κάρμεν Ρουγγέρη, είναι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Φωτεινή Δάρρα και ο Φωκάς Ευαγγελινός. Ευγνώμων, λοιπόν. Έλενα, πιστεύω ότι πρέπει να ακούγεται και το καλό. Υπάρχουν άνθρωποι και στον χώρο μας που αγαπούν πολύ τη δουλειά τους, ιδιαίτερα ηθικοί και τίμιοι.

Τα επόμενά σου βήματα, Αδάμ;

Μετά το Gazarte ετοιμάζουμε ένα καινούργιο τραγούδι, σε μουσική του Γιώργου Γκρέκα, με τίτλο «Τόσο πολύ» (Warner music), σε ενορχήστρωση του Δημήτρη Σιάπου, σε style 1970s. Όσον αφορά για άλλες εμφανίσεις ακόμη δεν γνωρίζουμε το τι θα ισχύει στους χειμερινούς χώρους. Αναμένουμε.

Με τον Αδάμ μπορείς να μιλάς για ώρες… Ήδη όμως είπαμε πολλά. Ώρα για να αποχαιρετιστούμε και να δώσουμε ραντεβού στις 14 Σεπτεμβρίου στο Gazarte (μικτός χώρος διασκέδασης). Αδάμ, σε ευχαριστώ πολύ για όσα μοιράστηκες μαζί μας. Καλή επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνεις!