ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ [Q&A] ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΥΡΑΝΗ

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Πώς προέκυψε η ιδέα για το έργο; Γιατί «μαύρα» τα φορέματα και γιατί «πέντε»; Ποιοι συμβολισμοί κρύβονται πίσω από αυτές τις επιλογές;

Η αρχική σκέψη προέκυψε από την ανάγκη να δημιουργηθεί κάτι για πέντε γυναίκες, για εμένα και την παρέα μου. Τα παραμύθια είναι η μεγάλη μου αγάπη και πάντα ήθελα με κάποιο τρόπο να γράψω κάτι το οποίο να έχει αναφορές σε αυτά. Οι ηρωίδες των παραμυθιών ήρθαν και με βρήκαν και η ιδέα γεννήθηκε. Τα πέντε μαύρα φορέματα άρχισαν να γράφονται. Μαύρα, γιατί το μαύρο είναι γεμάτο αντιφάσεις, είναι η κομψότητα, η θλίψη και η δύναμη. Και ενώ δεν αντανακλά το φως, στο έργο μας όλα τα συναισθήματα των γυναικών που φοράνε τα μαύρα φορέματα βγαίνουν στο φως. Πέντε, γιατί είμαστε πέντε γυναίκες που αγαπάμε πολύ το θέατρο και μαζί δημιουργούμε. Ωστόσο ο αριθμός πέντε συμβολίζει το ανθρώπινο σώμα με χέρια και πόδια ανοιχτά.

«Όλη μας η ύπαρξη είναι στιγμές, τα υφάσματα διαγράφουν μόνο τις σκιές μας…». Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα ή και μήνυμα που κρύβει αυτή η φράση;

Κάθε λεπτό της ύπαρξής μας είναι μια στιγμή. Ζούμε κάτι, το θυμόμαστε για πάντα ή και καθόλου. Το ζήσαμε όμως. Άφησε πάνω μας τα ίχνη του. Η ψυχή αποφασίζει αν θα το κουβαλάει μέσα της ή θα το πετάξει στη λήθη. Τυχαίνει το σώμα να φοράει ένα ένδυμα εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή.

Οι ιστορίες των πέντε γυναικών έχουν αφετηρία την πραγματικότητα ή τη φαντασία; Πώς γίνεται η σύνδεση όλων αυτών των γυναικών με τον χωροχρόνο και πώς διατηρείται η ενότητα του χθες με το σήμερα;

Οι ιστορίες είναι ένα πάντρεμα της πραγματικότητας και του παραμυθιού. Ηρωίδες παραμυθιών και πραγματικές γυναίκες γίνονται ένα. Το κοινό βρίσκει πάντα ένα σημείο ταύτισης μέσα στις ιστορίες αυτές. Όπως χαρακτηριστικά ακούγεται και στο έργο μας, υπάρχουν πολλά μαύρα φορέματα εκεί έξω. Πολλές γυναίκες, πολλές ιστορίες, στο παρελθόν , στο παρόν και στο μέλλον σίγουρα θα υπάρξουν. Τα παραμύθια ήταν η έμπνευση. Οσα συμβαίνουν πραγματικά ήταν η αφορμή.

Είναι το φόρεμα που αγκαλιάζει τη γυναίκα ή η ψυχή της που του δίνει μορφή; Ποιος “ντύνει” τελικά ποιον; Και, πέρα από τη σκηνή, ποια θεωρείτε ότι είναι η σημασία του ρούχου στο πώς αντιλαμβανόμαστε —ή και κρίνουμε— έναν άνθρωπο με την πρώτη ματιά;

Είναι άδικο να κρίνουμε γενικώς και κυρίως με την πρώτη ματιά. Το ρούχο είναι ένας τρόπος έκφρασης για τον καθένα μας και αυτό πρέπει να είναι σεβαστό από όλους. Το φόρεμα παίρνει σχήμα από το σώμα της γυναίκας και η ψυχή του δίνει χαρακτήρα και κίνηση.

Ποιο συναίσθημα θα θέλατε να πάρει μαζί του ο θεατής, φεύγοντας από την αίθουσα;

Αυτό το συναίσθημα της ανάγκης για συνύπαρξη, έκφραση συναισθημάτων, κατανόησης και συγχώρεσης ίσως, απέναντι στον άλλον. Να είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε όταν κάποιος θέλει να μιλήσει, όπως η μοδίστρα μας στο έργο μας. Όλες οι γυναίκες με τα μαύρα τους φορέματα είναι τα συναισθήματά τους και αυτό είναι κάτι ακόμα που θα θέλαμε να πάρει μαζί του ο θεατής!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

“Υπάρχουν πολλά μαύρα φορέματα εκεί έξω…”

Πέντε γυναίκες. Πέντε φορέματα. Πέντε ιστορίες.
Σε ένα μοδιστράδικο του χθες, του σήμερα, του αύριο οι γυναίκες φοράνε τα μαύρα φορέματα, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους. Φορέματα που έχουν πάνω τους όνειρα, αγγίγματα και σκόνη. Τη σκόνη που άφησαν εκείνες οι στιγμές που αυτές οι γυναίκες έζησαν φορώντας τα και δεν αποτίναξαν ποτέ από πάνω τους. Οι ιστορίες τους ξεδιπλώνονται όπως ένα τόπι ύφασμα και μέσα από αυτές βγαίνουν στο φως τα συναισθήματά τους.
Άλλωστε… «Όλη μας η ύπαρξη είναι στιγμές, τα υφάσματα διαγράφουν μόνο τις σκιές μας…».
Κάπου ανάμεσα στις λέξεις και τις σιωπές τους, κρύβονται ηρωίδες παραμυθιών που κρυφοκοιτάνε και κρυφακούν. Αυτές οι ηρωίδες ήταν η πηγή έμπνευσης και οι γυναίκες γύρω μας, η αφορμή για να γ-ραφτούν τα πέντε μαύρα φορέματα.

Συντελεστές
Πρωτότυπη ιδέα-Κείμενα : Μαρία Μπουράνη
Σκηνοθεσία: Μίνα Καθέρη
Γραφιστικά- Εικαστική επιμέλεια: Έβελυν-Τζην Κλάριτς
Προώθηση –Επικοινωνία: Βένια Σάσσαλου
Μουσική Επιμέλεια: Μίνα Καθέρη
Σύνθεση πρωτότυπου τραγουδιού «5 Black dresses Party» : Αλέξανδρος Καψάλης
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Καραίσκος
Χορηγοί επικοινωνίας: GR EVENTS
Φωτογραφίες: Γιώργος Βέργαδος, Ηλίας Γεωργουλέας,Βασίλης Καλαμαράς, Πέννυ Οικονομάκη

Παίζουν:
Έβελυν-Τζην Κλάριτς
Χαρά Χατζηκαλυμνίου
Βένια Σάσσαλου
Σάντρα Σταμούλη
Μαρία Μπουράνη

Στο Θέατρο ΑΡΓΩ (stage Studio)
(Argo Theatre: Ελευσινίων 13-15, Αθήνα 104 37 )
από 20/10 /025 μέχρι 30/12/2025
κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00μμ.
Διάρκεια έργου: 80 λεπτά