ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ [Q&A] ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΙΒΑ ‘ΤΑΡΑΞΑΚΟ’

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για την Κολεκτίβα ΤΑΡΑΞΑΚΟ; Απο ποιες ομάδες απαρτίζεται, πώς σκεφτήκατε τη δημιουργία της και τι σας κρατά ενωμένους στους στόχους σας; 

Οι ομάδες που συμμετέχουν στην Κολεκτίβα ΤΑΡΑΞΑΚΟ είναι οι:

Ο σπόρος για τη δημιουργία της Κολεκτίβας μπήκε κατά την περίοδο του πρώτου εγκλεισμού, όταν κουκλοπαίκτες και κουκλοθίασοι από όλη τη χώρα, μέλη και φίλοι του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου Unima Hellas, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με σκοπό την επανεφεύρεση τρόπων που μπορούν να διασφαλίσουν την ύπαρξη της τέχνης μας και την επαφή μας με το κοινό. Απέναντι στο φόβο και την αποξένωση που έφερε η πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας, αντιτάξαμε το «μαζί».

Βασικός άξονας στη συνεργασία της κολεκτίβας είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης, η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια. Στόχος της κολεκτίβας είναι να οργανώνει συλλογικές δράσεις, παραστάσεις, εργαστήρια και μικρά φεστιβάλ.

Τι σας γοήτευσε στο κουκλοθέατρο ως επιλογή έκφρασης της τέχνης σας και πώς καταφέρνετε να το φέρετε μπροστά σε ένα ενήλικο κοινό, δεδομένου ότι συχνότερα έχει συνδυαστεί με το παιδικό κοινό;

Στο κουκλοθέατρο συναντάς κάτι πολύ ενδιαφέρον και …μαγικό! Είναι η τέχνη μέσω της οποίας εμψυχώνεις ένα άψυχο αντικείμενο και του δίνεις ζωή όση ώρα δρα μπροστά στα μάτια των θεατών. Μια «γέννα» και ένας «θάνατος» μπροστά στα μάτια τους, η κάθε παράσταση. Είναι, επίσης, μια τέχνη που κρύβει μέσα της πολλές άλλες τέχνες. Μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν έχει η προετοιμασία, πριν παρουσιαστεί κάτι στο κοινό, όπου χρειάζεται να δοκιμάσεις, να πειραματιστείς και να χρησιμοποιήσεις άλλες τέχνες, όπως ζωγραφική, γλυπτική, υποκριτική, μουσική και ό,τι άλλο μπορεί να είναι χρήσιμο για να φτιάξεις αυτό που εμπνεύστηκες. Ό,τι μπορεί να είναι χρήσιμο για να δημιουργήσεις το μαγικό κόσμο που εμπνεύστηκες, μπροστά στα μάτια των θεατών.

Είναι γεγονός ότι το κουκλοθέατρο θεωρείται μια τέχνη που απευθύνεται στο παιδικό κοινό. Εμείς, όμως, αντιλαμβανόμαστε το κουκλοθέατρο ως μια τέχνη με απεριόριστες δυνατότητες, ως μία τέχνη που απευθύνεται σε θεατές κάθε ηλικίας και αυτό ισχύει ακόμα και όταν δημιουργούμε παραστάσεις με περιεχόμενο που θέλουμε να απευθύνεται σε παιδιά. Η προσπάθειά μας, λοιπόν, είναι ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση, να μοιραστούμε με τον κόσμο αυτό που μπορεί να προσφέρει η τέχνη μας και στους ενήλικες θεατές. Και ελπίζουμε με τη συλλογική μας παράσταση να βάζουμε κι εμείς ένα λιθαράκι προς αυτόν τον στόχο.

Τι πραγματεύεται η παράσταση ‘Στάση Πρώτη’, ποια είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει στον θεατή και πώς (και αν) έχετε λάβει έμπνευση από τα γεγονότα των τελευταίων δύο ετών;

Το φθινόπωρο του 2020, οι ομάδες που δημιουργήσαμε την Κολεκτίβα αποφασίσαμε να εργαστούμε όλες μαζί πάνω σε ενα πολυμορφικό πρότζεκτ κουκλοθεάτρου, που αντλεί το περιεχόμενο του από τα βιώματα των τελευταίων δύο ετών. Η συλλογική μας παράσταση είναι μια πρωτότυπη σύνθεση διαφορετικών αισθητικών και τεχνικών προσεγγίσεων, όπου η ατομικότητα και η ομαδικότητα συνυπάρχουν αρμονικά.

Το έργο είναι μια συνέχεια από μαρτυρίες, ένα όνειρο σε 5 αυτοτελείς πράξεις. Ένα όραμα ζωντανό, σε έναν κοινό γεωμετρικό χώρο, την «Στάση Πρώτη».

Η “Στάση” σαν σύμβολο για την αναμονή, την επιβεβλημένη παύση, τη μετάβαση σε ένα αχαρτογράφητο μέλλον, ενώνει τις αγωνίες και τους αγώνες μας, μπροστά στη θέα μιας πρωτόγνωρης εποχής. Απέναντι στο άγνωστο στεκόμαστε με τα γνωριμα εργαλεία μας – για να διηγηθούμε, για να ζήσουμε. Με την κούκλα, την ποίηση, το τραγούδι. Για φωτίσουμε ένα κοινό βλέμμα μέσα απ’ το σκοτάδι της σκηνής. Για να κουβαλήσουμε κάτι από το χρέος της εποχής.

Η παρά-στάση δεν έχει στόχο να μας διδάξει κάτι, δεν είναι μια δραματουργική εξομολόγηση, ούτε επίδειξη δεξιοτεχνίας. Δεν θα το δούμε από τη σκοπιά του εφικτού ή του ανέφικτου ή της ουτοπίας. Η μαγική αυλή των παιδικών χρόνων δεν εξαλείφεται. Η ποίηση από αυτήν την ηλικία πηγάζει και πάντα θέλει να επιστρέφει εκεί.

Μετά από 2 και πλέον χρόνια πανδημίας, ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε ένα πιο «ελεύθερο» καλοκαίρι. Πόσο δύσκολο ήταν για σας, ως άνθρωποι της τέχνης, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με δεδομένο ότι οι χώροι πολιτισμού υπολειτούργησαν και η πολιτεία καθυστέρησε να υποστηρίξει έμπρακτα τον κλάδο σας;

Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολα για όλους τους εργαζομένους στις τέχνες και φυσικά και για τους κουκλοπαίχτες, Από την ψηφιακή εκδοχή του θεάτρου με on line παραστάσεις , την επιβίωση με επιδόματα, που ήταν αμφίβολο πότε και σε ποιους θα δοθούν, μέχρι την τελευταία περίοδο, όπου έπρεπε να παίζουμε μόνο για διαχωρισμένο κοινό ή καθόλου, ήταν όλο  μια πρωτόγνωρη συνθήκη που έθεσε πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς.  Ερωτήματα ηθικής, καλλιτεχνικής, αλλά και οικονομικής φύσης. Το αισιόδοξο είναι ότι με τον ¨Ταραξάκο’’ μπορέσαμε να θέσουμε όλους  αυτούς τους προβληματισμούς σε συλλογική βάση και να διαπραγματευτούμε από κοινού τα όρια και της προκλήσεις αυτής της περιόδου. Από αυτό το μαζί που συνομιλεί με την εποχή, παίρνουμε ακόμα  κουράγιο και δύναμη. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας βέβαια – η εποχή αλλάζει ραγδαία – και έχουμε στραμμένο το βλέμμα στο επόμενο φθινόπωρο με αγωνία. Όπως και ο περισσότερος κόσμος.

Μετά τις παραστάσεις στο θέατρο Επί Κολωνώ, ποια είναι τα επαγγελματικά σχέδιά σας; Προβλέπονται ξεκούραση και διακοπές; Υπάρχει κάποια πρόταση για την επόμενη θεατρική σεζόν, την οποία έχετε αποδεχθεί ή σκέφτεστε σοβαρά (και φυσικά να μπορείτε να μιλήσετε γι’αυτήν);

Μετά την πρεμιέρα μας στο Θέατρο επί Κολωνώ , το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε θα είναι σίγουρα μια συνέλευση. Ακούγεται παράξενο ίσως για μια καλλιτεχνική ομάδα – αλλά εμείς έτσι προχωράμε, συντονιζόμαστε, αναστοχαζόμαστε και θέτουμε καινούργιους στόχους. Στην κολεκτίβα είμαστε πέντε ομάδες και δουλεύουμε χωρίς κεντρικό σκηνοθέτη – θα πρέπει να δοθεί χρόνος σε όλες και όλους να εκφραστούν , να μιλήσουν για το πώς βλέπουν τη συνέχεια, με βάση τη μέχρι τώρα πορεία. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί  υπομονή, αυτοπειθαρχία και τόλμη. Όπως και η δημιουργία.

Σε κάθε περίπτωση το βασικό μας σχέδιο είναι να φυσήξουμε τους σπόρους της τέχνης μας όσο πιο μακριά γίνεται, να παίξουμε για όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε και να μείνουμε όσο περισσότερο μαζί αντέχουμε. Οπότε, έχουμε  κάποια σχέδια και για το καλοκαίρι και για το φθινόπωρο. Προέχει, όμως, να πάρουμε το πρώτο σινιάλο του κοινού με  την πρεμιέρα –  και να το αξιολογήσουμε.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΣΤΑΣΗ ΠΡΩΤΗ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΙΒΑ ΤΑΡΑΞΑΚΟ
29 & 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Η Κουκλοθεατρική Κολεκτίβα «Ταραξάκο» παρουσιάζει το πολυμορφικό συλλογικό έργο «Στάση Πρώτη». Μία παράσταση κουκλοθεάτρου που αναζητά την συνάντηση με το ενήλικο βλέμμα. Η πρεμιέρα του συλλογικού μας έργου θα γίνει στην Αθήνα. Για τρεις μόνο παραστάσεις στο θέατρο Επί Κολωνώ, Τετάρτη 29 Ιουνίου ώρες 18:00 (λαϊκή απογευματινή) και 21:30 και Πέμπτη 30 Ιουνίου ώρα 21:30.

Έξι επαγγελματικοί θίασοι κουκλοθεάτρου, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στο φόβο και την αποξένωση που έφερε η πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας. Απέναντι σε μια εποχή που ισοπεδώνει τους πάντες και τα πάντα, αντιτάσσουν το «Μαζί».

θέατρο Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός, www.epikolono.gr
Τετάρτη 29 Ιουνίου ώρες 18:00 (λαϊκή) και 21:30
Πέμπτη 30 Ιουνίου ώρα 21:30
Εισιτήρια: 15€ κανονικό, 10€ μειωμένο (UNIMA, ΣΕΗ, φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι & άνω των 65), 10€ γενική είσοδος στη λαϊκή απογευματινή
Κρατήσεις θέσεων: 210 5138067
Διάρκεια παράστασης: 120’

LINKS
TRAILER παράστασης: https://youtu.be/2QDVIBeovzQ
ΣΕΛΙΔΑ παράστασης: www.facebook.com/stasiprotitaraxako
BLOG ομάδας: https://taraxako.wordpress.com
GROUP ομάδας: www.facebook.com/groups/taraxako
MAIL ομάδας: taraxakopuppets@gmail.com